Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
O kaznama, rješenjima i slično je dosta napisano, ja bih se samo nadovezala da moje dijete od najranije dobi kad ima fazu "ništa ne sluša" to se poklopi s nekakvim skokom u razvoju (mentalnom, fizičkom,...) ili s mojom nervozom.
U dobi od 4 godine na dalje, najčešće je ovo drugo.
Znači ako sam ja nervozna, nejasna, osjećam se bespomoćno,... onda on "ne sluša ništa". To mi je i logično jer osjeti da nema jasne granice i da je sve pomalo mutno, pa se pokušava on izboriti za nekakvu vrstu "kontrole" i granice.

Kad se ja sredim u glavi, smirim, preuzmem kormilo,... on je dijete za poželjeti.
je, napisano je dosta o kaznama i ne-kaznama i već sam pisala svoj stav o tome
što kod mene i moje djece pali i kako najbolje volim da riješimo problem

ako nešto pile i ne slušaju, najbolje je pustiti sve i "vratiti" dijete da postane normalno
nakon dvije, tri minute se sve možemo dogovoriti

em smo uštedjele vrijeme, em se nisam naživcirala u stilu "nećeš ti mene zah...", em je i taj vražji integritet sačuvan, em dijete jasno zna da nije u redu to što je napravilo- razbacalo stvari, udarilo sestru i sl.

uglavnom, tu sam negdje gdje su anemona i tangerina. i potpisujem peterlin za vrijeme 1 na 1. nekad je samo maženje od 10 minuta dovoljno da sve teče glatko.