Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 56 od 56

Tema: Problem

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Joj, što mi fali funkcija edit...

Zaboravila sam napisati da je na odjelu babinjača cca. 40 rodilja i da smo 24satni rooming in tražile samo mara i ja. Meni su takve stvari jako, jako tužne. Možda nema veze s ovim topicom...a možda i ima.
    luna, ne da bih sada branila ili napadala druge mame, ali mislim da puno toga ovisi o opcoj atmosferi koja vlada u drustvu.
    ja sam onako vise streberski tip i procitala sam puno knjiga prije sest godina kad sam bila trudna. (mnogi bas i nisu knjiski tipovi)
    bila sam trudna zajedno sa svojom dobrom prijateljicom, koja je vec bila mama i bila iskusna glede prirodnog poroda.
    vecina mojih prijateljica ovdije u becu je vec imala djecu i uzivala u rooming inu, jer je to ovdije normalno.
    ne samo da je to normalno, nego su mi i donijeli onaj dodatak za krevet da mozemo udobno spavati u mom krevetu.
    i za mene je potpuno nezamislivo bilo sto drugo. pretrpila bih i rezanja i bilo sto drugo, ali dijete ne bih dala.

medutim, pitam se da li bih i ja bila na istom stupnju svijesti, da sam bila u zagrebu.
    mojim prijateljicama u makarskoj bilo je potpuno normalno da bebe vide 4 puta dnevno, jer se "to tako radi", "doktor kaze", "svi drugi su to isto tako radili", "osoblje ne dopusta drugacije". i da ih tate vide 5 minuta dnevno.
    a ne bih mogla reci da su one lose mame ili da svoje bebe vole manje nago ja svoju curicu.

imas potpuno pravo kada kazes da mame moraju i same mijenjati stanje stvari, ali mislim da i od institucija moraju doci promjene, jer nisu sve mame ni jednako borbene i snazne kao na primjer ti.

inace, jako mi je drago za tebe, mada sam pretpostavljala (ne poznam te, ali stvori se nekakav "psiholoski profil" preko postova), da bi sve trebalo biti dobro, jer ti si borbena i snazna, a pri tom imas ugodan i nekonfliktan nacin.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

seni, o ovoj temi vec dugo razmisljam

i da, i na institucijama je da mijenjaju sustav, ali i na nama roditeljima je odgovornost

sto je mm rekao, rode su napravile veliku stvar, prosirile su vidike na poljima roditeljstva a koliko jos imamo suzenih vidika koje ti nema tko prosiriti....koliko jos stvari uzimas zdravo za bgotovo i radis krivo...

izuzetno je tesko siriti vidike u sredinama koje su za to tvrde, ali nije samo drustvo krivo, i roditelji bi trebali poceti razmisljati, nekako, citajuci, informirajuci se, trebaju biti ambiciozni po pitanju sto boljeg zivljenja....

na znanju utemeljen izbor-kao moto rode- jako mi se svidja!

znaci, ne sudim zene koje nemaju gdje procitati, saznati, vidjeti, ustvari ne sudim nikoga, ali mi je uvijek zao kad ljudi idu u zivotu linijom manjeg otpora....steta...
    a ovdje je jos veca steta jer se ne radi samo o njima, nego o njihovoj djeci, za koju cak trebaju biti odgovorniji nego za sebe....

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

slazem se ja sa tobom zrinka. i ja sam prva koja cu svaku stvar provjeriti dvaput i dovesti u pitanje , traziti vise misljenja i slicno.
    mislim da nisam, ni aspirin popila, da nisam dvaputa procitala uputstva za upotrebu.
    ali bas kad sam razmisljala o svojih par prijateljica dolje na jugu i njihovim porodima, zapitala sam se i o utjecju okoline. jer one sigurno nisu neodgovorne majke.
    mozda me je zapravo najvise zasmetala ta recenica pedijatrice, eto majke lavice, ona se bori za dojenje, njoj cemo dopustiti. a drugima koje nisu lavice necemo?
    mislim, ako zna da je dojenje najbolje, zasto ga onda rodilja mora posebnim zaslugama zasluziti?

ali slazem se potpuno sa lunom, kada se stvori kriticna masa i kada pedeset majki odjednom zatrazi promjene, onda ce se one i dogoditi.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i na kraju sve izgleda kao "sukob interesa", a cilj je valjda svima isti: zdravo i zadovoljno dijete.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

apsolutno je da okolina utjece
    ali i mi mozemo utjecati na nju

te iste majke, da zive vani, sve bi im bilo normalno, i rooming in i muz na porodu i dojenje, i borba za svoja prava

a ovdje, trebas u njima 'probuditi' nerv za to, trebaju bas biti posebno zainteresirane za problem i ambiciozne da bi pokusale primjeni na sebe a cak i pokustai promjeniti stvar za ostale....

zato je ovo sto roda radi tesko
    i jako nas veseli svaka promjena

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kad čitam ta iskustva iz bolnice, čini mi se da je Rodin posao (u tom segmentu rada) rasformirati cijelu planinu neznanja i krivih uvjerenja, kamenčić po kamenčić. Ključna riječ je EDUKACIJA. Kad bi se na tečajevima za trudnice više pričalo o dobrobiti dojenja i neodvajanja djeteta od majke, možda bi to ipak imalo efekta kod barem jednog dijela trudnica. Naš maleni (?) doprinos je pokazivanje vlastitim primjerom.
    Sjećam se kada sam prijateljici detaljno ispričala naš boravak u bolnici, da mi je iznenađeno rekla: "Znaš, ja sam do sada mislila da sam imala normalan porod i da sam normalno postupala sa svojim djetetom, ali tek sad vidim da može biti potpuno drugačije." (Ona je rodila prije 15-ak godina.) Za mene je to jedan kamenčić manje.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •