Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 69

Tema: Nasljedjivanje nakon smrti roditelja

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Nasljedjivanje nakon smrti roditelja

Molim vas ako tko zna odgovor ili ima savjet da se javi, dosta je hitno jer za dva sata je ostavinska a moj suprug jos nije nacisto sto napraviti.

Umro mu je otac nedavno, on je zivio sa svojom kceri (sestrom od MM) u stanu od 50-ak kvadrata.
    Uz to je imao i vikendicu sa nesto zemljista.

E sada, suprug u zadnje vrijeme nije bas bio u najboljim odnosima s ocem, nije bilo nikakve svadje ali recimo da je moj muz nekako bio "crna ovca" u obitelji i tokom godina smo se udaljili tj. on se od nas udaljio.
    Suprug ne zeli nista od nasljedstva i najradije bi se svega odrekao u korist sestre jer ipak je ona ta koja je do samog kraja bila uz njega i brinula o kucanstvu.
    Sestra ima 42 godine i nije udata i ona i MM su jedini zakonski nasljednici.

Ono sto mene zanima koje su opcije nasljedjivanja?
    Prihvatiti, odbiti i koje jos?
    Jel se moze prihvatiti pa prepustiti sestri da bude korisnik do kraja zivota? Jel se to moze definirati na ostavinskoj?

Htjela bih zastititi svoju djecu u buducnosti jer oni su nakon mog supruga i sogorice jedini nasljednici jednog dana
    a ne bi zeljeli da ona pomisli da sada pokusavamo doci do necega a godinama nismo u nekim odnosima jer nas dvoje iskreno ali najiskrenije ne zanima nista od nasljedstva.

Ako odbije nasljedstvo ona to moze prodati jel tako?
    Sto uciniti?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zašto bi se odrekao? Neka traži svoj dio. A sestri neka omogući da bude korisnik do kraja života, no opet, zašto bi i to ovako unaprijed definirao? Jednostavno neka traži svoj dio, i sestra neka živi u stanu, koji glasi na oboje.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ako smatra da treba odbiti nasljedstvo, neka odbije, ali naravno da onda ona može prodati ako želi.
    Isto tako smatram da nema polovičnih rješenja, ako odbije nasljedstvo - doviđenja.
    Nema mi smisla da sestra dobije sve, ali na doživotno uživanje. Koja je onda tu svrha? Možda joj to ne treba, nema novaca, želi prodati, a ne može,...

Čist račun, duga ljubav.

Ako smatrate da trebate nešto dobiti i želite to ustaviti kasnije djeci, tražite sad svoj dio. Mislim da je lakše sad podnjeti iskrenost na prvu, nego godinama imati taj neki nedorečeni odnos ("mi ne bi, ali ipak bi").

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Dodatak: sestra je 42 godine, pa nisu to neke godine. Ona još uvijek stigne udati se, roditi, posvojiti dijete,... svejedno.
    Uglavnom imati nekoga kome ostavlja svoje nasljedstvo.
    Mislim da bi to moglo biti vrlo nezgodno u budućnosti.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa Vidi poruku
    Htjela bih zastititi svoju djecu u buducnosti jer oni su nakon mog supruga i sogorice jedini nasljednici jednog dana
    a ne bi zeljeli da ona pomisli da sada pokusavamo doci do necega a godinama nismo u nekim odnosima jer nas dvoje iskreno ali najiskrenije ne zanima nista od nasljedstva.
    Ove dvije rečenice su ti u totalnoj kontradikciji.
    Željeli bi za djecu, ali vi ne bi željeli. Hm?
    To ti znači da bi vi itekako željeli i to onda jasno recite.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Na ostavini se prihvaća naslijedeno ili odbija. Nema polovicnih riješenja. Ako ne postoji oporuke ili ugovor o dozivotnom uzdrzavanju djeli se sve na pola . Ako se preuzme naslijeđe preuzimanju se i obaveze oko njega , te eventualni dugovi , hipoteke i sl. U naslijeđe ulaze i računi, dionice, pokretnine . Najbolje da se muž dogovori sam sa sobom, nakon toga sa sestrom i sve to prije ostavine.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Shvatih

Hvala na uvidu sa strane

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Ako ste odlucili sve dati sestri,onda je to to! Das i nema natrag! Osim nakon njene smrti,a u slucaju da joj status ostane kao i sada! ili da ona nekom ne pokloni,tj.ne nade nekog tko ce skrbiti o njoj! A vasa djeca nemaju nikakvih tu uopce spoticanha! Ili ako niste na cisto,dozivotno uzivanje!

A mozda je i otac za zivota napravio oporuku pa vas slijedi samo nuzni dio!
    Bojim se da ste trebali posjetiti odvejtnika i raspitati o pravima i obvezama! Sretno!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ako ima pretplatu na telefon, mobitel, televizor, provjerite da li se to još uvijek rješava preko ostavinske. Jedno vrijeme se nije pretplata za mob mogla ugasiti samo sa smrtnim listom. Trebao je doći nasljednik sa papirima sa ostavinske rasprave.
    Pitanje životnog osiguranja, auto osiguranja, i koječeg. Sve provjeri da ne bi morali ponovo plaćati ostavinsku.
    Tekući račun, zadnji dio neisplaćene penzije do datuma smrti. To sve treba provjeriti.

Imam loše iskustvo sa javnim bilježnikom. Nije nas uputio u sve. Ostale su rupe. Ne daj mu da brza. Morate proći kroz sve i sve upisati.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

možete i tražiti drugo ročiste, ako se ne mogu dogovoriti, ne treba sve od prve!

sretno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Sanja :) prvotno napisa Vidi poruku
    Ako ste odlucili sve dati sestri,onda je to to! Das i nema natrag! Osim nakon njene smrti,a u slucaju da joj status ostane kao i sada! ili da ona nekom ne pokloni,tj.ne nade nekog tko ce skrbiti o njoj! A vasa djeca nemaju nikakvih tu uopce spoticanha! Ili ako niste na cisto,dozivotno uzivanje!

A mozda je i otac za zivota napravio oporuku pa vas slijedi samo nuzni dio!
    Bojim se da ste trebali posjetiti odvejtnika i raspitati o pravima i obvezama! Sretno!
    Ovo sam ja htjela reci... prestigla me Sanja.

Treba o tome dobro razmisliti i porazgovarati posteno i iskreno. Odricanje u korist nekoga nije nuzno lose, ali morate biti sigurni da se necete danas sutra gristi zbog svoje odluke. A da pitate nekoga tko se time bavi?

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ako ima pretplatu na telefon, mobitel, televizor, provjerite da li se to još uvijek rješava preko ostavinske. Jedno vrijeme se nije pretplata za mob mogla ugasiti samo sa smrtnim listom. Trebao je doći nasljednik sa papirima sa ostavinske rasprave.
    Pitanje životnog osiguranja, auto osiguranja, i koječeg. Sve provjeri da ne bi morali ponovo plaćati ostavinsku.
    Tekući račun, zadnji dio neisplaćene penzije do datuma smrti. To sve treba provjeriti.

Imam loše iskustvo sa javnim bilježnikom. Nije nas uputio u sve. Ostale su rupe. Ne daj mu da brza. Morate proći kroz sve i sve upisati.
    shvatih da ste vi radili naknadu ostavinsku za pronadenu imovinu! Koliko po cca.traje da se sazove ostavinska i koliko treba da se dobi rjesenje? Hvala!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Anemona, ne vjerujem da ce mu se sestra udati i imati djecu jer je prije par mjeseci pokopala zarucnika 2 dana prije vjencanja ali da se uda nitko ne bi bio sretniji od mene jer meni osobno je ona jako draga.

Da pojasnim malo ovo da bi zeljeli za djecu.
    Iskreno najvise me muci moj mladji sin koji ima autizam, razmisljala sam o njegovoj buducnosti.
    Stariji sin je zdrav decko sa zdravim rukama i nogama, snaci ce se u zivotu ali mladji?
    Uvijek me mori ta briga "sto ce biti kada nas nece biti".
    Istina, ima brata i dvije polusestre,ali opet...ne bih zeljela da zavrsi u nekoj instituciji...ovako ako bi imao svoj stan postoji mogucnost inkluzive jer imam kolegicu koja radi u inkluziji i brine o korisniku koji je u vlastitom stanu uz jos 3 korisnika i ipak zivi u obiteljskoj atmosferi.

Ma tesko je sazeti u par recenica sto se mota u mojoj glavi, vjecna briga zbog njegove buducnosti, zbog njega bih htjela zivjeti vjecno na zemlji samo da ga ne moram napustiti jednoga dana i prepustiti ovom surovom svijetu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i za telefon točno provjeriti kako i gdje jer i za to treba nasljednik, znači treba točno upisati. Grobno mjesto ima li to, i to se dogovorom može podijeliti ili dati samo jednom s pravom ukopa u njega za drugog.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Anemona, ne vjerujem da ce mu se sestra udati i imati djecu jer je prije par mjeseci pokopala zarucnika 2 dana prije vjencanja ali da se uda nitko ne bi bio sretniji od mene jer meni osobno je ona jako draga.

Iskreno najvise me muci moj mladji sin koji ima autizam, razmisljala sam o njegovoj buducnosti.
    Stariji sin je zdrav decko sa zdravim rukama i nogama, snaci ce se u zivotu ali mladji?
    Istina, ima brata i dvije polusestre,ali opet...ne bih zeljela da zavrsi u nekoj instituciji...ovako ako bi imao svoj stan postoji mogucnost inkluzive jer imam kolegicu koja radi u inkluziji i brine o korisniku koji je u vlastitom stanu uz jos 3 korisnika i ipak zivi u obiteljskoj atmosferi.

Ma tesko je sazeti u par recenica sto se mota u mojoj glavi, vjecna briga zbog njegove buducnosti, zbog njega bih htjela zivjeti vjecno na zemlji samo da ga ne moram napustiti jednoga dana i prepustiti ovom surovom svijetu

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ja sam se svoga odrekla...u svoje ime i u ime svoje djece. Hoće li mi zamjeriti, ne zanima me. To je moja odluka.
    E sad...dogovor sa sestrom...razgovor...to nije moguće?
    Ono...da stavite karte na stol...iskreno...pa vidite.

Ako želite da nešto ostane vašoj djeci...ja bi razmislila o ovome...prihvatila pa dala sestri da koristi...po dogovoru.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

što je važno da neko zna gdje je nešto ( trebalo bi i papire za to diči na vrijeme, sad je tome kasno, ali se mogu naknadno donesti, recimo kod mene je otac bio upisan pod 3 adrese ( istina jedna se mjenjala) , ali je uppisan i pod dva imena ( jedno od milja, a jedno službeno, kak je to tada moglo proći nitko ne zna), treba donijeti sve račune ( štedne,stambenu štedionicu, oroćenja, tekući), dal je imao doživotno osiguranje i zdrastveno..... Ima tu puno pitanja za više od 3 dana, a ne za 1.5 sat s putom.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Naravno , ne trebaš se ispricavati. Zato tvoj muž treba donijeti mudru i poštenu odluku za sve. Naslijedivanje nosi prava i obaveze pa toga treba biti svjestan .

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Sa sestrom ce razgovor biti moguc, mene je zanimala pravna strana i mogucnosti tj. da li je prihvati ili odbi ili postoji jos koja opcija.
    Sve u svemu, hvala vam svima na javljanju, puno ste mi pomogli

edit: obveza kod prihvacanja nasljedstva smo naravno svjesni
    Posljednje uređivanje od Marsupilami : 13.03.2013. at 14:08

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ovo je super savjet. ne morate brzati i riješiti sve na prvom ročištu. dajte si vremena

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Sa sestrom ce razgovor biti moguc, mene je zanimala pravna strana i mogucnosti tj. da li je prihvati ili odbi ili postoji jos koja opcija.
    Sve u svemu, hvala vam svima na javljanju, puno ste mi pomogli

edit: obveza kod prihvacanja nasljedstva smo naravno svjesni
    koliko ja znam...možeš prihvatiti, prihvatiti i ustupiti, odreći se.

znači, kad prihvatiš i ustupiš...i dalje si nasljednik...i odgovoran za sve možebitne buduće obveze...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure su ti sve dobro rekle. Ne postoji mogućnost uvjetovanja nasljedstva. Moj zata je umro, pa smo se brat i ja odrekli svega u korist mame. Ali nije se moglo reći da mama to poslije mora dati nama, nema uvjetovanja.

na žalost, nasljeđivanje često nosi i negativne reakcije nekad bliske rodbine. tako da je teško reći kako će tko reagirati. Mi imamo jako negativno iskustvo s tim, iako je postojala oporuka. No kako je nasljedstvo bilo izvan HR, sve se zakompliciralo i sve nas je koštalo živaca (a da ne velim da su se pokidale i rodbinske veze).

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    koliko ja znam...možeš prihvatiti, prihvatiti i ustupiti, odreći se.

znači, kad prihvatiš i ustupiš...i dalje si nasljednik...i odgovoran za sve možebitne buduće obveze...
    E to me zanimalo, ne bjezimo mi od obveza, znaci moguce je

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma kužim te, ali ipak je sestra svega 42 g, pa ona može (i naravno, da bar i bude tako) živjeti još i više od 40g!. A tvom sinu će stan zatrebati vjerojatno puno prije.

Inače, postoji mogućnost da tvoj muž dijeli sa sestrom vlasništvo stana, a daj joj da doživotno uživanje. Takav slučaj ima u obitelji MM, sveki i njena sesta su bratu upravo tako i prepustile da živi u roditeljskom stanu, a svi 3 su vlasnici.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

je. svakako. to sam sigurna.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Cure su ti sve dobro rekle. Ne postoji mogućnost uvjetovanja nasljedstva. Moj zata je umro, pa smo se brat i ja odrekli svega u korist mame. Ali nije se moglo reći da mama to poslije mora dati nama, nema uvjetovanja.
    Da, ali vi ste se odrekli u korist mame. Moguće je zatražiti svoj dio nasljedstva, ali npr. omogućiti mami da doživotno koristi to nasljedstvo.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ali vi ste se odrekli u korist mame. Moguće je zatražiti svoj dio nasljedstva, ali npr. omogućiti mami da doživotno koristi to nasljedstvo.
    tako je...pa to fino onda stoji u vlasničkom listu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

to smo i mi napravili kad je mama umrla, dali smo ocu pravo plodouživanja na maminoj nekretnini, on je po zakonu imao pravo na 1/4 da je htio uzeti.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ma kužim te, ali ipak je sestra svega 42 g, pa ona može (i naravno, da bar i bude tako) živjeti još i više od 40g!. A tvom sinu će stan zatrebati vjerojatno puno prije.

Inače, postoji mogućnost da tvoj muž dijeli sa sestrom vlasništvo stana, a daj joj da doživotno uživanje. Takav slučaj ima u obitelji MM, sveki i njena sesta su bratu upravo tako i prepustile da živi u roditeljskom stanu, a svi 3 su vlasnici.
    Ovo je točno, slažem se.
    S druge strane sestra bez obzira na sve stigne još imati muža ili nekog. To bi bila bolja situacija.
    Ali što ako sestra ne bude imala nikog i o njoj će u konačnici netko brinuti, i njoj će trebati nekretnina možda da ima čime platiti dom, ili tako nešto,...
    Zato uvijek bolje riješiti čisto i jasno, nitko ne zna što budućnost donosi.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Nista od svega toga, crna ovca je postala "sin nezeljeni" jer je njegov otac za zivota odlucio da njegov sin i unuci nisu zasluzili - nista.
    Napravio je sa svojom kceri ugovor o dozivotnom uzdrzavanju i sve joj ostavio, a svom sinu nije ostavio ni frtaljcic grobnice u kojoj nam kcer pociva :/

Sada nam ostaje samo kupiti novo grobno mjesto i preseliti svog andjela u novo pocivaliste u kojem cemo jednog dana pocivati zajedno
    Zao mi je samo sto pokojni deda nije zelio poznavati unuke, a ocigledno ni teta ne zeli biti dio njihovog zivota, neznaju sto su izgubili i sto ona propusta

Hvala vam svima na sudjelovanju u temi

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Valjda će se javiti netko stručniji, ali mislim da usprkos oporuci postoji i nešto što se zove nužni dio, tako da bi TM ipak njega mogao dobiti

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Bas kako sam i mislila
    Naoruzajte se strpljenjem za preseljenje kceri! Svakako vam zelim sve dobro!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nista od svega toga, crna ovca je postala "sin nezeljeni" jer je njegov otac za zivota odlucio da njegov sin i unuci nisu zasluzili - nista.
    Napravio je sa svojom kceri ugovor o dozivotnom uzdrzavanju i sve joj ostavio, a svom sinu nije ostavio ni frtaljcic grobnice u kojoj nam kcer pociva :/

Sada nam ostaje samo kupiti novo grobno mjesto i preseliti svog andjela u novo pocivaliste u kojem cemo jednog dana pocivati zajedno
    Zao mi je samo sto pokojni deda nije zelio poznavati unuke, a ocigledno ni teta ne zeli biti dio njihovog zivota, neznaju sto su izgubili i sto ona propusta

Hvala vam svima na sudjelovanju u temi
    Koliko li boli

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Ovo sam nasla:

Postovanje, imam pitanje u vezi nasljedivanja

Otac mi je ostavio kucu darovnim ugovorom. U gruntovnici i katastru prevedena je na mene, kuca je vec osam godina na meni, otac je jos uvijek ziv, imam sestre, da li one imaju pravo na nuzni dio?, ako imaju na koji nacin da osporim njihovo pravo.

