Da, grozno, da živjela naša novogradnja, ali ima li imalo spasa?
Kako mi kažu suprotno pravilima, zgrada je napravljena samo s jednim tim odvodom za 3 stana na 3 etaže. (navodno bi po pravilima svaki stan trebao imati svoj). Odvod je dakle u zidu između kuponice i kuhinje.
Zvukovi se uvijek čuju u kupaonici i kroz napu, pogotovo kad netko ima goste, dobro ajde to, ali tuđi dinstani luk, češnjak ili zagoreno pohano meso u 6 ujutro ili 22h - preživite mučnine u trudnoći uz to.
Na napi imamo onaj nepovratni ventil, ali svejedno osjetim mirise susjeda i kroz to.
U kupaonici na ventilacijskom otvoru imamo onu neku spravicu koja otvara "rolete" samo kad upalim ventilaciju.
Zašto to nije dovoljno, i bi li pomoglo da kupimo neke turbo skupe i bolje? Ovi su neki prosječni.
Jedan od većih problema je što ponekad kad upalim napu, u kupaonici se osjeti užasan ustajo miris iz odvoda, (nešto slično kanalizaciji). Moram paliti napu, jer ako ju ne upalim odmah mi se smoče stropovi u uglu od vlage, a ne mogu zimi luftati cijelo vrijeme kuhanja.
Ajde, nekad vratim njihove mirise tako da ja upalim napu, ali si napravim govno jer si vratim to u kupaonu, ili u kupaoni osjetim "miris" odvoda, ili je kasno i mali mi spava pa ne mogu paliti napu... ili jednostavno dođem doma, a doma miriši kupus koji nisam ja kuhala.
E sad, neki susjedi u zgradi sve to osjete jedni od drugih, neki ne (imamo 3 X 3 tako etažiranih stanova). Za neke znam da su i otvor u kuhinji i otvor u kupaonici "zacementirali" nekom gumom koja ne propušta ni mirise ni zvukove, ali neki imaju napu i ništa posebno u kupaonici i ne osjete ništa od drugih. Možda je zanimljivo da ovi na srednjim etažama ništa ne osjete, a ovi na prvoj i zadnjoj osjete.
Dva mjeseca zovem dimnjačara da dođe pogledati otvor i zašto se iz njega osjete mirisi, malo se izvlači da je problem u gradnji i zajedničkom otvoru i da tu nema pomoći, ali opet obeća da će doći sutra. "Sutra" se ne pojavi, pa ga ja opet molim da dođe, on nevoljko obeća, ali se ne pojavi. Mislim više mi ga se ne da zvati (a imam samo njega kao nadležnog za kvart), ali ako neko ima iskustvo da on ipak ima tu nešto za očistiti, molim vas za savjet, jer mu nemam više argumenata da ga nagovorim da dođe, svaki put samo nešto mumlja o lošoj gradnji.
Eto - 2 pitanja:
- mogu li i trebam li kupiti bolji nepovratni ventil za napu i ono što se stavi u kupaoni na otvor i potpuno eliminirati dolazak mirisa od susjeda?
- ima li dimnjačar što čistiti u tom otvoru?