Torte i kolači za neznalice

Thread: Torte i kolači za neznalice

  1. Ivon said:

    Default

    ma biskvit je super ispao, slijedila sam upute od beti od riječi do riječi, nakon što se ohladio bio je sočan iznutra, ali stvar je punjenja, trebala sam ga punit s nekom kremom a ne nutelom, jer ona kad se stisne je suha, sutra krećem u novo pečenje
     
  2. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Quote Originally Posted by Ivon View Post
    ma biskvit je super ispao, slijedila sam upute od beti od riječi do riječi, nakon što se ohladio bio je sočan iznutra, ali stvar je punjenja, trebala sam ga punit s nekom kremom a ne nutelom, jer ona kad se stisne je suha, sutra krećem u novo pečenje
    Uspjeh djeluje kao pozitivna motivacija. Samo naprijed!
     
  3. lasta's Avatar

    lasta said:

    Default

    nutela nema socnosti kao krema zato bi je trebala mjesati sa necim ili neku jednostavnu kremu..ako ti krema ne uspije uvjek imas one kreme u prahu koje smiksas sa mlijekom ali to ti je samo za situaciju totalne panike kada nemas vise vremena i razmisljas da li da sad taj kolac bacis kroz prozor sa petog kata (ma ne nisam ja ne jok)
     
  4. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Nutelu ne koristim, ali vjerojatno bi pomoglo da ju se pomiješa u omjeru 1:1 ili čak 1:2 sa biljnim šlagom (Hola ili slično).
     
  5. rehab said:

    Default

    Za malo finije kreme, nutela se može pomiješati i sa mascarpone sirom.
     
  6. Anemona's Avatar

    Anemona said:

    Default

    Krema koju sam na početku navela - puding od čokolade + Nutella mi je daleko najbolje čokoladna krema.
     
  7. Ivon said:

    Default

    nisam razmišljala da je pomiješam, ali na greškama se uči, iako nisam neki ljubitelj nutele, ako je kolač onda volim poštenu kremu
     
  8. sophie girafe said:

    Default

    sad kad sam usavrsila peglanje kosulja mogu se baciti na kolace. Jos ce rode od mene domacicu napraviti.
    ZAsto, o zasto svaki moj biskvit lijepo naraste u pecnici i skoro uvijek je ukusan, ali brate mili uvijek tijekom hladjenja padne?
    Znam da ima neka fora, ali ne znam koja.
     
  9. marijanada said:

    Default

    ako ide u prevruću pećnicu, prenaglo se digne, pa poslije padne.
    pećnica mora biti onak, 5 minuta do radne temperature

    pečeni biskvit se mora ostaviti u ugašenoj pećnici (malo otškrinutoj) da se unutra hladi barem 15 minuta

    ako se naglo izvadi van, opet padne (osim ako nije presuho pečen)

    to je iz mog iskustva, knjige vele svaka drukčije
     
  10. rehab said:

    Default

    Moje iskustvo je upravo suprotno, jednom sam ga ostavila u odškrinutoj pećnici, i sav se zgnjecao. Otad ga uvijek vadim odmah nakon pečenja, s tim da meni biskviti narastu i previše, pa se tijekom hlađenja spuste na optimalnu razinu. Jedini slučaj kad mi je biskvit previše pao bio je kad sam otvarala pećnicu tijekom pečenja.
     
  11. xxx said:

    Default

    Ja sam čula da se vrata ne smiju otvarati tijekom pečenja jer onda hladni zrak dođe na biskvit i on padne
     
  12. Anemona's Avatar

    Anemona said:

    Default

    Biskvit stavljam u ugrijanu rolu, ne otvaram do malo pred kraj, onda probam čačkalicom.
    Kad je gotov (ne lijepi se za čačkalicu) izvadim ga iz role i pokrijem krpom.
     
  13. Anemona's Avatar

    Anemona said:

    Default

    Quote Originally Posted by Ivon View Post
    nisam razmišljala da je pomiješam, ali na greškama se uči, iako nisam neki ljubitelj nutele, ako je kolač onda volim poštenu kremu
    A koja je za tebe poštena krema, ako smijem pitati? Kuhana od 16 jaja ili misliš na neku drugu kremu?
     
  14. mislava's Avatar

    mislava said:

    Default

    radila sam kremšnite po receptu sa prošle stranice.
    imam par nedoumica - krema mi je ispala malo pregusta, kao nabita - gdje sam fulala?
    da li u žutu kremu mogu odmah staviti sav šećer, pa dodati na kraju snijeg obični?
    sve u svemu, fine su, i veliko dijete je reklo da su ukusnije nego u slastičarni.
     
  15. *mamica*'s Avatar

    *mamica* said:

    Default

    Mislava, ja sam skužila da mi krema bude puuuno puno čvršća ako je naglo ohladim - znači odmah sa ploče iznesem van na balkon na zimu. Ako je postupno hladim, na sobnoj temperaturi, bude mekša. Možda je u tome problem?
     
  16. Jurana's Avatar

    Jurana said:

    Default

    Quote Originally Posted by mislava View Post
    radila sam kremšnite po receptu sa prošle stranice.
    imam par nedoumica - krema mi je ispala malo pregusta, kao nabita - gdje sam fulala?
    da li u žutu kremu mogu odmah staviti sav šećer, pa dodati na kraju snijeg obični?
    sve u svemu, fine su, i veliko dijete je reklo da su ukusnije nego u slastičarni.
    I ja sam ih danas radila.
    Šećer sam stavila u mlijeko istovremeno kad i gris.
    Ne znam na koji snijeg misliš - ako na šlag - ja nisam sladila slatko vrhnje.
    Mislim da bi rjeđa krema bila pomalo tekuća, ova mora biti čvrsta.

    Ali ja još svoje nisam načela
     
  17. mislava's Avatar

    mislava said:

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Mamina krema za kremšnite:

    Ovo je starinska krema, bez tvorničkih pripravaka.
    1 l mlijeka
    30 dkg šećera
    20 dkgbrašna
    4 jaja

    Žutanjke,pola šećera, brašno i 1-2 dl mlijeka se smiješa u glatku smjesu.
    Ostatak mlijeka staviti da se grije. Kad mlijeko prokuha, polako se, uz miješanje ulijeva smjesa brašna, šećera i žutanjaka. Treba kuhati na laganoj vatri uz stalno lagano miješanje od 5-7 minuta.

    Bjelanjke čvrsto stući sa drugom polovicom šećera. Bitno je da se bjelanjci umiješaju u vrelu kremu, lagano. Izgledati će kao samoborske kremšnite.

    Filati i staviti da se ohladi.
    Meni je finije ako sama pečem kore od lisnatog tijesta.
    po ovom receptu sam radila.
    mislim da nije problem u hlađenju, bila je gusta već u loncu, dok sam miješala ovih 5-7 minuta.
    al šta jes, fine su.
     
  18. Jurana's Avatar

    Jurana said:

    Default

    Oh, sorry, ja radila po ovom
     
  19. Ivon said:

    Default

    naravno da smiješ, nutela mi je za palačinke ili u letu za kruh, za kolače mi nije. Nije mi baš zanimljivo nutela i biskvit. naravno da ne mora biti krema od 16 jaja, ali postoji jako finih kolača s kremama za njih.
    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    A koja je za tebe poštena krema, ako smijem pitati? Kuhana od 16 jaja ili misliš na neku drugu kremu?
     
  20. mislava's Avatar

    mislava said:

    Default

    Jurana,
    jesi zadovoljna lažnim kremšnitama?

    U kik-u sam kupila fora ukrase sitne za kolače, u obliku zeca, pilića, tulipana...baš su štosni za ukrasiti kolače i torte (8 kn koštaju).
     
  21. Jurana's Avatar

    Jurana said:

    Default

    One u frižideru, a ja na poslu
    Nisam ih još probala, ali javit ću.
     
  22. Ivon said:

    Default

    slatko mi je to morat ću i ja poslat mm po to

    U kik-u sam kupila fora ukrase sitne za kolače, u obliku zeca, pilića, tulipana...baš su štosni za ukrasiti kolače i torte (8 kn koštaju).[/QUOTE]
     
  23. mislava's Avatar

    mislava said:

    Default

    Ivon,
    ako nam torte ne budu bogznakaj okusom, barem će lijepo izgledati
     
  24. Ivon said:

    Default

    hahahah istina neće obraćati pažnju na okus haha
    Quote Originally Posted by mislava View Post
    Ivon,
    ako nam torte ne budu bogznakaj okusom, barem će lijepo izgledati
     
  25. Anemona's Avatar

    Anemona said:

    Default

    Quote Originally Posted by Ivon View Post
    naravno da smiješ, nutela mi je za palačinke ili u letu za kruh, za kolače mi nije. Nije mi baš zanimljivo nutela i biskvit. naravno da ne mora biti krema od 16 jaja, ali postoji jako finih kolača s kremama za njih.
    Sve ok.
    Pečem torte i kolače za sve rođendana, povremeno i torte za prijatelje, pa bih rekla da imam prilično iskustva.
    Ovo nije kao Nutella namazana na palačinku, ovo je krema u kojoj je Nutella dodatak okusa kao da staviš čokoladu i maslac za masnoću,...
    Ovo nije Nutella i biskvit, to je krema na bazi pudinga kojoj Nutella poboljšava okus.
    Ali nema veze, svako ima svoj ukus.
     
  26. Anemona's Avatar

    Anemona said:

    Default

    Dodatak, baš me vuče krema za jezik.
    Meni najčešće i nekako najbolje kreme su:
    - kombinacija pudinga s dodacima (Nutella, vrhnje za šlag, čokolada,...)
    - kuhana krema "vanilija" (mlijeko, jaja, gustin ili brašno + arome)
    - krema topljeno slatko vrhnje + čokolada
    - kuhana krema + kokos
    - kuhana čokoladna krema + orasi
    - krema sir maskarpone u kombinaciji s topljenom čokoladom (jako fino)
    ....
    Trenutno mi druge ne padaju na pamet, dodam kasnije.
     
  27. ribice's Avatar

    ribice said:

    Default

    Moja mi je baka dala recept za kremšnite koje radim godinama, vrlo fine.

    lisnato tjesto razvaljano na suprotnoj strani lima za pečenje i spečeno x2 kom
    krema:
    2 l mlijeka
    4-5 žutanjaka ( ako su kupovna a ne domaća može i 6)
    pola gustina
    4 žlice brašna
    8 žlica šećera
    vanilija po želji ( može mahuna, vanili šećer ili aroma)

    izmiksati bjeljanjke s 3 žlice šečera i na kraju umješati u vruću kremu.

    Kremu skuhati tako da se u pola l umješa gustin, brašno i žutanjci a stavi se zakuhati 1.5 litre mlijeka sa šećerom i vanilijom. Kada bude blizu da zakuha doda se ostatak i kuha dok se dobro ne zgusne u tako vruću kremu dodati izmiksane bjelanjke s šećerom i to dobro promješati špatulom i sve izliti u duboki lim na jedan sloj lisnatog.

    Kad se malo ohladi staviti i drugi sloj.

    Zajamčeno odlične!
     
  28. lasta's Avatar

    lasta said:

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Dodatak, baš me vuče krema za jezik.
    Meni najčešće i nekako najbolje kreme su:
    - kombinacija pudinga s dodacima (Nutella, vrhnje za šlag, čokolada,...)
    - kuhana krema "vanilija" (mlijeko, jaja, gustin ili brašno + arome)
    - krema topljeno slatko vrhnje + čokolada
    - kuhana krema + kokos
    - kuhana čokoladna krema + orasi
    - krema sir maskarpone u kombinaciji s topljenom čokoladom (jako fino)
    ....
    Trenutno mi druge ne padaju na pamet, dodam kasnije.
    par osnovnih krema kojima dodaš svaki put nešto drugo pa je svaki put nova krema
    meni najdraže su
    -kuhana vanilin krema
    -mascarpone+nutella (moram probati sa topljenom čokoladom mmmmmmm...)
     
  29. lasta's Avatar

    lasta said:

    Default

    Imala i ja dobar recept za kremšnite i onda moj muž odlučio pomoći,on će kuhati kremu
    I kuha,mješa on,mješa on i gotovooooo. Kažem ja daj još malo nekako mi je rjetka,a ne stisnuti će se si luda biti će ko kamen. OK.
    Ohladilo se i kako je netko napisao daj slamke idemo jesti.
    Neznam zašto više nema želju za kremšnitama,baš su bile žute (domaća jaja)
    Last edited by lasta; 15.03.2013 at 14:16.
     
  30. Beti3's Avatar

    Beti3 said:

    Default

    Quote Originally Posted by mislava View Post
    po ovom receptu sam radila.
    mislim da nije problem u hlađenju, bila je gusta već u loncu, dok sam miješala ovih 5-7 minuta.
    al šta jes, fine su.
    Zar ti se nije smekšala kad si dodala tučene bjelanjke u vrelu kremu? Tada dobije pravu konzistenciju.
     
  31. vissnja said:

    Default

    Anemona a vidiš ja nikako ne volim puding u tortama i kolačima. Ni gustin.

    Ja uglavnom za jednostavnije kolače (one za posle nedeljnog ručka) stavljam slatku pavlaku (ne hola nego pravu, mlečnu) sa čokoladom.
    A za ozbiljnije torte po receptu pravim kremu, ali to su uglavnom dve, tri varijante u kojima se jaja kuvaju na pari, dodaje čokolada (ili ne) i puter, pa u neku bez čokolade idu mleveni orasi, ili sneg od belanaca...
     
  32. vissnja said:

    Default

    Inače da bi mi se krema stegla meni se čini da je bitno samo dobro je ukuvati i dodati puter kad se već dobro prohladi. Nestegnute, "klimave" i retke kreme sam imala kada mi se nije dalo da dovoljno dugo kuvam (tj. da stojim i mešam).
     
  33. Anemona's Avatar

    Anemona said:

    Default

    Kreme s jajima više ne kuham jer ne smijem jesti jaja, ali ok su mi.
    Mada uvijek sam preferirala dio jaja zamijeniti nečim.
    Ne volim općenito kolače i kreme s puno jaja. Tri do četiri uvrh glave.
     
  34. Mojca's Avatar

    Mojca said:

    Default

    Quote Originally Posted by vissnja View Post
    Anemona a vidiš ja nikako ne volim puding u tortama i kolačima. Ni gustin.

    Ja uglavnom za jednostavnije kolače (one za posle nedeljnog ručka) stavljam slatku pavlaku (ne hola nego pravu, mlečnu) sa čokoladom.
    A za ozbiljnije torte po receptu pravim kremu, ali to su uglavnom dve, tri varijante u kojima se jaja kuvaju na pari, dodaje čokolada (ili ne) i puter, pa u neku bez čokolade idu mleveni orasi, ili sneg od belanaca...
    X!

    Kreme na bazi pudinga ni ne smatram kremama. Uz dužno poštovanje prema svim domaćicama koje ih rade... i da mogu biti ukusni kolači s njima, ali meni to jednostavno nije to.
    Možda zato jer ni ne znam skuhati puding.
     
  35. Anemona's Avatar

    Anemona said:

    Default

    Mojca, sve pet. Daj onda još koji recept za finu kremu. Dobar recept uvijek dobro dođe.
    (samo s čim manje jaja).
    Baš uskoro trebam opet finu toru.
    Vissnja i ti slobodno daš neki konkretan, nemoj samo prigovarati.
     
  36. Mojca's Avatar

    Mojca said:

    Default

    Recimo ona s prethodne strane, nutela i mascarpone + prženi što mljeveni, što sjeckani lješnjaci je meni jako fina (ako pričamo o jednostavnima).
    Budem malo prelistala svoju tekicu.
    Last edited by Mojca; 15.03.2013 at 20:16.
     
  37. Anemona's Avatar

    Anemona said:

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Recimo ona s prethodne strane, nutela i mascarpone + prženi što mljeveni, što sjeckani lješnjaci je meni jako fina (ako pričamo o jednostavnima).
    Budem malo prelistala svoju tekicu.
    Moram probati, sigurno je fina, ali Ivon recimo ne voli Nutellu u kremi.
    Meni je super mascarpone + vrhnje za šlag + otopljena čokolada (još najbolje paše bijela).
    Mada su mi te kreme s mascarponeom više zimske kombinacije, za ljetne torte volim lakše kreme.
     
  38. Anemona's Avatar

    Anemona said:

    Default

    Da napišem i recept:
    - izmiksati 500 ml vrhnja za šlag s 2 vanil šećera
    - otopiti na pari (ili u mikrovalnoj tko ne radi na pari) 200 g bijele čokolade (može i neka druga)
    - 500 g mascarponea izmiksati s tom otopljenom čokoladom i na kraju umiksati napravljen ovaj šlag iz prve stavke.
     
  39. vissnja said:

    Default

    Anemona ja ti pravim 3-4 torte uvek u krug, i najmanja ima 8 jaja i to još idu živa belanca.
    I ni jedna nije voćna, mi ne ljubimo voće. Pravim piškota tortu (8 jaja), devojački poljubac (15 jaja), čokoladnu (16 jaja), reform (12 jaja). I pravim rozen tortu, sa onim kupovnim koricama, ali to računam pod kolač pošto se tako seče i može da se jede prstima.

    Inače i ja ko Mojca, volim da je kolač THE kolač, bomba u svakom smislu. E sad drugi je par cipela kada bi i koliko trebalo jesti takve torte i kolače.
     
  40. Anemona's Avatar

    Anemona said:

    Default

    Ok, ove mi ne trebaš pisati.
     
  41. Beti3's Avatar

    Beti3 said:

    Default

    Torte BEZ kreme od pudinga i bez jaja u kremi

    TORTA OD BADEMA
    Tijesto
    11 dkg putra
    11 dkg šećera
    16 dkg meljenih badema
    1 dl hladnog mlijeka
    2 jaja
    15 dkg brašna
    1/2 praška za pecivo

    Istući maslac, dodati šećer i žutanjke, stalno miksati, zatim dodati brašno sa praškom, meljene bademe i mlijeko isto miksati, na kraju umiješati lagano tučene bjelanjke. Ispeći i hladno prerezati napola.

    Krema:

    5 dkg putra
    5 dkg šećera
    5 dkg meljenih badema

    Putar i šećer dobro istući mikserom pa dodati meljene bademe. Namazati kremu i u sredini i na vrhu, napraviti ukrasnu rešetku od šlaga i ukrasiti prženim bademima.

    Ukrašavanje je po želji. Fino!!

    TORTA OD ORAHA

    6 jaja
    14 dkg šećera
    14 dkg oraha
    5 dkg mrvica
    malo ruma po želji
    ( NEMA brašna)

    Tući žutanjke sa šećerom, dodati mrvice, rum, meljene orahe, pa lagano umiješati tučene bjelanjke.

    Peći kao svaki biskvit, pazeći da se ne prepeče.

    Krema
    10 dkg putra
    5 dkg šećera u prahu
    7 dkg meljenih oraha
    3 žlice crne kave

    Najprije smiksati maslac i šećer, pa dodati orahe i ohlađenu crnu kavu.

    Biskvit prerezati popola, namazati i u sredini i na vrh kremu i ukrasiti meljenim orasima.

    TORTA OD NARANČE

    Tijesto
    10 dkg putra
    15 dkg šećera
    3 jaja
    20 dkg brašna
    1/2 praška za pecivo
    7 dkg naribane čokolade
    sok pola limuna
    sok 1 i 1/2 naranče

    Opet istim redom: miksati putar i šećer, dodati žutanjke, brašno sa praškom, mlijeko, sokove, čokoladu i na kraju umiješati lagano tučene bjelanjke. Ispeći, ohladiti pa prerezati.

    KREMA:
    6 dkg putra
    6 dkg šećera
    sok pola naranče

    Fila se namaže između dvije oblatne, a na vrhu se stavi glazura napravljena od soka jedne naranče pomiješana sa šećerom u prahu. Količina šećera ovisi o količini soka.
     
  42. Mojca's Avatar

    Mojca said:

    Default

    Quote Originally Posted by vissnja View Post
    Anemona ja ti pravim 3-4 torte uvek u krug, i najmanja ima 8 jaja i to još idu živa belanca.
    I ni jedna nije voćna, mi ne ljubimo voće. Pravim piškota tortu (8 jaja), devojački poljubac (15 jaja), čokoladnu (16 jaja), reform (12 jaja). I pravim rozen tortu, sa onim kupovnim koricama, ali to računam pod kolač pošto se tako seče i može da se jede prstima.

    Inače i ja ko Mojca, volim da je kolač THE kolač, bomba u svakom smislu. E sad drugi je par cipela kada bi i koliko trebalo jesti takve torte i kolače.
    Nisam se dobro izrazila... ja ne tražim bombu, samo sam jako principijelna, ne koristim ništa gotovo, ni kore, ni kreme, ni puding... onda ću rađe otići u neku finu slastičarnu i kupiti gotovu tortu ili naručiti kod nekog provjerenog tko to radi u fušu...

    Ovo što Beti piše je nalik mojim receptima. Ne stignem sad.
     
  43. rehab said:

    Default

    Beti, ja jednom radila ovu tvoju tortu od badema, ali jako mi se osjetila tekstura šećera u kremi, baš je krckao pod zubima, i svi su to osjetili... Može li se umjesto običnog šećera staviti šećer u prahu ? Ako može, pretpostavljam da bi onda trebala ići manja količina, jer ŠUP je slađi od običnog šećera (barem meni) ?
     
  44. Beti3's Avatar

    Beti3 said:

    Default

    Zato ja gledam koji šećer kupujem. Neki su tako grubi kao da su ga "sjekirom rezali". Osjeti se kroz papir kolika je gruboća kad popipaš na polici. Najbolje je isprobati i držati se te marke. Ja kupujem Premijer, tvornica šećera Osijek, ali možda su i drugi tako sitnije meljeni.
    Nekako mi šećer u prahu ne paše u ovu kremu.
     
  45. vissnja said:

    Default

    Beti ova od badema sjajno zvuči. Probam je prvom prilikom!
     
  46. rehab said:

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Zato ja gledam koji šećer kupujem. Neki su tako grubi kao da su ga "sjekirom rezali". Osjeti se kroz papir kolika je gruboća kad popipaš na polici. Najbolje je isprobati i držati se te marke. Ja kupujem Premijer, tvornica šećera Osijek, ali možda su i drugi tako sitnije meljeni.
    Nekako mi šećer u prahu ne paše u ovu kremu.
    Črast mi (što bi Ingrid rekla), nemam kad s dvoje djece na vratu meljati šećere po rukama da vidim koji je nježniji. Hajde ti meni napiši koliko bi stavila šećera u prahu, pa ti ja javim jel ide u kremu ili ne ide
     
  47. Beti3's Avatar

    Beti3 said:

    Default

    Ja bi stavila trećinu manje šećera. Ali, onda bi bilo premalo kreme, jer je ionako ima taman.

    Ili, sameljem malo pregrubi šećer u mlincu za kavu. Onako, koju sekundu, da bude sitniji, ali ne u prahu. Pa je ista količina.male tajne malih majstora kuhinje .

    AdioMare, nije to puno putra. 5 dkg je petina paketića, jedna velika žlica, a 10 dkg samo duplo toliko. Kad je krema od putra, nje nije za debelo namazati, neko onako tanko, kao pekmez što se maže. ne treba debela krema kad je i tijesto ovako fino i sočno. Probaj. O, da čitam te na temi o četrdesetima hehe...
     
  48. AdioMare's Avatar

    AdioMare said:

    Default

    beti
    naravno da nije 5 dag putra puno, ja u svoje kreme znam stavit i više
    općenito mi okus takvih butter krema nije privlačan, a količinski mi je to premalo kreme za jednu tortu
    za moj ukus nikada torta ne može biti presaftna i prenafilana
    a ponekad ne mora niti biti nafilana, a da ju obožavam, poput one pusićkine

    ali nema te torte koju ja neću jesti
    kad ih drugi rade meni su sve odlične, i sa biljnim vrhnjem i sa pudingom i papicom
    kada ja pečem onda užasno probirem recepte
     
  49. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    a jel vi imate običaj ponavljati kolače?
    ja ponavljam samo božićne, iz tradicijskih razloga.
    ako ikad i pravim kolač ili tortu, uvijek drugačiju, nađem na netu nešto što mi se čini zgodnim.
    zato se i ne usudim ništa staviti vama.
    meni svaki kolač savršeno uspije, svi ovi sa biskvitima i kremama.
    ali ne mogu preporučiti ništa na temelju jednokratnoga iskustva.

    uostalom, ja napravim možda 5 kolača godišnje (ne računajući božić)
    pa i nisam mjerodavna ni za šta
     
  50. Mima's Avatar

    Mima said:

    Default

    Meni su recimo ove putar kreme i takve torte totalno neprivlačne; a i torte/kolači sa kremama općenito.
    Ja uvijek radim iste torte - zapravo uopće ne volim raditi kolače (a i ne znam baš) pa sam naučila raditi nekoliko torti i te stalno vrtim (a sve su bez krema) - sacher, schwarzwald, torta od sira, torta od mrkve, linzer torta + neke varijacije na njih.
    Volim i sve sa voćem, recimo nedavno sam u svoju kolekciju uvrstila i štrudel tortu sa coolinarike koja mi je savršena.
    Jedino mi je ok ganache krema pa nekad napravim neku trotu ili kolač sa njom.