Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Psovke u vrtiću

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Psovke u vrtiću

Opet krećemo u vrtić, 2x tjedno. I lagano se pripremam kako ću reagirati kada moj uskoro trogodišnjak OPET počne kupiti psovke iz vrtića.

Kod nas doma nema psovanja, zadnji put kad je išao u vrtić doma je počeo govoriti u PM, *ebem ti mama i sl. Meni je to prestrašno. Sad je ipak veći i neću moći ostati hladna na ovakve izjave.

Da li ima smisla bilo što "poduzimati", žaliti se tetama...? Tada kad smo išli, na moje žaljenje rekla je jedna teta pa to svi pokupe jedni od drugih... je da...

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

J. je koliko vidim 2 mj mlada i do sada nikada nije dosla sa psovkom iz vrtica. Malo sam se iznenadila da tako mali vec psuju, ali ocito da je tako. Mislim da jako puno ovisi o tetama. Nase tete neke takve nepodopstine ako
    ih i bude rjesavaju tako elegantno, na djeci primjeren nacin da je to divota. Uzivam sto mogu uciti od njih.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi psuemo, a klinci nikad pa nikad. Zna maloj izletiti ali možda dvaput do sada.Inaće, nikkad, naveća im je psovka glup si ali kada stvarno bude velika frka. Ali neki klinci jaaaaako psuju u vrtiću , više nego MM i ja skupa. Ali moji ne skupljaju

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ako tete to označavaju kao neprihvatljivo ponašanje onda ga neće biti u tolikoj mjeri.
    Naši bi se sakrivali pa šaptali jedni drugima psovke.
    Ali prerastu to, sjećam se da je najgore bilo u periodu 3-5.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Definitvo je do teta.
    Naša cura nikad nije došla ni s jednom psovkom ni nekom pogrdnom riječju. Tri godine je u vrtiću.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ne bih rekla da je skroz do teta. mislim, one trebaju odmah reagirati i djeca će ih vjerojatno poslušati prije nego nas. kod nas u jaslicama ima jedno dijete koje psuje i naravno da djeca kopiraju, znam da je teta rekla tati neka malo pripaze i doma jer je mali to od njih pokupio a tata je rekao da on tako priča 30 godina i ne misli sad mijenjati riječnik.
    to dijete je stvarno neposlušno, vidjela sam x puta na svoje oči. nadam se da je to iznimka i da nemate takav slučaj u vrtiću pa vjerujem da će se u dogovoru s tetama problem ipak uspjeti riješiti, samo treba biti dosljedan

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi doma jako puno psujemo i djeca imaju prilike svašta čuti, ali znaju da se to ne smije govoriti i da je ružno, pa stalno opominju "to se ne smije, to je prosto".
    Starija cura ide u vrtić, ne psuje (bar ne ono kaj čuje doma), ali je pokupila pogrdne izraze u stilu "stara konjetino". Da bi tete imale na to utjecaj, morale bi stalno biti s njima i opominjati za svaku lošu riječ, a čini mi se da ne opominju ni za ono što čuju.

Puno ružnije od psovki mi je bilo kad je rekla "ubit ću te" , a prije vrtića nije ni znala što znači ubiti, i još se čudila mojoj reakciji jer "to u vrtiću svi govore, tete čuju i ništ ne špotaju"

(stvarno ne kužim ljude koji doma uopće ne psuju, ni govore nikakve ružne riječi )

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ja i muz ne psujemo ispred malenog, trudimo se
    Al zato mali psuje ko veliki. Ocito je to nesto iz vrtica.
    Npr samo odjednom krene i 5 minuta se ne gasi vec ponavlja "pi*ka". Uzas
    Kad smo mu dali do znanja kako to nije lijepo, on bi samo rekao :mama, ovo nije lijepo, jel tako? i nastavio "pi*cka".
    Onda smo ga ignorirali pa je smanjio.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    (stvarno ne kužim ljude koji doma uopće ne psuju, ni govore nikakve ružne riječi )
    ja sam prije dosta psovala, ali otkad imam dijete prebacila sam se na "neartikulirani mod". kad mi dođe da nešto kažem, kući ili u autu ili bilo gdje, izvalim neko nerazumljivo režanje/mrštenje/gunđanje. to mi je puni prihvatljivije. kad nje nema u blizini onda psujem (ali nekako mi se čini sve manje. KAd sam imala prometnu pandur mi se smijao nakon mog takvog neartikuliranog izljeva ljutnje)

Ona je u vrtiću naučila GLUPA Si i to joj je najgora psovka, ali očitam joj bukvicu svaki put kad je čujem. Meni je to totalno neprihvatljivo.
    Posljednje uređivanje od rossa : 05.03.2013. at 02:10

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

mi doma ne psujemo( osim u iznimnim slučajevima). iz vrtića su donesli samo glupaču. bilo je smiješno kad je nakon 2,3 dana vrtića ispalila bratu ' ti si jedna glupača' ali se ipak nismo smijali. glupača se vrtila oko mjesec dana pa pomalo nestala. kad je meni rekla da sam glupača rekla sam joj da se može ljutiti na mene ali da mi nema pravo ružno govoriti. dal stvarno misliš da je TVOJA mama glupača? nije to više ponavljala.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi doma jako puno psujemo i djeca imaju prilike svašta čuti, ali znaju da se to ne smije govoriti i da je ružno, pa stalno opominju "to se ne smije, to je prosto".
    Starija cura ide u vrtić, ne psuje (bar ne ono kaj čuje doma), ali je pokupila pogrdne izraze u stilu "stara konjetino". Da bi tete imale na to utjecaj, morale bi stalno biti s njima i opominjati za svaku lošu riječ, a čini mi se da ne opominju ni za ono što čuju.

Puno ružnije od psovki mi je bilo kad je rekla "ubit ću te" , a prije vrtića nije ni znala što znači ubiti, i još se čudila mojoj reakciji jer "to u vrtiću svi govore, tete čuju i ništ ne špotaju"

Oooo, mene su moja djeca (a bome i muž) izliječila od kočijaškog rječnika. Sad sam ok, a čak me zasmeta kod drugih (ko bivšeg pušača ili alkoholičara, sad bih najradije bila veći vjernik od pape). Dobro je to - djeca nas učine boljima. Ja sam prestala kleti kad sam čula svoje riječi iz njihovih usta (užasno).

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

joj da, kad njih cujes da izgovore.. brrr. neki dan su moji klinci dijelili medalje za psovanje, ja sam dobila srebrnu a moj stari zlatnu

s obzirom na to koliko mi psujemo, cudim se da oni skoro nikad. a glup/a si, glupaco i to su donijeli kad su krenuli u skolu/vrtic.

penny avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mm puno puno previse psuje a ja skoro ni ne (samo onu rijec na j )
    mali (4g) je svega ppar puta ponovio u pm i pratio moju reakciju, tocno sam vidjela da to govori i gleda kako cu reagirati...samo sam mu ljepo rekla da je to ruzno...itd
    a iz vrtica je donio glupana..doslovno ..kaze, mama ti si glupana
    ocito je da ne kuzi sto znaci, a govori jer to govore i drugi...sad im je to zanimljivo
    i posebno je to sto su mjesana grupa u vrticu pa ima i starijih koji su u fazi hihotanja na spolne organe, pa mi je dosao doma sa svojom slikovnicom o tijelu i rekao da su se djeca smijala kad su vidjela pisa kod covjeka, nasto sam ga pitala jel i njemu to smijesno?jel smijesno to sto svi imaju... i u par rijeci, sam je zakljucio da nije nista posebno, iako mu ni prije bilo...
    uglavnom... zasto to spominjem mogla sam i sa manje teksta napisati da mislim da ih treba opomenuti i objasniti, nikako ne raditi dramu oko psovanja, jer time postaje zanimljivije

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Kod nas isto ima psovki kući, dvije godine sam uvjeravala muža da prestane psovat pred djetetom, potpuno neuspješno. Onda se dogodilo neizbježno - dijete je počelo psovati. Trebalo mi je dva dana da njega naučim da je to ružno i može nekoga povrijediti, i da ne želim da to govori. Nakon toga je on počeo druge opominjati kada psuju.
    Uglavnom ne psuje, osim kad baš uđe u raspoloženje da me želi provocirati, što ignoriram pa prestane. I opsuje u situacijama koje su baš za psovku, ono kad je frustriran jer je nekoliko stvari zaredom krenulo krivo. Ona baš psovka da se izventilira. To mi bude smiješno, ali progutam smijeh.

I kod nas je ovih dana došlo "glupa si", i "ubit ću te". Ja sam rekla da je ružno ljudima govoriti da su glupi jer će ih to povrijediti, ali da smije reć da mu je nešto glupo, recimo "glup mi je ovaj crtić".Vidim da uživa u toj riječi, pa samo traži stvari koje su mu glupe

Meni se metoda izolacije djeteta od psovki čini neodrživa. Naravno da trebamo paziti na to koliko psujemo, ne samo radi njih nego i radi nas, jer nismo niti svjesni koliko toga automatski kažemo. Ali i psovke imaju svoju funkciju u jeziku i izražavanju emocija, barem u mom kraju A ja sam se iznenadila kako brzo je dijete shvatilo čemu služe i kada nisu prihvatljive.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ooooo, i kod nas je krenuo široki repertoar, od glupača, ubijanja, lupanja šakama.... Mi doma stvaaaarno ne psujemo pred njim (a vrlo rijetko i kad njega nema), a nedavno sam ga čekala ispred vrtića, i imala sam prilike čuti i vidjeti od koga je to pokupio... Nemam pojma što da radim, opominjem ga, ne mogu ga izolirati od vršnjaka, ali nevjerojatno je kako to sve ružno zvuči iz dječjih usta.

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

moj mali je nedavno, nakon sto sam mu jednom kad me stvarno iznervirao rekla *****u mater, pokupio to i sad stalno kad viknem ili sam ljuta, on govori 'matej'. aaaaaa tako mi je silno bed sad zbog toga i ne znam kako da ga odviknem. ideja sa 'to je ruzno i ne smije se govoriti' ne pali, jos vise onda ponavlja.
    ali eto, vidim da ovdje stvarno ima psovalica i da se to cak i tolerira pa mi je malo lakse ipak :D

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moja nikad nije psovala, u vrticu su ih ucili da su to ruzne rijeci i ona dijeli nama packe kad opsujemo.
    tako da mislim da je to do teta.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nani, par puta objasniš da je ružno, dalje ignoriraš. Pogotovo kad baš vidiš da namjerno to govori. Proći će ga.

(s tim da,ja sam barem morala upozoriti prijatelje da se ne smiju i ne oduševljavaju)

penny avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

taangerina- bome...ovisi o okolini, tu isto poggotovo stariji ljudi psuju ko kocijasi pa im je super kad djeca psuju i navijaju za to... fuj...fuj

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    s tim da,ja sam barem morala upozoriti prijatelje da se ne smiju i ne oduševljavaju
    Ee to je najbitnije, jer kada dete skuži da se svi smiju misli da je važno i da je to ok.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja mala je u vrtiću pokupila nekaj meni puno gore od psovki. Navodno djeca govore "iso miki". Što to znači, pobogu? Kakav j... iso miki? Koji jarac je to?

Ja sam joj rekla da kad ju netko vrijeđa i sl. ga slobodno pošalje u 3 p..m.., ali za "iso miki" ima strogu zabranu. To zvuči toliko debilno da ne mogu opisati.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sirius - zar to nije fora od Bitorajca iz serije Bitange i princeze?
    Nije da sam fan, ali samo sam od njega to čula.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Sirius - zar to nije fora od Bitorajca iz serije Bitange i princeze?
    Nije da sam fan, ali samo sam od njega to čula.
    Nisam dugo to gledala pa se ne sjećam, ali u zadnje vrijeme djeca to masovno govore. Ne vjerujem da to gledaju, mislim da više nije na tv.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Bitorajac to govori i u Nasoj maloj klinici.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nisam dugo to gledala pa se ne sjećam, ali u zadnje vrijeme djeca to masovno govore. Ne vjerujem da to gledaju, mislim da više nije na tv.
    je, je na TV-u je, Doma to pobožno reprizira iznova i iznova....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sva sreća da je klinika uvijek hit.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ja sam joj rekla da kad ju netko vrijeđa i sl. ga slobodno pošalje u 3 p..m.., ali za "iso miki" ima strogu zabranu. To zvuči toliko debilno da ne mogu opisati.
    aaa
    sori sirius, al nije ni toj našoj djeci lako, s nama mušićavima, 3 pm može, iso miki ne može

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Iso miki je očito zagrebački izraz, koji se jakoooooooooo puno koristio u vrijeme kad sam ja išla u OŠ, i znači otprilike isto kao i "Isuse Bože!", onako, uzvik zaprepaštenja.
    Nit' je prosto niti bi me smetalo.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nisam Zagrepčanka, ali znam da se "iso miki" masovno koristi, to je izraz kao "wooow"! Nije psovka

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Nasa teta u vrticu reagira i kaznjava ruzni govor, posprdno obracanje, vrijedjanje, psovanje. Kaznjava ga izdvajanjem djeteta na zasebnu stolicu pored sebe gdje se ima bit tih i miran par minuta. Moje dijete takvu kaznu bas ozbiljno shvaca jer sam isti sistem imala i ja prije nego je krenuo u vrtic.

zeljana02 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

e bas sam trazila ovakvu temu da provjerim ima li jos malih psovaca...mi smo trenutno u fazi da nas dvogodisnjak jako psuje
    mm dosta psuje i naravno dijete cuje, a bake i djedovi vriste kad cuju kako fino laje, pa on jos vise...uzas...ja vice da to nije lijepo i da ne smije ali djabe...najgore mi je od svega sto bi mogao pocet u vrticu psovat, i jos neka ga druga djeca cuju i pocnu se smijat pa to bi mogao bito show...ja sam svjesna da je on jos mali i da ne razumije to sto govori, ali iskreno se nadam da ce ta faza brzo proci...u vrticu je "strogi" rezim i vjerojatno se nece usudit psovat...a nista moramo se kontrolirati pred njim...ako nista drugo vidim da nije jedini ...

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

moja je iz vrtića donjela "kakica", npr. "ti si kakica", meni je to totalno smiješno, mi tako ne govorimo, ali se ne smijem nego ispravljam svaki put
    zadnje sto sam cula je "pi*ka materina". e to mi je uzasno, nisam sigurna od kud joj, moguce od mene

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

uf,ja se trudim paziti po doma,opominjem svih ako ispred nje nesto kazu ali najteze mi je za volanom....najsretnija sam kad se vozim na i s posla doma pa sam sama u autu i dam si oduska...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku
    moja je iz vrtića donjela "kakica", npr. "ti si kakica", meni je to totalno smiješno, mi tako ne govorimo, ali se ne smijem nego ispravljam svaki put
    zadnje sto sam cula je "pi*ka materina". e to mi je uzasno, nisam sigurna od kud joj, moguce od mene
    Ovo me podsjetilo na mog sina u doba vrtica... Kod njih se bas nije psovalo, ali jednom prilikom je to rekao, imao je mozda 4 godine. Pitam ja njega istog trena "tko je tako rekao?" a on ko iz topa - " Stricek Ante (domar u vrticu), pala mu je busilica! "

zeljana02 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

ja sam pitala tetu u vrticu da li psuje i pogledala me iznenadjeno i rekla kako nikada nije opsovao ...na to sam joj rekla kako je u fazi psovanja da budu spremni i neka ga odmah "sankcioniraju"...kaze teta u vrticu nitko ne psuje i psovke se ne tolerairaju tako da mi je odmah bilo lakse......doma ga ignoriram a on siroce vuce me za rukav i vice p.... m.... i gleda me u oci i sav se zajapuri a ja kao da ga ne cujem ...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Moj je prestao psovati

Sad ponekad samo nabroji na prste ruke koje sve psovke postoje i napomene svima kako su to ruzne rijeci koje se ne govore

A sto je najjace, on misli da je rijec "mater" psovka, tako kad cuje da netko spomene mater u bilo kojem kontekstu-on odmah "aaaaa ruzne rijeci".

penny avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

S- i moj je mislio da je mater psovka. Tek sad mu je malo jasnije k cemu se radi :lol

Potpis na Svimba- i ja se sjecam "iso miki" jos iz Os i da stvar bude bolja isla sam u istu os ko i bitorajac (nesto godina ispred )

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •