-
Trebam li sta promijeniti?
Mojoj bebi su sada 4 pune sedmice, od treceg dana iskljucivo dojimo.
Od pocetka ima neki lijep ritam, po danu doji svaka dva sata (tako se budi) a po noci svaka tri-cetiri, svaki podoj doji samo jednu siku, a naredni dobija drugu. Prije otprilike dvije sedmice poceo je mijenjati ritam, pa trazi da jede cesce, nakon sat i po ili i manje, a otprilike tada su poceli i da se javljaju grcevi, pa ne znam je li promjena ritma posljedica grceva ili su grcevi posljedica promjene ritma. Nema grceve svaki dan, nego svaki drugi-treci i ne traju previse dugo, uglavnom popodne po sat dva ili navece prije spavanja, ali otkako su se poceli javljati grcevi, poceo je i otezano da kaki (crveni se u licu i nateze i po pola sata prije nego sto to obavi), a posto uglavnom kaki malo poslije podoja uglavnom sam sebe probudi desetak minuta nakon sto je zaspao, i onda ostane budan skoro dok mu ne bude vrijeme ponovo jesti. Ako jede dva puta u istom satu onda mu dajem istu siku, ako je razmak priblizno dva sata onda dajem drugu. Doji obicno po 15-20 min, od toga oko 10 bas aktivno doji, poslije toga par gutljaja doji pa 10-15 sec odmara. Da li bi trebala duzi period davati istu siku ili su dva sata za promijenu dovoljna?
Takodjer, od pocetka imamo manjih problema sa desnom sikom, u startu joj je bradavica bila manja ali je u njoj cini mi se bilo vise mlijeka. Kada doji lijevu iz desne gotovo uvijek krene mlijeko, dok kad doji desnu iz lijeve je samo dva ili tri puta krenulo. Lijevu uglavnom doji mirno, ne ispada mu i samo ponekad "cokne" dok mu desna od starta cesce ispada, cesce cokce dok doji, malo je nemirniji i nekako je losije uhvati. U pocetku se bas patio sa njom, uhvati je lijepo a onda svakim gutljajem popusta dok ne ostane samo na bradavici, a tako jako napravi vakum da bi mi oci ispale dok mu je uzmem, tako da sam predeverala i ragade, srecom to smo korigovali (vratila sam se dojenju lezeci jer imam osjecaj da mi je gore kada dojimo sjedeci) pa sad lijepo uhvati i areole i ragade su se smirile. Medjutim, svakih nekoliko dana, kada doji desnu siku, nekako je drugacije stisne (s vana sve izgleda dobro, usne lijepo prema vani, zahvaceno vece podrucje, isto kao i lijeva) ali ja osjetim kao da je dodatno stisce uz nepce ili desne, ne mogu procijeniti i onda me taj podoj boli, bradavica poslije bude blijeda u sredini i poslije bude bolna neko vrijeme, a ne znam u cemu je problem jer doji na isti nacin i lijevu i desnu gledano s vana. Ako ponovi vise puta zarednom tako ponovo pocnu da se prave ragade, a to se uglavnom desava danima kada je nemirniji zbog kakenja i grceva.
Imate li kakav savjet kako da poboljsam dojenje? Da li je sve to vezano uz grceve, i otezano kakenje? I sta je uzrok a sta posljedica? Posto su se ragade smirile, da li da ponovo pokusam dojiti sjedeci, posto je prakticnije, ili da nastavim po provjerenoj formuli?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma