Probala sam rizin slad koristiti kao zasladjivac u keksima. Al mi je stvarno bljak. Jel jecmeni ima puno drugaciji okus? Da se ne trudim ici u ducan ako nema...![]()
Probala sam rizin slad koristiti kao zasladjivac u keksima. Al mi je stvarno bljak. Jel jecmeni ima puno drugaciji okus? Da se ne trudim ici u ducan ako nema...![]()
a ja imam pitanje za sve vas SLADOkusce, tj. sve koji koristite slad;
htjela bih probati u nekim receptima šećer zamijeniti sladom,
pa me zanima doziranje; da li je 1 šalica šećera = 1 šalica slada, ili...?
Ili npr. 200 g šećera = koliko slada?
Da li se slad razlikuje po slatkoći; npr. da li je ječmeni slađi od rižinog /ili je samo ukusniji/ ?
zorana, jecmeni i rizin su dosta slicni - meni osobno je jecmeni drazi. kukuruzni bi trebao biti najblazeg (tj. najmanje gorkastog) okusa, ako se dobro sjecam, jer kupila sam i rizin i kukuruzni samo po jednom i to davno.
anek, svi sladovi su manje slatki nego ista kolicina secera. a postoji jos jedan problem - nisu u istom agregatnom stanju kao secer, pa ako samo zamijenis secer u nekom receptu sladom, moguce je da ces zeznuti konzistenciju kolaca i da ti nece uspjeti. ja radije ne bih eksperimentirala, nego bih potrazila recepte u kojima se originalno nalazi slad umjesto secera.
ma znam...imam knjigu od pejićke s kolačima, i tu je sve jasno, ali htjela sam isprobati i neke šećeraste, ali da zamijenim sladom.wildflower prvotno napisa
možda napravim eksperimentić, pa šta bude.....![]()
Možda da ipak probaš sa pravim smeđim šećerom (onaj mokri, skoro crne boje)? Wildflower ti je dobro rekla, kolač bi mogao ispasti gnjeckav.
ee daa, mogla bi s timmommy_plesačica prvotno napisa
![]()
ja uglavnom sve kolace radim sa smedjim secerom, ponekad medom, a iznimno u recepte gdje je bitna boja (npr. kolac od sira mora ostati bijel) stavim fruktozu
Glasam protiv. Taj šećer (muskovit) je redovito već fermentirao i smrdi i općenito nije bogznašto. S druge strane, slad u prosjeku nije ništa bolji.mommy_plesačica prvotno napisa
Ostaje dakle nerafinirani smeđi šećer od trske iliti demerara.
Mmm, Davore, mi najvise volimo taj mokri smedi secer. Mada, nisam ga nikad vidjela u Hrvatskoj pa neznam u kojem stanju tamo dode na police :?Davor prvotno napisa
Srećom, nikad do sada nije bio fermentiran (molasses cane sugar). Meni je odličan za kolače, a pogotovo puding od kakaa/čokolade.
Nerafinirani šećer od trske ima (ako je sve OK) miris poput suhih šljiva. Kad pošnjofaš šećer i nema takav nego nekakav sladunjavi miris - podlegao je fermentaciji.
Evo me s vrećicom šećera kraj kompaMiriši po suhim šljivama (zapravo mi ta usporedba nikad nije pala na pamet, ali baš je sličan miris) - kao i uvijek do sada. Valjda imam sreće pri kupnji.
Jel se taj secer dozira ko i bijeli ili ga treba manje? Jel taj skroz tamni secer nesto puno bolji od obicnog smedjeg secera? Ili je sve isti vrag?![]()
Očito. Uglavnom negaš priliku "analizirati" hranu u dućanu na taj način pa se sve svodi na kupovanje -> bacanje.
Demerara je suhi kristalni šećer i za razliku od muskovita je filtriran. Obično krene fermentacija čim se navlaži. Meni je OK, a siguran sam da nije ničime tretmanisan (recimo kreč) ni rafiniran.
gdje ga kupiš?Davor prvotno napisa
Ima ih u Konzumu (Billington's).
Najjeftiniji je nekakav "domaći" Lara ili tako nekako, odaziva se na "smeđi šećer od trske, uvoz Mauricijus.
Potom imaš isti taj šećer (Mauricijus) od nekakvog engleskog proizvođača Billingtons ili tako nekako, ali cca dvaput skuplji.
Muskovita imaš od dućana Gea, a smeđi šećer tipa "turbinado" je samo puno lošija varijanta Demerara.
ja sam do sada kupovala muscovado od billingtons (u mercatoru), uvek je prijatno mirisao
to mi je jedan od najukusnijih secera ali naravno muscovado light, dark je isto super ali je ne trpe ga mnogi recepti