Kao prvo, admini - ako sam fulala rubriku, slobodno me prebacite!

Dakle, zbog čestih napada virusa na Windowsima, potrebe za reinstalacijom, vječitim updateovima i koječime drugim, jedan frend si je uzeo za zadatak da mi detaljno predstavi Linux i navede me da ozbiljno razmislim o njima... Besplatni, gotovo da ne postoje virusi za njih, sve legalno. Odluka je pala, i to na Ubuntu.

Već par tjedana sam na Ubuntu i super sam zadovoljna sa svima, ali... Fali mi bsplayer jer sam sam odvikla od traženja titlova online (a mm mora imat titlove za sve). Jesam skinula neki sub.searcher za VLC, ali nije baš bogznakako bogate ponude, pa i opet najviše visim online u potrazi...

No ono što me muči i zbog čega pišem je problem tipkovnice. Imam postavljenu hrvatsku i englesku. Na hrvatskoj nemam x, y i q, no kad zbog toga prebacim na eng, ne samo da nemam dijakritičke znakove, nego mi se mijenjaju i pozicije točke, zareza, upitnika i td.

Jel itko otkrio kako sve spojiti u jednu normalnu tipkovnicu s eng i hrv slovima i da mi svi ostali znakovi ostanu kao na hrvatskoj tipkovnici?