Odgovor:
    Bez obzora što je otac napravio darovni ugovor one imaju pravo na svoj nužni dio po Zakonu o nasljijeđivanju

Taj nužni dio iznosi ½ dijela što bi redovnim putem dobile-znači nije 1/3 nego 1/6.Znači one imaju 2/6,a vi 4/6-prevedeno vi imate pravo na dvije trećine kuce

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

da, ali on sa kceri nije napravio darovni ugovor, nego ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju.

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

htjela sam pitati, mozda je nepristojno, ali umro mu je otac, gdje je majka?
    kad je ona umrla, je li se tm odrekao svega u korist oca na njezinoj ostavinskoj?

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Sanja :) prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo sam nasla:

Postovanje, imam pitanje u vezi nasljedivanja

Otac mi je ostavio kucu darovnim ugovorom. U gruntovnici i katastru prevedena je na mene, kuca je vec osam godina na meni, otac je jos uvijek ziv, imam sestre, da li one imaju pravo na nuzni dio?, ako imaju na koji nacin da osporim njihovo pravo.

Odgovor:
    Bez obzora što je otac napravio darovni ugovor one imaju pravo na svoj nužni dio po Zakonu o nasljijeđivanju

Taj nužni dio iznosi ½ dijela što bi redovnim putem dobile-znači nije 1/3 nego 1/6.Znači one imaju 2/6,a vi 4/6-prevedeno vi imate pravo na dvije trećine kuce
    nažalost mislim da je sa doživotnim uzdržavanjem drugačije
    ali neka odgovori neki pravnik

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Najvise boli to nepovjerenje, mi smo ionako mislili sve prepustiti njegovoj sestri, zato je tema i otvorena jer njoj nitko ne osporava zasluge sto je bila uz njega i brinula o njemu, pa da je i htjela prodati nitko joj ne bi branio...nevjerovatni su ti obiteljski odnosi, meni je nezamislivo da jedan roditelj tako odbaci svoje dijete i njegovu obitelj, izbaci ih iz svoga zivota bez razloga jer nikakve svadje nije bilo.

Ali ok, svakome njegovo na njegovu dusu, poruku smo shvatili, materijalno im je bitnije od obitelji i imaju pravo na to, tko smo mi da sudimo

@NanoiBeba
    Ne radi se o oporuci nego o ugovoru za dozivotno uzdrzavanje, on izuzima imovinu koja je u njemu navedena iz oporuke jer takav ugovor je zapravo kao kupoprodajni ugovor i na njega se placa porez.
    Kada netko napravi takav ugovor, nakon smrti vlasnika dovoljno je samo smrtni list odnjeti u gruntovnicu i upisati se kao novi vlasnik, nikakav sudski spor ne pomaze niti bi mi isli na tako sto

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Dozivotno ili dosmrtno je razlika! Dozivotno stjece pravo na vlasnistvo nakon smrti, a dosmrtno stjece odmah po sastavljanju ugovora! Ali bez obzira,mislim da nema pravo na nuzni dio!
    Realno, deda je bolestan,on uzme neku gdu.za uzdrzavanje,deda zataji da ima djece npr.! Deda umre,a onda ono eno njih 10 naslkednika! A ta gda.skrbila 15god.za dedu! Zato mislim da nema pravo! Odnosno imao bih da ne postoji ugovor!

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Najvise boli to nepovjerenje, mi smo ionako mislili sve prepustiti njegovoj sestri, zato je tema i otvorena jer njoj nitko ne osporava zasluge sto je bila uz njega i brinula o njemu, pa da je i htjela prodati nitko joj ne bi branio...nevjerovatni su ti obiteljski odnosi, meni je nezamislivo da jedan roditelj tako odbaci svoje dijete i njegovu obitelj, izbaci ih iz svoga zivota bez razloga jer nikakve svadje nije bilo.

Ali ok, svakome njegovo na njegovu dusu, poruku smo shvatili, materijalno im je bitnije od obitelji i imaju pravo na to, tko smo mi da sudimo

@NanoiBeba
    Ne radi se o oporuci nego o ugovoru za dozivotno uzdrzavanje, on izuzima imovinu koja je u njemu navedena iz oporuke jer takav ugovor je zapravo kao kupoprodajni ugovor i na njega se placa porez.
    Kada netko napravi takav ugovor, nakon smrti vlasnika dovoljno je samo smrtni list odnjeti u gruntovnicu i upisati se kao novi vlasnik, nikakav sudski spor ne pomaze niti bi mi isli na tako sto
    Ee bas mi je to falilo u mom obajsnjenju! Bas tak sam si mislila, al si me prestigla

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ne moze ga zaobici nuzni dio kako god okrenes cetvrtina je njegova. Polovicom ostavitelj slobodno raspolaze a polovica se dijeli medju zakonskim nasljednicima kojih je ovdje dvoje. Dakle pola nasljedstva dijele po pola.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Ne moze ga zaobici nuzni dio kako god okrenes cetvrtina je njegova. Polovicom ostavitelj slobodno raspolaze a polovica se dijeli medju zakonskim nasljednicima kojih je ovdje dvoje. Dakle pola nasljedstva dijele po pola.
    Zaobilazi ga ugovor o uzdrzavanju! Da je darovni onda ga ne bi zaobisao! Tj.da je deda samo darovao,onda sin ima pravo na nuzni dio! A oavko ugovor o uzdrzavanju ima tezinu kao kupoprodajni ugovor! Kao da je deda prodao,i nema nisa vise na sebi!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj centar prvotno napisa Vidi poruku
    htjela sam pitati, mozda je nepristojno, ali umro mu je otac, gdje je majka?
    kad je ona umrla, je li se tm odrekao svega u korist oca na njezinoj ostavinskoj?
    Majka je umrla 93' ali nije imala nista od nekretnina sto bi uslo u ostavinsku osim racuna u banci i tih sitnica koje je naravno on sve nasljedio.
    Da je bilo ista za nasljedjivanje od majke naravno da bi se MM svega odrekao u njegovu korist jer je u to vrijeme zivio sa ocem i sestrom i oduvijek je svog oca vrlo postivao zbog same cinjenice da mu je otac, kakav god on bio.
    U vrijeme majcine smrti MM je radio u Njemackoj i slao novce svaki mjesec.
    Sada si me bas podsjetila, prije 10-ak dana smo pregledavali slike iz mladosti od MM-a i naletila sam na jednu kovertu sa potvrdama o slanju novaca njegovom ocu iz Njemacke i jedna od njih je bila na 3000 DEM koje je slao za majcin pogreb...opet mi misli lutaju, ignorirajte me

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo nedavno imali smrt u obitelji, ali ne tako bliske osobe. Zato sam u prvom svom postu i napisala kako to grozno zna biti. Meni je od cijelog postupka još i da muka, samo što ga se sjetim.
    s time da su kod nas najviše i najgore probleme radili oni koji i imaju najviše i nasljedsvo im nije previše značilo.

Žao mi je Marsupiami, pogotovo kada vidim u potpisu broj djece.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

A to je ugovor a ne oporuka? Sorry onda

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Mi smo nedavno imali smrt u obitelji, ali ne tako bliske osobe. Zato sam u prvom svom postu i napisala kako to grozno zna biti. Meni je od cijelog postupka još i da muka, samo što ga se sjetim.
    s time da su kod nas najviše i najgore probleme radili oni koji i imaju najviše i nasljedsvo im nije previše značilo.

Uvijek je tako,kak se ono kaze na veliki kup!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ma sve ok draga, hvala ti
    Nasa mala blaga ce i bez toga imati sve sto im treba u zivotu, a ako nam djeca nemaju barem ce nasi unuci imati svoju djedovinu, dat cemo sve od sebe da tako i bude uz Bozju pomoc.
    Nase ce obiteljsko stablo biti nesto krace s tatine strane, ali drvo raste prema gore i samo nebo mu je granica, buducnost je bitna a proslost ce ostati za nama

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

uh...teško

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

dok sam se ja snašla odoste vi s temom...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Razlika je u doživotnom i dosmrtnom ugovoru. No, sada je kasno, To treba riješiti na samoj ostavinskoj raspravi. Neki dan je bila tu takva tema i pravnice su napisale. Po doživotnom svi zakonski nasljednici imaju pravo na nužni dio. Po dosmrtnom nemaju. Tada se nekretnine odmah upisuju na onoga tko dosmrtno uzdržava.

Mislim da je dužnost javnog bilježnika na ostavinskoj raspravi da to sve objasni.

Marsupilami, što se tiče grobnice sa curicom, pretužno je to. Zar ti to ne može pokloniti muževa sestra?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •