podižem temu
podižem temu
ja ne kupujem jer mi mama radi domaće, pa nemam potrebe, al znam da sam kupila jednom i bila je preslatka
napreskokce sam pročitala ove dvije strane i baš ste super kako ste priskočile pomoći!
ja bi samo rekla da jedan te isti biskvit može ispasti i presuh i dovoljno vlažan.
Stvar je u tome da se ne smije predugo peći. Čim se gore uhvati korica, za nekih 10 minuta je biskvit pečen. Tad se provjeri čačkalicom (iskusni to rade samo pritiskom prsta na površinu biskvita).
Ako je pečen, ugasi se pećnica i kolač se ostavi u otškrinutoj pećnici da se hladi oko 15 minuta.
Kada bi ga odmah izvadili van, pao bi (sjeo ili uleknuo se).
Kada se biskvit predugo peče, on se previše isuši, ali zato ne može sjesti (ulkenuti se) ako se izvadi odmah iz vruće pećnice. Zato možete pomisliti da je super ispao, a kasnije vidite da je suh. Najbolji je kad se korica na vrhu nije skroz osušila, već se zalijepi za suhi prst. Tad je vlažnost najbolja.
ma biskvit je super ispao, slijedila sam upute od beti od riječi do riječi, nakon što se ohladio bio je sočan iznutra, ali stvar je punjenja, trebala sam ga punit s nekom kremom a ne nutelom, jer ona kad se stisne je suha, sutra krećem u novo pečenje![]()
nutela nema socnosti kao krema zato bi je trebala mjesati sa necim ili neku jednostavnu kremu..ako ti krema ne uspije uvjek imas one kreme u prahu koje smiksas sa mlijekom ali to ti je samo za situaciju totalne panike kada nemas vise vremena i razmisljas da li da sad taj kolac bacis kroz prozor sa petog kata (ma ne nisam ja ne jok)
Nutelu ne koristim, ali vjerojatno bi pomoglo da ju se pomiješa u omjeru 1:1 ili čak 1:2 sa biljnim šlagom (Hola ili slično).
Za malo finije kreme, nutela se može pomiješati i sa mascarpone sirom.
Krema koju sam na početku navela - puding od čokolade + Nutella mi je daleko najbolje čokoladna krema.
nisam razmišljala da je pomiješam, ali na greškama se uči, iako nisam neki ljubitelj nutele, ako je kolač onda volim poštenu kremu![]()
Sve ok.
Pečem torte i kolače za sve rođendana, povremeno i torte za prijatelje, pa bih rekla da imam prilično iskustva.
Ovo nije kao Nutella namazana na palačinku, ovo je krema u kojoj je Nutella dodatak okusa kao da staviš čokoladu i maslac za masnoću,...
Ovo nije Nutella i biskvit, to je krema na bazi pudinga kojoj Nutella poboljšava okus.![]()
Ali nema veze, svako ima svoj ukus.![]()
sad kad sam usavrsila peglanje kosulja mogu se baciti na kolace.Jos ce rode od mene domacicu napraviti.
ZAsto, o zasto svaki moj biskvit lijepo naraste u pecnici i skoro uvijek je ukusan, ali brate mili uvijek tijekom hladjenja padne?
Znam da ima neka fora, ali ne znam koja.![]()
ako ide u prevruću pećnicu, prenaglo se digne, pa poslije padne.
pećnica mora biti onak, 5 minuta do radne temperature
pečeni biskvit se mora ostaviti u ugašenoj pećnici (malo otškrinutoj) da se unutra hladi barem 15 minuta
ako se naglo izvadi van, opet padne (osim ako nije presuho pečen)
to je iz mog iskustva, knjige vele svaka drukčije
Moje iskustvo je upravo suprotno, jednom sam ga ostavila u odškrinutoj pećnici, i sav se zgnjecao. Otad ga uvijek vadim odmah nakon pečenja, s tim da meni biskviti narastu i previše, pa se tijekom hlađenja spuste na optimalnu razinu. Jedini slučaj kad mi je biskvit previše pao bio je kad sam otvarala pećnicu tijekom pečenja.
Ja sam čula da se vrata ne smiju otvarati tijekom pečenja jer onda hladni zrak dođe na biskvit i on padne
Biskvit stavljam u ugrijanu rolu, ne otvaram do malo pred kraj, onda probam čačkalicom.
Kad je gotov (ne lijepi se za čačkalicu) izvadim ga iz role i pokrijem krpom.
radila sam kremšnite po receptu sa prošle stranice.
imam par nedoumica - krema mi je ispala malo pregusta, kao nabita - gdje sam fulala?
da li u žutu kremu mogu odmah staviti sav šećer, pa dodati na kraju snijeg obični?
sve u svemu, fine su, i veliko dijete je reklo da su ukusnije nego u slastičarni.
Mislava, ja sam skužila da mi krema bude puuuno puno čvršća ako je naglo ohladim - znači odmah sa ploče iznesem van na balkon na zimu. Ako je postupno hladim, na sobnoj temperaturi, bude mekša. Možda je u tome problem?
Jurana,
jesi zadovoljna lažnim kremšnitama?
U kik-u sam kupila fora ukrase sitne za kolače, u obliku zeca, pilića, tulipana...baš su štosni za ukrasiti kolače i torte (8 kn koštaju).
One u frižideru, a ja na poslu
Nisam ih još probala, ali javit ću.
slatko mi je tomorat ću i ja poslat mm po to
U kik-u sam kupila fora ukrase sitne za kolače, u obliku zeca, pilića, tulipana...baš su štosni za ukrasiti kolače i torte (8 kn koštaju).[/QUOTE]
Ivon,
ako nam torte ne budu bogznakaj okusom, barem će lijepo izgledati![]()
Dodatak, baš me vuče krema za jezik.
Meni najčešće i nekako najbolje kreme su:
- kombinacija pudinga s dodacima (Nutella, vrhnje za šlag, čokolada,...)
- kuhana krema "vanilija" (mlijeko, jaja, gustin ili brašno + arome)
- krema topljeno slatko vrhnje + čokolada
- kuhana krema + kokos
- kuhana čokoladna krema + orasi
- krema sir maskarpone u kombinaciji s topljenom čokoladom (jako fino)
....
Trenutno mi druge ne padaju na pamet, dodam kasnije.![]()
Inače da bi mi se krema stegla meni se čini da je bitno samo dobro je ukuvati i dodati puter kad se već dobro prohladi. Nestegnute, "klimave" i retke kreme sam imala kada mi se nije dalo da dovoljno dugo kuvam (tj. da stojim i mešam).
Moja mi je baka dala recept za kremšnite koje radim godinama, vrlo fine.
lisnato tjesto razvaljano na suprotnoj strani lima za pečenje i spečeno x2 kom
krema:
2 l mlijeka
4-5 žutanjaka ( ako su kupovna a ne domaća može i 6)
pola gustina
4 žlice brašna
8 žlica šećera
vanilija po želji ( može mahuna, vanili šećer ili aroma)
izmiksati bjeljanjke s 3 žlice šečera i na kraju umješati u vruću kremu.
Kremu skuhati tako da se u pola l umješa gustin, brašno i žutanjci a stavi se zakuhati 1.5 litre mlijeka sa šećerom i vanilijom. Kada bude blizu da zakuha doda se ostatak i kuha dok se dobro ne zgusne u tako vruću kremu dodati izmiksane bjelanjke s šećerom i to dobro promješati špatulom i sve izliti u duboki lim na jedan sloj lisnatog.
Kad se malo ohladi staviti i drugi sloj.
Zajamčeno odlične!
Imala i ja dobar recept za kremšnite i onda moj muž odlučio pomoći,on će kuhati kremu
I kuha,mješa on,mješa on i gotovooooo. Kažem ja daj još malo nekako mi je rjetka,a ne stisnuti će se si luda biti će ko kamen. OK.
Ohladilo se i kako je netko napisao daj slamke idemo jesti.
Neznam zašto više nema želju za kremšnitama,baš su bile žute (domaća jaja)![]()
Posljednje uređivanje od lasta : 15.03.2013. at 15:16
Anemona a vidiš ja nikako ne volim puding u tortama i kolačima. Ni gustin.
Ja uglavnom za jednostavnije kolače (one za posle nedeljnog ručka) stavljam slatku pavlaku (ne hola nego pravu, mlečnu) sa čokoladom.
A za ozbiljnije torte po receptu pravim kremu, ali to su uglavnom dve, tri varijante u kojima se jaja kuvaju na pari, dodaje čokolada (ili ne) i puter, pa u neku bez čokolade idu mleveni orasi, ili sneg od belanaca...
Kreme s jajima više ne kuham jer ne smijem jesti jaja, ali ok su mi.
Mada uvijek sam preferirala dio jaja zamijeniti nečim.
Ne volim općenito kolače i kreme s puno jaja. Tri do četiri uvrh glave.
Mojca, sve pet. Daj onda još koji recept za finu kremu. Dobar recept uvijek dobro dođe.
(samo s čim manje jaja).
Baš uskoro trebam opet finu toru.
Vissnja i ti slobodno daš neki konkretan, nemoj samo prigovarati.![]()
Recimo ona s prethodne strane, nutela i mascarpone + prženi što mljeveni, što sjeckani lješnjaci je meni jako fina (ako pričamo o jednostavnima).
Budem malo prelistala svoju tekicu.
Posljednje uređivanje od Mojca : 15.03.2013. at 21:16
Da napišem i recept:
- izmiksati 500 ml vrhnja za šlag s 2 vanil šećera
- otopiti na pari (ili u mikrovalnoj tko ne radi na pari) 200 g bijele čokolade (može i neka druga)
- 500 g mascarponea izmiksati s tom otopljenom čokoladom i na kraju umiksati napravljen ovaj šlag iz prve stavke.
Anemona ja ti pravim 3-4 torte uvek u krug, i najmanja ima 8 jajai to još idu živa belanca.
I ni jedna nije voćna, mi ne ljubimo voće. Pravim piškota tortu (8 jaja), devojački poljubac (15 jaja), čokoladnu (16 jaja), reform (12 jaja). I pravim rozen tortu, sa onim kupovnim koricama, ali to računam pod kolač pošto se tako seče i može da se jede prstima.
Inače i ja ko Mojca, volim da je kolač THE kolač, bomba u svakom smislu. E sad drugi je par cipela kada bi i koliko trebalo jesti takve torte i kolače.
Nisam se dobro izrazila... ja ne tražim bombu, samo sam jako principijelna, ne koristim ništa gotovo, ni kore, ni kreme, ni puding... onda ću rađe otići u neku finu slastičarnu i kupiti gotovu tortu ili naručiti kod nekog provjerenog tko to radi u fušu...
Ovo što Beti piše je nalik mojim receptima. Ne stignem sad.
Beti, ja jednom radila ovu tvoju tortu od badema, ali jako mi se osjetila tekstura šećera u kremi, baš je krckao pod zubima, i svi su to osjetili... Može li se umjesto običnog šećera staviti šećer u prahu ? Ako može, pretpostavljam da bi onda trebala ići manja količina, jer ŠUP je slađi od običnog šećera (barem meni) ?
Torte BEZ kreme od pudinga i bez jaja u kremi
TORTA OD BADEMA
Tijesto
11 dkg putra
11 dkg šećera
16 dkg meljenih badema
1 dl hladnog mlijeka
2 jaja
15 dkg brašna
1/2 praška za pecivo
Istući maslac, dodati šećer i žutanjke, stalno miksati, zatim dodati brašno sa praškom, meljene bademe i mlijeko isto miksati, na kraju umiješati lagano tučene bjelanjke. Ispeći i hladno prerezati napola.
Krema:
5 dkg putra
5 dkg šećera
5 dkg meljenih badema
Putar i šećer dobro istući mikserom pa dodati meljene bademe. Namazati kremu i u sredini i na vrhu, napraviti ukrasnu rešetku od šlaga i ukrasiti prženim bademima.
Ukrašavanje je po želji. Fino!!
TORTA OD ORAHA
6 jaja
14 dkg šećera
14 dkg oraha
5 dkg mrvica
malo ruma po želji
( NEMA brašna)
Tući žutanjke sa šećerom, dodati mrvice, rum, meljene orahe, pa lagano umiješati tučene bjelanjke.
Peći kao svaki biskvit, pazeći da se ne prepeče.
Krema
10 dkg putra
5 dkg šećera u prahu
7 dkg meljenih oraha
3 žlice crne kave
Najprije smiksati maslac i šećer, pa dodati orahe i ohlađenu crnu kavu.
Biskvit prerezati popola, namazati i u sredini i na vrh kremu i ukrasiti meljenim orasima.
TORTA OD NARANČE
Tijesto
10 dkg putra
15 dkg šećera
3 jaja
20 dkg brašna
1/2 praška za pecivo
7 dkg naribane čokolade
sok pola limuna
sok 1 i 1/2 naranče
Opet istim redom: miksati putar i šećer, dodati žutanjke, brašno sa praškom, mlijeko, sokove, čokoladu i na kraju umiješati lagano tučene bjelanjke. Ispeći, ohladiti pa prerezati.
KREMA:
6 dkg putra
6 dkg šećera
sok pola naranče
Fila se namaže između dvije oblatne, a na vrhu se stavi glazura napravljena od soka jedne naranče pomiješana sa šećerom u prahu. Količina šećera ovisi o količini soka.
Zato ja gledam koji šećer kupujem. Neki su tako grubi kao da su ga "sjekirom rezali". Osjeti se kroz papir kolika je gruboća kad popipaš na polici. Najbolje je isprobati i držati se te marke. Ja kupujem Premijer, tvornica šećera Osijek, ali možda su i drugi tako sitnije meljeni.
Nekako mi šećer u prahu ne paše u ovu kremu.
Beti ova od badema sjajno zvuči. Probam je prvom prilikom!
Ja bi stavila trećinu manje šećera. Ali, onda bi bilo premalo kreme, jer je ionako ima taman.
Ili, sameljem malo pregrubi šećer u mlincu za kavu. Onako, koju sekundu, da bude sitniji, ali ne u prahu. Pa je ista količina.male tajne malih majstora kuhinje.
AdioMare, nije to puno putra. 5 dkg je petina paketića, jedna velika žlica, a 10 dkg samo duplo toliko. Kad je krema od putra, nje nije za debelo namazati, neko onako tanko, kao pekmez što se maže. ne treba debela krema kad je i tijesto ovako fino i sočno. Probaj. O, da čitam te na temi o četrdesetima hehe...
beti
naravno da nije 5 dag putra puno, ja u svoje kreme znam stavit i više
općenito mi okus takvih butter krema nije privlačan, a količinski mi je to premalo kreme za jednu tortu
za moj ukus nikada torta ne može biti presaftna i prenafilana
a ponekad ne mora niti biti nafilana, a da ju obožavam, poput one pusićkine
ali nema te torte koju ja neću jesti
kad ih drugi rade meni su sve odlične, i sa biljnim vrhnjem i sa pudingom i papicom
kada ja pečem onda užasno probirem recepte
a jel vi imate običaj ponavljati kolače?
ja ponavljam samo božićne, iz tradicijskih razloga.
ako ikad i pravim kolač ili tortu, uvijek drugačiju, nađem na netu nešto što mi se čini zgodnim.
zato se i ne usudim ništa staviti vama.
meni svaki kolač savršeno uspije, svi ovi sa biskvitima i kremama.
ali ne mogu preporučiti ništa na temelju jednokratnoga iskustva.
uostalom, ja napravim možda 5 kolača godišnje (ne računajući božić)
pa i nisam mjerodavna ni za šta![]()
Meni su recimo ove putar kreme i takve torte totalno neprivlačne; a i torte/kolači sa kremama općenito.
Ja uvijek radim iste torte - zapravo uopće ne volim raditi kolače (a i ne znam baš) pa sam naučila raditi nekoliko torti i te stalno vrtim (a sve su bez krema) - sacher, schwarzwald, torta od sira, torta od mrkve, linzer torta + neke varijacije na njih.
Volim i sve sa voćem, recimo nedavno sam u svoju kolekciju uvrstila i štrudel tortu sa coolinarike koja mi je savršena.
Jedino mi je ok ganache krema pa nekad napravim neku trotu ili kolač sa njom.