Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Dijeta zbog povećanih masnoća

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Dijeta zbog povećanih masnoća

MM je danas dobio preporuku svoje liječnice da iduća 3 mj. pripazi na prehranu, da pronađe neku dijetu te za 3 mj. ponovi nalaze krvi.

Može pliz neke preporuke? Znam da su dijete vrlo individualne, da ljudi različito reagiraju na iste režime, ali opet od nekud moramo krenuti.

Fala!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa Vidi poruku
    MM je danas dobio preporuku svoje liječnice da iduća 3 mj. pripazi na prehranu, da pronađe neku dijetu te za 3 mj. ponovi nalaze krvi.

Može pliz neke preporuke? Znam da su dijete vrlo individualne, da ljudi različito reagiraju na iste režime, ali opet od nekud moramo krenuti.

Fala!
    Imala sam ja sličan problem i otvorila topic... probat ću potražiti link.

Općenito, mm je iz prehrane morao izbaciti čokoladu , mast, suhomesnate proizvode, velik broj kolača... smanjili smo udio svinjetine i junetine (općenito crvenog mesa) u prehrani i lagano "premaknuli" težište hrane u smjeru makrobiotike - više žitarica, mahunarki, riba (bijela) i bijelo meso zamijenili su crveno i to je to. Eh, da - mlijeko i mliječni proizvodi samo nemasni, oprostio se s većinom alkoholnih pića (što nije bio problem jer nismo baš pilci) i slično.

Masnoće su mu sad na gornjoj granici ali ne i preko iste. Budući da on ima i veselje sa štitnjačom i srcem, uzima redovito terapiju i dobro je.

Ovaj način prehrane pogodovao je i nama ostalima. Evo kako funkcionira - npr. danas je za ručak varivo od tikvica s pireom + ćevapćići za nas, a pileći file za njega. Često bude pileći file za sve.

Moram reći da smo smanjili općenito udio mesa u prehrani i nikom ne fali. Npr. ne pamtim kad smo krmić kupili, gulaš kuham puno rjeđe (ali ipak kuham jer imam dvojicu klipana u fazi brzog rasta koje ipak treba hraniti). Djeca jedu mast i kruh, djeca jedu špek i luk, djeca jedu pravi maslac, djeca jedu sve ko termiti, a mm i ja jedemo nekaj drugo (umjesto jetrene napravim paštetu od slanutka s maslinovim uljem - mljac).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo još:
    http://www.centar-zdravlja.net/zdrav...da-u-krvi/307/

Ako pitaš dr. opće prakse ili nekog tko obavlja sistematski, obično imaju isprinte tih dijeta, mogu ti ja u siječnju poslati ono što sam ja dobila od Sunca - tipa tablice da, ne, začudo, brzinski guglajući ne nalazim to na netu.

Ukratko - to ti je dalmatinska ishrana minus školjkaši i mekušci (oni imaju puno kolesterola). Bez crvenog mesa, uglavnom piletina, od povrća sve samo krumpir pazit (kuhani), integralno brašno, ne šećeri, od plodova ne orašasti plodovi koji su masniji, ne punomasni mliječni proizvodi, od milijeka, de facto, samo svježi sir (sve drugo je premasno od sireva). Kao priprema hrane najbolje kuhanje ili žar, ne pohanje itd. Izbacit vrhnje iz kuhanja. Ako ima viška kg, onda je ta dijeta i redukcijska dijeta - pa dokud dogura,ja nemam viška kg, meni kolesterol i trigliceride bilda isključivo moja ljubav prema punomasnim mliječnim proizvodima, i teže mi se toga odreć' od svih kolača i sve svinjetine, koju mogu ful frcnut odmah, čak i pršut, što se mene tiče.

Te preporuke i nisu baš individualne (iako, svako indivudualno reagira) ima baš špranca ovo da, ovo rijetko ovo ne - ono, tablica, ovo ti govorim iz sjećanja.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 20.12.2012. at 11:20

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I pazit na unos soli (i unos kruha, kruh industrijski je jako slan) ako je visok tlak, također od masnoća nikako mast, ako može zamijeniti, di ide, sojino ulje maslinovim.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ja zelim reci da prije svakog vadjenja krvi a zbog kontrole masnoca treba min 2-3 dana biti na laganoj dijeti jer se ako se jede masnija hrana dobije se lazno pozitivan rezultat (slicno kao glukoza sto ide nataste; nataste kod masnoca znaci nekoliko dana)

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj josipal prvotno napisa Vidi poruku
    ja zelim reci da prije svakog vadjenja krvi a zbog kontrole masnoca treba min 2-3 dana biti na laganoj dijeti jer se ako se jede masnija hrana dobije se lazno pozitivan rezultat (slicno kao glukoza sto ide nataste; nataste kod masnoca znaci nekoliko dana)
    Viš, a MM nije ni dan prije pazio. Pazio je samo na alkohol. Mislim, nije da on jede masnu hranu, ali opet. Kaj misliš, da ponovi nalaz idući tjedan?

Hvala svima na odgovorima.

Sami pečemo kruh (najčešće integralni i raženi). Imamo 15-ak domaćih piceka u frizeru.

Jako, jako mi je drago da ste spomenule ribu. Ja bih ju svaki dan jela, ali uvijek smo prelijeni otići par kvartova dalje u ribarnicu.

Znači maslinovo ulje je ok, to nisam skužila?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

budem spojila sa starom temom, ali za početak...
    1.Što mu je točno povišeno i koliko? koliki je kolesterol i omjeri dobrog i lošeg kolesterola?
    2.Da li je pazio na prehranu dan prije vađenja krvi, posebno da nije jeo masno (i mliječno!!) većer prije ili ćak ujutro prije?

Ako je odgovor na drugo pitanje negativan, tada ponoviti nalaze da bi se imao uvid u pravi rezultat .
    Posljednje uređivanje od sirius : 21.12.2012. at 12:46

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i zašto je pazio na alkohol? pa to nije važno za niti jedan test kratkoročno (osim alkotesta :D) , osim za glukozu u krvi (možda) .

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kao prvo, najveće isprike svima, na totalnoj ignoranciji vaših odgovora, MM se primio neke prirodne terapije, pazi na vrstu hrane, pa sam ja smetnula s uma ovdje pisati.

sirius, hvala ti na pitanjima, evo prepisujem iz nalaza:

Kolesterol 6,6 (<5)
    HDL-kolesterol 1,42 (>1)
    LDL-kolesterol 4,62 (<3)
    Trigliceridi 1,2 (<1,7)

Tom nalazu ima već mjesec i pol. Pije te neke preparate od neke sestre iz Splita (čaj, prah, neka tekućina). Pazi na hranu po preporukama koje ste gore dali (ali ne ful detaljno), drastično je smanjio sol, barem tamo gdje ima izbora. Za mjesec i pol kontrola.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •