Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: UTEROTONICI (ergometrin, oksitocin)- injekcija za izgon posteljice

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno UTEROTONICI (ergometrin, oksitocin)- injekcija za izgon posteljice

Uterotonici su, dakle, lijekovi koji potiču kontrakcije uterusa (trudove) i koji se u našim rodilištima daju rutinski injekcijom nakon izgona djeteta, a radi bržeg izgona posteljice.
    Zanima me je li to netko odbio i s kakvim argumentima medicinskom osoblju? Ne nalazim baš dokaze "za" i "protiv".
    Naime, željela bih što prirodniji (fiziološkiji) porođaj i pišem plan porođaja, a zadnji mi je čas (danas 39 tt), pa razmišljam odbiti to ili ne. Ne razumijem čemu žuriti s porođajem posteljice kad bi fiziološki izašla sama za 30 do 60 min.

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Baš nikoga nema s nekom idejom?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Koliko ja znam, a bila sam prilično prisebna u porodu, nisu mi dali tu injekciju za izgon posteljice.
    Posteljica je krenula sama ubrzo nakon poroda bebe.
    Vjerujem da ne daju rutinski, pa je isto tako muguće izbječi.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U nekim rodilistima daju rutinski.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

u većini rodilišta daju rutinski
    meni nisu ni rekli da će me piknut, samo je došla neka sestra/babica štoliveć i pikla me, ja sam se trgnula jer je nisam ni skužila, uplašila sam se zapravo
    i onda se derala na mene da sam si sad venu sredila i da sad ona jadna mora sve ponovo

Galicija, napiši to u plan poroda. kaži da ćeš pristat ako posteljica ne krene sama van nakon xy vremena

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

vjerojano nemaju vremena cekati. a i da imaju, mislim da im je to tlaka

slazem se s punticom, napisi u plan i javi nam kako si prosla

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

hvala vam, curke!
    kod nas se daje rutinski pa sam mislila da je tako svugdje. ma, joj, ljuti me inače medikalizacija fiziološke stvari kakva je porođaj (ok, ako nešto pođe krivo, dobro je i poželjno intervenirati, ali kad su beba i mama ok.. ).
    javit ću vam kako je prošlo!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne daju se radi bržeg izgona posteljice. Glavni je razlog smanjenje postporođajnog krvarenja sa mjesta gdje je bila posteljica. Maternica se efikasnije steže i krvne se žile prije zatvore.

No, nije potrebno davati rutinski, iako je primjena u interesu zdravlja rodilje i bržeg oporavka.

I trudnoća i porod će proći prirodno kod velikog postotka i liječnik nije potreban. Ali...zar nije bolje da je uključen?

Inače, ergometrin je posve prirodan, on je alkaloid ražene glavice
    http://www.awl.ch/pilze/presse/daz_1/mutterkorn.jpg

Koristi se i u homeopatiji.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, ergometrin je posve prirodan, on je alkaloid ražene glavice
    http://www.awl.ch/pilze/presse/daz_1/mutterkorn.jpg
    iz te iste glavice se dobiva još jedan potpuno prirodan lijek, LSD

i kokain je posve prirodan,on je alkaloid grmaste zimzelene biljke koke (Erythroxylon coca)
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Er...lanzen-204.jpg

joj stalno čitamo kako je sve manje i manje prirodnih stvari, a kad ono gdje god se okreneš sve prirodno!!!

osim poroda, naravno, on ne može biti prirodan jer je to preopasno

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj galicia prvotno napisa Vidi poruku
    hvala vam, curke!
    kod nas se daje rutinski pa sam mislila da je tako svugdje. ma, joj, ljuti me inače medikalizacija fiziološke stvari kakva je porođaj (ok, ako nešto pođe krivo, dobro je i poželjno intervenirati, ali kad su beba i mama ok.. ).
    javit ću vam kako je prošlo!
    Rodila sam tri puta u bolnici i jednom doma. Na prvom bolnickom porodu nisam dobila nikakav uterotonik. Na drugom sam imala drip zadnjih pola sata - sat, to ti dodje ko uterotinik.
    trece dijete sam rodila u kadi, i poslije po roda su mi zabili injekciju bez da sam se uopce snasla, dok sam jos bila u kadi koja se praznila. Ta injekcije mi nije trebala, krvarenje je bilo minimalno, dali su mi ju rutinski bez pitanja i obavijesti. Cetvrto dijete sam rodila doma, nikakav uterotonik, fizioloski porod, minimalno krvarenje, posteljica se rodila sama sat - dva nakon djeteta.
    Dojenje nakon poroda efikasno zamjenjuje uterotonike, osim naravno u nekoj patologiji, medjutim takva patologija je jako rijetka.

saf avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ja sam sad zbunjena Meni je nakon poroda babica rekla da čekamo porod posteljice, ali čekali smo možda 15-ak minuta, pa ju je probala malo povući i onda mi je najavila da će mi dati inekciju za porod posteljice jer se kao zalijepila????? Još mi je rekla da to obavezno moram reći na pregledu kod dr. Krvarila sam dosta, al kaj ja znam to je moja slobodna procjena

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •