Dete ti se zapravo ponaša sasvim očekivano datoj situaciji . Kod nas je bilo slično, razlika među decom 2god. i 4 meseca.
Ako želiš da starije dete bude što samostalnije, treba ga što više ohrabrivati i hvaliti kada bilo šta uradi samostalno.
Moraš imati u vidu da trenutno starije dete ima utisak da svu pažnju posvećuješ mlađem i verovatno priželjkuje da isto toliko pažnje, vremena i brige posvetiš i njemu, što je naravno nemoguće.
Treba naći nekakav fini balans između naglašavanja starijem detetu kako je ono sada već veliko i sposobno, i objašnjavanja da ga i dalje voliš jednako i brineš se za njega kao i ranije.
Ja sam stariju ćerku hranila skoro do njenog četvrtog rođendana-iako je umela sama, najčešće nije htela, dok nije mlađi brat samostalno počeo da jede priborom za jelo-nijedna metoda nije upalila za ovaj problem, u ostalom je bila samostalna.
Što se tiče spremanja igračaka, mislim da je prerano da bude zaista uspešan u tome-bar moji nisu bili sa nepune 3 godine....
Zapravo nemam nikakav čarobni savet osim da te utešim da sa vremenom bude puno bolje-a većina dece prođe kroz fazu "ništa ne sluša" pre ili kasnije...