Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Voćni obrok i keksi

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Voćni obrok i keksi

Imam jedno pitanje....
    Moja Lara neće jesti druge voćne kašice osim banane (npr. od breskve) zato jer su prekisele....ali kad joj ih izmiješam s dječjim keksima onda joj je fino jer je puno slađe....
    jel se to smije raditi ili voćni obrok mora biti bez ikakvih dodataka?
    Da li vi zaslađujete te kupovne kašice djeci? Ako da, sa čime?

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mi smo jeli najvise kasice banana,jabuka kruska( ne kupovne,radila sam od svjezeg ili kuhanog voca) ili sam radila kompot od suhih sljiva i smokava,pa dodala kuhano banani.Sok smo popile ovako,a secerila nisam nikad nista.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ok, ali jel se smiju miješati s keksima? jel to uredu?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pretpostavljam da ne dojiš Laru, jer je još malecka, a daješ joj voćne kašice. Za keksiće ne znam, ja sam stavljala kasnije one baby kekse iz DM-a (na onima "primi mesi" piše da su od 4. mjeseca, makar smo mi počeli s njima puno kasnije).

Ne znam. Što veli pedijatrica?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tako je-ne dojim Laru....prešli smo na adaptirano mlijeko broj 2 na kojem piše da ga treba davati 2-3 obroka dnevno.....s obzirom da mi dijete pojede 4-5 obroka dnevno, za zaključiti je da barem jedan obrok treba biti nešto drugo, pa sam joj tako počela uvoditi voće....a ono koje neće jesti miješam s tim istim keksima iz dm-a....
    kod pedijatrice bismo trebali na redovni pregled za 2 tjedna pa sam htjela vidjeti mogu li ovdje saznati sve potrebno, ali ako bude potrebno budem se zaletila jedan dan tamo....
    još jedna stvar me zanima-vidjela sam da se na forumu spominje rižin slad, pa me zanima gdje toga ima za kupiti?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako u keksima ima glutena, onda joj ih ne bi smjela stavljati u kašice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da bi ustvari voce trebalo biti dodatak na nesto "konkretno". ili da bude samo medjuobrok, nikako zamjena za obrok. Ali, to je samo moje misljenje. Ako je medjuobrok, tj. grickalica izmedju dva obroka, onda ga dajem samostalno.
    Ako ga koristim za pravljenje obroka, onda je to vecinom kao dodatak zitaricama za dorucak ili veceru. Mislim da je puno bolje voce dodati u npr. rizu, proso, jecam itd. Ili pahuljice od zitarica. Zdravije su puno od keksa plus sto nemaju kojekakvih dodataka u sebi. Recimo, mojoj mladjoj kceri je omiljeni dorucak sitno naribana jabuka sa zobenim pahuljicama.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj nova trudnica prvotno napisa
    još jedna stvar me zanima-vidjela sam da se na forumu spominje rižin slad, pa me zanima gdje toga ima za kupiti?
    imas ga kupiti u ducanima zdrave hrane,npr.bio bio u ilici 72 ili u jurisicevojj...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da bi ustvari voce trebalo biti dodatak na nesto "konkretno". ili da bude samo medjuobrok, nikako zamjena za obrok.
    zorana, ali radi se o bebi od 4 mjeseca koja je tek krenula s dohranom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa onda pogotovo ne bi davala keks. Tako i tako mi se cini prerano za dohranu, al zar nije bolje presaltati se na povrce ili zitarice? Umjesto eksperimentiranja s vocem i keksima?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Ja mislim da bi ustvari voce trebalo biti dodatak na nesto "konkretno". ili da bude samo medjuobrok, nikako zamjena za obrok.
    E pa baš si to i ja mislim....jer sve te voćne kašice imaju i do 3 puta manju kalorijsku vrijednost od mliječnog obroka pa mi je logično da to nije dovoljno hranjivo da bude samostalan obrok......
    A kako se spremaju zob i riža tako malim bebama?Pretpostavljam da skuhaju pa usitne, ali kako dugo kuhati? Jel kupujete neku posebnu zob za bebe ili ova obična koju si i ja pojedem za doručak?

ako u keksima ima glutena, onda joj ih ne bi smjela stavljati u kašice
    Pretpostavljam da je to zato jer gluten izaziva alergiju ili što?[/b]

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ne bih ni ja davala keks , ali ne bih ni miješala s nečim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pazi samo da zitarice budu dobro skuhane. Na kraju ih ili dobro zgnjecis s viljuskom, ostavi da bude malo tecnije. Ako su to skroz obicne zobene pahuljice sto ti jedes, onda je to valjda to. Isto ih dobro skuhaj i onda zgnjeci. Vecinom kazu da je dovoljno zgnjeciti. Kao da neka djeca tesko prihvacaju komadice hrane ako im se hrana miksa. Ali, ja svojoj djeci nekad znam napraviti i "puding" od zitarica i voca. Skuham npr. rizu, zobene pahuljice ili sta vec, ogulim pola jabuke, malo banane i sve to stavim u mikser. Bude super.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pretpostavljam da je to zato jer gluten izaziva alergiju ili što?
    zbog celijakije.

tvoja beba ima 4 mjeseca i nije dojena.

nipošto joj ne bih davala žitarice prije nekih 8 mjeseci.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kako može dijete od 4 mjeseca imat samo 2-3 obroka dnevno :?

Obrok tj. voćnu kašicu inače možeš napraviti i tako da adaptirano mlijeko zagustiš rižinim pahuljicama pa u to dodaš voće (ili kašicu); tako sam ja radila ali meni je cilj bio dati djetetu što više mlijeka u bilo kojem obliku, jer ga je odbijala. Mislim da to kako ćeš davati taj voćni obrok ovisi i o tome koliko ti je dijete teško - nekad se djeci koja su na adaptiranom baš preporuči samo voće jer puno jedu i debljaju se; zato se najbolje posavjetovati sa pedijatrom. Dijete ti inače treba dnevno jesti 125-150 ml/po kili težine.

Općenito bih ti savjetovala rižine pahuljice kao najbolji izbr žitarice za početak dorane za ovako malu bebu. Nemoj joj još davati glutenske žitarice - a to su sve osim riže i prosa. Plasmon keksa, ako o njima govoriš, ima sa i bez glutena.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    zbog celijakije.

aha....to je znači razlog....a jel ima za kupiti keksiju bez glutena (ako da-gdje?)

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mi smo počeli sa šest mjeseci s jabukom. Kuhanom 10 min bez šećera i izmiksanom. Kasnije sam stavljala Milupine pahuljice od riže, a još kasnije u voćne kašice i zobene pahuljice i 7 zrna. S keksima smo počeli tek s 8. mj. Tako maloj bebi nikako ne bih davala kekse. Kao dodatak uz voće tako maloj bebi ako se već mora davati dohrana - koliko se ja kužim - išle bi samo rižine ili kukuruzne pahuljice.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

zbog celijakije.

aha....to je znači razlog....a jel ima za kupiti keksiju bez glutena (ako da-gdje?)
    potraži po apotekama

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Kako može dijete od 4 mjeseca imat samo 2-3 obroka dnevno :?
    Pa tako piše na kutiji da bi dijete trebalo imati 2-3 mliječna obroka dnevno, a to znači-ostali obroci trebali bi biti ne-mliječni....pretpostavljam da valjda ne bi bilo dobro djetetu davati 4-5 obroka dnevno tog adaptiranog mlijeka jer valjda ne bi dobilo sve potrebne sastojke (ili bi ih možda dobilo previše :? )..ne znam...tako sam si ja to protumačila....

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj andrea prvotno napisa
    zbog celijakije.

potraži po apotekama
    mislim da sam danas to vidjela u ljekarni na početku Jurišićeve, mislim da su bez glutena,
    ako hoćeš pogledam ti sutra.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mirta hvala ti na ponudi, ali nije potrebno...uvjerile su me cure da je prerano za kekse....držimo se samo voća i probati ću malo s povrćem pa ćemo vidjeti.....
    Curke hvala na informacijama i odgovorima....
    Puno ste mi pomogle

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možeš voću dodati kao što je Mima rekla, rižine pahuljice s adaptiranim, riža praktički nije alergen i nema glutena. Nije mi samo jasno zašto uopće uvodiš dohranu, trebala bi biti samo na adaptiranom. Ako je do vitamina, ne moraš se bojati jer su oni a i željezo dodani adaptiranom. Voće može biti prejaki alergen u toj dobi. Ako baš moraš nešto kruto dodavati (obično se to preporuča kod velikih beba, ja sam imala taj slučaj), neka to budu samo rižine pahuljice bez ikakvih dodataka (u adaptiranom, ne suhe, naravno).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dakle , vec znas- zitarice bez glutena (riza, kukuruz,proso)- su dobar odabir za prve prave obroke jer sadrze sve +kalorije, a i tekstura se podesi prema zelji djeteta, a prirodno imaju sladak ili neutralan okus. Mozes kupovat i gotove. Imas i bez secera, dobro procitaj deklaraciju.

Svjetujem ti da se vratis na potpuno adaptirano mlijeko (kutija s brojem 1) jer je to zamjena za majcino mlijeko. Formula s brojem 2 je djelomicno adaptirana . Na svim kutijama s brojem 2 (kao i na svoj dohrani)bi trebalo pisati da se ne smiju uvoditi prije 6. mj. zivota djeteta, no u Hrv. svatko radi sto zeli jer se ne postuje kod WHO. Nemoj djete od 4 mj. uskratiti za mlijecne obroke, daji mu koliko zeli. Moje dijete ima vise od 2 god, a doji kad joj padne na pamet. Cemu uskracivat mlijeko?
    A i ne zuri toliko s dohranom.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

...uvjerile su me cure da je prerano za kekse....držimo se samo voća i probati ću malo s povrćem pa ćemo vidjeti.....

8)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •