Results 1 to 19 of 19

Thread: jecmeni vs rizin slad

  1. #1

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default jecmeni vs rizin slad

    Probala sam rizin slad koristiti kao zasladjivac u keksima. Al mi je stvarno bljak. Jel jecmeni ima puno drugaciji okus? Da se ne trudim ici u ducan ako nema...

  2. #2

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    a ja imam pitanje za sve vas SLADOkusce, tj. sve koji koristite slad;
    htjela bih probati u nekim receptima šećer zamijeniti sladom,
    pa me zanima doziranje; da li je 1 šalica šećera = 1 šalica slada, ili...?
    Ili npr. 200 g šećera = koliko slada?

    Da li se slad razlikuje po slatkoći; npr. da li je ječmeni slađi od rižinog /ili je samo ukusniji/ ?

  3. #3

    Join Date
    Jul 2004
    Posts
    489

    Default

    zorana, jecmeni i rizin su dosta slicni - meni osobno je jecmeni drazi. kukuruzni bi trebao biti najblazeg (tj. najmanje gorkastog) okusa, ako se dobro sjecam, jer kupila sam i rizin i kukuruzni samo po jednom i to davno.

    anek, svi sladovi su manje slatki nego ista kolicina secera. a postoji jos jedan problem - nisu u istom agregatnom stanju kao secer, pa ako samo zamijenis secer u nekom receptu sladom, moguce je da ces zeznuti konzistenciju kolaca i da ti nece uspjeti. ja radije ne bih eksperimentirala, nego bih potrazila recepte u kojima se originalno nalazi slad umjesto secera.

  4. #4

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    Quote Originally Posted by wildflower
    moguce je da ces zeznuti konzistenciju kolaca i da ti nece uspjeti. ja radije ne bih eksperimentirala, nego bih potrazila recepte u kojima se originalno nalazi slad umjesto secera.
    ma znam...imam knjigu od pejićke s kolačima, i tu je sve jasno, ali htjela sam isprobati i neke šećeraste, ali da zamijenim sladom.
    možda napravim eksperimentić, pa šta bude.....

  5. #5

    Default

    Možda da ipak probaš sa pravim smeđim šećerom (onaj mokri, skoro crne boje)? Wildflower ti je dobro rekla, kolač bi mogao ispasti gnjeckav.

  6. #6

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    Quote Originally Posted by mommy_plesačica
    Možda da ipak probaš sa pravim smeđim šećerom (onaj mokri, skoro crne boje)? Wildflower ti je dobro rekla, kolač bi mogao ispasti gnjeckav.
    ee daa, mogla bi s tim

  7. #7

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    ja uglavnom sve kolace radim sa smedjim secerom, ponekad medom, a iznimno u recepte gdje je bitna boja (npr. kolac od sira mora ostati bijel) stavim fruktozu

  8. #8
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by mommy_plesačica
    Možda da ipak probaš sa pravim smeđim šećerom (onaj mokri, skoro crne boje)? Wildflower ti je dobro rekla, kolač bi mogao ispasti gnjeckav.
    Glasam protiv. Taj šećer (muskovit) je redovito već fermentirao i smrdi i općenito nije bogznašto. S druge strane, slad u prosjeku nije ništa bolji.
    Ostaje dakle nerafinirani smeđi šećer od trske iliti demerara.

  9. #9
    mamma Juanita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,285

    Default

    A fruktoza?

  10. #10
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Quote Originally Posted by mommy_plesačica
    Možda da ipak probaš sa pravim smeđim šećerom (onaj mokri, skoro crne boje)? Wildflower ti je dobro rekla, kolač bi mogao ispasti gnjeckav.
    Glasam protiv. Taj šećer (muskovit) je redovito već fermentirao i smrdi i općenito nije bogznašto. S druge strane, slad u prosjeku nije ništa bolji.
    Ostaje dakle nerafinirani smeđi šećer od trske iliti demerara.
    Mmm, Davore, mi najvise volimo taj mokri smedi secer. Mada, nisam ga nikad vidjela u Hrvatskoj pa neznam u kojem stanju tamo dode na police :?

  11. #11

    Default

    Srećom, nikad do sada nije bio fermentiran (molasses cane sugar). Meni je odličan za kolače, a pogotovo puding od kakaa/čokolade.

  12. #12
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Nerafinirani šećer od trske ima (ako je sve OK) miris poput suhih šljiva. Kad pošnjofaš šećer i nema takav nego nekakav sladunjavi miris - podlegao je fermentaciji.

  13. #13

    Default

    Evo me s vrećicom šećera kraj kompa Miriši po suhim šljivama (zapravo mi ta usporedba nikad nije pala na pamet, ali baš je sličan miris) - kao i uvijek do sada. Valjda imam sreće pri kupnji.

  14. #14

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Jel se taj secer dozira ko i bijeli ili ga treba manje? Jel taj skroz tamni secer nesto puno bolji od obicnog smedjeg secera? Ili je sve isti vrag?

  15. #15
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Očito. Uglavnom negaš priliku "analizirati" hranu u dućanu na taj način pa se sve svodi na kupovanje -> bacanje.
    Demerara je suhi kristalni šećer i za razliku od muskovita je filtriran. Obično krene fermentacija čim se navlaži. Meni je OK, a siguran sam da nije ničime tretmanisan (recimo kreč) ni rafiniran.

  16. #16

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Demerara je suhi kristalni šećer
    gdje ga kupiš?

  17. #17

    Default

    Ima ih u Konzumu (Billington's).

  18. #18
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Najjeftiniji je nekakav "domaći" Lara ili tako nekako, odaziva se na "smeđi šećer od trske, uvoz Mauricijus.
    Potom imaš isti taj šećer (Mauricijus) od nekakvog engleskog proizvođača Billingtons ili tako nekako, ali cca dvaput skuplji.
    Muskovita imaš od dućana Gea, a smeđi šećer tipa "turbinado" je samo puno lošija varijanta Demerara.

  19. #19

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    ja sam do sada kupovala muscovado od billingtons (u mercatoru), uvek je prijatno mirisao
    to mi je jedan od najukusnijih secera ali naravno muscovado light, dark je isto super ali je ne trpe ga mnogi recepti

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •