Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: kako sloziti kosulje, a da se ne zguzvaju?

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno kako sloziti kosulje, a da se ne zguzvaju?

Ovu temu otvaram na kreativnom kutku da se malo nasalim sa samom sobom.
    Mrzim peglanje.
    Silom prilika moram peglati muzeve kosulje i jos po neku sitnicu
    peglati sam naucila na youtube-u
    a sad primjecujem da se moj teski trud stajanjem u ormaru guzva i vristala bi od muke
    ajmo tete koje peglaju, dajte savjete zasto mi se to dogadja.
    Nemojte mi pisati o tome kako vi nista ne peglate, jer ni ja ne bi, ali nemam izbora
    I ako netko ima neke tips and tricks kako se ta kosulja brze i postojanije moze popeglati, molim vas podijelite te mudrosti sa mnom.
    Imam problem da je popeglam relativno brzo, ali ona se poslije jako brzo zguzva, ne prejako, ali trebaju mi kosulje kao za bankare
    Jel do pegle? Imam tefalovu i cini mi se da nije losa.
    Jel se takvo stanje kosulje moze dobiti samo peglanjem u profi veseraju?
    aj pomagajte
    Kako ih slazete u ormaru? Zakopcate ili ne? Jel mozda zato sto je guzva u ormaru?

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

"košulje za bankare" se vješaju u ormar
    najgornji gumb zakopčan
    Posljednje uređivanje od rossa : 28.01.2013. at 10:44

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne slažem ih, nego vješam na vješalice.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Duze ce izdrzati ako ih štirkaš štirkom u spreju dok peglaš.
    I pokusajte kupovati one koje su oznacene kao lake za peglanje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    najgornji gumb zakopčan
    Ovak i kod nas. Ja peglam i slažem na naslon stolca u kuhinji, a mm si ih sprema u ormar sam - kako spremi, tako mu i bude... Ako nema dosta vješalica, ne smije biti više od 2 na jednoj, a i to je često previše. I ne smije biti prenagurano - u ormaru treba biti dosta lufta.

Slažem samo vansezonske (ljeti su košulje dugih rukava složene na polici, a zimi košulje kratkih rukava).
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.01.2013. at 10:50

Canaj avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

...ma znam da ti treba savjet za peglanje sad odmah, ali najbolji savjet koji ti mogu dati je da ih vješaš na vješalicu ispeglane..a po mogućnosti i kupite vremenom košulje koje se ne gužvaju ili se manje gužvaju...
    i još jedan štos....većinu veša ja sušim na vješalicama i onda ili složim bez peglanja ili samo ostavim tak na vješalici u ormar...

mm ne nosi košulje kao bakari pa ne znam dal ima takvih za kupit koje se ne gužvaju,...al pretposavljam da ima i da su malo skuplje....
    ajd pozdrav

ja dojim i pišem i ode sto postova prije moje mudrosti...ah
    Posljednje uređivanje od Canaj : 28.01.2013. at 10:52

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Canaj prvotno napisa Vidi poruku
    ...ma znam da ti treba savjet za peglanje sad odmah, ali najbolji savjet koji ti mogu dati je da ih vješaš na vješalicu ispeglane..a po mogućnosti i kupite vremenom košulje koje se ne gužvaju ili se manje gužvaju...
    i još jedan štos....većinu veša ja sušim na vješalicama i onda ili složim bez peglanja ili samo ostavim tak na vješalici u ormar...

mm ne nosi košulje kao bakari pa ne znam dal ima takvih za kupit koje se ne gužvaju,...al pretposavljam da ima i da su malo skuplje...
    .
    ajd pozdrav

ja dojim i pišem i ode sto postova prije moje mudrosti...ah
    MM ima nekoliko takvih - ja ih "peglam" u sušilici na najkraćem programu, ne treba bit dugo, samo da rastrese nabore. Sušim do kraja na vješalici i onda mm trpa u ormar. Nisu ništa ekstra skupe, to mu uglavnom kupuju mama i punica, pa su u skladu s penziJonerskim budžetom. Za dvije krasne znam da su s borongajskog placa (mm si ih je sam kupio) i stvarno su peri-deri i peglaj u sušilici, pogodne čak i za samce!

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja kad moram peglati (a to je isto samo MMove košulje) peglam netom prije će obući košulju
    ako peglam unaprijed, onda vješam u ormar po jednu košulju na vješalici

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mm je ovisan o kupnji košulja i tu količinu još da slažem, poludila bih
    ja ih sušim na vješalici i onda idu u kut ormara do peglanja
    speglane isto vise na vješalicama, tankim da ih puno stane u ormar

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Orljava ima košulje koje se lako peglaju. Inače jedini je izlaz red u ormaru, zakopčati ovratnik.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

hvala cure super ste
    tek sad vidim da se bas i nisam proslavila sa opisom kako to ja radim
    ah cari forumske komunikacije
    dakle, kosulje su vecinom easycare
    peglam i vjesam na vjesalicu svaku zasebno
    ali nisam zadovoljna sa dvije stvari
    Kosulja se poslije peglanja nekako poguzva, kao da se u blagom obliku vrate nabori koji su bili prije cak i prije nego sto je stavim u ormar
    a dok stoje u ormaru na kraju ih dosta moram ponovo popeglati jer nakon nekog vremena to jednostavno ne lici na nista i nenosivo je
    ovo sa stirkom mi se cini ok, ali jel se to prska po cijeloj kosulji ili?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Možda peglaš s puno pare, pa stavljaš u ormar "vlažnu" košulju?
    Mi peglamo s parnom stanicom i onda košulje objesimo i tek nakon sat dva stavljamo u ormar.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

možda blesavo pitanje, ali ima li ti pegla paru i močiš li ih prije peglanja?
    možda je do materijala.
    a sam tatine košulje peglala na najjače, bez štirke i nikad problema s njima. to su bile najobičnije bijele košulje domaćih proizvođača (još iz socijalizma)
    Neke MD košulje su super, a druge bi valjda trebaal peglati polumokre da mi se ne vrate ti nabori koje spominješ

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

da, važna je kvaliteta košulja
    mm puno troši na košulje ali i vrijede te pare, i zbog održavanja i modela i materijala

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Te nabore ces rijesiti štirkom u spreju. Ne znam ti marku, to moja tetka koristi i fakat je efikasno.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

jel se ta stirka prska po cijeloj kosulji?

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Ja sam konobar i silom prilika sam morao peglat i prat svoje kosulje. Puno ti ovisi kvaliteta kosulje,neke se jednostavno lako zguzvaju

Ibili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj maxi prvotno napisa Vidi poruku
    da, važna je kvaliteta košulja
    mm puno troši na košulje ali i vrijede te pare, i zbog održavanja i modela i materijala
    ovo potpisujem.
    Olymp kosulje su odlicne ali ih, cini me se, nema vise za kupiti u Zagrebu.
    Mada pise da se ne peglaju, pogledom ih, doslovce, popeglam.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    najgornji gumb zakopčan
    ja točno 'vako ko rossa
    i nikad nema problema, uvijek su super!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sophie girafe prvotno napisa Vidi poruku
    hvala cure super ste
    tek sad vidim da se bas i nisam proslavila sa opisom kako to ja radim
    ah cari forumske komunikacije
    dakle, kosulje su vecinom easycare
    peglam i vjesam na vjesalicu svaku zasebno
    ali nisam zadovoljna sa dvije stvari
    Kosulja se poslije peglanja nekako poguzva, kao da se u blagom obliku vrate nabori koji su bili prije cak i prije nego sto je stavim u ormar
    a dok stoje u ormaru na kraju ih dosta moram ponovo popeglati jer nakon nekog vremena to jednostavno ne lici na nista i nenosivo je
    ovo sa stirkom mi se cini ok, ali jel se to prska po cijeloj kosulji ili?
    Probaj s raznim oblicima vješalice - možda će ti se manje gužvati na onim debelima za kapute (ne napravi se nabor ispod vrata).

Štirka u spreju - dugo to nisam koristila, ali ona je već razrijeđena i možeš s njom pošpricati cijelu košulju prije peglanja, ostaviti pet minuta (dok peglaš nešto drugo) da vlakna povuku vlagu i udri... Sigurno se bolji rezultat dobije klasičnim škrobljenjem (štirka u tekućini) jer jednolično prodire. Lakše se pegla i dulje drži lijepo složeno, ali ja to koristim jaaako rijetko - za svekrvine fine stolnjake i heklane tabletiće. Ima mm doduše jednu jedinu košulju koju je nemoguće speglati bez štirke, ali nosi je vrlo rijetko - njemu se to ne da, a meni još manje.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

prvo idem po stirku, kad otkrijem kak se to kaze na francuski
    onda drzim popeglane kosulje dva tri sata van ormara da se dobro posuse, jer ja ih jako pospricam sa vodom prije peglanja, a kad peglam para ide ko luda
    i onda ih objesim u ormar, ali pazim da nisu nagurane i obavezno zakopcam prvi gumb.
    A ako to ne uspije, bacit cu ih kroz prozor
    Sto je to kvalitetna kosulja?
    Jel to 100 posto pamuk ili ima malo i elastana (ili kako se vec zove)
    ove njegove su 100 posto pamuk, pise na njima easycare, i kostaju oko 250 kuna na rasprodaji (iako to ne vrijedi usporedivati jer nisu kupljene u hrv)
    meni su muske kosulje totalna misterija, a moj muz toliko malo mari za odjecu i obucu da zna jos manje od mene

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Po mom mišljenju, 100% pamuk - ali to mora biti neki "fini", fino obrađeni pamuk.
    MM ne nosi košulje i odijela u svakodnevnom životu, ali nosi bijele košulje za posao, i obzirom da ih nekad dobije na poslu, a nekad kupi jeftine (jer su za posao), onda vidim razlike između "jeftinih" i "skupih" (bolje reći vidjela sam dok sam ih ja peglala jer to bome više ne radim, pegla si ih sam). Dakle ako je u pitanju fini, fino obrađeni pamuk onda se košulja lako pegla i kasnije se ne gužva. A sigurno pomaže i štirka, moja mama je uvijek štirkala tatine košulje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sophie girafe prvotno napisa Vidi poruku
    prvo idem po stirku, kad otkrijem kak se to kaze na francuski
    onda drzim popeglane kosulje dva tri sata van ormara da se dobro posuse, jer ja ih jako pospricam sa vodom prije peglanja, a kad peglam para ide ko luda
    i onda ih objesim u ormar, ali pazim da nisu nagurane i obavezno zakopcam prvi gumb.
    A ako to ne uspije, bacit cu ih kroz prozor
    Sto je to kvalitetna kosulja?
    Jel to 100 posto pamuk ili ima malo i elastana (ili kako se vec zove)
    ove njegove su 100 posto pamuk, pise na njima easycare, i kostaju oko 250 kuna na rasprodaji (iako to ne vrijedi usporedivati jer nisu kupljene u hrv)
    meni su muske kosulje totalna misterija, a moj muz toliko malo mari za odjecu i obucu da zna jos manje od mene
    Ne znam za francuski, ali na engleskom stirka je STARCH (na hrvatskom se štirkanje zapravo kaže škrobljenje, ako ides traziti u rjecniku).

Iz iskustva: kosulje 100% pamuk su jako nezgodne za peglanje i jako se brzo guzvaju (iako su najugodnije za nosenje i tu nema nikakve dileme). Najelegantnije su za peglanje kosulje od mijesanih vlakana, ali s relativno malim udjelom sintetike. To nije elasten - elasten se koristi za zenske majice, tajice i carape. Daklem recimo 80% pamuk i 20 % PES (to je kratica za poliester, ne znam detalje jer nisam tekstilni tehnolog).

Nadam se da ce druge cure znati vise...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, da - moja kolegica s posla kaze da je najbolje kombinirati i stirku i omeksivac u perilici, ali kosulje se moraju prati na programu za osjetljivo rublje koji jako ne tumba i ne guzva. Ja nisam ovo probala, ali za ono koliko mm nosi odijela i kosulje meni je ok i obicni omeksivac u minimalnim kolicinama + stirka u spreju za svijetle kosulje. Tamne ne stirkam jer su od takvog materijala da ne treba - bas ove mjesavine koju sam gore opisala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •