Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 60

Tema: Ranica na grliću maternice (E-portionis, ektopia, erythropl)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Ranica na grliću maternice (E-portionis, ektopia, erythropl)

U drugoj trudnoći su mi u bolnici rekli da imam ranicu, a moj ginekolog je rekao da ćemo to rješavati poslije poroda i da "ranica" obično nastaje u pubertetu usljed naglog razvoja reproduktivnih organa ili od poroda u kasnijoj dobi, što znači da je meni nastala u prvom porodu. Preporučio mi je "spaljivanje".

Na internetu sam pronašla dva pristupa: od onoga da nije potrebno dirati sve dok su ostali nalazi uredni, do preporuka da se ranica sanira "spaljivanjem" jer postoji povećni rizik za razvoj infekcija i ostalih boleština na tom mjestu. Meni su za sada nalazi uredni

Voljela bih saznati još malo informacija, ako je netko imao kako je rješavao, da li je uopće rješavao itd. ?
    Da li taj zahvat boli (prema opisu moga ginekologa bojim se da boli, ali mi se i čini da usprkos svim čudima tehnike danas opet možda štede na anesteziji i da ne smije boljeti).

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam "vukla" ranicu godinu-dvije za vrijeme faksa i, kao, nije stvarala probleme, ali činjenica je da su mi tada bile češće razne upale (gljivice i sl.). sve dok mi nakon te dvije godine nije bio loš papa-test (cin 1) i onda mi je to "spaljeno". od tada nisam imala nikakvih problema (i papa je nakon toga bio uredan).
    sam postupak nije bolan, više neugodan, a nakon toga (taj dan) me malo bolilo. otprilike kao menstrualna bol.
    tako da ti to nije neki bogznakakav zahvat. ali ako ti stvarno ne stvara nikakve probleme, možda ni nema potrebe za tim!

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja sam isto vukla ranicu godinama i bila sam jako podložna upalama i na kraju i HPV infekciji, pa mi je ginekologica savjetovala prvo leđenje (manje invazivna metoda). Nakon leđenja cin je sa II pao na I i ostao tako, ali je HPV i dalje bio prisutan. Kako sam planirala trudnoću savjetovano mi je da napravim i spaljivanje. Samo spaljivanje nije bolno, ali sam uz to napravila i biopsiju tkiva, a to je bilo jako bolno. Sada su mi nalazi uredni i zadnji PAPA je bio besprijekoran.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MOze info u vezi biopsije?
    Koliko traje zahvat, koliko se bude u bolnici i kakve lijekove primis?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni nije jasno kao spaljivanje ne boli; pa ginekolog mi je rekao da se puštaju neki valovi (strujni?), i da maternica od toga ima kontrakcije pa se osjeća nešto nalik na trudove. Cure, da li ste dobile kakvu anesteziju kod spaljivanja a i kod biopsije?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

TinnaZ, ja ti imam tu "ranicu" još od prvog poroda. Meni su rekli da nije potrebno ništa dirati, jer su svi nalazi od onda do sad u redu.

Zanimljivo, inače - pitao me prije desetak godina ginekolog mislim li imati još djece i kad sam rekla da mislim, rekao je: onda nećemo dirati. :?
    Ne kužim onda - da smo išli dirati, bi li to bio onda rizik za kasniju trudnoću, odnosno, nemogućnost kasnije trudnoće?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ma je li? Vidiš, dobro da sam pitala. Konačno sam se opametila, do sada sam uvijek lošije prošla kad se nisam prethodno dovoljno informirala.
    A koji ti je ginekolog? Znam da to nije ranica, nego samo tkivo drugačije boje, i da nije u biti to samo po sebi nešto dramatično.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam negdje procitala da i to spada u normalno stanje grlica maternice i da zapravo ne treba nista dirati.

daner avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

I ja to imam. Doktor mi je rekao da me to uopće ne treba zabrinjavati, nije ništa strašno. Svi nalazi su u redu.

daner avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

I još nešto. Prošli doktor mi je rekao da mi je to od puno seksa!!! Zar je 2-3 puta tjedno puno?!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj daner prvotno napisa
    I još nešto. Prošli doktor mi je rekao da mi je to od puno seksa!!! Zar je 2-3 puta tjedno puno?!
    Previše! Way too much!

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Hm!

Kako li je onda kod profesionalki?

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Netreba dirati ako su svi nalazi uredni, ali ako nisu tada se spaljivanjem mijenja struktura tkiva i uništava se plodna podloga za razvoj beštija (uključujući i viruse). Moja ranica je također dugogodišnja, ali padom imuniteta i stresom postala je savršena podloga za to.
    marta biopsija je uzimanje komadića tkiva sa grlića maternice sa i kada mi je pokazao koliko je to komadić bilo mi je jasno zašto boli (promjer cca 3-4 mm). Nije korištena nikakva anestezija i to je izvedeno ambulantno. Mislim da mi je samo našpricao s nečim da malo utrne. Poslije sam morala mirovati par dana, jer je to ipak živa rana.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja je imam, valjda oduvijek. Dokica kaže da je to o.k., papa je o.k., dakle - sve o.k.

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I ja imam. Ginič kaže ne dirati dokle god je sve u redu. Na kontrole trebam ići svakih 6 mj. i to je to.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Zahvat traje minutu - dvije i onda tkivo šalju na analizu pa čekaš rezultate nekih sedam dana. Nije bolno, ali je ružno za vidjeti ona mala kliješta jer poslije još dugo imaš osjećaj kidanja tkiva.
    Ako inače nisi sklona težem zarastanju rana, nema mirovanja, krvarenje je minimalno, nevidljivo vanjskim okom.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    Zahvat traje minutu - dvije i onda tkivo šalju na analizu pa čekaš rezultate nekih sedam dana. Nije bolno, ali je ružno za vidjeti ona mala kliješta jer poslije još dugo imaš osjećaj kidanja tkiva.
    Ako inače nisi sklona težem zarastanju rana, nema mirovanja, krvarenje je minimalno, nevidljivo vanjskim okom.
    super, hvala.

jos mi samo reci koje je to vanjsko oko

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

vanjsko je ovo naše, ljudsko oko, a unutarnje - fotoaparat.
    naime, radi se kolposkopija, (snimanje unutrašnjosti da vidi promjene), i onda na monitoru vidiš uvećanje toga što se zbiva unutra...
    nije proljeće, draga, nije...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mos se ti sad izvlacit koliko god hoces, kad imamo crno na zelenom...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kod mene je rozo

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    TinnaZ, ja ti imam tu "ranicu" još od prvog poroda. Meni su rekli da nije potrebno ništa dirati, jer su svi nalazi od onda do sad u redu.
    Zanimljivo, inače - pitao me prije desetak godina ginekolog mislim li imati još djece i kad sam rekla da mislim, rekao je: onda nećemo dirati. :?
    Ne kužim onda - da smo išli dirati, bi li to bio onda rizik za kasniju trudnoću, odnosno, nemogućnost kasnije trudnoće?
    Amalthea, a možeš li pitati svoga ginekologa zašto nije dobro dirati ako planiraš još djece. Mislim, nikad se ne zna - otvoreni smo i prema mogućnosti za treće dijete, ali isto tako sam nakon prvog poroda postala sklonija raznim infekcijama. A ginekolog mi je rekao da ranica može nastati kao posljedica poroda. Evo upravo sam dobila upalu mokraćnih puteva, a znam i od čega: sve što popijem Jan posisa jer uopće neće nikakvu drugu tekućinu, a bogme ima pravi cug. Moji posjeti wc-u se drastično smanjuju što je on stariji, a koliko god se natjeravam piti što više tekućine očito nije dovoljno.
    Sad sam u dilemi: ostaviti stanje kakvo je (zbog budućih kikača) ili intervenirati (zbog infekcija)??

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni su preporučili potpuno suprotno: srediti ranicu prije trudnoće, ali vjerojatno iz razloga što mi je CIN stalno bio I ili II.
    Mislim da saniranje ranice nije nikakva prepreka trudnoći.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je pokojni krušić spaljivao ranicu. nema anestezije, ali treba pažljiv i uviđavan doktor. naime, stalno mi se ponavljala candida, i on je rekao da to treba riješiti. nakon toga nisam imala problema.

da boli - boli. bol dolazi kao nekakvo grčenje i vrućina u trbuhu :/ , neugodan je - ali ako je doktor pažljiv i napravi pauzu - može se izdržati. ja imam izuzetno nizak prag boli, pa ako sam ja izdržala - vjerujem da nije tako strašno.

žena u susjednoj ordinaciji se onesvijestila - jer je doktorica navalila i cvrljila - da to odradi što brže . ja sam doku govorila kad da stane, i on je svaki puta stao. trajalo je koju minutu duže, ali je meni puno značilo.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja iskreno uopce ne znam kako ranica izgleda,ali...
    Moja mama mi za sve ginekoloske probleme uvijek preporucuje kantarionovo ulje (gospina trava) i navodi kako se ona kantarionovim uljem rijesila ranice. Dobila je od travarki casnih sestara, uz uputu da tampon natopljen kantarionovim uljem stavlja preko noci u rodnicu i tako 40 dana. Moram li navesti kako joj je nestalo i nije se vise pojavljivalo.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Meni je ginić nakon drugog poroda zaledio ranicu. Ne boli ništa, jer se radi o jako niskoj temperaturi, kasnije malo curka voda i osjećala sam lagane kontrakcije. Do ranice nakon poroda dođe jer se ušće maternice "izvrne" i dođe u kiselu sredinu. Da smo dijete planirali ubrzo, nebi ništa dirao, jer kaže da nakon poroda ranica obično nestaje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E-portionis, ektopia, erythroplakia, ectropion su sinonimi za ranicu ili crvenu mrlju na vratu maternice. "Ranica" je pomalo nesretan termin jer se zbilja ne radi o defektu tkiva, nego o zamjeni dijela višeslojnog pločastog epitela koji prekriva vrat maternice s tankim jednoslojnim cilindričnim epitelom iz unutrašnjosti maternice. Kroz ovaj "novi" epitel koji je vrlo tanak prosijavaju sitne krvne žilice koje se nalaze u vezivnom tkivu ispod epitela, tako da je boja ovog epitela gotovo vatreno crvena i veoma se ističe u odnosu na blijedo roza boju preostalog epitela. Otuda i naziv "crvena mrlja" - Erythroplakia. Ektopia označava prisustvo epitela kojemu tu nije mjesto, a Ectropion označava izvrnuti epitel. Ektopija se nalazi u gotovo 70% žena i danas se smatra normalnim nalazom. Problem ektopije je to što se radi o veoma tankom sloju epitela koji je podložan infekciji. Sam prijelaz cilindričnog u pločasto slojeviti epitel ("TZ" - transformacijska zona) je najčešće sijelo abnormalnog epitela na vratu maternice. Liječenje promjena na vratu maternice više ovisi o karakteristikama PAPA testa, nego prisustvu ektopije. Sama po sebi ektopija nije bolest i ne treba je liječiti.

dr.med. Vesna Harni, Univ. Tübingen

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj cekana prvotno napisa
    Meni je ginić nakon drugog poroda zaledio Do ranice nakon poroda dođe jer se ušće maternice "izvrne" i dođe u kiselu sredinu. Da smo dijete planirali ubrzo, nebi ništa dirao, jer kaže da nakon poroda ranica obično nestaje.
    da, vjerojatno mi je od prvog porodda, i to mogu sigurno zahvaliti dripu, odnosno duplo jačim trudovima i guranju bebe van prije vremena.

Znači, ako sam dobro shvatila, neke od vas su dobile lokalnu anesteziju. To se pošprica ili je injekcija ?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Davno rješavala, ali ne spaljivanjem, nego krio-nečim (mislim da je to bilo zamrzavanje). Radila ambulantno kod priv. gino, bolilo ko 2-3 menstrualna grča, ni spomena vrijedno, a pomoglo - ranica nestala, jedno vrijeme smanjio se i broj vaginalnih upala, bilo je to davno, cca 1999.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

to je valjda ta krioterapija

ivanaxe
    Novi clan
    Novi clan

Pridružio: 07 Nov 2005

PorukaPoslao: Uto Dec 20, 2005 2:05 pm Naslov: Odgovoriti sa citatom
    Ja sam radila krioterapiju pre nekoliko godina. Ne boli, malo je nelagodno, ali nista strasno. Sest nedelja posle intervencije zabranjeni su seksualni odnosi, a dve nedelje stavljas vaginalete od kantariona da se tkivo obnovi. Ako zelis dete, veoma je vazno da uklonis ranicu, jer je ona znak da je grlic napadnut nekiom virusom ili bakterijom - ne znam tacno, neki doktor ce ti podrobnije objasniti. Nelecena ranica moze da prouzrokuje pobacaj, pa je vazno izleciti je.
    Nazad na vrh
    Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
    obgyn
    Pocasni clan
    Pocasni clan

Pridružio: 28 Feb 2005

PorukaPoslao: Uto Dec 20, 2005 6:00 pm Naslov: Odgovoriti sa citatom
    Ovo je sam copy/paste odgovora nekom prije Vas:

Ranica je kod nas udomaceni naziv za erythroplakiju...sto znaci 'crvena mrlja', to je vizualna dijagnoza a ne patoloska ili mikrobioloska...to je inflamatorna reakcija grlica materice.
    Postoje dvije faze u zivotu zene kada se 'crvena mrlja', sto predstavlja spustanje viserednog cilindricnog epitela iz cervikalnog kanala na povrsni dio vaginalnog dijela grlica, nalazi KAO NORMALAN NALAZ kod pregleda:
    1. u trudnoci
    2. u pubertetu i adolescenciji

Ja bih radije da se urade cervikalni brisevi na hlamidiju i gonoreju i uradi cervikalni bris i posalje mikrobiologu i prema nalazu lijeci ako je potrebno.
    Ako je Vas ginekolog to sve uradio i lijecio Vas antibioticima prema antiobiogramu i Vaseg partnera...a Vi i dalje imate simptome
    pojacanog iscjedka, svraba, iritacije u vuvlarnom dijelu...onda bi dosla u obzir neka od metoda tipa krioterapije, laser therapy...ali prije toga bih sve iskljucila i to ostavila kao poslednji korak.

I da ispravim Ivanu...ranica ne dovodi do prevremenog pobacaja ili porodjaja.
    ObGyn
    http://www.doktor.co.yu/forum/viewto...&view=previous

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

imala i rjesila prije nekih godinu dana kod privatnika...zaledjivanjem, pusta se vodik ja mislim...mjesec dana ti se sve to ljusti, ne smijes se kupati, samo tusirati ni ici na fitness (tog se nisam drzala,malo sam bila zlocesta), uglavnom malo ti se vrti nakon toga (ja sam njima objasnjavala da ja moram ici na kavu sad, a oni meni nisu dali da se ustanem...ono ustanem se i drosnem )...uglavnom, nakon toga sve 5, vec godinu dana sve uredno i lijepo na ekranu kod ginica vidim kak se tkivo lijepo obnovilo....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa od čega ti se vrti ?
    da li to boli?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne razumijem tu vrtnju. Ja to bila riješila krio-kauterizacija ili tako nešto - to zamzravanje, bolilo malo na gin. stolu, kao 2-3 menstrualna grča, poslije tipa tjedan ili dva krvarila i that's it. Looking back, to je bio jedan piece of cake za odradit. Bez vrtnji i sl. TinnaZ,neboj se, pliz, to nije ništa

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nakon dva poroda, vrti mi se od samog spomena čačkanja dole lol

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A, dobro onda, ja nisam još nijednom, pa mi normalno da me čačkaju (ja sa potpomognute i posvojenja) . Ajde, sretno, nije to ništa. Ako budeš dulje krvarila, zbog ljeta, uložaka, vrućine itd. bilo bi ti dobro piti malo lactogyn 2x1 (probiotik za jačanje vag. flore) da ne bi kake gljivice navukla (puj-puj, nedaj Bože).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

uh da, prošla si onda i ti puno tog veselja od čačkanja

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Je, čačkalo, čačkalo, ništa našlo još. Nego, stvarno se nemaš što brinut oko toga, to ti je ništa, ne u kontektstu mojih brojnih čačkanja, nego stvarno, objektivno - to mi je bilo prvo što mi čačkalo, još curetak bijah, i ne sjećam se toga kao ikakve traume.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Malo mi se zavrtilo, a sad dal je to bilo povezano s tim sto sam se naglodigla iz lezeceg polozaja...ili zbog neceg drugog ne znam...vjerojatno je ono prvo

Prvi dan je malo neugodno, boli, popila sam tabletu, nakon toga je sve bilo OK. Nosi dnevne uloske, tusiraj se, ne kupaj, nemoj gimnasticirat ( ni s muzem), to ce ti ginic rec kolko dugo.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa
    Ja iskreno uopce ne znam kako ranica izgleda,ali...
    Moja mama mi za sve ginekoloske probleme uvijek preporucuje kantarionovo ulje (gospina trava) i navodi kako se ona kantarionovim uljem rijesila ranice. Dobila je od travarki casnih sestara, uz uputu da tampon natopljen kantarionovim uljem stavlja preko noci u rodnicu i tako 40 dana. Moram li navesti kako joj je nestalo i nije se vise pojavljivalo.
    meni ne bi nikad palo napamet gurati u rodnicu ulje, cini mi se da to nije normalno i da bi narusilo prirodu sluznice, ne znam, al kazes njoj je pomoglo...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam spaljivala ranicu sa negdje 18, 19g. Boljelo je, vrtjelo mi se u glavi...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Negdje sam pročitala da bolje ne krioterapija (smrzavanje ranice).
    Da li je nekome ginekolog objasnio zašto jedno da jedno ne, što je bolje itd.

Spominju se češće upale cerviksa. Koji su simptomi?

Cvrčak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

TinnaZ pogledaj na http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=51880 Tu sam malo objasnila. Cinjenica je da se krioterapijom moze pokriti neki opasniji proces ispod tog spaljenog djela i da ga se onda teze ranije otkriva. Premazivanje jodom (par puta) je bolja opcija iako ne uspije kod svakog, ali vrijedni pokusati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kužim.
    A zar se ne bi trebale napraviti prije bilo kakvog tretmana pretrage, da se vidi da li je općenito sve ostalo u redu? Ako da, koje pretrage?
    Da li premazivanje jodom može raditi bilo koji ginekolog u ambulanti? Koliko tretmana je prosječno potrebno? Pretpostavljam da je to slični postupak kao sa kantarionom (i učinak).
    Zašto je onda po tom pitanju bolje spaljivanje (ili i ono može prekriti ako se nešto ispod događa) ?

Cvrčak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nije bolje spaljivanje i danas se ta metoda napusta bas zbog toga jer djeluje povrsno i moze prekriti potencijalno ozbiljnije uzroke. Prije premazivanja jodom se obavezno napravi papa i cistoca cerviksa. Ne smije biti upale i papa treba biti uredan. Premazuje se cca 6 puta. Da li djeluje kao kantarion to ti ne mogu reci (nisam sigurna da je kantarion medicinska metoda). Mislim da se moze napraviti u svakoj ginekoloskoj ambulati. Naravno moram naglasiti da se nakon ponovnog poroda opet moze pojaviti!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znači isti rizik je i kod spaljivanja i kod smrzavanja, prekirvanje nečeg, ako nije napravljen nalaz prije toga.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja možda onda ne bih nikad bila kandidat za premazivanje jer je meni prije te ranice kontinuirano papa pokazivao upalu, a obavzeno su mi radili papu i briseve prije zamrzavanja, a, koliko sam ja i shvatila situaciju, to zamrzavanje je i rađeno zato što se nije mogao menadžirati moj papa i brisevi koji su divljali uslijed kontinuiranih upala. Mislim čak da sam (ali to je stvarno bilo davno, pa ne garantiram da sjećanje radi) nakon tog smrzavanja dobivala betadine vaginalete jako dugo (jod)...

kgusic

Početno

Bok curke! Vidim da već dugo nije nitko ništa komentirao na temu tzv. ranice na maternici. Ja za par dana idem na tu famoznu krioterapiju (zamrzavanje te ranice). Ginić mo je rekao da ću morati doći 2-3 puta da bi završili proces. Kad obavim javim se da možebitnim znatiželjnicama opišem kako je to sada.Vjerojatno je isto ko i drugima, al svejedno želim to podijeliti s vama. Naime ja se spremam na prvu trudnoću (već su mi 33 i krajnji čas mi je ) i ginić mi je preporučio da rješimo prije tu ranicu, mada mi je isto prije govorio da ima vremena nakon poroda. Al kak ja to imam već godinama bit će da sam malo predugo čekala Držte mi fige...

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kad se već tema ponovo otvorila, pa da i ja iznesem svoja, vrlo svježa iskustva i saznanja.... I pozitivna! :D

Zbog jako loše opremljenosti naših soc. ginekol. ordinacija, upućena sam bila u polikliniku Sunce da obavim kolposkopiju (papa test je pokazao da imam cin1).
    Nakon fenomenalnog pristupa liječnika u Suncu, a lošeg iskustva i dugog čekanja svaki put kod soc ginice, s terapijom sam nastavila u Suncu.
    Ginekolog, stvarno kompetentan, stručan, pažljiv i s ljudskim pristupom pacijentu objasnio mi je slijedeće:

- ranica mi je najvjerojatnije nastala kod poroda (prije dvije godine); ranica na gliću maternice otkrivena je na kolposkopiji
    - jako puno žena ima ranicu na grliću maternice i nije ju potrebno dirati, tretirati, OSIM ako/kad počne stvarati probleme: učestale upale, loš papa nalaz i sl.
    - prema njemu spaljivanje ranice je metoda koja se koristila nekad, puno je bolja - poštednija metoda premazivanja ranice; pogotovo kod mlađih žena koje još nisu rodile ili planiraju imati još djece
    - premazivanje ranice uopće ne boli, i potrebno je 4-6 puta
    - naokon premazivanja i ponovljenog papa testa - nalaz uredan, nema više cin-a

Čula sam da se u ordinacijama rjeđe koristi premazivanje. Da li je stvarno tako i zašto, ne znam.
    U svakom slučaju preporučam - premazivanje ranice.

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    A zar se ne bi trebale napraviti prije bilo kakvog tretmana pretrage, da se vidi da li je općenito sve ostalo u redu? Ako da, koje pretrage?
    Da li premazivanje jodom može raditi bilo koji ginekolog u ambulanti? Koliko tretmana je prosječno potrebno? Pretpostavljam da je to slični postupak kao sa kantarionom (i učinak).
    Zašto je onda po tom pitanju bolje spaljivanje (ili i ono može prekriti ako se nešto ispod događa) ?
    Nakon objašnjenja mog ginića, ja ne bih rekla da je spaljivanje bolj. Bolj je jedino utoliko što se splajivanje radi jedanput, a na premazivanje moraš ići više puta (4-6). Znači, spaljivanje - valjda doslovno spaljuje, to je snažna metoda s kojoj se može i oštetiti tkivo ili kaj već...

prije premazivanja obavezno je napraviti kolposkopija koja točno pokaže na kojem mjestu se nalazi ranica i koje je veličine.

kgusic

Početno

Citiraj kgusic prvotno napisa
    Bok curke! Vidim da već dugo nije nitko ništa komentirao na temu tzv. ranice na maternici. Ja za par dana idem na tu famoznu krioterapiju (zamrzavanje te ranice). Ginić mo je rekao da ću morati doći 2-3 puta da bi završili proces. Kad obavim javim se da možebitnim znatiželjnicama opišem kako je to sada.Vjerojatno je isto ko i drugima, al svejedno želim to podijeliti s vama. Naime ja se spremam na prvu trudnoću (već su mi 33 i krajnji čas mi je ) i ginić mi je preporučio da rješimo prije tu ranicu, mada mi je isto prije govorio da ima vremena nakon poroda. Al kak ja to imam već godinama bit će da sam malo predugo čekala Držte mi fige...
    Eto mene žive !Kao što sam obećala, javljam se sa iskustvom više-"zamrzavanje" ranice...Ništa strašno, malo čudno kao menstrualna bol. To se radi sa tekućim dušikom. Ginić ima neku bočicu sa tim dušikom i na njoj neku vrstu slamčice. Pomoću nje prska ranicu oko 2 minute.I to je to. Danas mi cijeli dan curka neka vodica :/ al nije ništa neugodno.Moram ići k njemu za 2-3 tjedna da vidimo da li je zdravi epitel počeo proces "zacjeljivanja".Ginić mi kaže da jako puno žena ima taj problem i to zbog hormonskog disbalansa (ako sam dobro shvatila) Eto, cure...to je to. Pozdrav svima!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •