palčica prvotno napisa
Dok sam čekala dijete, prijatelji petogodišnjeg dječaka, dosta zahtjevnog, znali su onako, u šali, dobaciti kako će biti svega kad nam dođe žarko željeni nasljednik. Predbacivanja, nespavanja, plakanja, emotivnih turbulencija, svega. Ja sam nekako mislila da se to samo njima događalo, jer eto, nisu se snašli. Sada, iz perspektive friške roditeljke uviđam da mnogi roditelji s malom bebom, oboje ili pojedinačno, proživljavaju krizu.
Meni se desilo da sam postala netko koga ne prepoznajem. Zatvorila sam se u kuću i odbijam raznorazne ponude, izmišljam razloge da nigdje ne odem. Odbijam trening (a trčanje me inače tako raduje i opušta), odbijam prijatelja fizioterapeuta da me izmasira (a trebalo bi mi), prijateljicu da mi priušti nekakav xy tretman, sve mi je problem, za sve izmišljam ispriku uključujući i pozive kvartovskih mama za šetnju. To što se izdajam svaka dva sata, što bi zakinula dijete za svoje prisustvo, što imam nekoliko kila viška i u ništa ne stanem..... Usto sam postala gunđava, nezadovoljna, manijakalno sve spremam ako dijete spava i ako se ne bavim njime.
Umorna sam u toj količini da me konstantno bole kosti oko očiju i glava, da mi se od nespavanja povraća. I da, postala sam tlačiteljica partnera, gunđava aždaja - nije samnom ni lako ni lijepo.
A opet mi se čini da to nije postporođajna depresija, nego da sam paralelno sa krasnim djetetom rodila i čudovišnu sebe.
Dragi lastane ima li lijeka?