upravo sam na nekoj drugoj temi procitala da je bezkofeinska kava nezdrava. sva sreca da je ne pijem ali me svejedno jako zanima ako netko zna nesto vise o tome
upravo sam na nekoj drugoj temi procitala da je bezkofeinska kava nezdrava. sva sreca da je ne pijem ali me svejedno jako zanima ako netko zna nesto vise o tome
isto kao i ultra super light i ine cigarete...
da bi se dobile kava "bez" kofeina i cigarete "bez" nikotina, potrebno je kavu i duhan podvrgnuti brojnim postupcima i kemikalijama a oni su na kraju štetniji nego sama kava i duhan.
zato je bolja opcija kava od žitarica![]()
ma jasno, zato ja i pijem malzkaffee jer uvijek imam averziju prema tim light i sl. proizvodima ali zanimaju me tocni detalji o stetnosti bez kofeinske kave. cula sa da nesto sprijecava rast kosti ili tako nesto...grdo zvuci u svakom slucaju. nadam se da ce netko strucan odgovoriti
Štetna je radi samoh procesa njenog nastajanja tijekom kojeg nastaju štetne tvari tako da je puno štetnije od kofeina.
koji je to proces? koje su to štetne tvari? detalji, plizIndi prvotno napisa
Davor prvotno napisa
![]()
svejedno bi' htjela čut detalje ... sad ste me zaintrigirali, idem tražit
Šalu na stranu i off topic, ali recimo proizvodnja margarina se ne razlikuje bitno od kemijskog čišćenja odjeće...
Margarin se proizvodi iz reziduuma proizvodnje biljnog ulja, tako da se iz te kaše ekstrahiraju biljne masnoće pomoću benzina. U benzinu se rastope, potom benzin ishlapi i ostane margarin. S cca 4% benzinskog reziduuma.![]()
Za štrebere:
http://en.wikipedia.org/wiki/Decaffeinated_coffee
virgo30, puno ti hvala za link. procitala sam ali nisam ni sad bas najbolje skuzila. u svakom slucaju methylene chloride i ethyl acetate grdo zvuce...
nije svaka bezkofeinska kava nezdrava, ovisno o postupku kojim je dobivena. ima postupaka koji su skroz prirodni, bez ikakvih kemikalija. pomocu vode ili CO2.pise to i na gore spomenutom linku. treba samo znat odabrat pravu kavu. od kava koje se nude u nasim kaficima i ducanima, znam da je lavazzina kava bez kofeina dobivena tzv. svicarskim postupkom tj. samo pomocu vode.
Super, a što ti onda ostane?
Ja više volim kavu.
Nego, crk'o mi stari espresso stroj i tražim novoga. Zna li netko od kavoljubaca gdje se kupuje Gaggia, La San Marco ili nešto slično? Bacio sam oko na jednoga, ali ga, kao, nema na našem tržištu :?
genijalno mi je što sam cijelu trudnoću i sve do nedavno, pila bezkofeinsku u uvjerenju da je to bolje i zdravije :/
znaci, davore, ti si nam samo dosao rec da ne volis kavu bez kofeina.
andrea, ti mozda nisi radila nista nezdravo, ovisno koju si bezkofeinsku kavu izabrala. ponavljam, neke su potpuno prirodne.
Ne.
Kava bez kofeina JE kemija, a osim toga ne miriši. Uostalom, kad skuhaš pravu kavu, sasvim svejedno tursku ili espresso, na površini pliva hrpetina "kreme". Ako ne pliva, kava je ishlapila i odlična je za baciti. Svi pokušaji postizanja ovoga efekta s bezkofeinskom kavom završavaju s neuspjehom. Dakle, to nije kava.
Ne shvaćam motivaciju ljudi koji moraju piti bezkofeinsku kavu. Što im Divka nije bolja?
Ja volim popiti kavu, ali max 2 šalice dneno i volim uživati u okusu i aromi. Kada bi mi kava škodila, smanjio bih količinu ili bih ju prestao piti. Sigurno se ne bih maltretirao s bezkofeinskom kemijom.
Pjena nema veze s kofeinom ni hlapljenjem, nego s tim koliko je fino kava samljevena. Filterica može biti sasvim svježa, ali neće napraviti pjenu ako je kuhaš kao tursku.
Sorry, ali kavu koja je pržena prije više od 2 mjeseca ne možeš ni batinom natjerati da dade pjenu ili aromu. Pogrešnim mljevenjem možeš samo dodatno uprskati stvar.
Uzgred, ne poznajem niti jednog stvarnog zaljubljenika u filter kavu. OK, ima ih koji raspredaju o nekakvim specijalnim kavama poput Blue Mountain i sl. ali - to nije to.
Motivacija. Ja budem kao nadrogirana već od najmanje količine kave s kofeinom. K'o da sam na kokainu, treperim jedno 5 sati poslije, ne mogu spavati, a zamisli.. jako volim okus kave, a divke i ječa i cikorije - dosade....Davor prvotno napisa
Ako jedem margarin, katkad paštetu, špinat s Jakuševca :shock: , ta mala količina razrjeđivača u biti će samo koristiti![]()
tridesetri nije pitala dal` bezkofeinska kava mirisi, dal` se pjeni, dal` je davor voli piti... nego dal` je nezdrava. odgovor je: ovisi o postupku kojim je dobivena, tj. ovisi o proizvodacu. eto, danas sam jos malo istrazivala i otkrila da je i bezkofeinski barcaffe dobiven pomocu CO2, dakle nimalo nalik kemijskom ciscenju.