Muma jesi li probala sa nosiljkama (marama, sling, mei tai...)? tako možeš imat dijete stalno uz sebe, a i lakše ti je za leđa i ruke su slobodne.
Meni je bila dosta dobra ona ljuljačka/viper, namjestim dijete da me gleda dok kuham, ponekad ga proljuljam nogom..
neka su djeca uvijek zahtjevnija i potrebitija, ali ipak kako rastu tako ih više toga zanima, duže im neka aktivnost može okupirati pažnju, da roditelji dođu do daha.
e, da, i dobro je uključiti tatu u nosanje, dvoja leđa lakše podnesu teret![]()
nama se nosanje smanjilo kad je propuzao sa 6 mj. i kad je prohodao, al onda su problemi druge vrste. Onda bi ih nosio a oni se nedaju vec izvode vragolije![]()
Ontopic nosenja - mislim da sam vec pisala da sam stariju nosila do zadnjeg dana trudnoce. To jutro kao za inat nije htjela hodati u vrtic pa sam je nosila cijelim putem (nije puno, par sto metara), ostavila u vrticu, otisla doma po torbu pa u bolnicu na zakazani cr. Imala je tad malo ispod 3 godine. Tako da mojoj trudnoci nosenje nije ni najmanje naskodilo
Sto se tice nosenja za uspavljivanje, to mi bas nije bila mila praksa sa starijom (kad je imala faze da ne zeli zaspati dok doji) pa sam s mladjim prakticirala od prvog dana da nakon sto podoji ako ne zaspi ostanemo lezati zajedno u krevetu, bez nosanja, pa dokle ne zaspi (iskreno, od tog glumatanja da spavam sam najcesce ja zaspala prije njega). Sve u strahu da cu opet uspavljivati nunanjem dijete od 15kg. A na kraju on ima 2,5g i (meni perolakih) 12kg pa ga nosim i vise nego sto on uopce trazi, jer je meni spretnije i lakseMislim da ce mi to nosenje bas faliti... u stvari i stariju dan-danas nosim ponekad bar malo, npr od auta do stubista, ili od kreveta do dnevnog boravka, jest da ima 20kg, ali ima samo 5 godina i jos mi je ipak mala i razumijem da se ponekad zeli nositi...
Dobro, sad ste me utješileMene je samo bilo strah da će tak biti i dok skupi 10 kila. Na mojih 50 već se sad pitam kak izdržim sa svojim trenutno 5-kilašem. Valjda se tijelo privikava iz dana u dan. Dobila sam sling prije par dana i još se borim s namještanjem malca unutra (nije to tak lako, ili je mene previše strah da ću ga staviti u loš položaj za njegovu kralježnicu), ali ne vjerujem da će to proći jer je on preaktivan i morala bih napravit rupu da barem gleda van
A iako je držanje glavice već sad ok ipak se ne usudim stavit ga u neki drugi položaj, npr prsa o prsai sl.
![]()
Luka se isto prestao nosati kad je prohodao, već se smanjilo kad je propuzao, ali je zato sa 2,5 godine počeo žicat da ga se nosi jer ga noge bole... a u međuvremenu smo se natrčali za njim... tako da ne znaš što ti je bolje - nosanje ili trčanje![]()
u kolica je htio ravno na 5 min... a onda je opet s 2,5 godine odlučio kako bi se on vozio u kolicima...
Prsa o prsa može od rođenja ako je u marami, koja drži i glavicu. Od 3 mjeseca može u mei tai i iz njega se više vidi.
Naravno, trebaš prepoznati svoje granice i onda kad dođeš do njih tražiti druga rješenja. Nisu problem ruke (mame jednogodišnjaka imaju najbolje bicepse), problem su leđa, i to nije baš bezazlena stvar. Mene su u nekom trenutku od dugotrajnih nošenja, pa i sa nosiljkom, počela leđa rasturati, i tad smo uveli kolica i druga rješenja. Ali on je tad bio veći i spremniji na to, iste stvari 4 mjeseca ranije ne bi vjerojatno prošle.
A mislila sam prsa o prsa a da on onako kao sjedi. Malo me povremeno bole leđa, ali kaj ću. Kolica ne prolaze, osim kad je vani. Čim izađemo iz zgrade odmah čori u kolicima, ili u autu, ali domaEto ga sad, leži na meni i pokušava kakati pa mi dozvoljava da sjedim i tipkam, nije mu dosadno
![]()
Još je mala za naučiti. Možda kroz 2-3 mjeseca
Imam babyphone, al ako mi radi napa, muzika il nešto ne čujem baš svaki šumić
A ona je u stanju probuditi se, i ne javljati se po 10 minutaNego gledati oko sebe, igrati se dekicom, pokušavati se popeti na jastuk kojim sam ju ogradila...
Teška je za ljuljanje na rukama.
A ništa ostaje mi ležati kraj nje. A ostali poslovi će čekati![]()
moj isto nije volio onaj položaj kao kolijevke, od cca mjesec dana nosila sam ga u ovom položaju
Nije jos premali za to? Glavica mu jos ne stoji?
Eeee, taj položaj sam i ja mislila! Ovo bi moj prihvatio ali se pitam za glavicu :/
pa u tom se položaju marama namjesti da drži glavicu, samo je prevučeš dijelom preko glavice
Potpisujem od prve do zadnje riječi.
Mama sam troje djece. A imam skoliozu i visoku kratkovidnost (oboje je kontraindikacija za nošenje), ali mi dugogodišnje nosanje ništa nije smetalo. I ne vjerujem nikome tko mi kaže da mu beba smeta u rukama. Kuhala sam, čistila, sve radila sa bebom u jednoj ruci. Ili ako su mi baš trebale obje ruke, onda bi bili u viperu ili kolicima. Kad bi najmlađe spavalo, posvetila bih se većem ili jednostavno sjedila i čitala. Moj je sistem uvijek bio odmarati ili spavati kada beba spava. Radi se uz djecu, ako se od početka tako nauče, onda se može sve obaviti, sporije doduše, ali daleko zabavnije.
Uspavljivanje je prvu godinu na cici, drugu malo nosanja, malo pričanja i pjevanja, treću slikovnica i ležati uz dijete dok ne zaspi, četvrtu slikovnica i :laku noć. Nakon toga uglavnom idu sami spavati, pogotovo ako nisu jedinci, pa se zajedno spremaju. A što je to 4 godine uspavljivanja u životu djeteta? Sitnica.
Dijete mora biti 100% sigurno da ćete odgovoriti na njegove potrebe. Naravno da se može ( i mora) reći: pričekaj malo, sad ću doći, kad je to stvarno istina. Ali, treba odgojiti čovjeka samopouzdanog i sigurnog u sebe, a teško da će to postati ako ne može biti siguran u svoje roditelje. Ovo je moj stav, stvoren na temelju čitanja onoga što su pametni ljudi o djeci napisali, vlastite intuicije, pameti i iskustva. I vjerojatno još drugih utjecaja.
I na kraju i ja ponavljam. NITKO NE plače samo da se isplače. To nije istina. Plače jer je bespomoćno i treba mu nešto što ne zna objasniti. Onog časa kad roditelj otkrije što djetetu treba, plač prestaje. Ako to roditelj želi otkriti, ako mu se da...
Bas vas je lijepo citati dok pokazujete toliku ljubav i predanost![]()
Ja moram malo skrenuti s teme i upitati autoricu ovog posta kako bi se ona osjećala kada bi saznala da je majka tog djeteta nešto slično napisala ili rekla o njoj i njezinom majčinstvu.
Znate, to što netko doji ili nosi ne čini ga boljim roditeljem.
- Možda je ta majka, kao i većina žena danas, bila needucirana, pa je "turnula bocu i dudu".
- Možda je bila educirana, ali nedovoljno jaka da se odupre pritisku okoline.
- Možda je dijete od rođenja bilo mirno i zadovoljno pa nije bilo potrebe za nosanjem.
- Sigurno uza sve to ona jednako voli svoje dijete kao svi mi svoju djecu i uvjerena je da čini ono što je najbolje i najispravnije za njezino dijete. Osim ako je psihopat ili zlostavljač djeteta.
Sorry, ali ovakve insinuacije sa trona "bolje majke" me redovito dirnu u živac.
btw moja se i dan danas budi sa kme kme (ok sad se budi sa sisa nakon kme kme) i ja bi joj na to kme kme turnula sisu. iz kreveta bi je dizala ako je vrijeme za ustajanje. nije nikad vristala niti se tako budila.
takvo je dijete. i mislim da je glavna stvar u tome, njenom "karakteru", a ne u tome da li ju dojim ili ne, ima li dudu ili palac i nosim li je po stanu ili samo van stana.
Vrištavci ostaju vrištavci, sa sisom ili bez nje, s dudom ili bez nje, sa bočicom ili bez nje.
I kad narastu ostanu vrištavci, samo se vrisk mrvu kultivira.
ja sam tako malog nosila u slingu od mjesec dana, ne treba sam držati glavu
ovako http://pixiekid.hr/images/pixiekid-s...a-nosiljka.jpg
evo još jedna slika sa pixiekid http://pixiekid.hr/images/stories/vi...kid-sling3.jpg
bitno da je sve dobro zategnuto i gore i dolje
neman sta pametno za rec..samo da suosjecam. Mi smo sa 6mj uzgojili 2 zubapa sam nasla opravdanje za svo grintavilo zadnjih misec dana.
dalje...jos uvik mislin da je cica lezecki no.1 za uspavljivanje ili duda lezecki.....kljucno je lezanje u mazikanje u tom trenutku
U mom slucaju je scena ovakva: gda Majka (citaj:sveta krava) lezi na lijevom boku, mali bebi na ciki,a mamina princeza Zvjerkica(s njom se zanat u znoju kovao) do brace dok je mama mazi Lijevom rukom. Ovo Lijeva ruka je od kljucne vaZnosti jer u DESNOJ je mob kojim gda.Mum surfa bespucima interneta i upija mudrost i znanje od izmedu ostalog i nekih od VAS postovane majke.
Znaci lezim i surfam bez da mi itko moze shizdit sta toliko visin po internetu. To je cisti ZEN![]()
pametno sam tu procitala ..radit dok su dica budna,a odmarat kad spavaju. to je jedini nacin za opstanak..jos da kazem moji su ona vrsta koja uzasno malo spava i puno se nosika pa se isto puno toga obavi zahvaljujuci nosiljci.
Ovo odmaranje dok mogu redovito ne podjelim s nikim, nek misle da ne stajem cili dan...ionako neki nemaju dusu jer da imaju bili bi vise na raspolaganju,bar jednom na misec....ahahahaaaaa
Tu eventualnu uru na dan kao tajnu nosim sa sobom u grob jer prosli smo svasta ..od dojenja 24h na dan..do uspavljivanja po 5-6h iz komada...budenja po 10ak puta u noci..posla i rada nakon 2. bebinog mj u oba slucaja......i zato ko sisa peglanje i robu koja je pokisla na susilu.......moja dica;muz i ja smo vazni......SAMo JEDNOM SE ZIVI.........evo napokon su zaspali![]()
Hvala Zara1...joooooj danas ćemo se ponovno gurkati u slingić![]()
Da se pohvalim. Ja sam uspjela svog malca upravo smjestit u sling kako je Zara stavila link. Sva sam ponosnasamo me brine da ga ne "reže" oko nožica i još važnije - da mi ne isklizne van
iako ojećam da je on čvrsto sjeo. Najradije bih gurnula ruku da vidim dokle mu seže marama ispod, ali bojim se da ću sve pokvarit
![]()
Uh muma, to i mene danas ceka, nadam se sa cu uspjet :D a jesu mu nogice unutra ili vani?
Pa to je zapravo isti polozaj kao i s maramom
Meni je puno lakse to sa elasticnom maramom, sa slingom nikad nisam uspjela
I marama isto tako pridrzava glavu
Nogice su bile vani i natiskalo ga je, baš mu je crveno![]()
Ma nece mu nista biti od malo crvenog. Ali probaj mu sve isto samo nogce staviti u slingu.
Jel plakao kad si ga stavljala?
Danas ga je opet malo jače uhvatila prehlada pa je sav nikakav, polusnen, iscrpljen...tak da nije ni skužio kaj radimBrojimo točno mjesec dana cijeđenja u grlo.
![]()
Muma kako bebica?
Mi smo se malo primirili i ja i mali nisam više toliko nervozna valjda se hormoni vraćaju u normalu,uspjeli smo da ode spavat oko 8-9 i spava ujutro do 8,naravno uz noćna hranjenja,tako da i ja bolje spavam pa sam mirnija,a šta se tiče ostalih kućanskih poslova to sve stoji jer mali kad je budan oće cjelokupnu pažnju!
Zara1 ti imas onaj elasticni, jel tak?
Meni je isto tiskalo nogice, al moj nije bio elasticni
Muma kakav je tvoj?
Nisam ga uspjela ugurati ni u budha polozajstavim ga unutra al vanjski dio slinga koji mu treba ic preko kicme i glave nam dode do pola leda i dalje ne ide..
Jel postoji negdje nesto gdje nam mogu pokazati kako se radi sa slingom a da nije onaj pixiekid radionica jer nemam njihov.. Ne zelim odustat od slinga a na rubu sam vec, osjecam se retardirano![]()
Nemam pojma, kupila ga tu preko burze.. Ring sling...
Da sam blize ja bi ti rado sve pokazala. Al ima svakakvih slingova, uskih, sirokih, rastezljivih, krutih...
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Ova mama to poprilično dobro pokazuje ( iako sling ima crte, a ne palme), ali ja ne vjerujem da bih to uspjela napraviti. Treba dosta prakse, bar mi se tako čini. Dok to sve spakiraš, već obaviš ono što si namjeravala i bebu normalno nosiš u ruci
:
http://www.youtube.com/watch?v=5Wsh8v4AHT0
O super, ovaj video još nisam vidjela, sutra ću opet probatiA ja bi bebu stalno nosila i dok obavljam stvari i dok idemo u šetnju i dok odmaram, dokle god bi mu pasalo , zato se toliko trudim i ovo je valjda jedina stvar u životu koju nisam uspjela ako ne iz prve, onda bar iz druge, a kamoli nakon minimalno 20 pokušaja, baš me to frustrira
![]()
Nisam ni vidjela da ste pisale. Moj je isto ring sling i neki grublji materijal. A ne mogu baš otpustiti dolje ako mu dio slinga između njegovih nogica povlačim prema buši da on sjedne u njega. A on je dost nervozan bebač pa ne mogu toliko vježbati a da on ne popi... Jedan pokušaj i amen. Frustrir me da ga imam a ne mogu ništa s njim. Ajme.
Moja elastična marama stoji i čeka bolje dane..namjestim ju, stavim P unutra i nakon 10min želi van.
Zato ja imam u kolekciji vec 4 nosiljke
Sling mi je u pocetku bio OK, ali kad sam ga stavila u tricotti (isti princip kao marama) skuzila sam da nam to bolje pase. Bolji je materijal, lakse mi ga je staviti i sigurna sam da je u njoj pravilno namjesten.
BabyBjorn nosimo samo kad idemo van (jer navodno nije ergonomski), a u jos jednoj klokanici mi spuzne dolje..isto ne kuzim kako se beba nosi u tome (mozda je za starije bebe).
Vrijedi isprobavati. Probaj pitati neke mame da isprobas njihovu nosiljku prije nego se upustis u kupovinu. Mozda shvatis da je sling za vas promasaj, ali zato nesto drugo odlicno funkcionira.
kad ga jednom vežeš, ne moraš ponovo, ostaviš ga vezano, samo prebaciš preko ramena i zategneš prema potrebi. Meni je sling bio dosta brz i jednostavan, i baš taman za doba kad je dijete bilo veće pa je htjelo čas hodati čas se nositi. Dok je bila skroz mala nosila sam maramu, sling sam tek kasnije nabavila (zapravo sam ga sama sašila na kraju, nije ni teško, samo se treba nabaviti ringove). Marama je već malo kompliciranija za najmeštanje ali bar stoji simetrično.