Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Trudnoca i otkaz ugovora na neodredjeno

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno Trudnoca i otkaz ugovora na neodredjeno

Postovani,
    molim vas da mi pomognete sa savjetom sto i kako i koja su moja prava..

Radim kod privatnika 10mj.., imam ugovor na neodredjeno..saznala sam da sam trudna skoro mjesec dana.. Moj sef ima firmu i posjeduje vise prodajnih mjesta..medjutim prodajno mjesto na kojem ja radim odlucio je zatvoriti odnosno prodati drugoj firmi-vlasniku..
    Za svoja preostala radna mjesta ne treba ljudi tako da nama namjerava dati otkaz s 01.03, s time da ce nam novi vlasnik ponudit ugovor o radu ali na odredjemo-mjesec po mjesec..

Moje pitanje: da li u trenutku urucenja otkaza i pocetak otkaznog roka ukoliko kazem sadasnjem poslodavcu da sam trudna-smije li mi ipak dati otkaz?
    Takodjer, posto je prerano da idem na komplikacije..mogu li u otkaznom roku otici na komplikacije i da li me sadasnji poslodavac smije otpustiti?

takodjer nisam iskoristila godisnji cijeli..imam li pravo traziti kad mi uruci otkaz da odem prvo na godisnji 2 tjedna koliko mi je preostalo i nakon toga otici na komplikacije...?

pomozite mi molim vas..

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ne moze ti poceti teci otkazni rok jer je otkaz trudnici nistavan. Dakle NE mozes dobiti otkaz pa onda o svom statusu najbolje odmah upoznaj poslodavca.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ali ona kada pređe u drugu firmu, onda počinje na određeno i jednostavno će joj isteči ugovor koji joj neće produžiti

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ja sam imala slučaj s ugovorom na određeno,istekao mi je i nisu mi ga produžili jer sam na čuvanju trudnoće ....ali sam imala pravo na punu plaču preko hzzo-a što mnogi ne znaju za to

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako se tvoje radno mjesto zatvara i postaješ tehnološki višak - ne znam da li postoji ikakva obaveza da ti pređeš kod drugog poslodavca. Tebe je tvoj poslodavac dužan preraspodijeliti na drugo radno mjesto unutar njegove firme.
    Ili je ovo varijanta da novi vlasnik preuzima i sve radnike - no nije li tako samo kad su velike firme u pitanju, preko određenog broja zaposlenika.
    Možda će ti netko ovdje znati reći u vezi toga.

Ja samo govorim iz svog iskustva, meni je bilo ugašeno radno mjesto i nije bilo adekvatnog u firmi ali nisam dobila otkaz jer sam bila trudna nego je on nastupio dva tjedna nakon isteka porodiljnog.
    U svakom slučaju ti hitno treba potvrda ginekologa da si trudna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imam iskustva samo s likvidacijom - moja je firma isla u likvidaciju dok sam bila na porodiljnom, no likvidacija nije mogla biti provedena dok nije zavrsio moj porodiljni, pa jos 14 dana poslije. ne znam kako je s prodajom tvrtke, ali konzultiraj se s nekim tko se bavi radnim pravom svakako.

sretno i oprezno!
    Posljednje uređivanje od ivana7997 : 27.02.2013. at 10:30

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Hvala svima na odgovorima..
    ne zatvara se firma u cijelosti nego samo nasa prodajna jedinica...
    e sad za otici na komplikacije mi.je prerano s obzirom da se zasad dobro osjecam..a i neznam jel uopce mogu ici na komplikacije nakon mjesec dana trudnoce...
    poslodavac sadasnji ce nam sigurno dati otkaz i to s otkaznim rokom od 15dana..

drugi poslodavac ce nam najvjerojatnije dati. ugovor na mjesec dana a mozda jos manju placu plus provizija..a dok sazna da sam trudna..nece mi produziti ugovor..

takodjer ostalo mi je godisnjeg te mi ovaj sadasnji poslodavac tvrdi da mi on to nije duzan dati ukoliko ne zeli..i da mi moze dati samo potvrdu da nisam iskoristila godisnji...napominjem radi se o privatniku..da li zaista ima pravo na to?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Smurfica,
    jednu stvar ne razumijem: vaša prodajna jedinica (dućan?) se zatvara ili ODVAJA od firme i kao takva sa svojim ljudima prodaje novom vlasniku?
    Jer ako se zatvara (opcija pod 1.) onda postoji "šansa" da svima zapsolenima u toj poslovnoj jedinici se otkažu ugovori o radu kao tehnološkom višku (poslovno uvjetovani otkaz) a tebi, kao trudnici (ako ga pismeno obavjestiš o svojoj trudnoći - ili ako si na komplikacijama) NE SMIJE otkazati ugovor o radu (svaki takav otkaz je NIŠTATAN i samom prijavom Državnom inspekotratu vratit ćete na radno mjesto).

Ako se ta prodajna jedinica odavaja od firme i prodaje novom vlasniku, vjerovatno se prodaje sa ljudima (novi vlasnik postaje PRAVNI sljednik). On ima mogućnost svima ponuditi opciju novog ugovora o radu uz uvjet otkaza (ako ne potpišeš novi ugovor, onda ti poslovno otkazuje stari), no isto tako ako ga pisanim putem obavjestiš da si trudna ne smije ti otkazati ugovor o radu.

i na kraju, bolovanje uslijed komoplikacaija u trudnoći otvara tvoj ginekolog, a ne ti, i to temeljem tvojeg stanja.

Datum pristupanja
    Dec 2012

Početno

Možeš otići na bolovanje,ja sam od početka bila na bolovanju od cca 7-8 tjedana jer sam imala grozne mučnine i povraćanje,dobila sam povećan cepice. Išla sam na prvi pregled u polikliniku Vili,jer sam kod svoje ginice trebala čekati oko 2 mjeseca na pregled.

Datum pristupanja
    Dec 2012

Početno

Bolovanje otvara doktor opće prakse,pp preporuci,dijagnozi koju napiše ginekolog

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
    Smurfica,
    jednu stvar ne razumijem: vaša prodajna jedinica (dućan?) se zatvara ili ODVAJA od firme i kao takva sa svojim ljudima prodaje novom vlasniku?
    Jer ako se zatvara (opcija pod 1.) onda postoji "šansa" da svima zapsolenima u toj poslovnoj jedinici se otkažu ugovori o radu kao tehnološkom višku (poslovno uvjetovani otkaz) a tebi, kao trudnici (ako ga pismeno obavjestiš o svojoj trudnoći - ili ako si na komplikacijama) NE SMIJE otkazati ugovor o radu (svaki takav otkaz je NIŠTATAN i samom prijavom Državnom inspekotratu vratit ćete na radno mjesto).

Ako se ta prodajna jedinica odavaja od firme i prodaje novom vlasniku, vjerovatno se prodaje sa ljudima (novi vlasnik postaje PRAVNI sljednik). On ima mogućnost svima ponuditi opciju novog ugovora o radu uz uvjet otkaza (ako ne potpišeš novi ugovor, onda ti poslovno otkazuje stari), no isto tako ako ga pisanim putem obavjestiš da si trudna ne smije ti otkazati ugovor o radu.

i na kraju, bolovanje uslijed komoplikacaija u trudnoći otvara tvoj ginekolog, a ne ti, i to temeljem tvojeg stanja.
    dakle sadašnji poslodavac ima svoju firmu i 5 dućana, od toga zatvara samo ovaj naš dućan jer mu se ne isplati ( ne zatvara fizicki)-odnosno taj isti dućan prodaje novom vlasniku (dakle novi vlasnik preuzima taj dućan pod okrilje svoje vlastite firme).
    e sad iskreno zaista neznam jel bi to onda spadalo u ODVAJANJE? Princip otkaza bi bio po riječima našeg sadašnjeg poslodavca:" On nam s krajem mjeseca daje otkaz, a novi poslodavac ce nam mozda ponuditi novi ugovor i nove uvjete rada..Ukoliko prihvatimo-nebi bilo prekida rada, jer bi odmah počeli s početkom mjeseca kod novog poslodavca. No novi poslodavac ce nam ponuditi ugovor na mjesec dana, na određeno, tako da ukoliko obavijestim novog poslodavca da sam trudna-nece mi produziti ugovor.

