Results 1 to 32 of 32

Thread: Sirovo povrce

  1. #1
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default Sirovo povrce

    Koje povrce mogu djetetu dati sirovo?
    Jede mrkvu, ciklu, spinat, blitvu.
    Skupa smo se navukle da miksanje frapeova, smoothija i svega toga
    Ovo povrce gore popije u kombinaciji s vocem.
    Sto jos smijem iskoristiti sirovo? Brokulu, karfiol? Kelj?


    Dijete ide u drugi razred :D pa mi je bilo glupo staviti na Dohranu

    Mozda je pitanje glupo, no slaba sam u tome...

  2. #2

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    Brokoli i karfiol moja gricka sirov.
    Kelerabu i celer.

  3. #3
    Jadranka's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    6,097

    Default

    A tikvicu? Moj je jednom dohvatio (oguljenu ) i pola je smazo. Meni je slicna krastavcu.

    Sirovu brokulu i karfiol sam redovno jela u Kanadi, tamo ih stalno takve posluzuju.

  4. #4
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,982

    Default

    sve osim krumpira, tako sam negdje pročitala.
    ja u bašći jedem mladi grašak, mahune nisam sirove žvakala, kelj nam napravim na salatu, tikvice na salatu ili recimo napravim špagete.

  5. #5

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    712

    Default

    mi jedemo sve osim krumpira i mahuna

  6. #6
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,982

    Default

    A batat?

  7. #7

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    712

    Default

    ne, to mi je nekako kao krumpir

  8. #8
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,982

    Default

    I meni, zato i pitam.

  9. #9
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    A batat?
    Batat moze sirov , to je sasvim druga porodica od krumpira . Moze riban na salatu sa korjenastim povrcem, ili se moze grickati, ali meni bas nije jako fin ( previše mi je skrobast).

  10. #10
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Ajme, ja sam zivjela u skroz drugom svijetu
    Hvala!

  11. #11
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by Anci View Post
    Ajme, ja sam zivjela u skroz drugom svijetu
    Hvala!
    Kad ti brat uzgaja batate saznas puno novih stvari o doticnom povrcu. :D

  12. #12
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    koraba je odlicna sirova
    karfiol takodjer.
    njih dvoje jedino tako i jedem.

    probaj djumbir ubaciti u kombinaciji i s vocem i povrcem

  13. #13
    ex_time's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    73

    Default

    Prema mojim saznanjima slijedeće porodice povrća ne bi trebali konzumirati svježe, ustvari nikako:
    krstašice, lobodnjače, ljiljanke, trave, leptirnjače i pomočnice

    Znam, zvuči suludo, to je samo moj zaključak nakon 7g. amaterskog proučavanja prehrane
    Ništa ne tvrdim i nikoga ne želim uvjeravati u ispravnost takve prehrane
    Nadam se da ću nekoga potaknuti na vlastito proučavanje i ohrabriti one koji sami dođu do sličnih zaključka

    Osnovna hrana bi nam trebala biti sirovo:
    voće koje raste u Hrvatskoj, glavočike, štitarke, tikvenjače, odoljenke

    U malim količinama: orašasto, sjemenke, srdela i jaja
    Srdele i domaća jaja najbolje kuhane

    Ništa industrijski proizvedeno, ni ulja ni vode
    Znači ništa iz trgovina, hranu bi trebali uzgajati sami i/ili kupovati od lokalnih organskih uzgajivača u koje imamo povjerenje

    Tako se ja hranim danas, ustvari uz manje promjene od 11/2011, uz malo veće od 2007., krstašice i lobodnjače sam do kraja izbacio tek nedavno
    Vodu gotovo i ne pijem jer 80% voća i povrća je voda, prirodno pročišćena i obogaćena vitaminima i mineralima
    Čak ni ljeti kada po cijeli dan na suncu radim fizički naporne poslove
    Na kraju takvog dana se osjećam odlično i normalno idem na wc, nema tamne mokraće, zapečene stolice ili drugih znakova dehidracije
    Smršavio sam 20kg, mišići su veći nego ikad, imam energije, sretan sam i nikada se nisam tako dobro osjećao

    Jednom ću odvojiti vremena i ispričati cijelu priču, zašto sam krenuo na taj put i kako sam do ovdje stigao, nastavak slijedi
    Ako imate pitanja, rado ću odgovoriti

  14. #14
    mimi 25's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    ....na moru....
    Posts
    1,103

    Default

    Moze malo ideja za povrtne sokove? Koje kombinacije povrca koristite?

  15. #15
    Eci's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb, Gajnice
    Posts
    2,107

    Default

    Moji klinci vole svo povrće sirovo i to mi je zapravo super, ali me brine da li ga mogu dovoljno dobro oprati. Nisam u mogučnosti nabaviti ne špricano, odnosno kupujem ga na placu.

  16. #16
    ex_time's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    73

    Default

    Zašto povrtne? Mislim da je sezonsko voće i zeleno lisnato (glavočike) najbolje za sokove
    Voće i zeleno lišće bi trebala biti baza naše prehrane
    Ali da, umjesto voća se može koristiti npr. mrkva, dinja...
    Last edited by ex_time; 25.02.2013 at 23:45.

  17. #17
    ex_time's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    73

    Default

    Quote Originally Posted by Eci View Post
    Moji klinci vole svo povrće sirovo i to mi je zapravo super, ali me brine da li ga mogu dovoljno dobro oprati. Nisam u mogučnosti nabaviti ne špricano, odnosno kupujem ga na placu.
    Kupusasto povrce (cruciferous vegetables) kao rukola, brokula, kelj, cvjetaca, kupus, repa, rastika, prokulica, rotkvica, zuta koleraba i potocarka sadrze goitrogene, kemijske supstance koje blokiraju proizvodnju tiroidnog hormona (hormona stitnjace) sto znaci da mogu pridonijeti razvoju hipotireoze. Narocito bi osobe koje vec imaju smanjenu funkciju stitnjace trebale izbjegavati ovo povrce u sirovom stanju. Kuhanje smanjuje kolicinu goitrogena u ovom povrcu za 2/3. Fermentacijom se goitrogeni ne smanjuju, ali obicno se kiseli kupus jede kao dodatak u malim kolicinama, sto onda ne smeta ako prehrana sadrzi dovoljno joda.

    Zeleno lisnato povrce kao spinat, blitva, persin, vlasac i listovi cikle sadrze oksalnu kiselinu koja je vrlo iritirajuca za probavni trakt. Takodjer blokira absorpciju zeljeza i kalcija u tijelu i moze doprinjeti stvaranju bubreznih kamenaca. Oksalna kiselina se potpuno neutralizira kuhanjem, tako da je najbolje ovo povrce malo obariti ili skuhati na pari, te jesti sa rastopljenim maslacem, jer da bi smo absorbirali minerale iz povrca trebamo vitamine topive u masti. Osim toga kuhano povrce sa maslacem je puno boljeg okusa! Ne vjerujem da netko jede sirovi krumpir, ali evo za svaki slucaj upozorenje: sirovi krumpir sadrzi hemaglutinine koji ometaju rad crvenih krvnih stanica. Sirovi slatki krumpir izaziva gaseve.

    http://istineilaziohrani.blogspot.co...od-i-lchf.html

  18. #18
    mala-vila's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    zgb
    Posts
    1,235

    Default

    ex_time ajde malo više, bas me zanima...
    za pocetak jel mozes meni neukoj dati primjer za svako od ovog-
    krstašice, lobodnjače, ljiljanke, trave, leptirnjače i pomočnice
    i ovo
    glavočike, štitarke, tikvenjače, odoljenke

  19. #19
    ex_time's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    73

    Default

    Vilice, upravo sam mislio to sada staviti

    Glavočike (Asteraceae):
    zelene salate (puterica, kristalka, lisnata, rimska, endivija), radič, artičoka, čičoka, maslačak, suncokret, neven, tratinčice, kamilica, ivančice, stolisnik

    Štitarke (Apiaceae):
    mrkva, pastrnjak, peršin, celer, komorač, kopar

    Tikvenjače (Cucurbitaceae):
    krastavac, lubenica, dinja, tikvice, buče

    Odoljenke (Valerianaceae):
    matovilac, odoljen

    Krstašice (Brassicaceae):
    bijelo i crveno zelje, kelj, kelj pupčar, cvjetača, korabica, brokula, rotkvica, hren, daikon, bijela repa, raštika, uljana repica, potočarka, povrtnica, rikula, žličnjak

    Lobodnjače (Chenopodiaceae):
    blitva, cikla, špinat, vrtna loboda, žuta repa, krmna repa, šećerna repa

    Ljiljanke (Liliaceae):
    crveni luk, češnjak, poriluk, vlasac, kozjak, ljiljan, tulipan

    (Asparagaceae) - šparoge

    (Urticaceae) - kopriva

    Pomoćnice (Solanaceae):
    rajčica, paprika, patlidžan, krumpir, bunika, duhan, mjehurica, feferoni

    Lepirnjače (Fabaceae):
    grašak, grah, soja, bob, kikiriki, leća, slanutak, alfalfa, rogač

    Trave (Poaceae):
    pšenica, ječam, raž, zob, proso, kukuruz

    Sve žitarice pripadaju porodici trava (Poaceae) osim heljde koja pripada Dvornjačama (Polygonaceae) kao i rabarbara

  20. #20
    mala-vila's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    zgb
    Posts
    1,235

    Default

    Quote Originally Posted by ex_time View Post
    Kupusasto povrce (cruciferous vegetables) kao rukola, brokula, kelj, cvjetaca, kupus, repa, rastika, prokulica, rotkvica, zuta koleraba i potocarka sadrze goitrogene, kemijske supstance koje blokiraju proizvodnju tiroidnog hormona (hormona stitnjace) sto znaci da mogu pridonijeti razvoju hipotireoze. Narocito bi osobe koje vec imaju smanjenu funkciju stitnjace trebale izbjegavati ovo povrce u sirovom stanju.

    Zeleno lisnato povrce kao spinat, blitva, persin, vlasac i listovi cikle sadrze oksalnu kiselinu koja je vrlo iritirajuca za probavni trakt. Takodjer blokira absorpciju zeljeza i kalcija u tijelu i moze doprinjeti stvaranju bubreznih kamenaca.

    a ja bas u smuti od male i sebe cesto ubacim listove

  21. #21
    mala-vila's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    zgb
    Posts
    1,235

    Default

    hvala!
    potpuno nova dimenzija za mene

  22. #22
    ex_time's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    73

    Default

    Preporučujem dvije knjige, svaka sadrži otprilike pola istine

    1. “Istine i laži o hrani” - Anita Šupe - www.anitasupe.com/knjiga/

    Njen odličan blog: http://istineilaziohrani.blogspot.com/

    2. 80/10/10 prehrana - Douglas Graham - http://dc98.2shared.com/download/I2D...45819-4353a414

    Ne znam da li su dozvoljeni linkovi, ispričavam se ako nisu

  23. #23
    ex_time's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    73

    Default

    Quote Originally Posted by mala-vila View Post

    a ja bas u smuti od male i sebe cesto ubacim listove
    Ne brini, to su male količine, problem nastaje postepeno ako se živi na tome

  24. #24
    ex_time's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    73

    Default

    Quote Originally Posted by ex_time View Post
    Ne brini, to su male količine, problem nastaje postepeno ako se živi na tome
    Da ispravim sam sebe, ne znam koliko tih sokova radiš
    Ako je to na dnevnoj bazi i npr. blitvu koristiš kao svu zelenjavu, onda mislim da je to previše
    Mislim, sve ovisi, netko radi dnevno 2-3x po litru zelenih sokova

  25. #25
    mala-vila's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    zgb
    Posts
    1,235

    Default

    ma da, ne radim je to svakodnevno (kad imam doma ubacim u shake)
    to sto kazes pobija cijelu filozofiju o pijenju zelenih sokova (Victorija B...nešto)

  26. #26
    ex_time's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    73

    Default

    Quote Originally Posted by mala-vila View Post
    to sto kazes pobija cijelu filozofiju o pijenju zelenih sokova (Victorija B...nešto)
    Viktoriju Butenko pratim od početka, do sada je radila brojne promjene, mislim da će ih imati još
    Voće + zeleno lišće = zdravlje za 5
    Ali ne bilo koje zeleno lišće, u našem podneblju su prikladni nježni i mirisni listovi salata

  27. #27
    mama_jos_malo's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,835

    Default

    sad u trudnoći pojedem rukole baš puno, vrećicu dnevno, nekih 400 gr, nezačinjeno, je l to opasno?

  28. #28
    ex_time's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    73

    Default



    Neka vas ne zavara nježni izgled salata, prebogate su vitaminima, mineralima, kvalitetnim proteinima, savršenim odnosom omega 3 i 6...
    Uvjerite se i sami: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2477/2

  29. #29
    ex_time's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    73

    Default

    Žurim u grad pa samo kratko
    Kada radite usporedbu salate i npr. kelja, ili neke druge vrste hrane
    Uzmite u obzir veliki udio vode u salati koja se ne računa, pokušajte izračunati npr. koliko proteina ima salata u suhoj tvari
    Vidjet čete da ima duplo više od npr. jaja

  30. #30
    ex_time's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    73

    Default

    Quote Originally Posted by mama_jos_malo View Post
    sad u trudnoći pojedem rukole baš puno, vrećicu dnevno, nekih 400 gr, nezačinjeno, je l to opasno?
    Spada u povrće iz porodice krstašica zajedno s brokulom, kupusom, prokulicom, korabom, cvjetačom, keljom...tako da sadrži te goitrogene
    Ne znam koliko je opasno, bolje je puhati na hladno...
    Pokušaj sa zimskim salatama, radič, uskoro će mladi maslačak (njamiii)

  31. #31
    mala-vila's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    zgb
    Posts
    1,235

    Default

    znaci mogla bi umjesto špinata ubacivati običnu zelenu salatu u shake-ove?
    to je puno zdravija opcija?
    Last edited by mala-vila; 26.02.2013 at 12:48.

  32. #32
    ex_time's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    73

    Default

    Da, mislim da je obična zelena salata bolji odabir, posebno ako govorimo o većim količinama
    Meni je zelenjava uz voće osnovna hrana
    Obična zelena salata je podcijenjena spram blitve i špinata jer sadrži više vode ( manju koncentraciju hranjiva )
    Ali veći sadržaj vode je poželjan, vodu treba jesti
    Nema ništa bolje od osvježavajuće hrane nakon koje nema tromosti i težine u probavi

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •