-
Palenta sa parmezanom
10 minuta močiti 2 šalice palente u 3 šalice hladne vode. U loncu zakuhati 3 šalice vode i umiješati palentu. Neka zakuha, pa odmah smanjiti vatru i miješati još 15 min na vatri jakoj tek toliko da se dižu veliki mjehuri.
Dodajte sol i papar, 8 velikih žlica maslaca i šalicu naribanog parmezana (može i bosiljka/vlasca/peršina...)
Ako je palenta pre gusta, dodati još vode. Dobro promiješati i uliti u veliki namaščeni lim. Peći 15-ak minuta u pećnici na 150˙C.
-
Evo recepta:
Root vegetable pie with polenta crust
-400 grama miješanog korjenastog povrća poput mrkve, čičoke, mladog pastrnaka, mlade repe,
-6 žlica maslinovg ulja,
-1 nasjeckani luk,
-1 režač zdfrobljenog češnjka,
-100 grama lučica (friških),
-150 grama šampinjona rezanih na ploškice,
-425 grama graha poput tetovca, kuhanog i ocijeđenog,
-150 ml jakog crvenog vina,
-600 ml tamnog povrtnog temeljca,
-600 ml passate od rajčice,
-sol i friško mljeveni papar.
A sad ono s palentom:
-2 jaja,
-175 ml običnog jogurta,
-150 grama ribanog Cheddar sira,
-100 grama instant palente,
-100 grama brašna,
-čajna žličica praška za pecivo.
Oguliti i nasjeckati povrće, zagrijati ulje u velikoj tavi i dodati luk i češnjak, nakon 5 min dodati povrće, miješati još 8 minuta pa dodati grah, vino, temeljac i pasatu. Dovesti do ključanja i prebaciti u duboki keramički pekač. Peći 20-25 min.
U međuvremenu stući 2 jaja i jogurt, dodati pola sira, palentu, brašno i prašak i dobro izmješati.
Izvaditi jelo iz pećnice, preliti mješavinu palente i jogurta preko, posuti ostatak sira i peći još 25 min dok se ne napravi lijepa zlatna korica.
Autor http://www.lanesborough.com/en/paul-gayler-lanesborough
Knjiga http://www.amazon.co.uk/Vegetarian-C.../dp/0751306630
Vjerujem da bi se dio s palentom mogao napraviti posebno, kao prilog uz nešto. Baš ću probati. Uz recimo dinstane gljive s kiselim vrhnjem.
-
Zaboravila sam napisati...
Ja to s povrćem uopće ne radim po gornjem receptu. Taj dio mi uvijek bude drugačiji Samo ovaj dio s palentom radim po receptu.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma