Samo jedno kratko pitanje:
Da li se u ER1 obrazac upisuju neto plaće ili plaće koje su isplačene na račun (znači sa prijevozom)?
Samo jedno kratko pitanje:
Da li se u ER1 obrazac upisuju neto plaće ili plaće koje su isplačene na račun (znači sa prijevozom)?
99 posto sam sigurna da se upisuje čista plače bez dodaTAKA ZA PRIJEVOZ TOPLI OBROK I SL.
znači kad sam bila na bolovanju za dijete (F1), to isplačuje Hzzo i to ne ulazi u neto plaću pa mi se tu neto plaća drastično smanji! Katastrofa!
Ne bih rekla. Ja sa ne sjećam da mi se išta smanjilo, mislim da mi je u prosjek za porodiljni uredno ušla cijela plaća zajedno sa naknadom za bolovanje radi bolesti djeteta do 3 god. starosti.Ineska prvotno napisa
KOd ispunjavanja ER-1 obrasca najbolje je uzeti PK karticu i podatke o plaći upisivati prema njoj. Tak su meni rekli i ja sam to napravila
TinnaZ prvotno napisa
Naknade sa bolovanja na teret hzzo-a kao i neoporezivi dodaci na neto plaću ne ulaze u izračun nove osnovice:
http://www.hzzo-net.hr/osnovno/nakna..._bolovanja.htm
U osnovicu za naknadu plaće ne ulaze:
-primanja koja je osiguranik primio prema propisima o mirovinskom osiguranju, te o zdravstvenom osiguranju osim naknade plaće zbog bolovanja koja se isplaćuje na teret sredstava pravne ili fizičke osobe
-posebne nagrade u znak priznanja i prigodne novčane isplate radnicima (menadžerske nagrade, nagrade za dugogodišnji rad i sl., isplate za npr. Uskrs, Božić, obljetnice poslodavca i sl.), bez obzira jesu li u općem aktu poslodavaca određene kao osnove za raspodjelu plaća
-primanja u ime naknada troškova (terenski dodatak, naknada za odvojeni život, i sl.)
-naknade isplaćene za izume i tehnička unapređenja ostvarena na radu ili u svezi s radom
-premije osiguranja koje poslodavac plaća za radnike po osnovi osiguranja života i dodatne mirovine te dopunskog zdravstvenog osiguranja
-novčana primanja koja se prema propisima o porezu na dohodak ne smatraju plaćom (npr. regres za godišnji odmor do oporezivog iznosa).
ne ulaze primanja prema prposima o mirovinskom..... osim naknade plaće zbog bolovanja. Znači ako je osim naknade plaće zbog bolovanja, onda je to izuzetak koji ulazi u osnovicu.U osnovicu za naknadu plaće ne ulaze:
-primanja koja je osiguranik primio prema propisima o mirovinskom osiguranju, te o zdravstvenom osiguranju osim naknade plaće zbog bolovanja koja se isplaćuje na teret sredstava pravne ili fizičke osobe
Onda žena koja je npr bila 6 mj. na bolovanju radi bolesti starijeg djeteta, i ode na porodiljni - ispada da ne bude imala nikakvu porodiljnu naknadu jer nije imala plaću nego samo isplaćeno bolovanje u periodu za koji se gleda osnovica.
Da, to je onaj gadni dio, i u slučaju bliskih trudnoća, kad se sa rodiljnog ide na novo trudničko bolovanje, nova naknada je minimalna jer stari rodiljni ne utječe na novi prosjek.
Ovdje se misli na bolovanje na teret poslodavca:Znači ako je osim naknade plaće zbog bolovanja, onda je to izuzetak koji ulazi u osnovicu.
To ti je bolovanje zbog bolesti do 42 dana, koje poslodavac obračunava i uplaćuje, jer to je bolovanje potpuno na teret poslodavca. Takva naknada od bolovanja ulazi u obračun osnovice.te o zdravstvenom osiguranju osim naknade plaće zbog bolovanja koja se isplaćuje na teret sredstava pravne ili fizičke osobe
Ma to je grozno i bezobrazno.
Da, da, sve sam se i ja raspitala prije...uglavnom kad ste tijekom mjeseca imala otvoreno bolovanje za dijete tu vam se neto plaća drastično smanji (tjedan dana na bolovanju 1000 kuna manja neto plaća) i totalno prosjek u banani...
pošto planiramo bebu rekla sam da bi se meni više isplatilo da kad je Nina bolesna da uzmem bolovanje za sebe...manje para ali ipak dugoročno gledano bolji prosjek...
ma bezobraznici jedni, i onda pričaju o natalitetu, a trudnice koje ne žele spasti na onu socijalu od 1600kn moraju u trudnoći proučvati zakone i razmišljati tko će ići na bolovanje radi starijeg djetete, tata ili mama .... da ne bi svi skupa bili na kruhu i vodi kada dođe prinova.
Meni je npr Franka između 1god. i 2 god. (krenula u vrtić) bila svaki mjesec po 15 dana bolesna.
tako je i nama...jaslice 7 dana...kući 7 dana...TinnaZ prvotno napisa
i ja se sva veselila jer imam plaću oko 4600 pa ću kao KAD zatrudnim dobivati maksimum...a-ha, malo morgen...
kad sam bacila na papir neto plaće bila sam šokirana...prosjek 3300... :shock:
Koristila sam godišnji odmor od 1.5. do 10.6. a onda sam otišla na komplikacije u T. Poslodavac mi u šestomjesečni prosjek u navedenom obrascu ER-1 nije uračunao i godišnji odmor, tj. kao zadnji prosjek ušao je 4. mjesec. Zanima me da li je to u redu, odnosno da li je trebao/mogao uračunati i 5. mjesec koji je u potpunosti bio godišnji odmor?
Ovo mi je bitno jer su mi prethodne plaće 3 puta bila umanjene za razna bolovanja, sve u različitim mjesecima pa bi mi godišnji odmor ipak podignuo ukupan prosjek plaće?
ukoliko ti je plaća za korištenje go-a isplaćena u petom mjesecu - tada ga je trebalo obračunati.
no ukoliko je isplaćena u šestom, ne ulazi u prosjek.
posljednja plaća koja ulazi u prosjek je plaća isplaćena u mjesecu koji prethodi mjesecu u kojem se komplikacije/rodiljni otvaraju. neovisno o plaći za koji se mjesec radi.
vesna, hvala. znači ipak je OK, plaća za godišnji za 5. mjesec isplaćena mi je početkom 6. mjeseca, pa to onda nisu niti uzeli u prosjek.
Da li ovaj Er-1 obrazac postoji u toj formi za kupiti u NN ili ga poslodavac sam radi?
I, molim vas, ako sam dobro shvatila.
Na porodiljnom sam od 01.06. Znači posljednja plaća koja se upisuje je plaća za 04 mj. koja mi je isplaćena tijekom 05 mj.?!
Da li sam u pravu?
Hvala!
Meni ga je poslodavac sam dao, ne vidim na njemu oznaku NN.Da li ovaj Er-1 obrazac postoji u toj formi za kupiti u NN ili ga poslodavac sam radi?
I točno, zadnja je isplaćena plaća.
na njemu je oznaka NN i sifra 051670tinaka prvotno napisa
ne znam jel ga ima kupiti
Gore ste pisale o (ne)ulasku bolovanja u prosjek... pa me zanima..
ako ste na bolovanju za dijete i radite ostatak mjeseca.. dal vam u tom mjesecu u prosjek primanja racunaju sve sate ili samo one koje ste bili na poslu i koje je poslodavac platio.... znaci npr radite 15 dana i 5 ste na bolovanju... ukupno 20x8=160 sati. Dijeli li poslodavac u R-1 placu isplacenu sa svoje strane sa 160 ili 120?
Cisto da me ne sokira... jer u prosjek ce mi uci mjesec dana koje sam morala biti na bolovanju za dijete dok smo cekali rjesenje o njezi jer smo isto cekali oko 50 dana nakon obavljene komisije
poslodavac izdaje ER1 obrazac najcesce ispisan iz nekong racunalnog racunovodstvenog programa, ali posoji i ER1 obrazac koji se kupuje u NN. ako ste mala firma, najbolje je kupiti taj obrazac i dati da ga poune jer ces tako imati sigurno sve podatke koji ti trebaju ispisane na obrascuanjica prvotno napisa
Ja sam bila u dva puta na bolovanju i to baš u mjesecima koje su mi uzeli u izračun, ali ne zbog djeteta već zbog sebe (bolovanje na teret firme, klasično). Uzeli su mi u prosjek upravo koliko su mi ISPLATILI, dakle iznos je bio manji za iznos bolovanja, iako sam mislila da će uzeti u obzir moju punu plaću. Srećom pa su to bili manji iznosi, cca 300-400 kn po mjesecu, bilo bi mi gadno da je iznos bio veći.