Kaj djete smije jesti kad ima proljev i kad povrača
Jednom dnevno ima proljev i jednom do dvaputa dnevno povrati
Doktorica je rekla čaj, štapić, dvopek, rižu
jel smije recimo kuhanu piletinu, kuhani krumpir, jabuke, banane, petit kekse...
Kaj djete smije jesti kad ima proljev i kad povrača
Jednom dnevno ima proljev i jednom do dvaputa dnevno povrati
Doktorica je rekla čaj, štapić, dvopek, rižu
jel smije recimo kuhanu piletinu, kuhani krumpir, jabuke, banane, petit kekse...
pa nije proljev ako je jednom dnevno
to je samo vodenasta strolica
koliko ja znam, jede se sve, ali se izbjegava masna, teška, jako začinjena hrana i slatkiši
svega pomalo
smije recimo kuhano pileće bijelo i tu juhicu, rižu i rižinu sluz, štapiće, dvopek, a smije i čokoladu.
nama je pedijatrica rekla coca cola i bobi štapići.
ja svoje kod probavnih smetnji hranim kuhanim, nemasnim i nemliječnim.
Ma sumnjam, to je mala količina masnoće. To se daje kockicu po kockicu, radi nadoknađivanja šećera valjda.
To sam pročitala da savjetuje onaj dr. Jovančević.
hm, sad vidim da on to zapravo preporučuje kod povraćanja, ne spominje se proljev.
Pa da, čokolada i sve čokoladno otvara. Zatvaraju samo one crne.
Pa jest, to su masnoće, ali opet, nisu velike količine.
Ja u svakom slučaje dajem po malo čokolade u takvim situacijama, i to mi je super, jer si mislim da dijete koje jede čokoladu nije gladno.
Ovako.
Između obroka (na prazan želudac) treba dati probiotike bez mlijeka, tj. Biogaia ili Linex ili Prolife.
Do treće godine ja nisam svoje držala na dijeti jer im je prehrana ionako bila prilagođena ovako kako apricot kaže - ni masna ni začinjena.
Uobičajeni "starinski" jelovnik je kuhana riža, kuhana mrkva, dvopek ili krekeri/slani štapići i čaj od šipka. Sve to djeluje. Treba paziti da dijete ne dehidrira, a to je teško ako povraća i ima proljev. Davati čaj na žlicu malo pomalo, da ga ne potjera na povraćanje. Ako potraje dulje od 2 dana, treba nadomjestiti minerale i elektrolite (kupiti u ljekarni Rehidromix ili neku drugu oralnu rehidratacijsku sol i davati po uputama).
Jabuka - može, ali treba ju naribati i ostaviti da potamni.
Krumpir - samo kuhan u kori i oguljen, s malo soli.
Piletina - moji nisu htjeli ni pod razno ako im je bilo loše, ja nudila uzalud, pa sam s vremenom prestala i kuhala juhe od mrkve i kuskusa koji im je bolje odgovarao nego tjestenina.
Petit Beurre keksi - ne, imaju maslac i šećer.
Smije sve kako je rekla apri, stara uputstva su napuštena zbog premalog unosa bitnih stvari za dijete.
E sad, tebi je veči problem povraćanje nego proljev, tako da nema druge nego pratiti što mu paše.
U teoriji što traži to mu daj, uz izbjegavanje masnog i prženog. Trebalo bi izbjegavati i mlijeko, ali ima djece kojima odgovara.
npr. mojem.
Nama je nekakva prehrana za prve dane takve bolesti: žganci, kuhani krumpir, štapići, banane, jabuke, paradajz juha, povrtna juha, obavezno makaroni,..., malo čokolade.
Uz to obično traži mlijeko, ako traži dam mu.
Dala bih mu ja puno toga još jesti, ali ne želi.
Pije vodu.
Mi smo nedavno prošli kroz Rota virus, bilo je povraćanja dan-dva i onda tjedan dana proljeva.
Konzultirala sam se na nekoliko strana + ono što je meni praksa pokazala (govorim o djetetu od 15 mjeseci):
- mlijeko (osim majčinog, naravno) nikako sve dok proljev ne prođe pa i još malo kasnije. Jednostavno crijeva budu oštećena, a mlijeko je teško.
- Prvih par dana proljeva dobro je izbjegavati sve mliječne proizvode (osim majčinog mlijeka, naravno).
- Prvih par dana (2-3) najbolje je držati klasičnu dijetu (riža, banane, mrkvica i sl.) da se barem povraćanje ustabili i grčevi bar malo smire, a onda polako uvoditi i juhice, kuhano povrće, tjestenina, žganci...
- I puno, puno tekućine.
Moja je pokupila rotu (pretpostavljam) kao beba dok je bila u bolnici, bila je na adaptiranom i u toj situaciji je isto preporuka da se hrana ne mijenja, no dok nismo prešli na posebnu formulu za takve situacije (bez laktoze) nije bilo niti poboljšanja.
Ja sam isto pobornik klasične dijete (+čokolada)
To je zapravo individualno... Ja imam jednog sina koji loše podnosi nefermentirano mlijeko i kad je zdrav. Njemu nisam smjela davati baš ništa mliječno za vrijeme proljeva, ali ni slatko. Jednom je imao salmonelu - to je bila katastrofa!
S druge strane, mlađi sin je ovisnik o mlijeku i čini se da mu ne smeta ni za vrijeme proljeva (istina, u našoj kući su sva mlijeka nemasna, zbog muža, pa je to olakšavajuća okolnost).
ja zapravo vjerujem kako je taj izbor namirnica i došao uslijed nekakvih iskustvenih zabilježaka
jer, kada ti je probavni sustav iziritiran, nekako najviše i pašu te lagane lešo namirnice
nije baš da ću između dva proljeva ili povraćanja sjesti i nakrkati se čvaraka i francuske
ali, sviđa mi se taj "novi" stav zdravstvenjaka da čovjek jede sve što mu paše, ali po malo
Evo pšet smo od petka odnosno od subote u noči povračanje
cjeli dan u subotu je povračao do na večer i malo je bilo i proljeva i samo je spavao.
Danas je bilo bolje puno je više uzimao tekučine i nešto je čak i pojeo i nije povračao ali je dosta spavao.
Odnosno jučer kad sam mu dala da popije gutljaj kole od tad nije više povračao.
Točno sam čula kako mu rošta u trbuhu i mislim si sad će povratiti i nije.
Onda je opet poslije malo kole i vode i nije povratio.
Što se tiče šipka ni u snu, onda sam napravila rehidromix ali sam mu dva puta podvalila da je voda ali nije baš vjerovao i ije mu bilo fino i poslije naravno nije htio.
Evo danas je bolje i večeras je malo živnuo.
Sad me zanima ako sutra hoće i traži jesti kaj smije i kaj da mu dam?
I veli moje mama kak je to čudno jer je prije dva tjedna isto imao tako povračanje i proljev ali ne u ovoj mjeri jel to nekaj zabrinjavajuće kaj vi mislite
Sutra mu daj što želi, ali ne masnu i tešku hranu.
niste bili kod doktora? ni onda ni sad? meni to sliči na rota virus... moja ga je starija nekoliko puta pobrala, primjetila sam da smo taj dan bili u kvartovskom pješčaniku..neznam jel ima veze, al eto obrati paznju.. e da, kod rote je prvi put bilo najgore, svaki put posli puuno blaze smo to prebolili![]()
Pravilo u ovakvim situacijama je da se ide polako i ako se vratite korak unazad tako i prehranu opet
vratite unazad. Važno je da nakon povraćanja prođe 20 min (radi želuca) do prvog unosa tekućine koje isto mora biti malo
po malo jer inače sve ponovno izađe brzo van, gore ili dolje.
Inaće sam pobornik rehidromiksa žlicu po žlicu svakih 5 min.
Super da je živnuo, ja bih mu dala sve pomalo, ali opet lagano još ne bih pretjerivala.
I nastavila bih sa probioticima i jogurtima da se crijeva oporave.
ne prvi put je bilo blaže i to puno nego sad
prvi put smo bili kod doktora i naravno ništa nije dala rekla uzeti rehidromix i prolajf
dala uputnicu za analizu stolice to smo predali i pisalo je da je uzorak strilana na rota virus i još tri neka virusa ne znam naziv.
Sad je ilo puno gora ali evo danas mu je bolje ali ovaj put je više povračao a manje imao proljev i ima temperaturu
Prvo je H počela povracati,D odmah iza nje.D je povratio 4 puta,jedan proljev.Ali je zato H povratnika 16 puta u 6h,3 proljeva.sljedeci dan prespavala.Mene uhvatilo poslije njih,samo jednom povratila,ali sam spavala idućih 36 sati.Apetit smo normalan imali već nakon 1-2 dana.Mislim da je i kod vas viroza.
Zaboravih reci da sam ja imala temp. 37,2,klinci ne a sogi od koje smo dobili 39.
a koji jogur smije samo onaj lgg ili bilo koji
Ma problem je u tome kaj on još uvijek neče ništa.
jučer navečer je sam tražio čokoladne pahuljice (i to zato kaj je brat jeo) i malo je pojeo.
Evo jutros neče ništa pojeo je komadić čokolade.
Što se tiće rehidromixa nema šanse vodu kak tak onda je tražio soka pa sam se sjetila da imam ledeni čaj pa sam mu to dala.
Ajde opet mi je utjeha da bar nekaj pije.
Ali evo ovo je već treči dan da jede gotovo ništa.
I sve kaj mu ponudim veli nebi nisam gladan.
E sad ne znam koliko tako smije.A on je ovako malo živnuo, malo se digne pa se prošeta i popije nekaj.Čak je uzeo i puzle da slaže ali onda je opet legao jel nema vjerojatno ni snage
Mi pijemo običan zeleni Vindijin u sredinu piknemo slamku i to im je super,
ali možeš mu kupiti onaj bijeli u onim malim bočicama bioaktiv, ali bez okusa.
A koji rehirdromiks imaš, ima sad i sa raznim okusima pa nije tako bljutavo.
Mi imamo tehniku: žlica rehidromiksa sa okusom, gutljaj vode (da si popravi).
Vjerovatno nema apetita, probaj neke krekere za početak, ustvari ono što baš voli
ili mu prezentiraj zanimljivo i svi se zajedno hranite tako da barem započne.
A vi ste vadili krv?
Last edited by oka; 11.03.2013 at 11:06.
domy, neka pije i odmara, hranu nudi, pa ako što uzme dobro, ako ne, opet dobro.
Ništa mu ne bude, samo neka pije. Daj mu npr. slane štapiće da malo gricka.
pa i to ima već dva dana i štapiće i perece.
Jeo je on i jučer i prekjučer ali sveukupno jako malo.
tipa kroz cjeli dan je pojeo pet štapića pet pereca, malo kuglica i mislim da je to to.
Danas sam ga pitala kaj bi on htio jesti i veli nikaj da nije gladan.
Onda sam mu rekla da mu skuham čaja a on veli nije mu fin, onda sam mu rekla da može ledeni čaj i to je htio.
Opet si mislim bolje da bilo kaj pije nego ništa.
Nismo išli kod doktora ovaj put.
Zdnji put nam je dala uputnicu za stolicu i baš sam ju pitala a krv veli da ne treba.
nije bila taj put naša doktorica nego neka na zamjeni i zgadila mi se.
Ja joj sve ispričala kak je bilo da je povračao pa da je dva dana kao bilo ok i onda opet da ga boli trbuh i da je povračao da nema temperature.
A ona će meni na to i dobro šta sad vas tu smeta...hallo poludit sam htjela
evo danas je pojeo dvije žilce juhe i dva komadića kruha jako malo je pio možda čašu ledenog čaja i par gutljaja vode.
Uglavnom leži i spavao je neka tri sata i sad se probudio.
Jel moguče da je dehidrirao-koji su simptomi
http://www.roda.hr/article/read/diareja
http://www.roda.hr/article/read/povracanje
http://vijestigorila.jutarnji.hr/gor...acija_simptomi
Moguće da je dehidrirao pa je slab, mislim da se preporučuje ono piće Iso sport da pomaže kod dehidracije + naravno voda, čaj,
možda sad već neki sok koji ga ne bi potjerao, pileća juha (stavi mu u šalicu pa neka pije na slamku)
nema temperaturu
evo večeras je malo živnuo i htio je jesti
pojeo malo juhe malo riže kuhanog mesa i mrkvice i pio vode i ledeni čaj.
čini mi se da je on još htio ali mu nisam više dala nego pomalo.
I on mi je onako malo življi i nadam se da će tako ostati
evo ne znam kaj da velim sada.
jutros se probudio ok htio je jesti čokolino pojeo je ali malo, ali ok jeo je.
i onda je tako cjelo prijepodne malo legne pa se malo digne poigra mrvicu i opet legne.
ok to mi je jasno vjerojatno još nema snage ipak nije jeo tri dana.
E onda sam mu oko podne nudila jesti ali nije htio ništa.
onda smo malo otišli kod bake u prizemlje tamo je pojeo dva kikija i to je to.
malo je i pio i onda je zaspao oko 1530 i spavao do 19.
kad se probudio jako dugo je ležao i šutio onda samo ga išli istuširati jel se ukakao .
stolica je bila onako srednje nije baš proljeva i nije da nije.
onda sam mu nudila jesti.
i tek je oko 2030 rekao da hoće jogur i evo pojeo je malo kruha, malo sira, malo salam, i popio pola jogurta.
ali to je sve išlo onako na jedvite jade uzme zalogaj pa legne i tako nekih sat vremana.
malo je kao opet živnuo ali to mi je sve nekaka koma.
i ta nos mu curi ali to mu je tak uglavnom cjelu zimu i pčeo je kihati od jutros.
pa sad ne znam da ga nije čopila i neka viroza, nemam pojima.
ne znam mislim si da bi možda trebali vaditi krv pa da vidimo kaj je.
evo sad se digao i živnuo, joj poludit ću
Znate možda kako je sa čajevima kod proljeva, sljezov me zanima?
Da li to dodatno iritira ili ne?
Sljezov čaj (od korijena) ti je dobar za regulaciju stolice i crijevne flore, ne smeta.
Po pitanjima koja si postavila ja bih zaključila da je kod tebe proljev posljedica gutanja šlajma iz gornjih dišnih puteva. Bakterije su se preselile u crijeva. Često smo s tim imali veselje dok su mi djeca bila mala.
Nastavi s bisolexom i sljezom, a za regulaciju proljeva djetetu daj probiotike. Ako ne može jogurt (nekima ne odgovara ništa mliječno dok imaju proljev) uzmi ampule Prolife ili kapsule Linex (ali iz njih bi bilo dobro istresti prah u malo vode i dati djetetu da proguta). Probiotici idu na prazan želudac između obroka.
Kad se sanira upala gornjih dišnih puteva sredit će se i proljev. Sretno!
Hvala
Peterlin
problem je malo dugoročniji pa ne znam točno o čemu se radi, ali ovo što si ti napisala je vjerovatno uzrok
ovog što nam se događa.
Mali je cca 10 dana pio fluimukan zbog uha, u tom periodu je valjda došla gripa i temp od pet dana i proljev odmah u startu.
Prestala sam davati fluimukan jer sam mislila da je proljev od toga, sad kad je temp već tako
duga mislila sam davati ipak bisolex jer se bojim upale pluća.
Sve što pojede ide van i boli ga buša, cijeli tjedan dobiva 1xdnevno probiotik, a od jučer prema lječniku 2 puta dnevno,
rehidromiksa je popio 300ml danas i jučer, ali pomaka nema niti u proljevu niti temp.
Nisam znala za te bakterije iz nosa u bušu i prema tome što si napisala vjerovatnije je da je od toga proljev nego od fluimukana, a i bolovi u trbuhu su mogući?
Znači da liječim dišne probleme i kašalj pa će se proljev povući, nije njemu problem, pije nezaslađeni sljez i prokuhanu kadulju zajedno na slamku i ne buni se. IMam citrofite, ali (bojim se) ne smijem jer ne pojede baš obrok, a ne mogu na praznu bušu.
Evo ulazimo u šestu noć sa temperaturom i proljevom i kraj nije na vidiku, ne znam.
Bitno ti je da dijete ne dehidrira. Nadam se da ste napravili krvnu sliku, da se vidi je li virus (pa ostaješ doma bez lijekova) ili bakterija (pa dobiješ za dijete antibiotik). Šest noći mi se čini puno. Nazovi sutra pedijatra i pitaj što ti je činiti.
oka pretpostavljam da pitaš za sirup Bisolex?
imaš za kupiti Bisolex kapi pa ih stavi u inhalator i ihaliraj maloga!
ja samo to koristim
pedijatar nam je rekao da ide 10 kapi u neka 3-5 ml fiziološke
e sad ako nemaš inhalator, onda nakapaj u vruću prokuhanu vodu, ali neznam što bi ti rekla za omjer
Radili smo krvnu sliku i urin u petak, crp 18,9, leukociti 7,9, jutros nnio imao temp. pa popodne evo opet.
U isto vrijeme je počeo kašljati i dobio proljev pa ne znam što je uzrok ponovnoj temperaturi.
Pije dva probiotika, jede rižu, pije rehidromiks, ali boli ga buša ponekad.
Čekam sutra da odemo k pedijatru, ne znam što nas čeka.
Hvala cure, baš nam je teško jer prošli smo to već u zadnjih 7 godina sa dvoje djece puno puta,
ali sada sve što napravim (kako bih rekla, po školski) ne rodi plodom, nekad je uredno pijenje rehidromiksa zaustavilo proljev odmah, za probiotik da ne govorim,
sad sve što napravim sumnjam u to jer se temperatura vraća, a proljev ne prestaje, a buša i dalje bolucka.
I to traje, i traje, nadam se da je nešto virozno i ništa više od toga.
Oka, šaljemo vam veeeliki zagrljaj i javite nam se sutra nakon pedijatra![]()
teica isprazni inbox, pls!! hvala
Evo dužna sam napisati,
jučer ujutro bez temp, popodne do 38, poslijepodne do 38,5, navečer je zaspao sa temp, a danas ujutro se probudio ponovno bez temperature.
Bili smo kod pedijatra, dobili smo uputnicu za analizu stolice (nalazi su tek u četvrtak), kaže da su pluća dobro.
Sad čekamo i vijdet ćemo da li će se temperatura ponovno pojaviti kao i jučer.
Proljev i dalje ima, i dalje isti tretmani.
Eto, sve mi liči da je to onako kako je Peterlin rekla, dok izlječimo dišne putove onde ćemo i crijeva.
A onda će valjda i temperatura prestati.
Umorni smo već od svega i nadamo se da će uskoro kraj.
Hvala svima na potpori![]()
Evo malo ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za brži oporavak!
Sretno!