eto kupila sam za zarči rižino mijeko (organski uzgoj, nema šećera, niti ikakvih dodataka) s morskim algama i ne znam da li ona to smije piti??
eto kupila sam za zarči rižino mijeko (organski uzgoj, nema šećera, niti ikakvih dodataka) s morskim algama i ne znam da li ona to smije piti??
Jesi ti to probala prvo da vidis kakav okus ima :D
koji proizvođač? jel piše koja morska alga?
probala sam rižino mlijeko samo i nije mi fino, ali kad probam kašice s tim, onda su mi jako fine i podsjeća me miris i okus na moje mlijeko
ovako: agricoltura biologica - vitariz
proizvođač alinor - italija
i ne piše koja alga, samo da je ima 0.3%
i još ovo s njihovog sajta:
The raw materials are all organic and certified and are exclusively of Italian origin. Italian soy and rice, an additional warranty.
No Sugar
No Lactose
No Gluten
No Cholesterol
Poor in Fats
Ideal for allergies and food intolerance to gluten and lactose (according to medical prescription)
probala sam njihovo mlijeko, ima ga u gei po jeftinoj cijeni. meni je nekak prerijetko. ali za spravljanje kašica mi se čini OK.
vjerojatno se radi o kombu algi, koja se dodaje da riža bude probavljivija i da mlijeko obogati mineralima (a da nisu u obliku kuhinjske soli). Mi smo također kupovali isto to mlijeko, no onda smo ga počeli sami raditi što je vrlo isplativo (izračunah da nas litra tada košta oko 2,5 kn![]()
Pa ak' vas zanima, evo recepta koji je vrlo, vrlo jednostavan i stvarno vam ne oduzima puno vremena (a ja ga stvarno nemam jerbo je MM vrlo malo doma). Izvor je knjiga Jadranke Boban Pejić "Prirodno i zdravo za bebe i djecu".
Dakle:
1/2 šalica smeđe riže (organske najbolje)
5-6 šalica vode (filtrirane ili flaširane najbolje)
komadić kombu alge (2 cm)
Riža se kuha oko sat i pol zajedno s algom pa procijedi kroz gazu. Ako vam je mlijeko prerijetko, protisnite malo riže, ako je pregusto, razrijedite vodom. Može stajati 3-4 dana u frižideru.
Probajte!
hvala na receptu!
znači, koliko sam skužila, mogu davati i to s algama zarči![]()
inače, piše da su alge stavili da obogate mlijeko kalcijem i magnezijem
e da, ja to i koristim samo za kašice, nema mi smisla to joj samo davati budući da ju dojim pa joj ne treba drugog mlijeka![]()
ja sam rižino probala kad jednom nisam imala kravljeg, pa sam si u kavu stavila rižino, ali - ponovit ću to samo u slučaju krajnje nužde, fakat je bilo grozno![]()
mi isto radimo kašice i mlijeko po receptu koje je zork napisala...ponekad stavim pola smeđe pola slatke riže ...mjenjam kolicinu vode i riže ovisno o tome koliko želim da bude gusto odnosno rijetko...Sunči to naprosto obožava papati...još ako stavim malo rižinog slada..mljac! mlijeko dodajemo kašicama jer Sunči dojim pa joj ne dajem drugo mlijeko...
Eh, da, zaboravila sam spomenuti da je puno finije (meni) kad se doda rižin slad. Titušeku slad dodajem ak' radim kašicu s voćem.
Algicu koristim i kad kuham ostale žitarice (proso, ječam, zob, ...).
ja nikak krenut s tim domacim rizinim mlijekom... lijena sam guzica, eto mi ga na...![]()
e martha, stvarno... Di je smajlić s podignutim prstom?![]()
Mene zanima da li rizino mlijeko ima isti efekat na stolicu kao i riza, tj. da li je stvrdnjava?
kod nas je baš obrnuto, od rižinog mlijeka i rižinih pahuljica zara ima mekšu i češću stolicu. upravo ako ima zatvor, ja joj dam nešto od riže, i odmah se pokaka
Podižem.
Da li se rižino mlijeko kuha ili se samo zagrije (za spravljanje npr. čokolina)?
Dovoljno je samo zagrijati rižino mlijeko,nije potrebno prokuhavati.
Podizem topic.
Zanima me o tom rizinom mlijeku sto je Lutonjica spomenula.
Ja sam ga nedavno kupila malome u Mercatoru. Obogaceno kalcijem.
U listi sastojaka pise:
voda, riza, suncokretovo ulje, morska trava, sol.
Znaci, ovo nema alge o cemu pisete, a da je ukusno - mogu rec da mi je ukusnije ono iz DM-a.
E, sad, mene zanima, s obzirom da nigdje na ambalazi to ne pise, koliko ima kalcija u litri. Kako da to saznam?
Zaboravih pitat -
to kod spravljanja rizina mlijeka kod kuce -
ako se treba kuhat i do sat i pol, jel onda ispari voda pa se ne dobije nista od mlijeka, ili kako?
Jel se onda kuha poklopljeno? Na laganoj vatri?
:?
Ja ovdje isto kupujem Vitariz rizino mlijeko (nije mlijeko nego je drink)s morskim algama iskroz ga koristim u svemu, totalna mi je zamjena za kravlje mlijeko koje sam kompletno izbacila iz prehrane. Meno je jako fino, ali ja sam navikla i na razlicite ukuse sojinih pica pa mi je mozda zbog toga ovo tako ukusno.
Osim tog pica od rize koristim i drink od zobi, isto jako fino.
Gdje ima kupiti rizinog mlijeka, osim u DM? Tamo nije bas jeftino, a po diskontima uvijek vidim samo sojino.
Sa algama ili bez, svejedno.
Minnie, u Zagrebu je u DM-u najjeftinije, koliko ja znam (od ovih koji su od riže iz organskog uzgoja). Inače, meni je zobeno još draže od rižinog![]()
A koliko zagrijati,a kako ga čuvati??Eto ja još prošli tjedan kupila i sad stoji,čeka da pitam nekog pametnijeg.
Mislim da bi trebalo na njemu pisati, ali obično kad ga otvoriš treba ga potrošiti u roku od 3-5 dana. Što se zagriijavanja tiče, mislim da ga zagriješ do temp. koju trebaš (ne treba ga kuhati!); ja ga još nisam koristila za bebu, nego sam ja najviše radila "shake", ali sam ga koristila i gdje god bih inače koristila kravlje (za kuhanje griza, u kavi i sl.). Mislim da ga treba promućkati prije upotrebe (mislim da to ne ovisi o proizvođaču?). Moj favorit je i dalje "zobeno mlijeko" i to OATLY (ali je ono iz DM-a jeftinije). Nadam se da sam ti pomogla)
Da, definitivno ga nije potrebno prokuhavati (mozas ga podgrijati) vec samo promuckati prije upotrebe jer se stvara talog na dnu tetrapaka. Jednom otvoreno treba se drzati u frizidetu i konzumirati kroz nekoliko dana.
Zna li netko gdje se osim u Ipercoopu moze kupiti sojino mlijeko za djecu od 1-3 godine (specijalno oznaceno na kutiji)?
Passek, znam da u Mercatoru imaš velik izbor (onom u Vukovarskoj) svih tih napitaka (organskih), ali nisam obraćala pažnju na to da li piše da je za djecu od 1-3 godine. U Bio&bio dućanima imaš BONSOY za koje piše da je za djecu iznad 1 godine...
link: http://www.biovega.hr/Default.aspx?tabid=85
Mony prvotno napisa
A nitko mi ovo nije odgovorio.
Cure hvala puno,mislim uopće sam zaboravila da sam postavila pitanje a post nisam otvarala sve dok se sad nisam sjetila kad sam postavila OPET pitanje na **** kašicama,mislim to mlijeko još stoji,sutra ide u otvaranje,hvala puno