Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Pričanje sa bebom

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno Pričanje sa bebom

Imam pitanje tj nedomicu:
    Moja beba od 4mj već guguće, smije se, proizvodi svakakve zvukove. Jako je vesela beba, smije se, pravi mali veseljko.
    Ja sa njome "pričam" tj proizvodim iste zvukove kao i ona, dakle pričam sa njome kao na njezin način (gu gu, bua, ge ge itd...) i cičim, međutim par ljudi mi je reklo da ne bi smjela tako s njome već kao sa odraslim djetetom, da joj ne gugućem.
    Međutim naravno da ona više reagira kad "pričam" sa njome na njen način.
    Sad nisam pametna..... Nisam pitala nikoga stručnog za mišljenje

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Gugući, ali i razgovaraj normalno.
    Nisam osoba od gugutanja, pa mi je nekako najjednostavnije bilo usput pričati što sad radim, kako se što zove,...
    Možeš joj sve redovne, normalne radnje opisivati. Mora imati priliku večinu dana čuti normalan govor.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma slobodno gugući.
    nisam još vidjela dijete koje u odraslijoj dobi guguće jer mu je mama gugutala
    a ovo za stručno mišljenje oko gugutanja
    sjetila sam se sebe, kad sam kao friška mama, sva u panici zvala pedijatricu da se j više ne smije. imao je 2 mjeseca. i fakat, do tad se smijao, a onda odjednom - prestao.
    a ova, na rubu smijeha kaže meni - a čujte, valjda mu ništa nije smiješno
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 08.02.2013. at 13:02

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zar se to ne savjetuje?

da odgovorimo djetetu, da ga oponasamo i tako vodimo razgovor. a onda napravimo/kazemo nesto mi i cekamo da ona nas oponasa. pocet ce i to, vidjet ces

kad se s djetetom razgovara onda se savjetuje to da se ne kaze "zato mi pjaces bebe" vec "zasto mi places bebo".
    al s bebom se bas tako- oponasanjem- "uci" bebu pricati.

cvijeto

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Samo ti gugući, cići i komuniciraj s bebom putem uobičajenog razgovora, biti će sve u redu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

trebate vidjet kad ona zaskici AAAAAAAAAAAAa pa na to joj odgovori starija s istom frekvencijom i glasom AAAAAAAAAAAAAAAAa pa se odvale obje smijati i onda ti ostani po strani. vraga. krenemo sve tri AAAAAAAAAAAakati i vristati i umirati od smijeha.
    srecom, ribe su gluhe, a muz pobjegne na drugi kraj stana :D

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    trebate vidjet kad ona zaskici AAAAAAAAAAAAa pa na to joj odgovori starija s istom frekvencijom i glasom AAAAAAAAAAAAAAAAa pa se odvale obje smijati i onda ti ostani po strani. vraga. krenemo sve tri AAAAAAAAAAAakati i vristati i umirati od smijeha.
    srecom, ribe su gluhe, a muz pobjegne na drugi kraj stana :D
    A izrazi lica, joj da je snimiti te trenutke kad se mi odrasli odvaljujemo s klincima, mislim da bi se sami sebi smijali

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Sebe sam jednom uhvatila u ogledalu dok sam klice nosila na leđima položena na sve četiri i ridala ko kobila, još koji put izbacila "stražnju nogu" i zatresla "repom" (guzovima), ako tada nisam klince uvjerila da sam konj, neće ni gugutanje uvjeriti dojenče da je mlado od grlice.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

:D

Tako i kod nas, još dok se muž priključi i počnemo svi bebinim jezikom.......
    susjedi si valjda misle da smo skrenuli u tim godinama dok nas čuju

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj klokanica1506 prvotno napisa Vidi poruku
    Sebe sam jednom uhvatila u ogledalu dok sam klice nosila na leđima položena na sve četiri i ridala ko kobila, još koji put izbacila "stražnju nogu" i zatresla "repom" (guzovima), ako tada nisam klince uvjerila da sam konj, neće ni gugutanje uvjeriti dojenče da je mlado od grlice.

cvita i smijanje

Genijalno!

Samo ti gugući, to je sve način komuniciranja sa djetetom. Ovako kako leo kaže, nije dobro tepat im već govoriti čisto, al gugutanje je oponašanje njihovog govora i to je poželjno.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Treba im svega, i gugutanja i "odraslog" razgovora.
    Jedino tepanju ne vidim smisla.

Kao što Leonisa kaže, nema veće sreće nego kad se svo troje ubaci u razgovor.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku

Potpis, od A do Ž.

luluzg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Negdje sam pročitala da se bebi kad počne gugutat treba isto odgovoriti, pa sam ja gugala, tuptupala, jojkala, njnala ali Maggi May se više veselila kad bi njezin tata razgovarao sa njome. Mislim da su na istom nivou po pol sata bi tak razgovarali onda bi se ona zasitila razgovora i zaspala. Očevi i njihove kčeri

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Hvala svima na savjetima i odgovorima!

penny avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

jos jedan potpis na trampolinu

treba im svega, jedino tepanje treba izbjegavati...i samo opusteno

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

tepanje ne treba izbjegavati, naprotiv - pokazalo se da je tepanje univerzalno ljudskom rodu i pomaže djeci da nauče pravilno govoriti, vjerovali ili ne dakle, nije slučajno da ljudi počnu tepati u društvu bebe, koliko god to gledano sa strane izgledalo iritantno (doslovno su radili istraživanja i djeca kojoj se tepalo brže su učila pravilno govoriti, od onih kojima se forsao "pravilan izgovor")

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj rutvica prvotno napisa Vidi poruku
    tepanje ne treba izbjegavati, naprotiv - pokazalo se da je tepanje univerzalno ljudskom rodu i pomaže djeci da nauče pravilno govoriti, vjerovali ili ne dakle, nije slučajno da ljudi počnu tepati u društvu bebe, koliko god to gledano sa strane izgledalo iritantno (doslovno su radili istraživanja i djeca kojoj se tepalo brže su učila pravilno govoriti, od onih kojima se forsao "pravilan izgovor")
    ne bi se baš složila s ovim
    koje je to točno istraživanje?

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Cvijeta!

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

eh, naravno da se sad nemrem sjetit točnog naziva rada , ali guglaj parentese i iskočiti će puno članaka. može biti zbunjujuće jer ljudi miješaju baby talk (oponašanje bebinih zvukova) i parentese (prilagođeni govor ili tepanje), često se u članku koristi naziv baby talk, a misli se na parentese... recimo u ovom članku se ista stvar naziva baby talk, a u ovom parentese. Misli se dakle na tepanje tipa: "tko je moja maja beba? jesi ti moja maja beba? jesi, ti si, jesi, jesi..." i sl promatraču iritantne izjave baby talk bi bilo: " gugu, bababa, da- da!"

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa Vidi poruku
    ne bi se baš složila s ovim
    koje je to točno istraživanje?
    Ma u pravu ste obje - i rutvica i ti, ali treba ovako - do godine dana tepati, a nakon godine dana ne isključivo tepati da dijete nauči govoriti kako treba.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

I mene zanima istraživanje o tepanju, iako ga mrzim možda ima nešto u njemu. U stvari, prije bi mogla biti kvaka u intonaciji nego u samom izvrtanju riječi. Bebi je isto, ne zna šta znači ni prasica ni pacica

rutvice, daj link kakav na to istraživanje.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Pa nema baš tu nekog tepanja, meni je tepanje više ono "a ta ci ti to meni ladila, mako moja, pijicu moj"

U svakom slučaju, isti se učinak može postići i normalnim govorom.

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

trampolina - u pravu si, upravo je stvar u intonaciji i repeticiji jednostavnih rečenica izvrnutih na razne načine (jesi ti beba? jesi beba si! beba si ti, jesi! )

a mislim da si i ti peterlin u pravu, ja recimo bez grižnje savijesti govorim svojoj 4mj bebici bababa. gagaga i sl., jer to obožava, ali vjerojatno joj neće biti tako oduševljavajuće s godinu dana... ali govorim joj i parentese, nesvjesno totalno..

žao mi je da nemrem dat link, to sam neobavezno pročitala, naišla surfajući tko zna kad

a bilo je i zanimljivo istr, o tome kako je parentese urođen: stavili su teenagere nogometaše (dakle mačo tipovi) u sobu s bebom i svi do jednog vrlo brzo su počeli govoriti čisti parentese (naravno, nemam link, to sam samo negdje pročitala članak) :neozbiljna majka:

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Pa nema baš tu nekog tepanja, meni je tepanje više ono "a ta ci ti to meni ladila, mako moja, pijicu moj"

pa da, ali ja na to mislim kad kažem tepanje (jesi ti beba? jesi beba si! beba si ti, jesi!) - totalno iskrivljena intonacija, ponavljanje, prenemaganje itd. , mislim, nije mi to normalan govor

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ajmeeee, mi mlade moderne mame smo stvarno sve gore i gore, od svega radimo SF ! Zapravo je znanstvena činjenica da majke imaju urođenu sposobnost da razgovaraju sa svojim bebama točno onako kako im odgovara (tzv. majčinski govor). Taj govor najčešće uključuje visoku intonaciju, izražene grimase lica i sve one, nama besmislene, guuuu, gaaaa, aaaaa zvukove, tepanje, itd. Majka se najčešće prirodno tako obraća bebi i beba savršeno razumije taj govor. Pokušajte se sjetiti kad ste vidjeli majku da svom novorođenčetu mijenja pelene i mrtva hladna govori : pogledaj XXX, sad ću ti promijeniti pelenu, sad ti skidam hlače, otkopčavam pelenu, dižem ti nogice... Totalno neprirodno. Majčinski govor prirodno se gubi kako dijete raste, sigurno niste vidjeli niti majku kako guguće trogodišnjem djetetu. Zato, opustite se i gaaaaaačite

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj rutvica prvotno napisa Vidi poruku
    eh, naravno da se sad nemrem sjetit točnog naziva rada , ali guglaj parentese i iskočiti će puno članaka. može biti zbunjujuće jer ljudi miješaju baby talk (oponašanje bebinih zvukova) i parentese (prilagođeni govor ili tepanje), često se u članku koristi naziv baby talk, a misli se na parentese... recimo u ovom članku se ista stvar naziva baby talk, a u ovom parentese. Misli se dakle na tepanje tipa: "tko je moja maja beba? jesi ti moja maja beba? jesi, ti si, jesi, jesi..." i sl promatraču iritantne izjave baby talk bi bilo: " gugu, bababa, da- da!"
    Ajme, ovo je tako grozna navika da muž i ja, ne da smo djetetu tako pričali, nego još i danas međusobno pričamo tim iritantnim tonom, ponekad čak i kad se svađamo
    Morat ćemo kod logopeda
    Posljednje uređivanje od *mamica* : 10.02.2013. at 10:09

penny avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

jedno je gugguggaga... drugo je ¨"ma ko je moja beba", pa opet gugugaga... a trece je iskrivljen govor tipa neuprotreba glasa R -libica, bubamala...i sl...
    ja ovo zadnje nazivam tepanje, ono prvo je gugutanje i nevidim nista lose u tome, al ima roditelja koji forsaju to zadnje... tepanje...i stojim iza toga da ne pomaze djetetu

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bas tako.

necu nikad zaboraviti prvi posjet logopedu na goljaku s kojih 2g i pita logopedica a di je brmbrm i moje dijete bulji u nju ko tele, bulji u knjigu, ova ponavlja pitanje, klima glavmom nije dobro, a ja kazem: di je auto? i mala fino pokaze auto.

meni tepanje nije intonacija meni je ovo sto trampolina pise i sto sam ja napisala u prvom postu, ne intonacija ne a buuuuuuuuuuu a guuuu guuuu dadadadada vec iskrivljen i pogresan izgovor: a ta te buba busica, majeno moe zjato, sjceko mamino vejiko najvejce, ta ce tebe dotolica pegedati....
    ni ne znam tako pisati jer nisam nikad tako govorila i dobijem mlade kad to cujem.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Baš to se i nama dogodilo, ne zna dite pokazat di je brrrm brrm
    A tek kad ga je pitala ta ci papao danac a on tiiiilt

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

i mi skupa "pjevamo" : gagga-guuuuuuuuu- uuuuuuuuu- aaaaaaaaaa-gu-ga-uuuuuuuu....
    skužila sam da oponaša ritam i brzinu ponovljanja.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

meni tepanje nije intonacija meni je ovo sto trampolina pise i sto sam ja napisala u prvom postu, ne intonacija ne a buuuuuuuuuuu a guuuu guuuu dadadadada vec iskrivljen i pogresan izgovor: a ta te buba busica, majeno moe zjato, sjceko mamino vejiko najvejce, ta ce tebe dotolica pegedati....

ja automatski osjetim neki svrab po tijelu kad čujem da odrasla osoba tako govori
    s bebom pričam i pričala sam i sa starijom, ne mogu zamisliti da smo u tišini
    naš govor se svodi na npr: ti si moja mala curica, mala zvjezdica, mjesec i radost, mirisna ljubičica itd.itd.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Moj muž s mlađim sinom govori iskrivljeno, upotrebljava krive padeže na mjestima gdje to mali govori, krivi izgovor, uglavnom sve iste "pogreške". Nije to radio sa starijim kad je bio malen, ovaj je valjda toliko sladak da ne može odoljeti. Ja mu uvijek kažem da neće mali imati od koga naučiti pravilno govoriti, ali vidim da ga zapravo ne koči u razvoju, maleni iz dana u dan zrelije govori.
    Zapravo, moj muž zaostaje u tom razvoju - i nakon što mali savlada izgovor nekog glasa ili bilo što, moj muž još govori kako je mali govorio prije mjesec dana. Baš uživa u tom svom baby talku.
    Neće biti štete.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Jurana
    ja ne mogu svog zamisliti da tako priča

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

lol ni ja