Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Ima 17 mjeseci a NIŠTA ne priča :(

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Ima 17 mjeseci a NIŠTA ne priča :(

Ne postam puno na forumu, ali evo javljam se s problemom iz naslova.
    Maleni već ima 17 mjeseci i još ništa ne govori. To znači da još nije rekao ni jednu riječ ( ni mama ni tata, ni zvukove koji oponašaju životinje - vau vau i sl.).
    Razumije baš sve što mu kažemo i uopće nemam osjećaj da on ne priča koliko dobro se uspijemo razumjeti.
    Čini mi se da mu je sluh u redu jer nikad nije imao nikakvu upalu, test iz rodilišta je u redu, čuje svaku sitnicu. Vrlo je znatiželjan, živ, sekunde nije na miru, sve mora vidjeti.
    Komunicira gestama, pokazuje prstom što želi, ima posebnu intonaciju glasa za DA, a posebnu za NE.
    Prepoznaje likove u slikovnici i zna što se u kojoj slikovnici nalazi.
    Pedijatar nam je rekao da se ne moramo brinuti do 20 mjeseci ako vidimo da mali razumije što mu govorimo.
    Samoinicijativno smo se naručili privatno kod logopeda u petak, ali ja sam već pomalo luda i pa vas molim ako tko ima sličnih iskustava ili savjeta da se javi.
    Hvala i pozdrav.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I meni se čini da nema previše razloga za brigu ako sve razumije i komunicira gestama, ali svejedno mislim da je dobro što ste se naručili logopedu jer ćete vjerojatno dobiti upute i jednostavne vježbe za rad kod kuće. I nažalost ćete eventualne vježbe kod logopeda morati raditi privatno jer mi se čini da se kod nas baš i ne radi logopedski sa tako malom djecom.
    Imaš inače za kupiti viodeokazetu R.Rade i S. Jug sa vježbama i uputama baš za rano poticanje komunikacije.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Imaš inače za kupiti viodeokazetu R.Rade i S. Jug sa vježbama i uputama baš za rano poticanje komunikacije.
    Imaš li neki link gdje se može naručiti kazeta?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ovo sam uzela negdje s interneta, ali se više ne sjećam gdje. Neka mi autori oproste.
    "S osamnaest mjeseci. Sada mališan postaje neprestano pokretna mašina sa samosvješću. Oduševljeno otkriva kvake na vratima, prekidače za svjetlo, tipke na telefonu, električne utičnice, košare za smeće i ladice. Uči se popeti na niski namještaj i stolice, prvo na rukama i koljenima, zatim na dvije noge. Može se posjesti na nisku stolicu, ali mnogo više voli hodati, kruto trčati ili skakati, saginje se da pokupi stvari, zatim ih poteže, gura, vuče ih ili ih kotrlja uokolo, ili veselo pljuska vodom ili razbacuje pijesak. U tihim trenucima, može umetati kocke i klinove u slične oblike, slušat ce pjesmice ili rime kraće vrijeme i uz to nesavladivo mrmljati, pjevušiti, njihati se, poskakivati ili plesati. Obično zna što želi i pokazuje na to ili vuče ono što želi, na primjer knjigu koju želi gledati ili hoće da mu se čita; veliku loptu koju želi kotrljati i hvatati po podu, kazetu koju želi da mu se svira, ili kaput, sa značenjem "Hoću van!". Ljupko je, voli pažnju i razumije desetke riječi, uključivši nazive za nos, uši, prste i druge dijelove tijela, kao i svoje ime i imena drugih članova obitelji. Voli biti od pomoći, oponašajući kućne poslove, okrečući stranice knjige, hraneći se rukama, šalicom i žlicom i skidajući odjeću - ponekad u nezgodnim trenucima. Ali njegova samosvjesnost se može obrnuti u narcizam, gnjev ili udaranje drugog djeteta koje posegne za njegovom igračkom ili neslaganje sa svojim roditeljima ili dadiljom."

"Prije nego što se do bilo koje mjere služi govorom, dijete i njegovi roditelji vode dijaloge na važne životne teme. Dijete formira osobine svoje naravi, očekivanja drugih ljudi i osjećaj za sebe. Također niću obrasci bespomoćnosti ili svojevoljnosti te očekivanja ljubavi i poštovanja, nepravde ili uvrede. Sve to se događa prije nego dijete ovlada govorom. Putem sveobuhvatnog iskustva komunikacije dijete gradi temelj govora. Teškoće u komunikaciji često se po prvi puta otkrivaju u ovoj fazi, mnogo prije nego što je nerazvijenost govora stvarno uočljiva. Ako u dobi izme|u 12 i 20 mjeseci vaše dijete ne čini složene geste, naprimjer ne uzima vas za ruku i ne vodi prema vratima da bi se igralo vani ili ne vuče vas za sobom da mu pomognete pronaći igračku, vjerojatno je potrebna puna stručna evaluacija. Čak i ako dijete ne još govori, ali pri tome pokazuje složeni stupanj problemskog ponašanja možete pričekati i promatrati. Međutim, ako dijete ne vlada takvim predverbalnim ponašanjem, čekanje je nerazumno. Sposobnost samoizražavanja putem složenih gestovnih konverzacija izgrađuje djetetovu motoriku i vještine motoričkog planiranja. Istodobno raste i sposobnost kognitivnog shvaćanja okoline. "

Evo, mislim da je poanta, ako djete zna neverbalno komunicirati s vama onda je to u redu za njegovu dob.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima na www.foma.hr pod knjižara knjiga, a valjda pod video i kazeta

Ima ti na Mame i bebe forumu, podforum Grupe potpore jedan zanimljiv topic o iskustvima roditelja sa usporenim razvojem govora

http://p221.ezboard.com/fmameibebefr...icID=693.topic

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Hvala cure!
    Brigita, kad ovo čitam čini mi se da on radi sve od navedenog. Što se motorike tiče u nekim je stvatima i ispred postavljenih zahtjeva pa se nadam da je sve OK.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja isto mislim da nema razloga za brigu.

Moja Je Sara (3,5 g) blebetala k'o navijena čim je mogla izgovoriti prvu riječ, probala je ponavljati sve, ama baš sve što bi čula, od jednostavnih riječi pa do nebuloznih fraza iz političkih emisija na televiziji , sa 2 godine recitirala je cijelu pačju školu, bez tepanja sa svim pravilno izgovorenim slovima.

Marta sada ima 21 mjesec, dugo nije uopće htjela pričati a kada bi joj rekla npr reci maca, samo bi odmahnula glavom i mjaukala.U slikovnicama je pokazivala sve što ju pitam ali kad joj kažem reci to i to, jednostavno neće. Posljednjih mjesec dana je počela čak i puno pričati i povezivati po 2-3 riječi, uzme slikovnicu pa kao čita i baš sam primjetila da joj se "rječnik" jako proširio.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mislim da je čovjek ok, jedino nema potrebe kaj reći, očito je zadovoljan sa svime
    to me podsjeća na jedan vic (malo digresije) - mali je, sa ne znam više koliko, progovorio za vrijeme ručka "daj soli" - svi sretni, pa pitaju što je toliko dugo šutio, a on "do sada je sve bilo ok"

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ha ha buby,
    to i MM stalno govori

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sami nije dugo htio ništa pričati.
    sjećam se i dan danas s godinu dana mi na razgovoru kod pedagogice za prijem u vrtić a ona pita: koliko riječi govori? sklapa li rečenice?

ja padoh s one male stoličice, ali pribrano i hladnokrvno slažem: kaže: mama, tata, daj, i sl.

danas s 3 pune godine ponekad poželim staviti slušalice na uši da ne čujem mlin

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sa godinu dana sigurno ne treba slagati rečenice. Ja mislim da dijete koje sa 17 mjeseci ne zna reći niti jednu jedinu riječ treba odvesti logopedu.
    Drugo je pitanje da li je zaista tako da dijete ne zna reći baš niti jednu riječ.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Sa godinu dana sigurno ne treba slagati rečenice. Ja mislim da dijete koje sa 17 mjeseci ne zna reći niti jednu jedinu riječ treba odvesti logopedu.
    potpisujem mimu, ali najvjerovatnije je sve u redu. znam za tako puno djece koja nisu nista pricala do druge godine, narocito deckici.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja isto mislim da se bilo kakav oblik komunikacije broji-znači on kuži što ga se pita, zna sam nešto zatražiti bez korištenja riječi i sl.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mima, meni se čini da ne govori ni jednu riječ. Kad je bio manji, kad bi nekoga zvao rekao bi "ei" i to je to.

Mamita, itekako sve kuži i zna tražiti što hoće. Evo par primjera:

- Neki dan pričam s MM i kažem idem napravit par muffina, Karlo je čim je to čuo rekao "mmmm" tonom kako uvijek govori kad bi nešto htio jesti i krenuo prema kuhinji.

- Obožava se igrati s loptom. Ako slučajno sjedim dođe do mene, zajedno me vuče za ruku i daje mi loptu u ruke. Onda on stane kraj kauča i traži da mu ja bacam loptu, a on udara voleje po stanu

Ima još masu takvih primjera (kad mu kažemo nosi pelenu u smeće, donese cipelice, čim obujemo cipele zajedno je na vratima i čeka kad ćemo van), ako se još što sjetim, pišem.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesi probala pjevati s njim?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I pjevamo i recitiramo brojalice i čitamo slikovnice.
    Čini mi se da ga smeta kad ne može nešto izgovoriti jer točno vidim kad ga pitam npr. kako ti kažeš mama (ne radim to često jer znam da ih se ne smije forsirati) počne se smijati kao da mu je neugodno i pokušava se "izvuć" iz neugodne situacije.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A zna li pokazati na slici ako ga npr. pitaš gdje je lopta ili nešto drugo, ili pokazati loptu kad ga pitaš gdje je lopta ili tražiš da ti doda loptu. Ja sam, recimo, od logopeda dobila savjet da tako ispitujem gdje je ovo ili ono, a da onda s vremenom zamijenim pitanje 'gdje je ..' sa 'što je to'.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

probaj izvikivati smaoglasnike ili neke riječi iz pjesme pa pokušaj ga primamiti da ponavlja za tobom npr: jaaaaaaaa pjeeeevaaaaaaaaaaam.
    kužiš?

nije ti ovo nikakav profi savjet nego čisto iz prakse

čisto da vidiš reakciju

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Carlito, moj Andrej ima 19 mjeseci i nešto govori, ali prilično oskudno (10-15 riječi). Ali primijetila sam da izbjegava izgovoriti riječi koje ne može reproducirati. A kako dosta glasova još uvijek ne može izgovoriti, onda većinu riječi jednostavno ni ne pokušava ponoviti. Ili govori na slogove.
    Dugo vremena sav jezični repertoar sastojao se od 9 glasova - 3 samoglasnika i 6 suglasnika. Odnedavno smo uveli i 4. samoglasnik (o) i 10. suglasnik (j).
    Mislim da je jako bitno da on razumije i prati što mu govoriš. I čitajte mu, to će sigurno koristiti.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A zna li pokazati na slici ako ga npr. pitaš gdje je lopta ili nešto drugo, ili pokazati loptu kad ga pitaš gdje je lopta ili tražiš da ti doda loptu. Ja sam, recimo, od logopeda dobila savjet da tako ispitujem gdje je ovo ili ono, a da onda s vremenom zamijenim pitanje 'gdje je ..' sa 'što je to'.
    Mima, on zna pokazati gotovo sve što ga pitamo (skoro sve svoje igračke, dijelove tijela, životinje, voće i povrće u slikovnici), igra se skrivanja stvari koje ima u ruci (npr. za vrijeme ručka kod mojih obavezno traži soljenku i onda je skriva u hranilicu, a mi se čudimo gdje je pa se onda i on čudi i na kraju je izvadi iz hranilice i umire od smijeha).

Probat ću ovako kako kažeš, zamijeniti Gdje je...? sa Što je to?
    Hvala na tipu.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

dobro je mamita rekla: kad su logopedice iz Suvaga imale radionicu, to su naglašavale kao nešto jako važno.
    npr. maleni se ljulja, a ti pjevaš: kar-li-to se ljuuuuu-ljaaaa (izmisliš neku melodiju i ritam).
    kar-li-to je ka-ka-oooo
    kar-li-to će jeees-tiii...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Robi isto nije pricao do drugog rodendana a onda je u mjesec dana poceo bas mljeti. Za par mjeseci je poceo mljeti i na drugom jeziku. A do tog rodendana skoro nista.

Ako dobro reagira na zvukove, razumije vas i komunicira onda ne bi trebalo biti razloga za brigu jos neko vrijeme. To ne znaci da ne trebate nastaviti s vjezbanjem verbalne komunikacije ali se i ne trebate stresirat oko toga. Odite kod logopeda ako vas bas brine da provjerite da je zaista sve u redu.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Cure, hvala vam!

Probat ću sve šta ste predložile pa ćemo vidjeti.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    dobro je mamita rekla: kad su logopedice iz Suvaga imale radionicu, to su naglašavale kao nešto jako važno.
    npr. maleni se ljulja, a ti pjevaš: kar-li-to se ljuuuuu-ljaaaa (izmisliš neku melodiju i ritam).
    kar-li-to je ka-ka-oooo
    kar-li-to će jeees-tiii...

a za to vrijeme ostatak ukućana bježi glavom bez obzira

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj noa je isto bio (kad ga usporedjujem s idom, pogotovo) jako los pricaros... kasno i oskudno (ne sjecam se detalja, ali jest)

a njegov vrsnjak je bio jos i gori od njega. nista nista nista.

pa smo njegova mama i ja isle usporedjivat zasto vito bas tako lose
    i kasno prica? za sve sto bi mu trebalo samo bi uperio prstom i "rekao" onaj glas kao kad izgovoris engleski prijedlog "a"...

pa smo skuzile da su oko njega same odrasle osobe: mama, tata, baka, djed, pa jos jedna baka i djed, pa tetka.... i kud vito okom/prstom/a-om - tud svi skokom... i vitu nije bila potreba pricati. svi su mu verbalizirali umjesto njega.

kad je imao nesto preko dvije godine, krenuo u vrtic i da vidis kako je propricao

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    moj noa je isto bio (kad ga usporedjujem s idom, pogotovo) jako los pricaros... kasno i oskudno (ne sjecam se detalja, ali jest)

a njegov vrsnjak je bio jos i gori od njega. nista nista nista.

pa smo njegova mama i ja isle usporedjivat zasto vito bas tako lose
    i kasno prica? za sve sto bi mu trebalo samo bi uperio prstom i "rekao" onaj glas kao kad izgovoris engleski prijedlog "a"...

pa smo skuzile da su oko njega same odrasle osobe: mama, tata, baka, djed, pa jos jedna baka i djed, pa tetka.... i kud vito okom/prstom/a-om - tud svi skokom... i vitu nije bila potreba pricati. svi su mu verbalizirali umjesto njega.

kad je imao nesto preko dvije godine, krenuo u vrtic i da vidis kako je propricao

Nije imao primjedbi.... :D

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Od prijeteljice maleni 28 mjeseci vrlo malo prica. Doslovno sam ga samo cula da kaze 'ba, ba (bye bye), mama, topta (lopta). Kasno je i brat mu progovorio. Sada mu je 5 godina i IZLUDI ME svojim pitanjima.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Carlito, mislim da će ti Dille dati najviše uputa...pitaj ju...

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ma samo ti je vazno da dobro cuje. Kad krene pricat nece stati!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Evo malog izvještaja.
    Bili smo danas kod logopedice. Mali je već bio poprilično pospan pa nije pokazao baš sve šta zna, bio je dosta sramežljiv i skrivao se kod mene što baš i nije tipično za njega.
    Uglavnom, ja sam joj ispričala kako ja vidim situaciju, ona me je još malo propitivala po čemu vidim da razumije, kako me zove, kako traži neku stvar, da li mu odmah damo to što traži i sl.
    Zaključak za sada je da Karlo po njoj ima sve predispozicije da uskoro progovori, ali da vjerovatno nema dovoljno motivacije (tu dolazi vic o klincu koji nije imao primjedbe).
    Uglavnom, neka s njim puno pričamo, objašnjavamo sve šta radimo, kad mu nešto govorimo neka to radimo jako naglašeno kako bi mu se privukla pažnja(npr. looooopta, ruuuuuka i sl) i da se za to vrijeme gledamo kako bi vidio kako postaviti usta. Neka vježbamo puhanje, puse i sve što stimulira jezik i ostale govorne organe da bi on shvatio kako ih koristiti.
    Kako bi ga motivirali da nešto kaže neka mu nedamo odmah ono što traži nego neka ponovimo par puta "daaaaaj" i onda mu damo (naravno kad je ona to pokušala s loptom K. se zajedno uvredio i rasplakao zašto mu odmah nije dala loptu kad je on došao po nju). Nemam pojma kako to izvesti, a da ne izazovem plač jer je naučen dobiti odmah ono što pita (naravno ako je to nešto njemu dozvoljeno.).
    Ako tko ima kakav prijedlog, tu sam.
    I da, dobili smo DVD Renate Rade (thnx, Mima) pa ćemo i to koristiti.
    Za sada toliko, javim se s novostima (ako ih bude).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •