-
Kad se već tema ponovo otvorila, pa da i ja iznesem svoja, vrlo svježa iskustva i saznanja.... I pozitivna! :D
Zbog jako loše opremljenosti naših soc. ginekol. ordinacija, upućena sam bila u polikliniku Sunce da obavim kolposkopiju (papa test je pokazao da imam cin1).
Nakon fenomenalnog pristupa liječnika u Suncu, a lošeg iskustva i dugog čekanja svaki put kod soc ginice, s terapijom sam nastavila u Suncu.
Ginekolog, stvarno kompetentan, stručan, pažljiv i s ljudskim pristupom pacijentu objasnio mi je slijedeće:
- ranica mi je najvjerojatnije nastala kod poroda (prije dvije godine); ranica na gliću maternice otkrivena je na kolposkopiji
- jako puno žena ima ranicu na grliću maternice i nije ju potrebno dirati, tretirati, OSIM ako/kad počne stvarati probleme: učestale upale, loš papa nalaz i sl.
- prema njemu spaljivanje ranice je metoda koja se koristila nekad, puno je bolja - poštednija metoda premazivanja ranice; pogotovo kod mlađih žena koje još nisu rodile ili planiraju imati još djece
- premazivanje ranice uopće ne boli, i potrebno je 4-6 puta
- naokon premazivanja i ponovljenog papa testa - nalaz uredan, nema više cin-a
Čula sam da se u ordinacijama rjeđe koristi premazivanje. Da li je stvarno tako i zašto, ne znam.
U svakom slučaju preporučam - premazivanje ranice.