![]()
![]()
![]()
![]()
NE MOGU SE NIKAKO RIJEŠITI TIH GLUPIH CIGARETA,SREZALA SAM IH NA MINIMUM,ALI IPAK???BOJIM SE,PA ONDA ČUJEM,SVE JE O.K.,AKO NE PUŠIŠ IZNAD 5!!!KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA,MAME??[/i]
![]()
![]()
![]()
![]()
NE MOGU SE NIKAKO RIJEŠITI TIH GLUPIH CIGARETA,SREZALA SAM IH NA MINIMUM,ALI IPAK???BOJIM SE,PA ONDA ČUJEM,SVE JE O.K.,AKO NE PUŠIŠ IZNAD 5!!!KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA,MAME??[/i]
Ja sam prestala pušiti negdje u 2-3 mjesecu.Jednostavno mi je prestala cigareta pasati.Nije mi smetala,ali nije mi ni odgovarala.Prije dva i pol mjeseca sam rodila i još uvijek ne pušim.Sada mi smeta i nadam se da više neću ni počinjati! :D :D :D
Miranda, ja u trudnoći isto nisam nikako mogla skroz prestati, pa sam se "dogovorila" s doktoricom da mogu do 5 komada dnevno, jer mi je ona rekla da će za bebu bit bolje da ja kontrolirano popušim par komada na dan i budem sretna, nego da skroz apstiniram i hodam okolo cijeli dan živčana ko tempirana bomba...
Ono, da bi beba više patila od mog 24-satnog stresa, nego od onih par minuta dima svakih nekoliko sati :wink:
Dakako da me svaki put pitala kako ide, jesam li možda sasvim prestala i usrdno me molila da se ostavim vražje stvari potpuno, ali nije i nije išlo![]()
A onda se dogodilo čudo...od trenutka kad sam primila u ruke moju malu, mirisnu, meku bebicu - više mi nije palo na pamet zapaliti :D i evo čista sam već 8 mjeseci bez i najnajnajmanje želje za cigaretom :wink:
Eto kaj da ti velim...bilo bi prekrašno da uspiješ baciti tu groznu, smrdljivu, otrovnu stvar već sad, ali ako ne uspiješ, od srca ti želim da i tvoja bebica tako čudesno djeluje na tebe, kao što je i moja na mene :D
Hej, razmisli malo! To je tvoja beba!
Ja sam se skoro odrekla društvenog života radi trudnoće.
Uopće nisam izlazila jer to znači biti zakopan u dimu cigareta u kafiću.
Moje cure svaku subatu imaju super večericu i zabavu, ali sam se odrekla i toga jer ih ne mogu gnjaviti da ne zadime cijeli stan.
Čak su i moji kolege na poslu se suzdržavali od pušenja dok ja jedem u kantini.
Ja sam prije pušila, ali sam prestala jer je MM nepušač i radi same sebe da ne smrdim. Evo recepta: svaki dan stavite sa strane novac za cigarete. Kad se nakupi hrpica kupite neku MRAK skupu kozmetiku za koju prije jednostavno niste imali dovoljno novca.
Sigurno ne želiš cigarete po kući kad se rodi beba. Kad bi malo dijete pojelo 1 cigaretu otrovalo bi se nikotinom!!!
Želim ti sreću - misli na bebu. :D
Ja sam imala slicnu situaciju kao klo.
U trudnoci pusila, doduse malo ali nije mi to opravdanje. Nakon poroda prestala, pa nakon cetiri mjeseca opet pocela, onda opet prestala nakon par dana i od tada vise ni jedne.
Sad me uzasno pece savjest sto sam to svojoj bebi priustila. A ona jadna, malena i bespomocna nikakav izbor nije imala. Ja sam imala tu obavezu i duznost da donesem ispravno odluku za moje dijete i umjesto mog djeteta. Nazalost, moja odluka bila je pogresna. Sada izbjegavamo cigarete koliko mozemo, muz mi je po citave dane u skoli, navecer zapali koju, uz otvoren prozor. On valjda prestati ne moze.![]()
Pokusaj malo razmisliti o tome sto je prioritet, zasto donosis tu odluku i za koga. Nemoj sebi praviti stres i nervirati se oko toga. Moje iskustvo je takvo da dok god nisam bila nacisto sa sobom oko cigareta osjecala sam taj nekakav grc i nervozu u zelucu kad god bi mi cigarete pale napamet.
Moras iscupati korijen te ovisnosti iz sebe i onda ces moci prestati.
Razmisli, sto ti cigareta predstavlja, zasto te privlaci, koliki postotak tvog vremena, vecinom slobodnog, popunjavas cigaretom i zasto itd.
Znam da nije jednostavno, zelim ti srecu da uspijes jer kao sto vidis, upravo na ovom forumu ima onih koji su uspjeli. Sigurno mozes i ti :wink:
ja sam ti sada 13 tj. i polako mi se gade cigarete. prije sam pušila cca. pola kutije dnevno, i čim sam saznala da sam trudna pokušala sam to srezati na minimum. uspjela sam do 10 tjedna cca 2-3 dnevno, a sad mi se desi da par dana ne zapalim niti jednu. mislim da će me za koji tjedan skroz napustiti volja za pušenjem.
Evo, da se ja pohvalim. Inače sam pušila kutiju - kutiju i pol dnevno, ali kad sam odlučila imati bebu, prestala sam i to otprilike 6 mj. prije začeća. :D
Beba mi je bila dovoljna motivacija za prestanak, a sada mi čak i "zamiriši" cigareta, ali još uvijek ne pušim jer moja bebica papa cicu. :D
PIA 17.03.2004. :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Prije trudnoce sam pusila nekih 10-tak cig. dnevno, da bi potpuno prestala u drugom mjsecu trudnoce. Prvih mjesec dana je bila psihicka kriza, a poslije uopce nisam osjecala potrebu za cigaretama. tako je sve bilo i mjsec dana poslije trudnoce, da bi evo opet sada pocela pusitiInace pusimo na terasi i jos niko nije u stanu zapalio od kada se edi rodila. To planiramo zadrzati i kada Edi malo odraste jer je njeno zdravlje najprece, a i mi puno manje konzumiramo ovaj odvratni porok
![]()
18.3.2004- Edita :D
Meni je najveca kriza bila neka tri mjeseca nakon prestanka![]()
Ja inače nikada nisam zapalila cigaretu u svom životu, a tu se javljam da bi samo pribilježila da sam bila prvi put prošle subote na vjenčanju gdje je bilo zabranjeno pušenje u svadbenoj dvorani, a svi koji su htjeli pušiti išli su u specijalnu prostoriju za to gdje bi s nogu popušili i vratili se. Imali su čak i sobu za djecu sa tri baby siterice.
Tako sam ponosna na sebe,nisam zapalila niti jednu cigaretu vać dva dana i nadam se da će tako i ostati![/i][/quote][/url][/list][/code][/list]
Supeeeeeeeeeeer, bravo Miranda, ne daj se :wink:
Bravo,Miranda,samo tako nastavi,drzimo ti fige!
Bila sam strastveni pušač skoro 20 godina (Jesus Maria!!!!! :shock: ). No, par dana prije nego što sam shvatila da sam ostala trudna prestala sam pušiti, jer mi je počelo smetati kašljucanje od cigareta a i dragom sam malo smrduckala od dima.Par dana nakon prestanaka pušenja shvatila sam da sam ostala trudna i od tog momenta više nisam bila u krizi sa cigaretama. U trudnoći mi dim cigareta nije smrdio a niti mirisao. Jednostavno sam bila ravnodušna. Sada dojim i uopće se ne sjetim cigarete niti osjećam želju za cigaretom!! :D
Međutim moram priznati da sam u par navrata sanjala sebe u nekim situacijama ali sa cigaretom. No nisam osjećala nikakvu žudnju.
U svakom slučaju, čitala sam da poneka cigareta u trudnoći neće posebno naškoditi bebi. Puno je veći užas pušiti za dojenja. Naime, beba kroz mlijeko dobiva i nikotin. Nikotinu treba oko 90 minuta da se razgradi. Što znači da je najmanja šteta ukoliko se popuši jedna cigareta neposredno nakon dojenja. No bilo bi najbolje prestati pušiti u trudnoći, jer mislim da je puno teže prestati nakon poroda.
Nadam se da ti nepušenje ide dobro.
Ja sam prestala čim sam saznala da sam trudna, sa kutije na 0. Nije mi bio nikakav problem, nije mi čak ni smetala cigareta, jednostavno mi se dogodio neki klik u glavi. Sad sam pravi nepušački terorist (točno onakva osoba kakvih sam se prije grozila) i smrdi mi čak kad susjed puši na svom vlastitom balkonu. I MM je prestao iz solidarnosti.
Nakon poroda nisam ponovo počela pušiti i ne mislim više nikad. Testirala sam nepušenje na sve moguće situacije (kava, stres, boravak u društvu pušača...) i nijednom nisam došla u napast da zapalim. Ako ti to šta pomaže, želja za cigaretom se pojavi ali prođe doslovno za 10-tak sekundi. Uvijek sam mislila da nikad neću moći prestati, ali nepušenje uopće nije tako strašno kako sam mislila. Sada uživam jer mi sve miriši.
Držim ti fige da uspiješ! (samo se nemoj nervirati kako god bilo, čuvaj sebe i bebicu).
ja sam do 5-og mjeseca pušila po 2 kutije na dan, nerijetko i više.
onda su mi se zgadile, ali nisam prestala nego sam ih reducirala na max 3 dnevno. tako sve manje i manje, sada se zna dogoditi da po 2 dana ni ne pomislim na njih.
Ja još uvijek ne pušim,a i MM je na odvikavanju. :D Već mjesec dana nije zapalio i kaže da mu sad sve miriše.Super,zar ne?!!!!!! :wink:
cure upomoć, kad sam prestala pušiti nije mi tako falila cigareta, ali što dalje to gore. već dva dana sam očajna, u depri, a danas sam se izderala na svoju stariju kćer koja je ostala u šoku, nakon toga smo obje plakale i tješile jedna drugu. kao u nekom ljigavom filmu o lošim roditeljima. bila sam strastveni pušač i prije nikako nisam uspijevala ostaviti pušenje. u ovoj trudnoći sam uz rode odlučila i provela nepušenje, ali ovo sada - probala sam piti puno vode, žvačem kao luda, jedem... još uvijek u depri, a sada još i s grižnjom savjesti zbog kćeri. moram k tome mirovati jer čuvam trudnoću.![]()
jučer sam prvi put nakon 7 godina opsesivno htjela zapaliti cigaretu![]()
Ja sam prestala pušiti kada sam saznala za trudnoću jer mi kao prvo savjest to ne dozvoljava, a osim toga zgadile su mi se. No najviše mi se gade sada. Na početku mi se sam dim i nije toliko gadio pa sam mogla provesti i neko vrijeme u zadimljenoj prostoriji no sada ni to ne mogu, a i bolje mi je tako. Kod mene u stanu je zabranjeno pušenje, a kafiće i zadimljena mjesta izbjegavam. Mislim da bi svatko trebao staviti svoje dijete ispred zadovoljenja želje za nikotinom.
ja sam prestala kad sam shvatila da sam trudna. pušila sam TRI KUTIJE dnevno . u roku od 5 dana, bez krize - autosugestijom...
skoro pa mi treba još jedna trudnoća da se sad riješim cigarete![]()
![]()
(ne daj bože :shock: ).
I jas sam prestala pušiti već u prvim tjednima trudnoće jer su mi cigarete smetale. Sad već tri godine ne pušim i nikada nisam poželjela zapaliti cigaretu. Prvih mjeseci trudnoće sam imala noćne more i sanjala kako poskrivečki pušim ali je i to brzo prošlo.
Neke žene se jednostavno nemogu odreći cigareta i netreba ih stoga osuđivati. Ako ne možeš prestati pušiti neznaći da si manje savjesna majka od nas ostalih. Nastoj smanjiti maksimalno pušenje u trudnoći. Svedi to na svojevrsne rituale - zapališ rijetko ali maksimalno uživaš u svakom dimu. To će ti svakako pomoći.
ja sam prestala pušiti, ali me je zatekla ova grozna kriza nakon perioda nepušenja. slažem se da je pušenje u trudnoći neodgovorno i zato sam se i odrekla cigareta, ali ne mogu da ne zavidim curama koje su to napravile bez ikakve krize i zahvalna sam za bilo kakvo iskustvo slično mome kao i za savijet.
ana - ja sam si stalno gladila trbuh i ponavljala:
zlato mamino, molim te ogadi mami cigaretu!!!
![]()
![]()
i onda sam peti dan uzela kutiju u ruke, i želudac mi je bio u grlu... pa rekoh - valjda od trudnoće, zapaliću kasnije. nakon pola sata ponovo ista stvar.. i tako tri-četri puta - i onda shvatim da je uspjelo!
btw - kad sam znala (kasnije) ući u neki zadimljeni kafić - ovo čudo se vrtilo u trbuhu ko ventilator.
nakon što sam saznala da sam trudna pušila sam još možda dva tjedna samo jednu uz jutarnju kavu. dovoljno je da smao malo pročitaš koliko štete možeš nanijeti, taj smrdljivi dim, nikotin, sjeti se onih reklama kada dim ulazi u tijelo, u pluća, samo produži dalje niže je mala beba u tebi...
sve je to u glavi, autosugestija čini čuda.
bila sam strastveni pušač, sada mi se tako gadi, smeta mi otići negdje van kako smrdim nakon toga, imam njuh lovačkog psa trenutno i da ne spominjem kako mi smrde pušači koji mi se približe.
kada samo pomislim da sam i ja tako nekome smrdila.
Ja ne pušim ali pijem puno kave, kad sam ostala trudna kavu sam prestala piti odmah, bez razmišljanja i počela tek nedgje kad je Janko imao već nekoliko mjeseci. Samo mi je bio bitan on i njegovo zdravlje. A cigarete su još gore...
Svakako bi trebala prestati i te zablude, od 5 mu neće biti ništa i šta ti ja znam...Ma pusti ti to, nikad se ne zna kak to može utjecati na dijete... A ono je sada najvažnije. I poušaj zbog još jedne stvari. Kad se rodi, pa kad ga počneš svuda dirati rukicama, maziti ga po ličeku, pričati mu izbliza, ljubiti ga...Da ćeš mu/joj cijela smrditi po dimu. Od ruku, pa iz ustiju....Bljak!
Cure vi koje ste prestale pusiti super ste primjer.
Za pretpostaviti je da nije lako, ali je predivno za cuti kako ova trudnicka simbioza i sa te strane regenerira navike, pa i majcino zdravlje, da ne kazem koliko je dobro za dijete.
Cure samo naprijed i neka pobjedi mala mrva u vama, a ne teta cigareta.
znam da se ovo pušačicama neće svidjeti ali možda nekog natjera da prestane - ali nemate pojma koliko je ružno vidjeti trudnicu sa cigaretom!!! A posebno u bolnici dok kao čuva trudnoću a svakih sat vremena na WC-u puši - to mi je nešto najodvratnije što sam vidjela. Sorry ako sam gruba i znam da je to stvar osobnog izbora ali meni je to strašna slika...užas...
To ti pusacu ama bas nista ne znaci i definitivno zbog toga nece prestati pusiti.ivano prvotno napisa
Ovisnost je ovisnost i tako je treba tretirati.
Mislis li da ce se narkic prestati drogirati zato sto si mu rekla da ruzno izgleda dok je na sutu?
Naravno da nece i to svi znaju pa im zato to i ne govore, ali pusacima se stalno to govori. Zasto?
Pusaci su svjesni svog problema, trudnice pogotovo, ali nije lako.
Psihicke ovisnosti se, uz malo samokontrole, lako rijesiti.
Problem nastaje nakon odredjenog perioda,kod nekoga je to za tjedan dana,a kod nekoga tek nakon 3 mjeseca.
Pojavljuje se kriza jer je tijelo potrosilo svoje zadnje zalihe nikotina.
Svatko se nosi sa svojom ovisnoscu drugacije i jedino sto mozete je bodriti i ohrabrivati.
AnaDelVito znam kako ti je![]()
Kada te uhvati i dodje ti da places moj savjet ti je da se isplaces.
Vjerovatno si primjetila kada si se isplakala nakon svega,bilo ti je lakse zar ne?
Ne postoji univerzalni recept koji ce ti umanjiti zelju za cigaretom, zapravo uopce ne postoji.
Probaj si skretati misli na nesto drugo i izbjegavaj situacije koje te povezuju sa cigaretom.
Ako si npr. najvise pusila uz kavu smanji kavu ili ju pocni piti na nekon drugom mjestu.
Nauci prepoznati "napad" depresije i preduhitri ga.
Ako osjetis da bi te mogla uhvatiti pozovi svoju kci i pocni se igrati sa njom.
Zamoli ju da ti donese slikovnicu pa citajte ili samo razgovarajte o necemu. Djeca nas smiruju vise nego smo mi to svjesni,ako pustis da te depra savlada onda ce te "zivcirati". Ne dozvoli si to!
Ti si jaca od svoje ovisnosti i to si mantraj!
Tesko je zato sto si jos k tomu vezana uz kucu i mirovanje ali ako si do sada izdrzala probaj prebroditi krizu i sto je najbitnije razgovaraj sa ukucanima i ne libi se traziti pomoc i podrsku od njih.
Reci im koliko ti je tesko,pokazi im, mozda te ne razumiju pa ne pruzaju dovoljno podrske?
Ako ti oni nece pomoci nece nitko,a sama prolaziti kroz sve to je jaaako tesko.
Drzi se i mislit cu na tebe![]()
Ma jasno je to meni - ali sorry nemam razumjevanja za trudnicu sa cigaretom - mislim da bi trudnoća trebala biti najveći poticaj za odvikavanje - i to ne kad ostane trudna - nego odmah čim pocne planirati trudnoću.
A da ne govorimo o onima koje puše u bolnici za vrijeme "čuvanja" trudnoće - te bi odmah poslala doma - ako ti sama ne čuvaš svoju bebu a što onda zauzimaš mjesto u bolnici nekome tko bi se bolje brinuo o samoj sebi i svom djetetu??? Mislim da nitko od nas nije malo dijete pa da mu treba objašnjavati štetnost cigarete, a i isto tako mislim da se ovisnost o cigareti ne može uspoređivati sa narkićima, reakcija organizma je drugačija, odvikavanje je drugačije, posljedice su drugačije....iako i jedno i drugo predstavlja nečiji osobni izbor i na kraju ovisnost ipak se ne može uspoređivati....
Naravno da dajem podršku svim trudnicama i mamama koje se trude prestati - ali ako ona to sama čvrsto ne odluči u svojoj glavi ništa od toga...
marsupilami,![]()
još danas ujutro me je držala kriza. ja plačem a MM mi ljubi suze. onda smo otišli u grad prošetat, u profil po neke knjige pa kod doca. - bebač je pravi bumbar i sve je dobro. ova kriza izgleda prošla. život je opet lijep. hvala.
Ana super si to odradila i muz ti je fakat na nivou.
Potpisujem ivano, ali nisam htjela ispasti gruba prema nikome pa nisam ništa drugo ni napisala. Inače sam jaaaaaako kritična prema pušačima, ne samo trudnicama ili dojiljama...