Results 1 to 13 of 13

Thread: kad poceti soliti hranu?

Default kad poceti soliti hranu?

Drage forumasice,

kad ste pocele soliti hranu svojoj djecici? Mi smo sad 14 mjeseci i pokazujemo interes za sve sto mama i tata jedu.
    A kako stojite sa ostalim zacinima i zacinskim biljkama?

Neli's Avatar

joooj, mi tek s 2 godine... ali nismo mjerodavni, mislim da je većina puuuno ranije svojima dala začinjeno

Lotta's Avatar

Mi smo kojih mjesec-dva prije drugog rođendana, ali i to u jaako malim količinama, sebi bi dodali ako je potrebno. Ali iznenadila bi se kako se zapravo brzo navikneš (pa čak i muški dio) na manje/ili bez soli.

Mi i inace upotrebljavamo dosta malo soli, i domacu mjesavinu susenog povrca s malo soli.
    Do prije par tjedana je nase maleno jelo sve bez problema; sada pojede pola od onog sto bi normalno popapala. Probali smo sve i svasta, a sad smo dosli da ideju da joj je mozda sve vec bljutavo pa bismo joj stavili mrvu mrvicu soli.
    Nismo pametni....

trampolina's Avatar

S prvo dvoje nakon godinu dana, s trećom već od 8-9 mjeseci. Koliko je soli pojela u moru i polizala s mene prošlo ljeto, nije sigurno toliko pojela u hrani do sada.

Ali ne solim obroke kad kuham samo njoj, ovo se odnosi na žličice koje ušićari od ukućana.

mama_jos_malo's Avatar

nikad
    kad sam s prvim djetetom krenula na dohranu nisam solila ništa i svi smo se navikli, drugo isto tako. Hrana ima svoj okus izvorni i ne solim, (sol imam za čišćenje ) a ako baš ne možete bez soli, onda preporučam cvijet soli ( intenzivnija je i kvalitetnija i treba je mrva, zrno doslovno)

Cvijet soli je najbolja morska sol. Ona se pojavljuje samo toplim danima kao tanki sloj na površini vode.
    Bere se ručno uz pomoć drvenih lopata. Cvijet soli se proizvodi od finih kristala koji se nakupljaju na površini salamure nabrazen ima u vrijeme početka kristalizacije. Ti se kristali s površine salamure skupljaju prije nego se kristali soli počnu taložiti na dno bazena. Od skupljenih kristala proizvodi se cvijet soli.
    Cvijet soli se ne može proizvoditi u industrijskom postrojenju već samo na prirodan način. Kristali se skupljaju ručno i suše na suncu. Taj proizvod se prodaje neobrađen, a gurmani cijene okus zbog udjela kalcija i magnezijevog sulfata, kojih nema u kamenoj soli.
    Cvijet soli se sastoji prosječno od preko 97 % natrijevog klorida, 0,5 % kalcijevog sulfata, 0,3 % magnezijevog klorida, 0,2 % magnezijevog sulfata i 0,1 % kalijevog klorida.
    Proizvodnja cvijeta soli je postala moguća nakon što je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donijelo Pravilnik o soli u kojem se navode vrste soli koje se smiju stavljati u promet i bez jodiranja te je u tom popisu naveden i cvijet soli, koji se dobiva postupkom proizvodnje koji je u cijelosti prirodan.
    Do sada je bilo dozvoljeno na tržište stavljati samo sol koja je bila jodirana, a obzirom da cvijet soli jodiranjem gubi na kvaliteti, proizvodnja nije bila moguća. Ta vrsta soli je obogaćena magnezijem i kalcijem, a koristi se: za regulaciju probave, za žene u klimakteriju i za vrijeme menopauze, za osvježenje organizma i opuštanje napetosti, za osobe koje imaju pomanjkanje kalcija i magnezija.

Da, cvijet soli je super.
    Mama_jos_malo, gdje ga kupujete u HR?

mama_jos_malo's Avatar

Metro ili BioBio

*mamica*'s Avatar

Sa godinu dana sam joj počela malo soliti, a postupno sam dodavala i druge začine, u malim količinama. Nekako začine doživljavam kao zdravu hranu...

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by Neli View Post
    joooj, mi tek s 2 godine... ali nismo mjerodavni, mislim da je većina puuuno ranije svojima dala začinjeno
    moji i s skoro 12 još jedu ko klinac od 2.5+, znači s jaako malo soli

Rivendell's Avatar

Kad baš njemu nešto pravim, a to je jako rijetko onda ne solim/šećerim, ali od kada je napunio godinu jede sve što i mi. Insistira da mora probati sve što je na stolu, pa mi nema smisla kuhati njemu odvojeno i to bacati.

R_anama's Avatar

nakon 15 mjeseci sam prvi puta stavila u juhu koja se kuhala za nas sve malo domaće vegete (usitnjeno povrće uz dodatak soli). još uvijek imam dojam da je premali za slano, a u zadnjih godinu i pola sam se i ja priviknula na kuhanje bez dodavanja soli i na pravi okus hrane.
    muž se još ne može priviknuti na to i nada se da ću uskoro početi stavljati barem malo soli u hranu

gugolina's Avatar

Nešto prije godinu dana. Moja beba isto ima 14 mjeseci i sada jede skoro sve što i mi. zapravo, mi smo se malo prešaltali na njezinu prehranu