Prije nego se baciš u alternativu, probaj zdravoseljački pristup - promijeni raspored jela (bar 3 sata prije nego odeš u krevet ne smiješ opteretiti probavu jer vrlo često je probava uzrok ružnih snova). Evo što mi još pada na pamet - ne jesti začinjeno, popiti čaj od metvice prije spavanja, ne gledati tv prije spavanja, izbaciti fluorescentnu rasvjetu iz stana...
Ako te zanima alternativa (nemam s tim puno iskustava) možeš provjeriti štajaznam da li ti je krevet na dobrom mjestu, npr. po feng shui principima treba jako paziti na odabir strana svijeta kod spavanja i nije isto za svaku osobu. To je cijela nauka. Isto i priče o Hartmanovim čvorovima, a njih se može otkriti viskom. Iako se nisam puno interesirala za to, sigurna sam da ima ljudi koji su osjetljivi na te stvari kao i na npr. elektromagnetsko zračenje. S druge strane, dovoljno je da ti smeta buka prometnice ili tako nešto što je sastavni dio okoline (ako kažeš i da ti otac i sestra isto loše spavaju - nisam shvatila jeste li u istoj kući/stanu ili ne...)
Tek kad ispucaš te neke praktične stvari možeš razmišljati dalje. Sretno!

Odgovori s citatom
jedina razlika je što oni vole spavati uz upaljen TV. Mislila sam možda posjetiti psihijatra, znam da mi je stric jednom spomenuo da je to lako rješivo.. a na alternativu ovoga tipa koju spominješ, nisam ni pomišljala.. Sve vrijedi probati.. ali sigurna sam da okolina, općenito, ima jak utjecaj na mene.