-
ajmo malo dići ovaj topic, ovo me opandrčilo:
U tom razdoblju (perimenopauze) se po učestalosti javljaju slijedeći rizici:
• srčane bolesti (infarkt, začepljenje koronarnih krvnih žila) - 45%
• moždani udar - 20%
• prijelomi osteoporotičnih kostiju - 40 do 50%
• Alzheimerova bolest - 8%
• rak dojke - 10%
• rak endometrija (središnjeg sloja maternice) - 2 do 3%
• rak debelog crijeva - 6%
što sad to znači, da uzimanjem hormonalne th imamo pojačani rizik od karcinoma dojke, a sama perimenopauza ga pojačava za 10%?
ko da mi nije dosta i to što mi je koža tijesna.
Da bi se odredilo ulazi li žena u perimenopauzu, uobičajeno je kroz pretrage krvi i urina pratiti vrijednosti slijedećih hormona:
• estradiola (jedan od tri važna estrogena – druga dva su estriol i estron)
• progesterona
• FSH - hormona koji potiče rast i razvoj folikula u jajnicima u kojima se stvara jajna stanica
• LH - hormona koji je odgovoran za početak ovulacije
jeste radili ove pretrage ili ste se pouzdali u očite promjene koje vam se događaju?
mene muči promjena raspoloženja i noćno znojenje, nesanica.
imam 42 godine, ciklus mi je zadnje 3 godine bivao kraći, na 24-25 dana sam došla, a ovo je prvi mjesec da me sve rastura, a imam "fantomsku" periodu. bolovi su tu, rasturaju, ali periode nema.
primjetila sam da me bole udovi. kad sjednem pa se nakon nekog vremena trebam dići "razilazim se" na desetak sekundi, baš me i samu zateklo takvo "ograničenje pokretljivosti" u ovom periodu oko menstruacije.
u kojem trenutku ste odlučile da je vrijeme za nešto poduzeti, uzeti neke biljne pripravke ili posjetiti ginekologa i ispričati mu ove tegobe, pa razmišljati o hormonalnom nadomjestku?
bila sam kod ginića prije 3, 4 mjeseca, tada je bilo sve u redu, menstruacija redovita, UZV maternice i jajnika uredan.
što sad?
eto mene jer samo malo luda i vruće mi je
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma