Problem s njom je što je dugo odbijala dohranu, ovisnik je o cicanju, a dodatno nikad nije htjela kašice, spontano smo završili u baby led weaning sistemu. Prvi put je više od par zalogaja pojela s 13 mjeseci.
A što jede? Nakon višestrukih noćnih podoja cica zadnji put oko 6.30-7.00, budi se oko 8-9, za doručak joj nudimo voće, kruh, tvrdi sir (Veronikin Jura ili Taborgradski), ABC namaz na žlicu kao sladoled, jer joj se gadi ako ga stavimo na kruh. Voli corn flakes, onako suh, (nisam sretna s tom namirnicom, ali nek bar nešto jede), pa često ode i sama po njega u ladicu. Čuvalica joj daje i pureću šunkicu, vidjela sam da ju sama traži, pa zažmirim.
Pokušala sam s kuhanim zobenim pahuljicama u koje sam dodala mljevene lješnjake, orahe, suho i friško voće, to MD obožava za doričak, ona više od jedne žlice nije htjela.
Za ručak jede gotovo sve što i mi, samo nezačinjeno, dakle, rižota, orzota, sad zimi puno korjenastog povrća, puno slanutka (protivnik sam zamrzavanja hrane za bebe, ali slanutak je iznimka, pa ga uvijek imam smrznutog skuhanog, gotovo svaki dan izvadim šaku-dvije, očistim od opne i začinim maslinovim uljem ili pomiješam s friško skuhanim povrćem. Voli i palentu, voli leću, često kuham složence (ričet, grah) pa prije nego začinim odvojim za nju. Voli kiselo zelje, kisele krastavce, masline. Trenutno joj od zelenog lisnatog dajem prokulice jer sam dobila domaće...
Od mesa piletinu, puretinu ili teletinu... jako voli i pečeni krompir. Voli cuclati začinjenu zelenu salatu i radič, ali neće pojesti.
Blitvu i krompir hoće, više krompir nego blitvu. Pojede i juhice s mesom, pileće ili teleće... ali sve to je jako malo. Tjesteninu hoće, pa ju znam zakuhati u guste juhe ili napraviti umak od mrkvice i graška.
Kad mi dođemo s posla oko 5.30-6 jede s nama, slično kao i za ručak, nakon kupanja joj dam gusto skuhani (tako da ga žlicom narežemo na manje komadiće, pa ih sama uzima) griz na vodi ili zobenom mlijeku. Između joj se nudi voće ili ponekad jogurt ili vrhnje (ja baš nemam dobro mišljenje o mliječnim proizvodima, pa ih ograničavam na minimum).
Od slatkog je jela samo domaće kekse, neke domaće kolače, štrudl, tu i tamo pettit buerre keks u gostima. Prije je htjela sušene marelice, sad ih više ne želi. Hoće i suhu smokvu, ali nakon trećine odustane.
Slažem se da su tablice primjenjive na tehničke uređaje a ne i na ljudi... ali ipak se brinem. Ako gledam tablice, na 15. percentili je. A kad se rodila je bila preko stote.
I sad čitam što sam napisala, izgleda mi kao da non stop jede... da često jede, ali jako malo...