Ako ne budu i dalje skupljale boju, onda cu ih koristiti za pranje po kuci.
ja sam uvijek mislila kako je to urbana legenda
te krpice
nego, zašto ih ubacujete
zar se roba ne zafarba slučajno
ono, kad crvene gaće ulete u bijeli veš
ili vi, za svaki slučaj, svaki put to ubacite
cek,sto je vama bijeli ves? pa ja nemam nijedne (mozda jedne) bijele gacice....a bome ni MM...
trebalo bi mi predugo da napunim masinu bijelih majica i kosulja tako da svu robu (kosulje,majice,hlace) surgam skupa na 40 i za svaki slucaj ubacim tu dr. benkmann maramicu....jer jednom sam zaboravila i uspjela mi je neka MMova crvena majica pustit boju....a mislila sam da se to na 40 nemoze dogodit....
on-topic....nista ne peglam i stvarno ne hodam zguzvana....mozda zato jer roba koja je uistinu takva samo stoji u ormaru jer sam ja prelijena upalit peglu....a prije sam redovno kosuljama peglala samo kolet i prednji dio koji mi se vidi ispod paletuna....
![]()
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 26.02.2013. at 21:54
Bijeli veš su mi ručnici, krpe, potkošulje, gaće. Sav donji veš nam je bijeli, 100% pamuk.
aha,i to onda sve skupa peres? pa i meni je skoro sve 100% pamuk al' se sareniiiii....
dobro,donje majice nisu,one su mi vise sa elastinom jer ne podnosim one duge bijele pamucne koje mi se zarolaju i tako ocrtavaju ispod hlaca...
ona mi mora bit uz tijelo i ne preduga...i na tirake (bretele)....
Perem sve skupa, da. Ako stavljam kombinaciju gdje su i krpe i donji veš, onda na 95, inače uglavnom na 60.
Ako je koji ručnik izrazito prljav, stavim na 95.
Zaista je dobro, pogotovo za bijelo. Ali ne stavljam, osim kad me svekrva zamoli da operem njenu veliku frotirku (bijelu). Imam i kutiju maramica za šareno, stavim poneku ako perem npr. nove samterice ili nešto za što očekujem da će puštati boju. U većini slučajeva to zapravo ne treba. Moja mama to koristi jer nema puno veša, pa pere zajedno svijetlo i tamno, ali ja nisam zadovoljna rezultatima pa sam odustala, a i veša još uvijek ima. Offt. kamo sreće da mi je toga bilo dok su mi djeca bila puzavci, spasilo bi me, kao i brza centrifuga i sušilica... ali nije bilo para, štedjeli smo za nešto drugo. Ont. maramice za bijelo sadrže optički izbjeljivač, mislim da to nije najsretnija stvar za bebinu odjeću, ali toga ima i u deterdžentima, pa vjerojatno treba samo voditi računa da se veš dobro ispere.
U mom svemiru 20 min po vesmasini za peglanje nije "samo" nego "uzasno puno". Pogotovo sto mjesecno potrosim 40-ak minuta na tu mrsku aktivnost (20 dana x 2 min za peglanje ujutro). No, kao sto rekoh, meni je cesto i 5 minuta za spremiti ves sa susilice u ormar previse, pa se svede na 1 minutu za samo skinuti ves i baciti ga na prematalicu![]()
Pružam ti lijevu ruku!
Ni kod mene to nema šanse. 15-20 minuta, ovisno o vešu. Nema čovjek osjećaj da toliko treba, ali skužila sam kad sam se toga znala primiti ujutro, prije posla - redovito je trajalo dulje nego sam si procijenila. Kad mi vremenski nije na knap, imam OSJEĆAJ da je to gotovo za pet minuta, ali figa - niti objesiti ne mogu za toliko, a kamo li složiti i još pospremiti...
Ne ubacujem svaki put, nego ako ima bijelih komada zajedno s obojanima, da ne posive ili slično.
I kad se nešto pere prvi put, ako je sa svijetlom robom.
Pomaže i bijelom rublju, ako ima koji tamniji komad (tako crne gaćice mogu oprati s bijelima na 90).
Stvarno rade.
marta, hvala, baš dobro da tako nešto postoji!
Niti ja ne ubacujem stalno. Al kod mene su hrpe odjece koja se vrlo cesto mora prati s drugom odjecom koja pusta boju, zato ih koristim. Neke stvari ne smijem ofarbati, tipa kimona, trenirke od kluba koje su ingeniozno napravili crveno bijele (sad i trener hoda u roza trenerci, bit ce da mu zena nije cula za ove maramice), i sl.
Ma cure, treba samo imati sistem i sve ide puno brže nego što se misli.
Ja isto peglam uz tv i tad ga jedino i gledam ( Sulejman) Majice i općenito robu od trikotaže peglam samo s lica, okrenem, složim. Jedino košulje i bluze te stolnjake peglam detaljno.
Nikad robu ne centrifugiram jako. Isto tako ne pretrpavam vešmašinu. Kad se opere odmah stavljam sušit. Sušilica je velika pomoć, ali je isto treba znat koristit...
Nisam si egzaktno stopala vrijeme, mozda je i mrvu dulje ali ne puno. Kako ono sto cu obuci u principu opeglam onda se ne trudim previse oko slaganja. Majce u tri poteza - uzduzno po pola, pa na to rukave i jos onda jednom po pola. Hlace isto - nogavica na nogavicu i onda samo preklopim. Gace, grudnjaci, carape i sl stoje ionako u onim kutijicama za odjecu pa ih samo ubacim. U stvari najvise vremena mi oda na sparivanje sokni. Kosulje susim na vjesalici pa ih samo takve vec objesene proslijedim u ormar. Odmah dok slazem grupiram na hrpice kakve su u ormaru pa onda samo prebacim spremnu hrpu na vrh one u ormaru.
tu priznajem da dolazim do problema da na kraju nosim samo ono s vrha hrpe, ali zato se trudim imati malo odjece kad ionako uvijek nosim istih 5-6 majci, 2-3 kosulje i par pari hlaca![]()
Inace uvijek centrifugiram na maksimum da se brze osusi, a znam ujutro skuziti da smo i mm i ja zaboravili da je trebalo navecer objesiti ves. Onda to nesto mokro (obicno majcu) sto sam planirala obuci taj dan bacim na radijator i pred polazak jos malo dosusim peglom, bude malo vlazno ali se brzo osusi do kraja na meni![]()
od kad imam susilicu skoro sam zaboravila kako pegla izgleda![]()
Imam utičnicu s tajmerom i perilica se uključuje oko 4 i završi do 6 i nešto.
U 6 i 15, ja je otvaram i vješam robu.
Ako je lagano jugo, osuši se savršeno - glatka je i mekana roba.
Ako je jako jugo, sva se roba zamota oko žica i međusobno pa se ni ne osuši do kraja, a i iskrivi se.
Ako je bura, zna se presušiti pa je kruta i namrskana. Onda bi je valjalo opeglati.
znam da će sad biti drvlja, kamenja, uputnica za psihijatriju i sl. ali ja baš VOLIM peglati!
nema niti jednog kućanskog posla koji volim raditi, ali peglati da... to mi je lijek za živce.
mislim, radim ja i sve ovo ostalo, trošim gro vremena za to jer sam picajzla i ovisnik o redu i čistoći, ali radim to samo zato što moram. jerbo se još gorije osjećam ako mi je nered u kući, onda me lovi svrab, osip, živčana sam na sve živo i neživo.
ali navečer, kad F. ode spavati... upaliti peglu i TV... ajme nirvane za živce![]()
Cure, meni nikakvu ulogu u (ne)peglanju ne igra hitno vađenje veša iz mašine. Naprotiv, mašina se na tajmer uključuje u ponoć, a ja vadim sutradan, i to naravno ne odmah ujutru, nego kad stignem. Uz malo sreće bude do podneva. I onda taj mokar veš lepo složim, poravnam i stoji u škafu do uveče. Tek tada ga raširim. Na štrik, bez kvačica.
I u 90% slučajeva ne treba mu peglanje posle toga.
meni je to bljak
imam osjećaj da gljive samo bujaju u toj vlazi
pa nije spužvica zatrpana sa još 76 istih takvih mokrih spužvica
pa ne bujaju, bar ne vidljivo
nikad mi se nije ubudjao ves
a ni usmrdeo
masinu ukljucujem po jeftinijoj struji :recesija:
a to je kod nas od ponoci do 6 ujutru
dok nam i to ne ukinu
a nema tih vidljivih i nevidljivih gljiva zbog kojih bih ja bila budna u 2h ujutru, ili jos gore u 6h (ajd budna jos i nekako, ali u modu za vadjenje vesa - jok)![]()
čitajući ovo, shvatila sam da ja zapravo ne volim raspored.
sve to sortiranje, pranje, slaganje, rastiranje, sušilica, slaganje, peglanje, a i drugi kućanski poslovi, koji se obavljaju u zadanoj strukturi i nikada ne završavaju, ometaju mi kreativni potencijal![]()
zato sam neredovita u obavljanju takve vrste poslova, a moji ukućani samo zrcale to ponašanje.
još nisam odlučila želim li to mijenjati ili ne.
ne peglam, ali mi se pegla.
peglaju mi se kosulje, bijele majice.
ostalo vadim iz susilice i slazem, ako nisam izvadila dok je roba jos topla, ja je ponovno ukljucim i pustim da se zagrijem i slozim.
moj problem je da slozenu robu slazem na perilicu i susilicu i neda mi se rasporediti je po ormarima, pa onda ostane ceka u veseraju. obicno se do srijede natjeram spremiti je. robu perem za vikend ili subota ili nedjelja.
umjesto peglanja robe, peglala sam net i nasla nesto sto me sjetilo na ovaj topic http://www.youtube.com/watch?v=DqbkT3PnwkQ![]()
Ovak je kod mene bilo dok su djeca bila mala, a ja imala tetu čistilicu i peglaricu. Sve je to bilo super osim kolateralnih šteta (opkuhane zavjese, iščupana suđerica s priključka vode, peglanje nije bilo po mojim standardima) itd. To je sve ok u nekom periodu života i baš tak treba biti - nekad imaš potrebu za peglanjem, nekad nemaš - nekad imaš potrebu da ti netko drugi pegla, nekad nemaš. Ja sam to imala, ali sad (kad su djeca velika i kad ih se može naganjati da uključuju vešmašinu i barem spremaju svoju robu. Znači, ono što vrijedi za nas danas nije bilo isto dok su djeca bila u pelenama - tad mi je i te kako trebala pomoć + nije mi padalo na pamet peglati zavjese kao sada. U sadašnjem vremenu može mi biti nešto drugačije - ako me baš volja i ako imam vremena (npr. zimi, kad večeri nisu pogodne za šetnju to mi dođe kao dodatna fizička aktivnost skup sa čišćenjem kuće), onda peglam i nije mi mrsko. Ali nije uvijek bilo tako i tko zna kako će biti dalje...
[QUOTE=Zuska;2353684]mala laia, vidim da znaš znanje, jel ti se da me malo educirati? Malo je off, ali možda pomogne još nekom.
Npr. kako to misliš da pereš sve na 60, zar i ono što piše na 30 i 40?
Zašto koristiš tekući, a ne deterdžent u prahu, je li to jeftinije, bolje (ako da, zašto)?
Ima li veze kakav se omekšivač koristi? Npr. kako si izabrala upravo taj?
Kakve su to maramice za skupljanje boja i kad se koriste i zašto?
Dakle, perem SVE na 60! Isprobano i djecju, majice, rucnike, posteljinu, kosulje... Mozda ne neke osjetljivije vunene ili svilene stvari, ali takve su rijetkost, pa mi je lakse na ruke.
Koristim tekuci det. jer mi je praskasti puno puta ostavljao mrlje bez obzira na dvostruko ispiranje. Nikakva specijalna marka, samo dobar omjer kvalitete i cijene.
Omeksivace ne volim, alergije i sl., pa sam ovaj odabrala jer je ekoloski prihvatljiv, biorazgradiv, ne testiran na zivotinjama, lijepo mirisi, ima ga svuda, nije preskup!
Maramice za boje koristim povremeno, kada sve strpam zajedno u masinu, a ima i svjetlije robe, pa ti one pokupe na sebe viskove boje. Jednokratne su, ima ih posvuda i cijene se tako razlikuju.
Ako sam bila od pomoci, bilo mi je drago:D!
pa ne nose gljive transparente na kojima piše "tu smo, gledajte nas"
pa na 60°C se ubijaju mnoge beštije
šta - zašto?
Pa istina! Ja sam puno više toga prala na 60oC dok su djeca bila vrtićanci - samo neke svoje omiljene stvari sam izuzimala. A sad je drugačije... jer na 60 se dosta toga uništi, pa mi bude žao i robe i struje. Dulje traje ako se pere na nižoj temperaturi, a nije baš jako zamazano. ALI za robu male djece 60 mi je bio zakon. Kako sam sretna da je to većim dijelom iza nas (osim odjeće mlađeg sina koji se jako voli igrati po vani pa često dođe blataaaaan).
sta nisam tu na forumu procitala da je i 40 dovoljno?
ma jesmo i sve to kuzim, samo me zbunilo ovo s bakterijama i 60![]()
ja mislim da je to uništavanje robe - budalašćina!
imam robu staru... ma i preko 20 godina
i sve molim boga da se više uništi
a ono... sve ko prvoga dana
a perem nemilice
na visokim temperaturama i nakon jednoga nošenja
da se hoće, bogdo, više uništiti!