Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 59

Thread: Važno - U ZG se ukida boravak trećim razredima od 2013. godine

Administrator foruma daddycool's Avatar

Default Važno - U ZG se ukida boravak trećim razredima od 2013. godine

Ne znam kako nam je ovo do sada promaklo. Iz glasnika Grada Zagreba sa Skupštine održane u prosincu:

1. PRODUŽENI BORAVAK
    Plan: 32.230.000,00 kuna
    Produženi boravak neobvezan je oblik odgojno-obrazovnog rada namijenjen učenicima razredne nastave koji se provodi izvan redovite nastave i ima svoje pedagoške, odgojne, zdravstvene i socijalne vrijednosti.
    Osnovne škole organiziraju produženi boravak za potrebe svojih učenika, a iznimno i za učenike izvan svoga upisnog područja uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Produženi boravak organizira se u školskoj godini 2012./2013. za učenike I., II. i III., a u školskoj godini 2013./2014. za učenike I. i II., iznimno i III. razreda, o čemu odlučuje Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport na osnovi obrazloženog prijedloga škole.

U našoj školi je to objašnjeno kao ujednačavanje kako bi sve škole imale jednake uvijete, a naravno da je motivirano uštedama.

Peterlin's Avatar

Isuse! (sorry)

maxi's Avatar

jao. umjesto da produže na IV razred
    vjerojatno se sad ništa ne može niti učiniti po tom pitanju. sad mi je jasna i najava povratka dvosmjenske nastave u našoj školi. boravak samo I i II pa imaju mjesta za upisati još razreda za popodnevnu smjenu! opet jao!!!

Mima's Avatar

Ah, u školama u siromašnim kvartovima vam je sve to i sada tako.

Boxica's Avatar

meni isto nije jasno što se čudite kad to traje već duže vrijeme (znam unatrag nekoliko godina od kada imam školarce u okolini)

recimo OŠ Remete unatrag nekoliko godina ima samo I i II razred boravak
    u Maksimiru škola kod MIOC isto nema III razred boravak dok ona u Harambašićevoj ima

maxi's Avatar

kako se ne čuditi kad škola u gradu koja već godinama ima jednosmjensku nastavu sad najavljuje dvosmjensku? to uvelike ima veze s mogućnošću boravka, jer u dvosmjenskoj nastavi doslovno nema razreda gdje bi se boravak provodio!

Osoblje foruma spajalica's Avatar

zao mi je, zato sto grad Zagreb opet radi ustede na krivom mjestu. moji klinac ima boravak u I i II razredu, ali ne mislim da je to sretna opcija. realno gledano ni ne mogu imati boravak vise od dva razreda, radi prostora. pa covjek shvati, ali tamo di se moze je zalosno da se ukida.

i zbilja kako nam je to promaklo, valjda s bombom oko vrtica ova je samo tiho proslo

Ja kažem strašno!

Quote Originally Posted by maxi View Post
    kako se ne čuditi kad škola u gradu koja već godinama ima jednosmjensku nastavu sad najavljuje dvosmjensku? to uvelike ima veze s mogućnošću boravka, jer u dvosmjenskoj nastavi doslovno nema razreda gdje bi se boravak provodio!
    I nama najavljuju dvosmjensku nastavu, ali nije problem u boravku nego u povećanom broju prvih razreda u zadnje dvije godine.
    Iskreno, ja bih radije jednosmjensku nastavu cijelu OŠ, nego boravak u 3. razredu, ali čini mi se da na kraju nećemo imati ni jedno ni drugo

NanoiBeba's Avatar

naši su prošle godine upisali dodatni prvi razred - upisivali su djecu koja nisau sa područja škole, pa nije bilo dovoljno učionica, i baš je naš razred završio u podrumu.
    Mene je strah da ako se tako nastavi i naša škola će početi imati dvosmjensku nastavu, a kao i tanji, to mi je gore od neimanja boravka

Mima's Avatar

Moja kćer je na katu, sa višim razredima, od prvog razreda, i to u smjenama.

jelena.O's Avatar

mi nikada nismo imali boravka više od 2 razreda ni u prvoj godini djelovanja najmodernije i najnovije škole u zagrebu koja svako malo se bori da ne postane škola u 3smjene.
    S druge strane u Gajnicama jedna škola ima samo 1. razred boravak, s treće strane jedna škola s Trnja ima boravak do 3 razreda+ tko želi u 4.razredu

Administratorica puntica's Avatar

naša škola je od prošle godine počela raditi u 2 smjene - prije toga je imala 3!
    boravak je samo u prva 2 razreda, ali izgleda prestrašno jer nemaju 'boravkaške razrede' nego iz svakog razreda oni koji ostaju u boravku, odlaze u poseban razred gdje je hrpetina djece (iz raznih razreda, 1. i 2.). Tamo u principu rade što žele. Kad dođu doma onda pišu zadaću jer u boravku nemaju uvjeta za to
    divno, jel da?
    a da ne govorim o tome da kad je škola popodne, ta djeca provedu jutro u 'boravku' - moš mislit kako su u stanju pratiti nastavu u popodnevnoj smjeni
    ma, bez komentara

centar's Avatar

ja sam nasim boravkom jako zadovoljna. skola je upisala dva razreda prvasa (23 u svakom) i boravak imaju od prvog do treceg razreda. nikakvi se razredi ni djeca ne spajaju, nema lista i tko zeli ici u boravak moze ici.
    ucenici ostaju u svojim ucionicama, a dolazi njihova uciteljica iz boravka s kojom idu na rucak, pisu zadacu, idu na igraliste ili u park,imaju uzinu, kad se skupe novci na nekoj priredbi ili sajmu, vodi ih u kino.
    nikad kuci nemamo zadacu i moja cura obozava boravak jer se stigne poigrati sa svojim prijateljicama dok uciteljica pomaze onima koji trebaju pomoc u svladavanju gradiva.

meni je ovo grozna vijest. ja sam ocekivala produljenje boravka do cetvrtog razreda.
    iako, pise da se iznimno moze odrzavati u trecem. sigurna sam da ce se nasa skola rukama i nogama boriti za to jer imaju uvjete.
    Last edited by centar; 05.02.2013 at 15:04.

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by puntica View Post
    a da ne govorim o tome da kad je škola popodne, ta djeca provedu jutro u 'boravku' - moš mislit kako su u stanju pratiti nastavu u popodnevnoj smjeni
    ma, bez komentara
    da to je veliki problem , u spomenutoj školi na Trnju je bio boravak , a i škola u dvije smjene ( ko u naše doba?), onda se ipak neko sjetio i školu stavio samo jutro
    Last edited by jelena.O; 05.02.2013 at 15:05.

maxi's Avatar

meni je jasno da netko odluči upisati dijete izvan svog kvarta, ali da baš ima toliko djece izvan kvarta da napune cijeli razred? znači pitanje je kako znaju da će biti više razreda ako imaju broj djece sa svojeg upisnog područja koja i nije baš velika?

Cathy's Avatar

Mi smo već prošle godine morali pisati molbu, i naši su se rukama i nogama borili da bude boravak i za treći razred. Ove godine je ali sada smo četvrti tako da nisam sigurna jesu li opet morali moljakati.

Lucija Ellen's Avatar

Jos jedan jao

superx's Avatar

Quote Originally Posted by puntica View Post
    naša škola je od prošle godine počela raditi u 2 smjene - prije toga je imala 3!
    boravak je samo u prva 2 razreda, ali izgleda prestrašno jer nemaju 'boravkaške razrede' nego iz svakog razreda oni koji ostaju u boravku, odlaze u poseban razred gdje je hrpetina djece (iz raznih razreda, 1. i 2.). Tamo u principu rade što žele. Kad dođu doma onda pišu zadaću jer u boravku nemaju uvjeta za to
    divno, jel da?
    ma, bez komentara
    Znam kako je to, u istom smo kvartu,ali druga škola, i nama to bude tako samo mi imamo kao obveznu predškolu,koji isto ne znam kako će i što će,a kakvo će stanje biti iduće godine ne znam i sve se bojim!

Quote Originally Posted by daddycool View Post
    U našoj školi je to objašnjeno kao ujednačavanje kako bi sve škole imale jednake uvijete, a naravno da je motivirano uštedama.
    Kome je objašnjeno u vašoj školi? Roditeljima ili ti radiš u školi?
    Naime, škole još nisu dobile nikakav dopis o planovima za PB za narednu godinu. Kod mene su i tajnica i ravnatelj ostali kada sam im proslijedila http://web.zagreb.hr/Sjednice/sjedni...257AD00039DDAD i to nakon što sam vidjela ovdje temu.

Što se tiče ideje o ujednačavanju uvjeta stvarno ne znam što bih rekla

Osoblje foruma apricot's Avatar

no@, na vijeću roditelja je ravnatelj jučer rekao

magriz's Avatar

strašno
    kod nas prošli tjedan ni glasa nije bilo o tome na VR
    aq nova škola nam se gradi koja će za 2 godine biti premala

Osoblje foruma čokolada's Avatar

Kod nas su prije par godina ukinuli boravak u 3.r., lani u lipnju je najavljeno da ove šk.godine neće biti boravka ni u 2.r., pa su ga ipak na jedvite jade organizirali. Isto nažalost planiraju i za sljedeću šk.god.

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by magriz View Post
    aq nova škola nam se gradi koja će za 2 godine biti premala
    kod nas je skoro bila premala škola već u drugoj godini poslovanja, pa su malo prenamjenili jezične razrede za niže razrede

kod nas je boravak upitan jer roditleji neredovito placaju

meni je jasno da netko odluči upisati dijete izvan svog kvarta, ali da baš ima toliko djece izvan kvarta da napune cijeli razred? znači pitanje je kako znaju da će biti više razreda ako imaju broj djece sa svojeg upisnog područja koja i nije baš velika?
    Nije to baš tako crno-bijelo.
    U našem kvartu je nekoliko osnovnih škola relativno blizu jedna drugoj. Svaka ima svoje upisno područje, naravno, ali ako se netko upiše u drugu, a ne u svoju pripadajuću školu, i opet to nije toliko "izvan kvarta".
    Pa još ako se poklopi da je jedna škola popularnija od druge, onda dobijemo situaciju da su u jednoj školi razredi minimalistički, a druga će ubrzo postati dvosmjenska, iako su još prije nekoliko godina upisivale podjednak broj djece...

Deaedi's Avatar

Pa mislim d abi trebalo ujednačiti, barem na način da boravak mora biti prva dva razreda. Ovako, kod nas je boravak samo u 1. razredu (meni je to prestrašno), a neke druge škole imaju i do 4. razreda.

Administrator foruma daddycool's Avatar

jao. umjesto da produže na IV razred
    vjerojatno se sad ništa ne može niti učiniti po tom pitanju. sad mi je jasna i najava povratka dvosmjenske nastave u našoj školi. boravak samo I i II pa imaju mjesta za upisati još razreda za popodnevnu smjenu! opet jao!!!
    nije to baš tako
    nikome nije u interesu uvesti dvosmjensku nastavu jer su to dodatni troškovi za školu (grad) a novaca nema. dvosmjenska se uvodi zato što se djeca prebacuju s upisnog područja na upisno područje i škola ih mora upisati a s obzirom da je standard max 28 djece u razredu čim imaš 57 djece u generaciji moraš otvoriti treće odjeljenje za isti razred (s time da djeca s posebnim programom zauzimaju 3 mjesta, pa ne mora biti baš 57 djece). čim ima više odjeljenja a broj učionica je isti, moraš se organizirati u smjene.

niti jedna škola na području grada nema boravak u četvrtom razredu preko grada. postoji jedino mogućnost samoorganizacije roditelja i dogovora sa školom.

da li je kasno, ne znam. s obzirom da je izborna godina možda bi se i moglo nešto postići ako netko ima volje djelovati.

ani4's Avatar

Kod nas u skoli vec neko vrijeme nema boravka u 3. razredu.
    Ali ajde, barem smo vec 9 godina u jednoj smjeni.

jelena.O's Avatar

vi ani4 imate sreću

ani4's Avatar

Znam.
    I odlicnog ravnatelja!

Što se tiče standarda, kod nas ih je bilo 31 u prvom razredu, od toga jedno dijete s posebnim potrebama. Dakle, ništa od sandarda (u vrtiću ih je bilo 36).

jelena.O's Avatar

kod nas u vrtiću ih je u starijim grupama isto po 35, a u školi bar do 5 razreda do 28,u prvim do 24
    Last edited by jelena.O; 06.02.2013 at 17:09.

passek's Avatar

S.^2!! OK ovo "iznimno" možda ipak omogućuje da škole koje imaju uvjete zadrže boravak i u 3. razredu (vjerujem da će se ravnatelji zalagati za to jer će inače ljudi gubiti radna mjesta) no naravno daje i vrlo realnu mogućnost da se ukine Može li se što učiniti? Nama je boravak esencijalan (boravak u 3. razredu je bio jedan od plusova za školu u koju smo upisali L.) i rado bi plaćali extra samo da je npr. moguć do bar 4. razreda. Čula sam da su se roditelji u jednoj školi organizirali i preko nekog fonda plaćaju učiteljicu u 4. razredu. Raspitat ću se ponovno, no zna li ovdje netko nešto o tome i takvim mogućnostima?

Quote Originally Posted by passek View Post
    Čula sam da su se roditelji u jednoj školi organizirali i preko nekog fonda plaćaju učiteljicu u 4. razredu. Raspitat ću se ponovno, no zna li ovdje netko nešto o tome i takvim mogućnostima?
    Znam da je moguće na način da zainteresirani roditelji osnuju udrugu i tako financiraju troškove PB (učiteljicu, prehranu itd) ali ne znam detalje.

Što god vi mislili o tome, ja se donekle slažem s ujednačavanjem uvjeta ...

Netko mi je već prije tri godine kada sam otvorila temu: "kako dobiti boravak u školi?" odgovorio nešto u stilu što ja želim da "nekom drugom crkne krava...."

Mi smo boravak dobili tek prije dvije godine. Do prije četiri godine škola je radila u tri smjene samo zato jer se prilikom gradnje (škola ima tek 20 godina) nije razmišljalo o broju djece koja živi u naselju i koja gravitiraju iz okolnih naselja koja uopće nemaju školu...
    A nismo mi baš toliko daleko od centra grada ...

Cathy's Avatar

Sory Vrijeska, ali nismo u SOCIJALIZMU.
    Ako vaša škola nema uvijeta za boravak u trećem razredu, a naša ima, daj mi razlog osim ovoga "ujednačavanja" koji bi opravdao da mi ostanemo bez boravka.

Mima's Avatar

Taj što se sve financira iz iste blagajne?

Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    Što god vi mislili o tome, ja se donekle slažem s ujednačavanjem uvjeta ...
    ja se bome ne slažem.
    nego treba osluškivati potrebe korisnika.
    nisu jednake potrebe u svim školama.
    negdje boravak nije možda uopće potreban.
    a negdje je potreban i do 4. razreda.

ja sam ovu školu birala zbog jednosmjenske nastave i duljega boravka.
    ako sve to izmijene, ja moram dijete ispisati i prebacivati drugdje.

Mima's Avatar

Pa ne bih rekla da u našoj školi nema boravka u trećem razredu i da je boravak u drugom upitan jer za tim nema potrebe.
    Kao što nema po 26-28 djece u razredu jer roditelji imaju potrebu da po razredu ima puno djece.

Quote Originally Posted by Mima View Post
    Taj što se sve financira iz iste blagajne?
    nije mi ni ovo neki razlog.
    ja kod doktora nisam bila 20 godina. (sve obavljam kod privatnika)
    ni muž.
    a plaćamo jednako kao i oni koji su stalno po ordinacijama i stalno su na bolovanju.

ružna usporedba, ali je tako.
    ne može biti sve i svakome jednako.

ili, moji roditelji, 77 i 74 godine, nikada kod doktora ne idu.
    a mnogi ljudi njihovih godišta idu na tjednoj bazi.
    opet za istu lovu.

Pa ne bih rekla da u našoj školi nema boravka u trećem razredu i da je boravak u drugom upitan jer za tim nema potrebe.
    Kao što nema po 26-28 djece u razredu jer roditelji imaju potrebu da po razredu ima puno djece.
    znam da nije tako.
    ali kažem da bi tako trebalo biti.

jelena.O's Avatar

u našoj školi od početka rada , a tome je samo 6.5 god uredno se svake godine pišu peticije za boravak u 3. razredu, potrebe ima, ali vjerovatno nema sluha, u 1. godini rada je itekako bilo mjesta za taj jedan razred.posle realno možda i ne, tj. moglo se srediti prenamjenom i preraspodjelom učionica.

Mima's Avatar

Kakve to ima veze? Ti nisi bila kod doktora jer nisi imala potrebe, a ako odeš imaš na raspolaganju sve što osiguranje pokriva.
    Ovdje djeca u jednoj školi nemaju boravak u drugom razredu jer "nema uvjeta" a u drugoj školi se financira boravak do trećeg ili četvrtog razreda. U jednoj školi u razredima sjedi po 28 djece, a po drugim školama 18.
    I još je upis u školu (premda teoretski) uvjetovan mjestom stanovanja!

Znala sam da ćete tako reagirati....
    Naravno da ima potrebe za boravkom isto kao i u drugim naseljima...

Eto, nekim čudom i u mom naselju puno roditelja radi i nema "logističku" podršku.
    Roditelji su do prije dvije godine upisivali djecu u okolna naselja, a neki i sada to rade jer nisu primljeni u boravak.

(Neki od primjera se stalno povlače na topicima o upisu u vrtiće - zašto primjerice djeca nezaposlenih roditelja ne dobiju mjesto i sl. Evo, kod mene iz ulice, majka radi na crno, otac radi. Što s djetetom?!
    Da, neka djeca ostaju sama doma. Reći će neki "pa i mi smo prije 20 godina isto ostajali sami doma..." Ali zašto bi ikoje dijete koje po prvi puta ostaje samo kod kuće na duže razdoblje imalo priliku da mu u sjećanju ostanu strahovi od ostajanja samog kod kuće? E pa ja se s ovim strahovima borim zadnjih dana.... Moj je u prvom razredu. Veliki je plašljivac. Zatvori se u sobu i ko bubica je pola dana... Još k tome netko je zvonio na vrata, mislio je da sestra dolazi iz škole....javio se na portafon, kroz prozor je vidio čovjeka svog u crnom... Silno se uplašio ... Sada imamo dodatan problem... Imamo problem iako smo samo kat odvojeni od bake, a kako bi tek bilo da smo potpuno sami - ne želim znati...)

Zašto?! Zbog novca koji se mogao raspodijeliti?! Zbog nesposobnosti ravnatelja?! Zbog nedostatka dva kvadrata?!

A ako ide sve iz iste blagajne, onda neka se novac preusmjeri i neka počne proces usklađivanja uvjeta barem u "najosnovnijem" osnovnom školovanju.

I kakve veze to ima sa socijalizmom?!

ivanche's Avatar

Kod nas je zasad još uvijek jednosmjenska nastava i boravak do četvrtog, a nisu ni veliki razredi. Mislim da je naš među najvećima(23). Boravak u četvrtom, kao i još neke stvari koje su potrebne, a ministarstvo ne da, idu preko školske udruge(udruga učitelja i roditelja). Ravnatelj je jako strog što se tiče upisivanja učenika koji ne spadaju kod nas(najviše zbog toga što pokušava održati jednosmjensku nastavu), iako se ljudi snađu tako da se prijave kod nekog u blizini. Tako da od 3 prva razreda, 1 i pol uopće ne živi u kvartu, iako po papirima tu spada. Ali ljudi tu rade i jednostavnije im je ujutro dovesti dijete kad idu na posao i pokupiti ga kad su gotovi, a ovi veći mogu i sami.

daddy može link na odluku?
    gledam službeni glasnik za prosinac 2012 i ne mogu naći
    http://www1.zagreb.hr/slglasnik.nsf

Cathy's Avatar

Kod nas je dvosmjenska nastava i jedan razred u međuturnusu. Imamo boravak za sada i u trećem razredu. Razredi su oko 25-26 učenika.
    95% djece je u boravku.
    I sada bi ja trebala reći da u Aprinoj školi treba uvesti dvosmjensku nastavu i međuturnus samo zato jer je kod nas tako?
    A o socijalizmu, zna se kako je onda bilo....

Kakve to ima veze? Ti nisi bila kod doktora jer nisi imala potrebe, a ako odeš imaš na raspolaganju sve što osiguranje pokriva.
    Ovdje djeca u jednoj školi nemaju boravak u drugom razredu jer "nema uvjeta" a u drugoj školi se financira boravak do trećeg ili četvrtog razreda. U jednoj školi u razredima sjedi po 28 djece, a po drugim školama 18.
    I još je upis u školu (premda teoretski) uvjetovan mjestom stanovanja!
    rekla bih kako nije samo stvar financijskog pokrivanja, nego i kapaciteta škole.
    i veličine upisnog područja.

a ono sa doktorima sam spomenula samo kako bih primijetila da je netko nekada ipak razmišljao o ravnomjernom raspoređivanju.

Mima's Avatar

Pa mogu se i upisna područja preraspodijeliti tako da u školama bude podjednak broj djece po razredima, a ako neke škole uporno i godinama nemaju kapaciteta za boravak onda bi se sva financijska sredstva trebala usmjeravati na to da se situacija u tim školama promijeni.

Page 1 of 2 12 LastLast