Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Bolna kvrzica - koliko je opasna?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Bolna kvrzica - koliko je opasna?

Danas mi se na desnoj dojci stvorila tvrda bolna kvrzica. Mislim da sam previse dojila na toj strani (nisam bila bas skoncentrirana oko toga koja je na redu). Ta dojka je sad manje-vise ispraznjena, ali je kvrzica (topla, tvrda, bolna) ostala. Sto dalje? U knjizi 'Sretna beba' stoji da bi to trebalo nestati samo od sebe, no ipak mi je malo bed. Probala sam se istusirati vrucom vodom, pa malo masirati (samo nisam sigurna je li bolje kruzno ili odozdo prema dolje). Frka mi je da ne dobijem nekakvu upalu.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Violet, da li je maleni još uvijek samo na dojci (tj. da li daješ još nešto, dohranu, čaj itd)? Gdje se točno stvorila kvržica, da li se nalazi prema pazuhu, ili je na strani između grudi? Kako se ti inače osjećaš, imaš li temperaturu, da li se osjećaš malaksalo?
    Da li nosiš malenog u nosiljci ili marami pa možda radiš pritisak na dojku? Da li ti je grudnjak dovoljno udoban i bez žice koja bi mogla pritiskati? Mihael je još malen, ne znam da li si već dobila menstruaciju, ali se kvrga nekad može pojaviti i prije menstruacije.

Probaj se tuširati toplom vodom da se prošire kanalići, izmasirati kružnim pokretima prije podoja, i kad bude dojio možeš mu probati dati tu dojku prvu-pokušaj ga namjestiti tako da bradicom pritišće i masira kvrgu dok doji. A mžeš i ti pokušati masirati bolno mjesto dok on doji. I možeš pokušati s kupusom, to je mnogim curama pomoglo-staviš list kupusa u grudnjak i držiš ga 2-4 sata, onda zamijeniš, ali nemoj duže od 8, maksimalno 10 sati da se ne bi smanjila količina mlijeka.

Evo ovo je ukratko, nadam se da će pomoći za prvu ruku. Sretno, javi kako ide i nazovi ujutro SOS ako ima problema!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa
    Violet, da li je maleni još uvijek samo na dojci (tj. da li daješ još nešto, dohranu, čaj itd)? Gdje se točno stvorila kvržica, da li se nalazi prema pazuhu, ili je na strani između grudi? Kako se ti inače osjećaš, imaš li temperaturu, da li se osjećaš malaksalo?
    Da li nosiš malenog u nosiljci ili marami pa možda radiš pritisak na dojku? Da li ti je grudnjak dovoljno udoban i bez žice koja bi mogla pritiskati? Mihael je još malen, ne znam da li si već dobila menstruaciju, ali se kvrga nekad može pojaviti i prije menstruacije.
    Marija, hvala na tako brzom odgovoru.
    Mihael jos uvijek samo doji. Kvrzica se stvorila na strani prema pazuhu. Nekoliko mogucih uzroka: u zadnje vrijeme ga uspavljujem tako da ga njisem na rukama, i cesto sam znala osjetiti da me ramenom bode u dojku, ali nisam obracala previse paznju. Takodjer, prije par dana sam jedan dan nosila grudnjak sa zicama (svi ostali su bili na pranju). Mozda sam spavala u cudnom polozaju pa sam ju najgnjecila? Inace, taj dio gdje je sad kvrzica bi uvijek bio najtvrdji kad bi dojka bila puna mlijeka, no obicno bi to nestalo kad bi se dojka ispraznila (ili bi mozda bilo malo tvrdo, pa prestalo, nisam sad sigurna).
    I, da, dobila sam menstruaciju prije 3 tjedna.[/quote]

Probaj se tuširati toplom vodom da se prošire kanalići, izmasirati kružnim pokretima prije podoja, i kad bude dojio možeš mu probati dati tu dojku prvu-pokušaj ga namjestiti tako da bradicom pritišće i masira kvrgu dok doji. A mžeš i ti pokušati masirati bolno mjesto dok on doji.
    Kao za vraga, on sad spava vec nekoliko sati, probala sam ga dojiti, ali malo povuce i nastavi spavati. Ima li se smisla izdajati i u kojoj mjeri (bojim se da cu ako pretjeram samo izazvati novu navalu mlijeka i time pogorsati stvar)? Losa stvar je sto se ja bas i ne znam izdajati (nemam pumpicu, i nikad mi to nije trebalo, ali probat cu).

I možeš pokušati s kupusom, to je mnogim curama pomoglo-staviš list kupusa u grudnjak i držiš ga 2-4 sata, onda zamijeniš, ali nemoj duže od 8, maksimalno 10 sati da se ne bi smanjila količina mlijeka.
    A cemu sluzi kupus?

Evo ovo je ukratko, nadam se da će pomoći za prvu ruku. Sretno, javi kako ide i nazovi ujutro SOS ako ima problema!
    Hvala ti, a ako kvrzica bude jos uvijek tu, nazvat cu SOS.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravila sam napisati da se ja osjecam umorno, ali to nije nista novo
    Idem izmjeriti temperaturu, pa ako je povisena, javim.
    Inace, meni se sad spava, Mihael spava, je li opasno otici spavati s ovim?
    I sto s drugom dojkom ako se budem fokusirala samo na ovu, bojim se da ne dodje do zastoja mlijeka u njoj.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kupus ti služi da se smanji količina mlijeka. Ja sam također imala kvrgu, ali nisam imala kupusa pa sam dosta dugo nježno masirala tu kvrgu pod vrućim tušem, a onda izdajala zbog mogućnosti da mi se stvorio 'čep' pa da ga probam izbaciti ili dala malome dojiti (ako je htio) da ga proba izvući. Mislim da ne smiješ zanemarivati drugu dojku.
    Cure će ti to puno bolje objasniti!!
    Sretno!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kupus ne sluzi za smanjenje kolicine mlijeka, nego za smanjenje otekline i upale.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo brzinski prije spavanja:
    Kupus pomaže kod zastoja i upale (ne znam točno na kojem principu djeluje). Mislim da nije potrebno da se izdajaš do kraja, jer bi tako samo isproducirala preveliku količinu mlijeka (ko što si i sama primijetila), a kažeš da je dojka i tako više-manje ispražnjena.
    Ako je kvrga prema pazuhu, možeš ga pokušati podojiti u položajju nogometne lopte, tako da mu je tijelo ispod tvoje ruke,a nožice prema leđima, u tom bi položaju mogao bradicom masirati kvrgu (ako sam dobro skužila gdje je kvrga pozicionirana). Ne trebaš zanemariti ni durgu dojku. Kako mu nudiš, obje u jednom podoju, ili samo jednu? Ako je na redu lijeva, probaj mu ponuditi i lijevu i desnu kad bude tražio po noći (još dojite po noći?), i probaj se u međuvremenu odmoriti i naspavati, to je važno jer će se mlijeko onda lakše otpuštati dok budeš dojila

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da se pohvalim, kvrzica je nestala (to sam primjetila jos jutros oko 6h), sad mi se cini da je vise uopce nema.

Marija, puno ti hvala na odgovorima

Inace, zanima me sto bi mogao biti uzrok tom zastoju mlijeka? Meni pada na pamet fizicki pritisak (kod spavanja, nosenja, njihanja klinca), jer sto se tice dojenja, nisam nista previse mijenjala u ritmu.

Pusa

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MalaSirena i ivana, thnx

(Sinoc sam bila vec toliko umorna da nisam ni vidjela vase poruke , nego sam ih vidjela sad iznenadila se da otkud su dosle

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

violet, drago mi je da si ekspresno rijesila problem :D

i da, imas pravo, kvrgica tj. zacepljenje kanalica vrlo lako moze nastati fizickim pritiskom na odredjeno mjesto, no eto, brzom intervencijom - problem se relativno lako rijesi

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mea culpa...krivo sam rekla

Drago mi je da si riješila problem :D :D :D

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drago mi je da je sad OK :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni su pomogli tusiranje toplom vodom i topli oblozi (termofor)

ako se na mjstu di je kvrgica pojavi i crvenilo to je jedan od simptoma mastitisa. uz mastitis ide povisena temperatura i ponekad ludjacke glavobolje

trebalo bi nakon dojenja isprazniti prsa ako to beba nije uradila.

pomaze izdojavanje, pomaze tusiranje toplom vodom i masiranje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure, jos jednom thnx na savjetima, sad se vise cuvam fizickih pritisaka, pa ce valjda biti ok.
    :wink:

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Violet

I stres vrlo cesto doprinosi zastojima mlijeka. Tako da je kljucno da mama u tim trenucima bude sto opustenija i sto odmornija.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    Nece li ovo dati tijelu signal da je upravo ta kolicina mlijeka- onoliko koliko beba pojede + onoliko koliko izdojis - potrebna, pa ces svaki sljedeci put trebati izdajati jer ce se stalno stvarati visak?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anchi: da, znam. Thnx.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj violet prvotno napisa
    Citiraj stray_cat prvotno napisa
    Nece li ovo dati tijelu signal da je upravo ta kolicina mlijeka- onoliko koliko beba pojede + onoliko koliko izdojis - potrebna, pa ces svaki sljedeci put trebati izdajati jer ce se stalno stvarati visak?
    U pravu si violet, ne treba se pretjerano izdajati.

Takodjer, kvrga nije nuzno pocetak mastitisa. Kvrga nastane zbog zastoja mlijeka, a ako se "ne odštopa" začepljani kanalic, onda se mogu razviti bakterije koje uzrokuju upalu dojke, odnosno mastitis.

Odmaraj i pazi da ne pritisces dojku!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Izdoji se toliko da ne osjećaš težinu u dojkama, te da razbiješ eventualne kvržice. Nemoj se izdajati "do kraja", da se stvarno ne stvara taj "višak".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se napravila kvrzica prvo na jednoj pa drugi dan na drugoj dojci i to prilicno bolna ali jos uvijek ne crvena. Procitala sam da se to ne masira vec da se stavi HLADAN oblog na to da se upala ne prosiri i da se ta strana izdoji ili da se bebac stavlja na tu stranu cesce pa ce za koji dan kvrzica nestati. Ja to napravila i drugi dan bila ko nova :D
    Kao hladni oblog sam stavila one vrecice sa (pretpostavljam) gelom unutra koje hladis u frizideru i dugo drze temperaturu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moze li mi netko, molim ljepo, opisati kako izgleda ta kvrga koja se stvori?

Naime, mi imamo skoro 7 i pol mjeseci i do danas dojenje ko u prici-bez ikakvih problema. Danas sam primjetila na ljevoj dojki nekvu kvrgu u dojki???!!! Dosta velika mi se cini.

Help!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nasla, rijesila!
    Hvala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •