moželi vaša iskustva ako ih ima?
moželi vaša iskustva ako ih ima?
Moje dijete ga koristi.Ne znam što te zanima ?
Kortikosteroid, upotrebljava se 1xdnevno, mi ga smijemo koristiti do 6tjedana (uputa alergologa).
kolko je staro, treba mi za klinca ima 2 god i 9mjeseca, radi sekreta u srednjem uhu,sito je alergičar
da jel se kod vas kaj vidi da je bolje?
Moj 'mali' je dosta stariji, 10 godina ima.Koristi ga zbog sezonskog rinitisa, zadnje 3-4 godine.Naravno da je bolje, nakon 2-3 dana korištenja ima učinka, ne odmah.Do sad nije bilo nikakvih nuspojava, iako kod dužeg perioda korištenja treba provjeravati rast djeteta. Bed je kaj je kortić, pa ga pokušavamo što kraće upotrebljavati i s prekidima.To ćeš već sama prema intuiciji s vremenomo skužiti. Kaj još ?
sutra idem kod otorinca pa da se znam pripremiti, mali je inače na kortićima tj. na flixotidu je ,kreme korto ne konzumira.
Nama se Nasonex pokazao puno bolji od Tafena Nasal, iako je skup (unatoč receptu za dijete nadoplata je mislim oko 60 kn).
Nema veze, za alergijski rinitis i otečenu sluznicu nosa baš je dobar. Koristi ga moj mlađi sin i povremeno muž (peludna alergija). Od Tafena mu je svaka 2-3 dana curila krv iz nosa i to ne samo par kapi. Nasonex obojica dobro podnose. Ne kažem da je ovo apsolutno, ali to je naše iskustvo.
Dodatak: moj sin je trajno na Budelinu (to je novi naziv za Tafen) a kad ga potroši, dobio je uputu za Flixotide 125.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.03.2013. at 13:55
Ne, on nema astmu već rinitis, tako da koristimo samo Nasonex i Aerius.
i mi koristimo aerius, doktor se prošli put dvoumio jel bi dao AERIUS ILI UVEO nASONEX.
Nama ga je prepisivao ORL dva puta, negde sa 3.5 godine. Isto zbog zadržavanja sekreta u srednjem uhu i dugotrajnog "slinavljenja".
Nisam ga davala.
Probali smo drugim metodama da izbacimo taj sekret iz uha i da zaustavimo sline, i uspeli smo.
Moja je atopične konstitucije, kao mala imala ekceme sada često ima alergijske rinitise ali nismo nikad testirali na šta je alergična.
Ali sve je to nekako granično, do sada smo uspevali da se izvučemo bez kortikosteroida.
ako je dijete alergičar, ja bih svakako davala lijek.
vissnja, ti se ne bojiš posljedica neliječenog rinitisa ?
http://www.cybermed.hr/centri_a_z/al...a_komplikacije
Posljednje uređivanje od Mondu : 13.03.2013. at 15:56
@vissnja - i nama je prepisan, koristimo ga jednom dnevno ali nisam oduševljena jer je kortikosteroid. čini se da pomaže, ali za ubuduće - koje su druge metode? nismo nikad imali problema s tim, pa sam sva u čudu
ja ne razumijem, zašto si u čudu ?
alergija nije izlječiva bolest, pa da netko ima egzaktni dokaz da ju je izliječio nečim.može čovjek paziti na prehranu, koristiti ulje crnog kima, ali ako simptomi postoje, najpametnije je djetetu davati lijek.
zar misliš da bi mi ostali 'trovali' svoju djecu da postoji neki čarobni lijek?
Mojoj Nasonex nije pomogao ništa, svi su se čudili pa i ja.
Kao malu smo ju testirali na alergije,
ništa, s druge strane intolerancija je dokazana, ali ju orl baš ne uzimaju u obzir.
Moja ima cijelu godinu problema, a nitko ne zna zašto, odnosn jedan je dao dijag. vazomotorni rinitis.
Jedino što tom dijetetu pomaže je auerius, rekli su prema potrebi,
A ako auerius pomaže onda je alergična na nešto zar ne?
Zadnje smo ga koristili na jesen tako da mirno uđe u kolektiv,
nakon mjesec dana korištenja primjetila sam neke nuspojave i od onda
joj nisam dala ništa, borimo se.
nitko ju ne liječi, što da ja kažem na to i kako da se ne bojim
neljčenog rinitisa.
Nama je nasonex prepisao orl u cilju "izlečenja" sekreta iz srednjeg uha. No mi smo ga se rešili tako što smo malu na dva meseca izvadili iz kolektiva i pustili je da se za to vreme očisti, uz to je pila fluimukan (isto po preporuci orl) mesec dana, inhalirali smo je dva puta dnevno fiziološkim i grejali uši dva puta dnevno po 15-tak minuta.
Onda je u međuvremenu došlo leto pa je bila na planini i na moru, očistila se skroz i posle su se upale u sekret javili još jednom na par meseci. (ovo prvo je bila epizoda sa upalama koja je trajala cca 7-8 meseci skoro stalno, u krug)
Inače dete ima atopičnu konstituciju (i muž i ja smo alergičari, ja imam alergijski rinitis i povremeno opstrukcije, on i alergijski rinitis i ekceme i alergiju na hranu i lekove). Imala je ekcem kao mala i niko nas nije kritikovao što je ne lečimo kortikosteroidima, naprotiv pedijatar i alergolog su nas podsticala da probamo ako možemo bez mazanja (koje je prepisala neka kožna dr koja ju je videla jednom, izdaleka). Osipala se na kravlje mleko i proizvode od istog, na banane i crvene bobice.
Što se tiče alergijskog rinitisa, on njoj ne pravi probleme, ne remeti je u spavanju, jelu, pa se prema njemu ponašamo kao prema najobičnijim slincima. Konsultovala sam se oko toga sa mojim pulmologom (za odrasle), on je rekao da dokle god možemo i dete i ja pokušamo bez lekova. Tek ako joj ometa san ili dnevne aktivnosti (kašalj) ili ako se javljaju stalno upale uha (mi stalno ispiramo fiziološkim i naučila je dobro da duva pa je mnogo bolje) onda bi preporučio lekove, do tada ne.
Sa time se slaže i naša pedijatrica i ne šalje nas na dalju alergološku obradu. I ona podržava da dokle god ide bez lekova super. I najavljuje mi da se pripremim za pubertet jer će tada verovatno morati (i meni su alergije eskalirale u pubertetu i posle u trudnoći isto).
Tako da smo pod nadzorom lekara kojima verujem. Kada sam odlučila da joj ne dajem nasonex bilo je to zato što su je mesecima lečili od virusne upale uha antibioticima, zato što su joj ređali sve moguće lekove pa koji upali (defrinol, rinasek, aerius, pressing i tri različita antibiotika). Kad god bismo došli na pregled tamo je bio neki drugi orl doktor. Ja sam izabrala da pokušamo "alternativnim" metodama (tu mislim na inhalacije i grejanje) i uspeli smo.
moj je alergičan na sve i svašta još od malih nogu, a ni sada nije jaaako star, testirala sam ga skoro odmah, mada sam od prvog trena znala večinu namjernica na koje je alergičan, jedino mi je krumpir se omaknuo, jer na njega nisam baš pretjerano mislila i smmatram ga najboljom klopom. ali sad godinu i pol nakon neuzimanja krumpira koža izgleda skoro pa kod bebe, osim na nekim djelovama koje stalno češe.vidjet ću sutra što će reč orl.
inačenasonex mi je klinka uzimala nakon operacije 3. mandule nekih cca 10 dana, posle je sve bilo ok.
moj sin je alergičar i njemu nasonex pomaže
smiri mu oteklinu sluznice pa može disati
špricamo po potrebi,kad je baš kriza,ne bude više od 10-tak puta u proljeće i još toliko u jesen
nisi me shvatila.
nisam u čudu zbog kortikosteroida i nigdje nisam rekla da netko truje svoje dijete. po tome trujem i ja jer dajem nasonex, zar ne?
s druge strane izbjegavam kortikosteroide kad god je moguće, i zato sam pitala vissnju kako joj je to uspjelo.
u čudu sam jer problema sa ušima nismo nikada imali, u tih godinu dana kad je često poboljevao na bol u uhu se žalio samo jednom. odvela sam ga otorincu jer sam primjetila da slabije čuje, a doktor je rekao da je problem nastao zbog lošeg nosa, odnosno iza bubnjića jednog uha mu se nakupio sekret. sluznica u nosu mu je zadebljana, ali to se za sad pripisuje stalnim prehladama tijekom prvih godinu dana vrtićkog staža.
alergija nikakvih nema.
redovito smo ispirali nos kod svake prehlade, ali to očito nije bilo dovoljno. sad pijemo fluimukan, ispiremo nos tri puta dnevno iako nije prehlađen i špricamo nasonex.
sad ću probati još i sa inhaliranjem i grijanjem ušiju, možda uspijemo izbaciti korištenje nasonexa nakon sljedeće kontrole. hvala vissnja![]()
Moja se vodila kod ORL više od 2 godine i cijelo to vrijeme kao uzrok rinitisa spominjao se 3. krajnik koji je bio povećan. KAd je došlo do faze da više uopće ne može disati (dakle nos je više mjeseci bio skroz zabetoniran, ništa nije pomagalo) operirala je 3 krajnik. Nakon toga je situacija bila samo malo bolja, ali nos je i dalje bio vrlo često neprohodan. Tek onda su mi spomenuli alergiju - ORL rekao da nije sumnjao na alergiju jer joj nakon ture Nasonexa nikad nije bilo bolje.
Tek je pedijatar-alergolog napravio poštenu alerg.obradu i ispala je jaka alergija na "sto" trava, grmova i stabala. Sve cvjeta u neko drugo vrijeme tako da je nos uglavnom neprohodan stalno, ali ga ispiranje napravi prohodnim bar na neko vrijeme tako da Aerius ne uzima stalno (ne suze joj oči).
Najgore je sad u ožujku i travnju (s Aeriusom počne već u veljači), ispiranje uopće ne pomaže, ta dva mjeseca izgleda skoro kao da ima Down-sindrom, oči sužene i nakošene, podočnjaci natečeni...kad vidim da je velika frka dam joj i turu Nasonexa iako, iskreno, ne vidim baš neku veliku promjenu na bolje.
To su dvije različite stvari.
Uzima Budelin Novolizer stalno (to je prah koji se udahne 1x dnevno ili 2x dnevno - prema uputi liječnika) svakodnevno osim ljetne pauze od 3 mjeseca kad ne udiše nikakav lijek te vrste. To je za pluća i bronhe.
Sprej za nos uzima po potrebi dodatno, kad osjeti da mu je začepljen. Obično je to u sezoni peluda, ali zna biti i u sezoni grijanja, kad mu je nos totalno neprohodan. Nasonex pomaže da mu bude prohodan nos. Njemu ne curi (ne može ništa ispuhati), samo mu otiče sluznica pa se to kontrolira Nasonexom.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.03.2013. at 08:49
Dr. nam je rekao da ćemo ispratiti još ovo proljeće i vidjeti kako će biti pa se onda eventualno na jesen odlučiti i za to.
znam , pitala sam nije li to previše kortića.
Mi bili kod orl, i timpanogram mu je A( istina zadnjih 2 tjedna je na abt, od zadnjeg timpano, kad je u noći iza dobio izljev i upalu uha), a za rinitis mu je dao nasonex pa da probamo kak bu išlo, ak bu velikih problema, ići će na treću mandulu.
čitala upute to je za sve starije od 6 godina, zakaj se onda pripisuje klincima koji su puno manji, još troumim, uvela sam još jedne inhalacije više jučer koje idu paralelno s sunčanjem. ( mali od 11 navečer do 6ujutro stalno razvlači šmrklje), a onda iza 6 malo prodiše.
Usput nije preporučeno koristiti Flixotide s Nasonexom, valjad zbog koncentracije kortića.
Moj je to počeo koristiti s više od 6 godina. I ne koristi često - jedna bočica potraje cijelu zimu. Ne treba to zlorabiti.
U normalnim okolnostima moj sin si uz Budelin šprica nos običnom morskom vodom s propolisom i to mu je uglavnom dovoljno za održavanje sluznice nosa u voznom stanju. Zove se Propol-salt. Takav sprej postoji i za usta/grlo jer moj sin jako često ima istih problema s glasnicama.
Ove zime smo probali Tantum Verde nasal i odlično je prošlo. Ovaj smo kupili i još ga ima: http://www.tantumverde.at/?page_id=136
To je nesteroidni protuupalni lijek na bazi benzidamina (evo teorije: http://sh.wikipedia.org/wiki/Nestero...palni_lijekovi)
Ne znam napamet da li se sprej za nos može koristiti za djecu, ali sprej za usta postoji u dvije verzije - za djecu i za odrasle. Razlika je u koncentraciji. Mi smo zadovoljni, ali moj sin je sad u 12. godini pa nisam toliko oprezna.
Inače u uputstvima piše da od otvaranja to se može iskoristiti do 2 mjeseca
Kolko dođe tartum, nigdje ne vidim kolkose to smije dnevno i posle vremenski koristiti
U ljekarni malo preko 50 kn, ako se dobro sjećam. Koristi se više puta dnevno. Mislim da je to isto za djecu iznad 6 godina. U uputama piše da se koristi 6-8 puta dnevno. Onaj za usta potroši moj sin u roku tjedan dana. Sprej za nos smo tek nedavno kupili, pa ne znam koliko će dugo trajati.
Za kombiniranje s drugim lijekovima pitaj ipak doktora. Nama je pedijatrica to pokazala pred koju godinu, ali već tada je moj sin imao više od 6, pa ti ne znam.
Pitat ću, ali aj mi još reč ako nasonex staviš u friž, stavišli na vrata ili u hladni dio, i kolko smije tak stajati ( najduže) tam.
Posljednje uređivanje od jelena.O : 15.03.2013. at 09:10
Moja pedijatrica kaze da Nasonex moze stajati u frizideru do isteka roka trajanja.
Sorry, jelena.O pisala sam na brzinu i nisam se dobro izrazila. Ako stoji u frižideru Nasonex se može koristiti do isteka roka trajanja.
ne treba pisati ako stolji, nego treba pisati da mora tam stajati
htjela sam reć da bez obzira mora stajati u frižu, bar su meni tak rekli
držim nasonex u ruci, na njemu piše čuvati na tempereturi DO 25C.
meni nije ok, ni tafen ni flixonase, jedino avamys mi je ok. i za mene i za djecu. od svih navedenih krvari nos. upute su da ga se koristi cijelo vrijeme, nikakavih 6 tj.
Pozdrav...eto mi bili kod otorinca i zbog povećane treće mandule i problema sa ove dvije, (streptokoknim anginama nikad kraja) otorinac dao Nasonex 2*1 uštrcaj...i to skroz do rujna. Mene malo strah to tako dugo koristiti?! Zapravo sam tek jučer kad sam donijela sprej doma skužila da je kortikosteroisInače nemamo problema sa alergijama. Može savjet Vas majki koje ste ili ga dajete svom djetetu... Zaboravih napomenuti, dijete je 6,5 godina staro.
Posljednje uređivanje od SKDT : 14.05.2014. at 10:48
To ti je za kontrolu upale gornjih dišnih puteva. Ne boj se... male su to doze kortikosteroida. Puno ih je bolje uzimati na taj način (udisati u obliku spreja za inlahaciju ili kapi/spreja za nos) nego na usta.
S druge strane, valjda čovjek ima razloga zašto te nije uputio na operaciju. Moja oba djeteta su se spasila angina tek nakon što su operirani (uklonjene sve tri mandule).
skdt moj mali je prosle god koristio nasonex preko 6 mj, skupa sa fizioloskom ujutro i navecer.
na kraju smo ipak operirali :/ (tada je bio jednako star kao tvoje dijete)
Hvala curke na odgovorima... doktor želi dati još šansu organizmu da se pokuša izboriti, pa da ipak mandule ostanu. Treba kontrolirati, ali još nije tako kritično pošto je nalaz timpanometrije uredan. Ustvari, drago mi je da je tako nego da je odmah rekao, ajmo pod nož...samo malo me preplašilo kad sam vidjela da je kortikosteroid. Al, vjerujemo mu, pa valjda neće biti nikakvih posljedica![]()