Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 193

Tema: pitanja koja mladi ljudi postavljaju (tj zbog cega hr hitno treba ZO)

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moj prvi s. odgoj bio je kad mi je prijateljica iz 1.r. predložila igru mame i tate, s tim da će ona biti tata. I legla na mene. Ja izrazito sitna, a ona nevjerojatno krupna, da ne kažem baš debela, visine djevojčice iz 5.r. pa sam doslovno ostala bez daha i pomislila - jadne mame!
    Godinama mi nije bilo jasno zašto se mama i tata povremeno tijekom popodnevnog ubijanja oka diskretno zaključaju u sobu.
    Kad sam dobila prvi menzes, bila sam uvjerena da imam neki proljev. Prijavila sam ga mami tek sljedećih mjeseci.
    Onda je u 7.r. došla Plava laguna u kino i detaljizirani ljubavni romani pod klupu.
    Sa 17 je mama konstatirala da nešto sa mnom nije u redu jer je susjed (odličan student, iz jako dobre kvartovske familje) lud za mnom, a ja ni da trznem (dušo, izađi s njim pa ćeš vidjet da ćeš se zaljubit, a i ako se ne zaljubiš odmah, to ti nema veze!).

Toliko o mojima .

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ajme, ovo postaje sve zabavniji topik
    ja sam svojoj mami valjda prve 3-4 menstruacije pokazivala svaki uložak. ama baš svaki. nisam čuvala one iz škole, al dok sam bila doma - svaki. jel malo, jel puno, kolko je, a šta je sad ovo, jel da mijenjam, jel da ne mijenjam...
    jadna žena

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je ipak kutak za filozofki trenutak, jel da?

e, da se malo natjeramo misliti. dojadio mi ovaj sukob za i protiv ZO, ne mogu više te argumente, nit slušat njihove nit iznosit svoje. malo bih se sad svađala s apri npr

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

e nećeš
    meni kada netko kaže "ne pije vodu", ja se maknem
    jer ja volim vodu

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nego, sad me baš zanima: iako smo mi o spolnosti učile onako kako jesmo (šta smo već sve nabrojale na ovom topiku, od buža do pameti u glavi) ipak smo ispale 'dobro', nismo rodile u srednjoj školi, nismo skupile neke gadne boleštine, (uglavnom) smo se ponašale odgovorno

Zašto se onda toliko trudimo svoju djecu poučiti svemu onome što smo mi naučile same?
    ne znam dal me kužite...
    Jesu li jednostavno drugačija vremena pa se djeca u tome svemu ne mogu sama snaći, ili pak imamo premalo povjerenja u svoju djecu, ili smo pak kontrolfrikuše koje žele sve imat pod kontrolom?
    Dobro pitanje puntica. I ja naime spadam u one koje su od roditelja dobile kao summer ono sto se da svesti u jednu rečenicu. Pamet u glavu. Jest da mi je mama jednom dala da pogledam neki film na školskom programu. I to je bilo to.
    A ja jesam bila pametna, plus knjiški moljac, plus starija sestra. Plus modra lasta.

Međutim ne radi se tu o tome da nemam povjerenje u svoje dijete, ili su drugačija vremena.
    Radi se uopce o stavu o spolnosti, o vrednovanju ili nevrednovanju tebe kao žene.
    Eto ja nisam na žalost imala sreće kao recimo cvijeta, pa se u kući nije o tome govorilo, ali se je imalo neki normalni, pozitivni stav.
    I nema to veze sa religijom. Cijelo moje okruženje i škola i razred je bilo takvo da religija nije igrala nikakvu ulogu. Ali to je taj jedan primitivni, patrijalhalni stav, neizrečen, ali prisutan.
    Taj dvostruki moral, seks kao nešto prljavo, nikad tako izreceno, ali osjećaš to dubinski.
    To poimanje žene kao robe, automehaničarske radionice (super metafora, leonisa), koja će biti roba s falingom, ako ne čuva bužu. Ma bljak. To malo mjesto sa svojim pričama....
    I što je interesantno, upravo sto je to primitivno i patrijlhalno bilo naglašenije, to se češće dešavalo da se cure i premlade i bez puno pameti dovedu u po njih loše situacije. Valjda kao neka podsvjesna reakcija, jer ionako si samo objekt.....i zapravo se ni ne možeš cijeniti, jer ti već otpočetka kažu da se cijeni ili ne cijeni samo tvoja buža.

Ostavi to traga, lošeg traga u podsvjesnim sferama, trebalo je veš Ana da neke

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Trebalo je vremena da to i spoznam i očistim.

Ali ostao je i jedan dobar trag. Nikada, nikada, znala sam i onda i znam i sad, ne želim svojoj kćeri dati takvu potputbinu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ajme, ovo postaje sve zabavniji topik
    ja sam svojoj mami valjda prve 3-4 menstruacije pokazivala svaki uložak. ama baš svaki. nisam čuvala one iz škole, al dok sam bila doma - svaki. jel malo, jel puno, kolko je, a šta je sad ovo, jel da mijenjam, jel da ne mijenjam...
    jadna žena
    moja cura je mene svaku večer, danima, tjednima, mjesecima tako ispitivala. I uzduži i poprijeko i kako i zašto a što ću, izdržala sam.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

riječ menstruacija je iz latinskog, a tamo je npr. povezana s mjesecom (ali kalendarskim jer se onaj drugi kaže luna)

trebalo bi malo istraživati, bilo bi zanimljivo, kako se sve kaže mjesečnica u raznim krajevima svijeta...danas i nekad. To bi bila tema za zanimljiv (feministički, etnološki) doktorat
    Evo nešto, jedva sam pročitala, zbog očajne crne pozadine http://www.freedomtek.org/mjesec/zena_i_mjesec.php
    U jednom trenutku našeg evolucijskog puta, Mjesec je postao univerzalna slika vječne Božice. On, ne samo da je upravljalo plimama i osekama mora, već je također upravljao i plimama i osekama utrobe. Menstrualni ciklus podudara se sa mjesečevim ciklusom od 28 dana. Čak i danas u mnogim dijelovima svijeta, žene i dalje za menstrualni ciklus koriste riječ „mjesečnica“.

Onda nije iznenađujuće da su rani kalendari utemeljeni na ovoj primarnoj vezi između menstrualnih ciklusa i mjesečevih mijena. U mnogim jezicima svijeta riječ za Mjesec (eng. Moon), mjesec (eng. Month), mjera (eng. Measurement) i menstruacija imali su ili slična značenja ili zajednički korijen riječi. U galskom npr., riječi za „menstruaciju“ i „kalendar“ su iste. Slične povezanosti možemo naći diljem svijeta.
    Mjesec je bio mjeren od jednog mladog mjeseca do drugog i na taj način je davao trinaest mladih mjeseca u jednoj godini. Zapravo, svi su rani kalendari imali trinaest mjeseci u jednoj godini. Svaka svetkovina se računala da pada na mladi mjesec ili puni mjesec. U mnogim dijelovima Europe ljudi su i dalje slavili te drevne svetkovine sve do srednjeg vijeka.
    a i menarha, prva menstruacija, ide iz grčkog, opet mjesec
    Menárha (gr. mên = mjesec, archê = početak)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ipak je mjesec u pitanju

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Meni to sve zvuči nevjerojatno, ali čitam da su ti strahovi bili vrlo rašireni.
    Bome jesu. Al na stranu samo strahovi, neznanja cine zivot i neprakticnim - znam osobu koja je kao potpuno odrasla vadila tampon kod svakog mokrenja jer joj nekako nije palo na pamet da su "tamo dolje" dvije rupice...

Sto se tice spolnog odgoja u mom domu, mama me kad sam dobila menstruaciju informirala da sad mogu zatrudniti, ali ni rijeci kako. Tata, inace vrlo stalozen covjek, jednom je izgubio kontrolu usred jedne opscene scene na filmu, mislim da je bio Otac na sluzbenom putu u pitanju, opsovao (sto ga nisam cula valjda nikad prije i nikad poslije) da jel mi njima (glumcima) za ovo placamo i ugasio tv (a meni bilo zao, bas mi se svidjelo ). Sljedeca scena koju je napravio bila je kad me posjetio prijatelj iz Engleske (imala sam dvadeset i koju), posjeo ga (njega, a ne mene) pored sebe i poceo mu pricati kako je HR jedna konzervativna zemlja, da kod nas nema tako svega neceg kao tamo kod njih, da mu to kao bude jasno.... bili su mi prvo upitnici iznad glave, ali koja neugodnost kad sam skuzila kud ta prica vodi

Inace, danas sam pitala svog petasa jesu li imali vec koji sat ZO, kaze imale su cure i pricala im je o menstruaciji, a da ce drugi put imati za decke i da ce se on potruditi da :"mijenja temu". Ja u cudu pitam zasto - kaza zato jer je taj ZO glup i da se on (inace - zagrizeni ateista) po tom pitanju slaze s Bozanicem. Ja u opet u cudu odakle uopce zna za Bozanica - kaze gledao ga je na TV-u pod zimskim praznicima kod bake (doma nemamo TV) i protestno dodaja da nece njemu "nitko govoriti kako da on pere svoga pisu"

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    zbroj kvadrata nad hipotenuzom jednak zbroju kvadrata nad obje katete
    Ovo ne želim da moja djeca uče jer se protivi mom svjetnazoru! To nije nikakva znanost.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    ipak je mjesec u pitanju
    eto, ispala ja neuka za dlaku
    e, al zamislite da sve žene na zemlji imaju istovremeni pms... i tako svaki mjesec nekako mislim da bi svijet puno drugačije izgledao da je bilo tako
    no, postoje i plemena gdje je ciklus mnogo dulji od mjesec dana, svačega ima

mujice
    Posljednje uređivanje od koryanshea : 06.02.2013. at 07:25

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ipak je mjesec u pitanju
    ja bih se zaklela da je Mjesec

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Puntice, izvrsno pitanje!
    Slažem se s leonisom i seni, i ja bih voljela da sam znala više.
    Nisam ostala trudna ni obolila, ali isto sam imala više sreće, nego pameti.
    A i ti neki psihološki momenti, treba godina da se čovjek snađe u svemu tome.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ipak je mjesec u pitanju
    pa sta to ne dolazi od lunarnog mjeseca i "skolskog" ciklusa od 28 dana?
    ja sam uvijek mislila da je tak.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Evo nešto, jedva sam pročitala, zbog očajne crne pozadine http://www.freedomtek.org/mjesec/zena_i_mjesec.php

a i menarha, prva menstruacija, ide iz grčkog, opet mjesec
    Menárha (gr. mên = mjesec, archê = početak)
    I zbog toga je broj 13 omražen, tj. smatran je nesretnim brojem kroz povijest. Kad je kalendar preoblikavan u 12 mjeseci, umjesto lunarnih 13, koji su povezivani sa ženom (prelazak s matrijarhata na patrijarhat). Tako sam bar čitala, ako su meni lagali, lažem i ja vama

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni je mama na sva pitanja odgovarala s "Kad porasteš, kaš'će ti se samo"

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ali to pamet u glavu je čudo jedno.
    Ima neko prazovjerje u izgovaranju tih riječi. Moja mama bi znala istrčati iz stana za mnom ako bi se desilo da ja izlazim, a ona nije izrekla.
    Moja prijateljica bi na pamet u glavu odgovorila noge u džep na što bi njena mama poludila i još par puta povikala pamet u glavu, pamet u glavu!

Jel to kao neki performativni iskaz? Ili oni koji ga izgovaraju vjeruju da tako djeluje? Sorry na odvlačenju u struku

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma to je uzrečica koja baš i nema neko značenje
    ko ono "pazi kako voziš" kad ti daju auto i ključeve

kao da ću više paziti ako mi to kažu

prije su babe za djecom polijevale vodu
    prijeispita ili bilo kakvih važnijih izlazaka iz kuće
    onda je to valjda postalo sramota, pa se "pamet u glavu" ustabilio

meni je to baš slatka uzrečica

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moja mama je za mnom polijevala vodu prije ispita, ko fol iz sprdancije

Nije bila toliki frik oko sjedenja na hladnom, koliko za izlazak van s vlažnom kosom, čak i po ljeti
    Najradije bi nakon što operem kosu da cijeli dan ostanem doma.

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

čitam malo o tim vašim satovima biologije...pa se sjetim svojih srednjoškolskih....
    profa...dobro držeća 60 i nešto godišnjakinja i njeni savjeti....
    cure...u svaku podsuknju trebate ušiti kondom...zlu ne trebalo, pa i da vas siluju da nemorate boleštinu pokupit..vi samo hrabro viknite stoj... i izvucite kondom iz podsuknje...tako se to radi!
    pa je i kondome napuhavala...jer iz kutije uvijek jedan probno treba napuhati....da vidiš da nije probušen ili star

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

išla si u jezičnu, jel tako?

jer to je samo ona mogla raditi.
    i donositi poluispravljene testove jer ih je "ispravljala u crvenom kombineu, pa muž nije mogao odoljeti"

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ali to pamet u glavu je čudo jedno.
    Ima neko prazovjerje u izgovaranju tih riječi.
    Ja kad malu vodim u školu ne mogu otići bez da sam rekla pazi na sebe, ili ako će je nešto ispitivati ili imati test- koncentriraj se.
    Mislim, kao da će se ona zbog tih mojih riječi nešto bolje koncentrirati ili bolje paziti..ali to je jednostavno kao neka
    točka na i..tako je valjda i s tom pamet u glavu.
    Posljednje uređivanje od Dijana : 06.02.2013. at 09:28

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Dijana, tako i ja mojoj kažem: pazi, danas je test!

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja pak kažem: čuvaj se

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Moja prijateljica bi na pamet u glavu odgovorila noge u džep na što bi njena mama poludila i još par puta povikala pamet u glavu, pamet u glavu!

Jel to kao neki performativni iskaz? Ili oni koji ga izgovaraju vjeruju da tako djeluje? Sorry na odvlačenju u struku

i ja sam odrasla uz "pamet u glavu"
    evo sad se sjetih kako mi mama u životu nije rekla ništa o sexu - sve sam sama saznala
    tat bi pak napomenuo da su mi plodni dani i nek pripazim
    pa ti sad vidi...

a on je tobože bio konzerva teška a ona ko fol moderna ženska

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se nesto ne mogu sjetit svoje prve menstruacije. :kako se zove onaj Svabo sto mi skriva stvari po kuci:
    Al imala sam neku knjigu, mislim da mi ju je mama poklonila u 6. osnovne, znaci taman negdje kad sam dobila mengu, a koju je netko cinimise i spomenuo negjd ena ovom topicu, tipa Savjetnik za djevojcice. Nekako se ne sjecam ni tog pamet u glavu. Zapravo, ja sam sve propitivala, mozda su preskocili pamet u glavu da ne moraju objasnajvat sta su pod tim mislili.
    Meni je mama isto pokusavata prodavati te neke bapse price o mengi, kojih se ni sama nija drzala, al mozda je mislila "za svaki slucaj". Uglavnom, kad bi ona otisla u tu neku pricu, ja bih izvukla argumente iz Savjetnika. Meni je bio skroz koristan.
    A o seksu se pricalo kroz komentiranje obitelji, jer je obitelj takva da je davala jaaako puno mogucnosti da se obrade razne teme, od maloljetnih brakova, neprepoznatih trudnoca, varanja, razvoda, junejmit.
    Nisu sve teme bile dobrodosle i opceprihvacene, al sjecam se epizode kad se ozenio maloljetni rodjak, a moji starci su nakon rucka izvadili kutiju velicine najvece Kras bonbonjere punu kondoma i urucili mom mladjem bratu uz opci cerek. Kao, aj prouci ti malo materiju, jerbo nama nekako ti brakovi sedamnaestogodisnjaka ne zvuce bas če-če. Ondak je brat pozvao ekipu doma pa su napuhali sve te kondome ili su ih punili vodom, ne sjecam se vise.
    Iako to sad vjerojatno zvuci ok, svejedno sam stekla taj dojam koji je seni tako uspjesno i jasno uoblicila u rijeci, ii ne bih to dalje prenosila.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    joooj,sjecam se kad mi je otac pronasao mail (tada nisam znala da se mora brisat history) kojeg sam pisala sestri sa 18g,cini mi se da je rekao: dakle, ti TO radis....
    Mail!? Sad se osjećam kao da je moj prvi seks pao u kamenom dobu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ninik prvotno napisa Vidi poruku
    čitam malo o tim vašim satovima biologije...pa se sjetim svojih srednjoškolskih....
    profa...dobro držeća 60 i nešto godišnjakinja i njeni savjeti....
    cure...u svaku podsuknju trebate ušiti kondom...zlu ne trebalo, pa i da vas siluju da nemorate boleštinu pokupit..vi samo hrabro viknite stoj... i izvucite kondom iz podsuknje...tako se to radi!
    pa je i kondome napuhavala...jer iz kutije uvijek jedan probno treba napuhati....da vidiš da nije probušen ili star
    Eto, a protivnici ZO se boje da će nastavnici iskoristiti priliku pa iznositi kojekakve svoje stavove.
    Kao da je za to potreban ZO.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

a bilo je i prosvjetarskih likova otprije 25-30 g. koji su na učenicama pokušavali uvježbati seksualni odgoj ...

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i ja se slažem s leonisom i seni
    voljela bih da sam više znala

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Hajde , hajde nije tako strašno . U moje doba su već mobiteli postojali ( istina veličine cigle , ali ipak).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    a bilo je i prosvjetarskih likova otprije 25-30 g. koji su na učenicama pokušavali uvježbati seksualni odgoj ...
    Uh, bilo je. U mojoj OŠ jedan od nastavnika je pod satom gledao fotografije gole zene koju je sam bio fotografirao. Ovi u prvim klupama su čak imali uvid na fotke, a ostali su morali smisliti drugu zabavu.
    Posljednje uređivanje od sirius : 06.02.2013. at 09:51

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daaa, i mi smo imali profu iz likovnog koji bi onako napadno proucavao duplericu u Startu dok smo crtali uzorke s kuhinjskih krpa.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pa kud baš s kuhinjskih krpa?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

U nas nisu proučavali novinske tete, nego pipkali učenice. I nikome od starijih nije bilo ništa čudno (a on ti je takav!).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Inace, danas sam pitala svog petasa jesu li imali vec koji sat ZO, kaze imale su cure i pricala im je o menstruaciji, a da ce drugi put imati za decke i da ce se on potruditi da :"mijenja temu".
    naši petaši su to učili na prirodi , svi skupa u razredu bez odvajanja

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U nas nisu proučavali novinske tete, nego pipkali učenice. I nikome od starijih nije bilo ništa čudno (a on ti je takav!).
    i kod nas je bilo tako u osnovnoj

znalo se da profesor "šlata" sedmašice i osmašice, ali tome su se svi smijali
    i "pazili"
    i to je bilo to

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I mi smo imali jednog profu o osnovnoj za kojeg se govorilo da pipka curice. Nisam doživjela i nitko od prijateljica nije rekao da je doživio, ali imao je odvratne poglede i šumno disanje kad bi iz nekog razloga došao blizu. Srela sam ga poslije nekoliko godina i javio mi se blesavim smješkom, a za pozdrav rekao da "vidi da sam fino jedra". Bljuc, što bi rek'o Davor.

Imala sam i susret s pedofilom, jednom smo o tome pisali, iz kojeg sam se izvukla uspješno, iako ne trenutačno. A sličan susret imala je i moja prijateljica.

I sad kad mi kažu da se djeci ne smije govoriti o primjerenim dodirima jer im se time krade djetinjstvo...Koje zatvaranje očiju pred realnošću i davanje prostora zlostavljačima.
    Posljednje uređivanje od vertex : 06.02.2013. at 10:18

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

evo niš', smijem se od početka stranice, čokolada, kanga...i dalje

penny avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ajme svasta koji fuj.... kod nas je bilo normalno da ucenici pipkaju ucenice....i profesori nisu nista poduzimali...al da sami nastvnici.... shock...shock!!

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Jedan takav je život proveo radeći u zg školama, a u kad bi u kojoj pretjerao, preselili bi ga u drugu školu. Poslije rata je avancirao u savjetnika pri Ministarstvu prosvjete i šefa državne komisije za stručne ispite mladim nastavnicima (pretežno nastavnicama!), ali ga to nije omelo da i u tim poznim godinama bude bar verbalno aktivan :bljuc: . Zanimljivo da su mnogi i tada sasvim dobrohotno gledali na te njegove aktivnosti (i još jedan :bljuc: ).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Uh, bilo je. U mojoj OŠ jedan od nastavnika je pod satom gledao fotografije gole zene koju je sam bio fotografirao. Ovi u prvim klupama su čak imali uvid na fotke, a ostali su morali smisliti drugu zabavu.
    jedan moj nastavnik u mom 2 razredu srednje hodao s mojom kolegicom iz razreda,

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    I mi smo imali jednog profu o osnovnoj za kojeg se govorilo da pipka curice. Nisam doživjela i nitko od prijateljica nije rekao da je doživio, ali imao je odvratne poglede i šumno disanje kad bi iz nekog razloga došao blizu. Srela sam ga poslije nekoliko godina i javio mi se blesavim smješkom, a za pozdrav rekao da "vidi da sam fino jedra". Bljuc, što bi rek'o Davor.

Imala sam i susret s pedofilom, jednom smo o tome pisali, iz kojeg sam se izvukla uspješno, iako ne trenutačno. A sličan susret imala je i moja prijateljica.

I sad kad mi kažu da se djeci ne smije govoriti o primjerenim dodirima jer im se time krade djetinjstvo...Koje zatvaranje očiju pred realnošću i davanje prostora zlostavljačima.
    Uh, imala sam slično iskustvo oko 12 godine, osoba od povjerenja , duplo stariji susjed u ozbiljnoj vezi sa mojom susjedom. Sreća da sam bila svjesna da je to pogrešno i da sam se maknula iz situacije ( izgleda da sam edukaciju stekla iz modre laste , a bila je i nekakva edukativna emisija na tv-u u to vrijeme " sto mi se to događa " ili tako nekako).

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

bome i ja

ni maila ni mobitela

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Čitam i sjećam se svojim mladih dana...iz kamenog doba Moja priča, u konekstu rasprava na ovom i onom topicu, nije crno-bijela, već ima dosta šizofrenih elemenata.

Dobro se sjećam dana kad sam dobila prvu menstruaciju, imala sam 11 godina i bila na početku 6. razreda, tada nitko u razredu, čak ni cure koje su imale više od 12 godina nisu imale mengu. Neke su o tome pričale međusobno, ali mene to nije zanimalo jer sam u glavi još uvijek bila veliko dijete. Tako da ni starci o tome nisu pričali sa mnom, tj. nisam od njih dobila konkretan spolni odgoj, iako sam odrasla u liberalnoj obitelji gdje se bilo koji film s bilo kojim scenama gledao normalno (a mogla sam i dobiti normalan odgovor ako me zanimalo), gdje se starci nisu prešetavali goli, ali nisu se ni skrivali, znali smo se kupati i na obučenim i nudo plažama, a stari je znao svirati u nudističkim kampovima gdje su ljudi dolazili i odjeveni i goli (s plaže) plesati na terasu (ili čak u market, ah te osamdesete .
    Dakle, odrasla sam u nekom okruženju gdje tijelo nije bilo tabu.

I onda je jednog dana došla menga, a ja u šoku! Totalnom šoku, mislila sam da nešto nije u redu sa mnom, tj. znala sam što bi to možda moglo biti, ali odbijala sam da se TO meni dogodilo, tj. užasavala me pomisao da je to jedan od znakova odrastanja, ja nisam bila spremna! (Inače, mi je za svaki korak odrastanja trebalo duže nego drugima, ah, mi rakovi )
    Zvala sam susjedu iz istog razreda, ali godinu stariju (iz konzervativne obitelji) kojoj sam se povjerila i koja mi je mrtvo hladno rekla da je to sve normalno i da stavim uložak. I dalje sam odbijala da je to TO, stavila sam si wc papir na gaćice i otišla u muzičku...Nakon povratka, u goste mi je došla jedna starija cura (2-3 godine) kojoj sam se također povjerila i koja je to išla reći mojoj mami. Mama me onda odvela u kupatilo i pokazala što sve tehnički moram obavljati (uložak, pranje itd.). Neke nadgradnje razgovora se ne sjećam.

Onda me ulovio užas od odlaska u školu, sad će me zezati, što sve nisam prošla u glavi i lijepo riješila da je najbolje razredu pristupiti transparentno: došla sam ujutro u školu i pred cijelim razredom objavila da sam dobila mengu i da je sve to prirodno i da će je sve cure dobiti i da očekujem da se svi ponašaju normalno prema meni. Dečki su bili evidentno šokirani jer se o tome s njima nije pričalo, ali su zapravo bili polaskani, neki su se i zahvalili, i nikad kasnije niti jednu curu nisu gnjavili, zezali ili napadali zbog menge ili u vrijeme menge, a većina cura je kad su dobile mengu primijenila moju transparentnu taktiku. (Napomena: riječ je o turbo konzerva vjerskom mjestu)

I još nešto - u školi nismo dobili nikakav spolni odgoj. Jednom smo na biologiji učili organe i organizam, a ja sam pitala da ne ide li to ovako: organ, orgazam pa organizam. Onda je profa pocrvenila i rekla da je orgazam nešto potpuno drugo i da to nije tema sata, a ja (mi) smo tek kasnije shvatili što je to.

Hvala Modroj lasti!
    Hvala skupljanju starog papira u kojem je uvijek bilo Erotike.
    Hvala najstarijoj curi u razredu (iz vrlo konzervativne obitelji, starci ju u 8. razredu nisu pustili s nama u kino jer ko zna što će tamo vidjeti!) što nam je u školu donijela prve kondome (tatine!) i objasnila za što to služi. Moram dodati i to da je, unatoč svom ocu, ozbiljnog dečka našla odmah čim je napustila roditeljski dom na više od par sati, razvedeni stariji muškarac bio je kriv što nikad nije završila ni prvi razred srednje škole, udala se vrlo brzo nakon.

Već rekoh da su mi starci bili liberalni (ali strogi), kad sam pri kraju srednje imala prvog pravog dečka, najnormalnije su ga upoznali i dozvolili da ljetujemo zajedno, mogla sam izlaziti u disko od 8. razreda (iako se znalo jako dobro kad se dolazi kući i kakve ocjene moraju biti), tolerirali su povremeno cuganje, ali se odgoj oko droge sastojao se u rečenici koja je sadržavala prijetnju da bolje da me stari zadavi, nego da umrem od droge?! Neke stvari sam im morala kasnije objašnjavati .

Kroz odgoj su me učili maksimalnoj odgovornosti i uza sve životne ludosti, zapravo sam bila i ostala dosta odgovorna, možda više prema drugima nego prema sebi.
    No, ostaje i činjenjica da mi nisu pružili spolni odgoj i da nisam osjećala da o tome mogu s njima razgovarati. Ne bih htjela imati takav odnos sa svojom kćeri.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    bome i ja

ni maila ni mobitela
    Tko ti je kriv kad si rano počela

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Imali i mi jednog takvog, volio je dragati po leđima, ljeti čak i zavući ruku. Žena mu je bivša učenica .

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Kamo sreće da smo o tome govorili u nižim razredima osnovne škole.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kamo sreće da smo o tome govorili u nižim razredima osnovne škole.
    Pa ući se. Moj sin je zo imao u 2 ili 3 razredu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •