Sutra nam je testiranje spremnosti za školu - koliko to dugo traje i što sve rade?
Sutra nam je testiranje spremnosti za školu - koliko to dugo traje i što sve rade?
lijecnik: mjerenje, vaganje, test vida, crtanje, mini intervju. traje onoliko koliko tebi treba da ispunis upitnik.
skola oko pola sata, test i razgovor s pedagogicom od 10min i jos jedan s uciteljicom.
ti ispunjavas upitnik.
tako je bilo kod nas prosle godine.
obično je i cijepljenje u kombinaciji
ne mora. ja sam rekla da necu i nisam. zapravo nije mi ni ponudila kad sam spomenula da cemo trazit odgodu.
ok, ove godine budem.
Evo, ako nekoga zanimaju detalji, ovdje je priručnik za upis djece u prvi razred. To nije namijenjeno roditeljima nego struci, ali ne škodi zaviriti - daje prilično dobar uvid u to što se zapravo traži:
http://www.docstoc.com/docs/11652802...-u-prvi-razred
Iskustvo iz Splita: ukoliko ne navedeš o kojoj se školi radi, nećeš dobiti relevantne informacije.
ni mi nismo, ali se sjećam da nisam imala pojma da pregled podrazumijeva i cijepljenje pa sam se šokirala (zato smo i odbili u tom momentu jer se nismo psihički pripremili LOL ). poslije sam skužila da jako puno roditelja i djece to ne zna, pa mislim da je dobro napomenuti.
i kad smo par mjeseci kasnije cjepili, tražila sam priorix umjesto onog koje je išlo regularno. ne znam koje se sad daje, ali tražit ću opet priorix
nekad su bila oba cjepljenja , sad je samomoparu, mi smo ga odbili jer smo bili šmrkavi.
Kako onda, čime se sad cijepe i koje su alternative, ako netko zna.
nama je školska pedica na roditeljskom najavila dva cjepiva MO-PA-RU i još jedan (svako ide u jednu ruku)
to mislim odbiti, ali krajem ovog tjedna idem kod naše pedijatrice po neke papire pa ću se raspitati za alternativu
Ne znam kakva je sad situacija s cjepivima, ali prije 2 godine je Moparu cjepivo (ono Imunološkog zavoda) bilo povučeno i svi su bili cijepljeni Priorixom (zato se i malo kasnilo s cijepljenjem, nije bio cijepljen na pregledu nego su nas zvali za dva mjeseca).
DiTePer + Polio također ide u toj dobi, ali negdje cijepe odmah, a negdje na početku 1. razreda.
Mi smo dobili poziv iz škole za 05.03.
Kod nas nema cijepljenja na pregledu za upis, nego se dogovori naknadan termin.
Veli dr. se ne želi "zamjeriti" djeci prilikom prvog susreta.![]()
Ako je sad mo pa ru, koja je alternativa? Sve sam zaboravila, sjecam se da smo kupovali u ljekarni.
Ne cijepi se više domaćim MO PA RU cjepivom, ali osim Priorixa postoji još jedno (isto uvozno) cjepivo - ne znam koje sad imaju doktori školske medicine. Naša je npr. prvo imala Priorix a onda je kasnije dobila to drugo i nije više imala Priorixa.
Da li sam dobro razumjela, umjesto mo pa ru, moze se cijepiti sa priorixom?
Ono domaće cjepivo koje mi svi zovemo moparu (za ospice mumps i rubeolu), koje je ponekad imalo meningitis za nuspojavu se koliko ja znam više ne proizvodi. Doktori školske medicine imaju ili Priorix ili neko drugo uvozno cjepivo za ove tri bolesti (a ne znam kako se zove to drugo cjepivo, niti čije je). Dakle, cijepi se sa nekim uvoznim cjepivom (možda Priorixom, a možda nekim drugim, ovisi što imaju), a ne više sa domaćim. Najbolje je pitati doktorica/doktora sa čim cijepi. Naša dr je prvo imala Priorixa a onda kad smo se mi nakanili cijepiti više nije nego to drugo uvozno.
cijepi se priorixom. mi nismo imali nikakve nuspojave. rekli su da je to neko "procisceno" cjepivo i da nema vise ni temperature ni iceg drugog.
teica, ako budes ovo citala, isprazni inbox, ne mogu ti odg na poruku![]()
Jučer sam bila u školskoj, dobila upute i termin. Piše obvezni pregled vanjskog spolovila?!!! Dajte me nemojte zezati?!!! Pliz recite da to ne rade!
Ja nisam bila s njom unutra kod doktorice a sumnjam da bi to prošlo bez dernjave, tako da vjerojatno nije to radila.
To rade dečkima - gledaju da li su testisi spušteni. Traje sekundu. Mislim da nisu moje dečke tražili da prevlače kožicu (ali možda zato jer je u dokumentaciji za obojicu postojao papir da smo u Klaićevoj obavili što je trebalo).
Za djevojčice ne znam, možda gledaju da nisu male usne slijepljene.
Last edited by Peterlin; 20.02.2013 at 09:35.
Aj da ne idem u velika istarživanja...koja je alternativno cijepivo za alerg.na jaja? Već sam se noćas nabrijavala da ću morat doć jako spremna... :/
Uf, niste me baš utješili, barem neki. Zvat ću prije, naravno, ali ako ikako mogu, nadam se da ćemo to uspjeti izbjeći.
Kao alergičari na jaja mi smo se cijepili sa pojedinačnim cjepivima za Mo i Ru, Pa ništa. Ali ne sad za školu nego u prvom cijepljenju.
ma da, naravno
moji nikad nisu imali reakcije na njega, pa ga se ja zato držim. više zbog nekog praznovjerja nego ičeg drugog LOL
ali smiješno mi je da liječnik kaže da je cjepivo pročišćeno pa NEMA nuspojava. to je glupost. sve ima nuspojave.
jelka, ja prvi put to cujem. nama nisu.
nama jesu pregledali (prije 2 god.)
muško dijete
mi smo dobili termin kod doktora u 3. mjesecu.
a što s ovim terminom u školi, moram sama zvati ili?
Bili smo u 4 razredu, sad ću morati opet s njom na pretrage da mašem tim papirom na upisu u školu.
Mbee, ajde onda i javno obznani ( a kad ste te zadnje testove radili).
inače moju klinku koja je u dojenačkom stadiju bila alergična na jaja, i sama ih počela jest s 15 mjeseci, doktorica nije htjela cjepiti s 18mj. u dispanzeru, nego smo se cijepili u bolnici s Moparu-om nekim, ista ta klinkaprošle godine bila na testiranju za školu ( pa smo odgodili cjepljenje jer je bila šmrkava), pa dogovorili naknadno termin u 8. mjesecu i valjda me je doktorica 5x pitala jelsam sigurna, ak hoću može dete poslati u bolnicu da ga cijepi, rekla sam nema potrebe mala jede normalno, s nama je bio i klinac koji je samo 5 razred na jaja, kojeg je njegova doktorica htjela cijepit s godinu dana ( ali ja nisam dala),.
Meni je malo čudno da svako ima svoja pravila.
Pa 5-ti razred je najgori, kakvo cijepljenje! Mi smo se sa Mo i Ru cijepili kod pedijatra, pričekali pola sata u čekaonici i to je to. Školska nas prošle godine nije cijepila jer smo uzimali dogodu. Moja i dalje ne jede jaja pa ne znam kakvi će biti rezultati. Kad odemo na ono obavezno vađenje krvi za upise obavit ću i alergije na mlijeko i jaja (ne ide mi se čekati u Klaiećvu).
nemožeš ti nekim dokazati, ja ne bi cjepila ni da je 2 razred
Ni ja, ne bih uopće da imam izbora (zbog svih drugih razvojnih problema koje imamo). Ovo mi dođe kao legitimni izgovor.
Đizs, čitam vas o jajima i razredima, znam obje klinke, i ne kužim o čemu pričate!)) Sad mi sinulo da su to valjda neke kategorije alergije na jaja?
uglavnom - trajalo nam je 1,5 sati; bilo ih je 5 i ispunjavali su neke testove... i to je to.
kod dr idemo 02.04.
Mi smo na upisu rekli: dijete se neće danas cijepiti i to je bilo sve.
Ne može vam nitko cijepiti dijete protiv vaše volje.