Ako obavijestim sadasnjeg poslodavca da sam trudna ( sada sam na ugovoru na neodređeno)-ne smije mi dati otkaz-jel tako? Međutim ukoliko neidem na komplikacije...šta da radi samnom? s obzirom da u preostalim dućanima ima dovoljno djelatnika??

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

BOLOVANJE OTVARA GINEKOLOG od 1.12.12.

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

nekakav godišnji se spominje mene su tu zvaslali trebala sam odmah bolovanje otvoriti a ne go,pa sam išla na bolovanje....jer od 01.01.2010. poslodavac je dužan platiti godišnji ukoliko ga nisi iskoristila,jer u u prošloj firmi 2011, mi je ostalo 3 dana go i to su mi platili

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Zasto jednostavno ne iskoristis 2tj.g.o.,i onda komplikacije,koji ti nitko nece osporiti! Dobit ces punu placu! A status na psoslu ce ti biti jednak kao i da radis! Odnosno dobiti otkaz ako si t.visak,tj.firma se zatvara! ili neces dobiti ako se firma ne zatvara vec se minenja vlasnik,jer tada si zakonom zasticena kao djelatnik na neodredeno,a na komplikacijama! Ako vec otkaz moras dobiti onda ti ga moze dati tek kada se vratis sa rodiljnog dopusta!Dok drugima unutar firme moze dati novi ugovor!
    Neka me netko ispravi ako krivo govorim,ali mislim da je tako!

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

mislim da si u pravu

Datum pristupanja
    Dec 2012

Početno

Nisam znala ovo da ginekolog otvara bo,znači onda se po doznake ide kod ginekologa?

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

da po doznake ideš kod ginića,a meni je to puno jednostavnije jer me opće prakse uvijek zadržavala bezveze glupim razgovorima,a ni sama ne zna neke stvari npr.da komplikacije odmah isplačuje hzzo,a ne do 42 dana poslodavac kako je ona meni rekla i da se ide na porodiljni 28 dana prije termina,a ne 42 kak je....pa čekanje trudnice s bolesnim ljudima u čekaoni to mi je najgore!!

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Citiraj Sanja :) prvotno napisa Vidi poruku
    Zasto jednostavno ne iskoristis 2tj.g.o.,i onda komplikacije,koji ti nitko nece osporiti! Dobit ces punu placu! A status na psoslu ce ti biti jednak kao i da radis! Odnosno dobiti otkaz ako si t.visak,tj.firma se zatvara! ili neces dobiti ako se firma ne zatvara vec se minenja vlasnik,jer tada si zakonom zasticena kao djelatnik na neodredeno,a na komplikacijama! Ako vec otkaz moras dobiti onda ti ga moze dati tek kada se vratis sa rodiljnog dopusta!Dok drugima unutar firme moze dati novi ugovor!
    Neka me netko ispravi ako krivo govorim,ali mislim da je tako!
    ja bi išla na go i onda na komplikacije to mi je jedna od opcija, al radim kod privatnika i ne želi mi dati taj godišnji, kaže da on mene nemora pustiti na godišnji, i da mi može dati samo potvrdu da godišnji nisam iskoristila za sljedećeg poslodavca.. I kako sad da ja odem na godišnji, odem li samovoljno, neće mi ga platiti, a odradim li ga, opet ga ne zeli platiti!!!
    Znam da je moje zakonsko pravo da iskorstim godišnji, al kako da ostvarim to zakonsko pravo, kad mi poslodavac odbija dati godišnji..

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Na porodijni se ide 42 dana prije termina po preporuci ginekologa a najkasnie 28 dana po obvezujucoj odredbi zakona.

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

divan ti je poslodavac,nema blage veze....kaj bi ti trebala s potvrdom o neiskorištenom go,kad novi poslodavac ti daje novi go,nije ko nekad da donosiš dr poslodavcu da nisi go iskoristila...dužan ti ga je platiti!!!!Hvala Tiziana na infromaciji

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •