dosadili su mi klasicni prilozi glavnom jelu pa bih rado zamijenila s palentom
iskusne kuharice, molim recepte![]()
dosadili su mi klasicni prilozi glavnom jelu pa bih rado zamijenila s palentom
iskusne kuharice, molim recepte![]()
Skuham normalno palentu u slanoj vodi.
ja radim s kukuruznim brašnom, zemem kolko mislim , i prelijem s kipućom vodom i mješam dok ne poćne izgledat ko kupovno, dodam malo ulja i sol, povremeno mješam dok se dignu mjehurići, dodam po potrebi još vode
ponekad skuham palentu izlijem u protvanj. kad se ohaldi i stisne, isjecem na vece kocke, koje tako serviram, a ponekad jos malo prepecem na gril tavi.
ja volim rijeđu palentu, i kuham je sa malo češnjaka i maslinova ulja
ja skuham palentu u slanoj vodi, na kraju dodam putra.
i onda varijacije- nekad dodam zdenka sir, nekad mediteransku mjesavinu zacina (ok, to dok je jos vodenasto), nekad skuham jako gusto pa prebacim u kalup i kad se ohladi izrezem trokutice i bacim na gril, nekad vadim zlicom kuglice pa zalijem vrhnjem i zapecem u pecnici...
Pa kaj nitko nije napisao omjer????
Mekana palenta 4:1 (četiri šalice vode i jedna šalica palente), doda se žličica soli i žličica ulja prije nego voda zakipi.
Malo tvrđa palenta 3:1
Instant palenta gotova je za nekoliko minuta, a ona domaČa za cca 45 min na laganoj vatri. Ja stavljam palentu prije nego voda zakipi, da ne dobijem "gejzir" i da izbjegnem grudice. Miješam pjenjačom. Klasičnu miješam kuhačom, ali rijetko ju kuham (nemam domaČe sirovine).
Dobar tek!
Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.02.2013. at 12:56
Ne znam omjer. Kuham kao i sve "od oka". Ako mi je pregusto dodam vode, ako je prerijetko dodam palente.
ni ja neznam omjer na pamet, al znam da pise uvijek na kutiji, al ne gledam![]()
Probaj, pa vidi da li ti više odgovara gušća ili rjeđa smjesa.
Inače, moji klinci najviše vole "pastirsku pitu" od palente. Ako ostane mljevenog mesa (bolonjez) ili bilo kakvog mesa na saft (paprikaš, gulaš), skuham palentu pa u staklenu zdjelu red palente, red mesa, red parmezana, pa još jednom. Sir će se rastopiti. Ako je meso od jučer (hladno), možeš sve to i u mikrovalnoj ili običnoj pećnici ugrijati. Možeš to napraviti i s dinstanim gljivama, isto je fino. Režeš u trokute kao tortu, ali koga briga - moji se tako otimaju oko toga da se obično sve raspadne i razbuca, a ipak se pojede.
Možeš u palentu umiješati zrnati sir i obareni špinat narezan na krupnije komade, isto je odlično. Moji su to obožavali zalijevati vrhnjem, ali smo malo prestali (mm ima povišene masnoće).
Možeš skuhati prilično tvrdu palentu, ohladiti u kalupu namočenom vodom, izrezati na prst debele šnite kao kruh, pa prepeći na grill tavi ili roštilju.
Ja time punim i gris štrudlu (onu s jogurtom) itd. Kombinacijama nema kraja...
Dobar tek!
Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.02.2013. at 13:26
Uvijek kašasta palenta- voda, margarin ili maslac, malo soli i to je to. Nikada je nisam kombinirala s nekim glavnim jelom, sama mi je obrok za sebe!Sad su mi u bolnici ponudili za večeru palentu s umakom... ughhhh nisam mogla ni pogledati
![]()
Možeš u palentu dodavat i bilje ili povrće, evo sad dolazi proljeće, palenta sa šparogama ili medvjeđim lukom je odlična.
Malo talijanskog nacina.
Skuham palentu u omjeru 4:1 jer mi je tako najbolja struktura kad se ohladi. U slanoj vodi. Stavim u vatrostalni pleh da budr tanka oko 1cm kad se ohladi.
porezem pancetu na rezance i fino je hrskavo preprzim. Paradajz narezen na snite i preprzim u masnoci od pancete.
Na tanjur stavim komad palente i obilno gore pecene pancete i pomodora. Mljac.
Ima za kupiti i bijele palente. Odlicna je.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 19.02.2013. at 00:54
Znam da ima bijele palente, ali gdje da je kupim/nađem?
U Zagrebu sam...
Hvala!
imaš je često za kupiti na Dolcu kod teta kaj prodaju brašna, a i kod stričeka kod lifta na katu
jelena.O, hvala ti!
Sram me je ali ne znam 2 stvari:gdje je taj lift na Dolcu(rođena i živim u ZG
prek 40 g.) i
drugo, od čeg su ti žganci bijeli (takva sorta kukuruza ili...)?
Posljednje uređivanje od Teica : 19.02.2013. at 07:20
BIJELA KURUZA,
A LITF TI JE KAD DOĐEŠ NA DOLAC, PA PO SREDINI KRENEŠ PREMA kEREMPUHU( NEMOJ REČ DA NE ZNAŠ GDI JE TO), NALETIŠ NA LIFT, A DESNO OD NJEGA JE STRIČEK S SJEMENJEM,KURUZOM, I SLIČNIM OD ČETVRTKA DO NEDJELJE ( BAR TAK VELI),
INAČE TAM GDI JE BUREK ( TO ZNAŠ GDI JE ) PA KAT IZNAD NA ĆOŠKU JE TETA KOJA PRODAJE LJEŠNJAKE, PROSO, BRAŠNO,ORAHE I KOŠTICE ( TETA JE IZ MEĐIMURJA) UVIJEK NASMIJANA I DOBROĆUDNA I ONA ZNA IMATI BIJELE KURUZE
sory ošlo s velikim ali mi se neda sad sve ispočetka
litf je na Dolcu najmanje 15 godina
Posljednje uređivanje od jelena.O : 19.02.2013. at 07:29
Kuham instant palentu i volim mekšu, rijeđu. Najdraži mi je tradicionalni hercegovački recept "pura lučenica":
Iskosani češnjak se kratko poprži na masti (najbolja je domaća, ali ja koristim maslac), onda se ta mast sa češnjakom pomiješa sa tekućim jogurtom ili kiselim mlijekom. Tim umakom se prelije palenta i tako se jede. Mmmmljac, samo što od toga jaaako padne tlak (češnjak u kombinaciji s jogurtom!), a ni zadah baš nije najbolji!
Ja imam jedan recept gdje se palenta pomiješa s jogurtom, pa se time prelije dinstano povrće s grahom i sve se zapeče. Jako fino.
Ne sjećam se detalja... ali mogu pogledati (nadam se da ću se sjetiti) kad dođem doma.
Ne znam što je to. Može pojašnjenje?
Ovo je recept iz jedne vege kuharice na engleskom... imam ju sto godina, a nemam pojma kako se zove.![]()
Bio je cijeli jedan topic o tome... ne da mi se tražiti.
Gris štrudla se radi slana i slatka. Evo probat ću naći nešto sa slikama, da vidiš o čemu je riječ: http://vrtaljica.blogspot.com/2009/0...d-visanja.html
Ja slatku radim izuzetno rijetko, a slanu punim ostacima mljevenog mesa (bolonjez i slično, može čak i gulaš), gljivama, špinatom i sirom... po nahođenju. Samo zamutim gris (pšenični ili kukuruzni ili mješavinu) s jogurtom, malo posolim, ponekad stavim jaje ako je nadjev bez mesa...zarolam na sličan način kako je na linku za slatku i ispečem. Moji to obožavaju. To nam je relativno česta večera.
Znam to.Ja radim slatke.
Ovo je drugačije. Podinstaš povrće, dodaš skuhani grah, pa sve pomiješaš, dodaš začne, staviš u duboku zemljanu posudu, pa preko preliješ palentu s jogurtom (ne znam ide li još što osim jogurta), pa se ta palenta digne kao krov na tom povrću.
Ajde please pogledaj kad dođeš doma, ovo super zvuči, a ne kužim kako se pomiješa palenta i jogurt.
Moja je baka prošle godine otkrila palentu kuhanu u juhi, pa smo kolektivno odvaljivali na to jelo. Naravno da je fino jer još ima i aromu bogate juhe, ako ti ostane od ručka, samo skuhaš u njoj umjesto u vodi (onda naravno, bez dodavanja soli i masnoće).
Jela sam na par mjesta palentu u koju su umješane sjeckane suhe rajčice, ili kukuruz, stavljeno je u kalup da se stvrdne pa rezano na fete. Jako je fino, i ljepše izgleda.
Ovo s prženom pancetom što piše Beti mi je omiljena večera iz djetinjstva, mi smo preko toga stavljali kiselo vrhnje.
Meni je najdraže kad se ubaci parmezan u palentu.
Budem.
Samo nek dođem doma i nađem knjigu.![]()
ima i zlato polje
bijela instant palenta
http://www.zito.si/index.php?id=569
kupila neki dan u mercatoru, ali još nisam kuhala tako da ne znam kakav ima okus
ja nisam nikad jela bijelu palentu tako da će meni bit dobro
a sad jedno glupo pitanje
koja je razlika između palente, one koje se kuha po ure, i kukuruznog brašna?
samo u mljevenju?
Ne, instant je već termički obrađena, "na pol skuhana" na neki način. Ne znam koji.![]()
to znam, nego mislim baš na obično kukuruzno brašno za palentu
napisala sam, onu koju miješaš, miješaš, miješaš... dok ti ne otpadnu ruke
koja je razlika između nje i kukuruznog brašna za kruh?
samo u mljevenju ili su to različite sorte kukuruza?
e i ja čekam da se javi neka grobničanka
za recept za palentu kumpiricu![]()
Ako kuham rijedju onda ju jedemo s jogurtom, vrhnjem, mlijekom ( kako tko voli)
U guscu volim staviti zdenka sir ili maslac.
Ponekad ju kada se ohladi narezem na ploske pa jos zapecem na obje strane na gril tavi. To lijepo izgleda, a i dobije finu koricu.
Ili u nju dodam sitne kockice sunke i sira, malo nekog zelenog zacina ( persin, origano, bosiljak....) - to zovemo sarena palenta i klinci ju vooooleeee!
Nisam Grobnicanka, ali sam blizu
Ja u slanu vodu stavim narezane kockice krumpira i kuham dok malo ne omeksa.
Onda stavim zute grizi (onu palentu koja se dugo kuha, s instant jos nisam provala raditi krumpiricu), smanjim plamen i svako malo promjesam drvenom kuhacom. ( ova palenta lako zagori). Ne znam vam tocno omjere, nego, kako je netko napisao, ako vidim da je pregusto dodam jos vode. Gotova je za cca 50 min, ali ni toga se ne drzim striktno neko kad provam i ne osjetim tvrda zrnca palente pod zubima znam da je gotova.
ja kad ubacim sir (u pravilu topljeni, al znam i druge sireve staviti) ako ne jedem kao prilog uz gulas, jedem s jogurtom.
neki dan me starija trazila da joj napravim palentu s mlijekom, ko u vrticu pa joj je bila odvratna jer sam ju ja napravila kak inace radim- malo soli i malo putra. pa smo to bacile i napravila sam novu sa secerom (iako mi to vjera nije dozvoljavala :D) i opet to nije bilo to.
stoga- kako se radi vrticka palenta?
ima nepunih 7. mislim da zna razliku izmedju zganca i griza![]()
Posljednje uređivanje od leonisa : 19.02.2013. at 17:23