Pokazuje rezultate 1 do 50 od 69

Tema: Bebe nepričalice: pantomima i gestikulacija

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Je, kad je pitam, odgovor dobijem kažiprstom
    Ma ima ona neki svoj jezik, ali to nije ništa razumljivo. Sluh nije problem, čuje bolje od nas, npr. vidi se vlak s našeg prozora i ona ga čuje dok još nije ni blizu, a stvarno nije glasan.

U biti me zanima da li nepričalice razvijaju pantomimu kao nadomjestak? Koliko bi ona riječi u ovoj dobi trebala već govoriti?
    Pa sad, teško je to reći. To je isto kao da se zapitamo s koliko godina bi djeca trebala znati vezati cipele.... tja, netko prije - netko kasnije.

Evo našla sam neku tablicu: http://www.logopedskikabinetabc.hr/logoped.html

Znam da su meni rekli da je za 2,5 godine 20 riječi premalo i slažem se - nama je to bio veliki problem, a djetetu frustracija. Geste smo isto imali, ali ne u tolikoj mjeri (moj stariji je samodovoljno dijete, on nije neki ovisniko o komuniciranju za razliku od mlađega).

Uostalom, da stekneš uvid kako nisi jedina, možeš pogledati što drugi roditelji kažu, kakve imaju probleme + odgovore stručnjaka na specijaliziranom logopedskom forumu (nešto možeš vidjeti, za nešto se moraš registrirati). Nekad sam puno više visila tamo, dok mi je trebalo, a i sad svratim povremeno: http://www.sbkt.hr/djecji/phpBB3/viewforum.php?f=18

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pa sad, teško je to reći. To je isto kao da se zapitamo s koliko godina bi djeca trebala znati vezati cipele.... tja, netko prije - netko kasnije.

Evo našla sam neku tablicu: http://www.logopedskikabinetabc.hr/logoped.html
    po ovoj tablici sva moja djeca su kasnila s govorom
    J i E su progovorili s cca 2 godine,do tada samo par riječi
    P sada ima 19,5 mj.Zna reči cica ( to mu je najdraža riječ ) ,mama,tata,imena brata i sestre,papa za papati,brmmm za autiće... ali uglavnom za sve koristi prst i navigaciju
    ima dana da ništa ne izgovori.ali zna pokazati dijelove tijela,pokazuje životinje u slikovnicama kada ga pitam,razumije kraće naredbe npr.donesi loptu,donesi pelenu,lezi da te presvučemo,idemo se kupati....zapravo razumije sve i regira pa se uopće ne živciram.Takvi su bili i ovi stariji

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Uostalom, da stekneš uvid kako nisi jedina, možeš pogledati što drugi roditelji kažu, kakve imaju probleme + odgovore stručnjaka na specijaliziranom logopedskom forumu (nešto možeš vidjeti, za nešto se moraš registrirati). Nekad sam puno više visila tamo, dok mi je trebalo, a i sad svratim povremeno: http://www.sbkt.hr/djecji/phpBB3/viewforum.php?f=18
    Evo, našla kako profesor logopedije s foruma opisuje svoju kćer: "Moja je starija kcer koristila mimiku i gestu u 80 % svoje komunikacije do svoje TRECE godine. Nije bila lijena za govoriti, nego je u njenoj okolini osim mame bilo i toliko ostale rodbine, njoj pri ruci, da dijete nije moralo nista ni traziti - vec bi joj bilo pri ruci. Pa cemu onda da govori uopce?!"

Hm, ispada da onaj vic "nijesam imao primjedbi" ipak drži vodu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, našla kako profesor logopedije s foruma opisuje svoju kćer: "Moja je starija kcer koristila mimiku i gestu u 80 % svoje komunikacije do svoje TRECE godine. Nije bila lijena za govoriti, nego je u njenoj okolini osim mame bilo i toliko ostale rodbine, njoj pri ruci, da dijete nije moralo nista ni traziti - vec bi joj bilo pri ruci. Pa cemu onda da govori uopce?!"

Hm, ispada da onaj vic "nijesam imao primjedbi" ipak drži vodu

Pa da, tako su i nama rekli u Suvagu i u vrtiću - da ne smijemo srljati pred rudo i ispunjavati želje/potrebe prije nego ih je dijete uspjelo verbalno izraziti. Mi roditelji koji put pretjeramo od prevelike želje da zadovoljimo djetetove potrebe. Ja toga nisam bila ni svjesna dok me logopedica nije upozorila.

Eto, nadam se da si sad mirnija. Sve u rok službe.

Sjetih se još nečega - mi smo prve suvisle riječi dobili ponavljanjem dječjih pjesmica. Nakon bezbroj ponavljanja dijete bi obično samo znalo reći zadnju riječ u stihu pa je malo pomalo krenulo. Ja sam gnjavila svog sina da mi govori te stihove barem djelomično, a kad je govorio, ja sam hodala-pokazivala-vrtila se, ovisno o tome što se u pjesmici tražilo....

Evo ti primjera (kopiram sa svog hd, iako već sam to stavljala, ali mislim da je bilo davno):

Priča za 5 prstiju 1

Palac: ovaj ide u lov
    Kažiprst: ovaj ide za njim
    Srednji prst: ovaj kuću čuva
    Prstenjak: ovaj papicu kuha
    Mali prst: ovaj plače jer mora sam musti kravu – muzu muzu muzu (prstić potegnuti nekoliko puta)

Priča za 5 prstiju 2
    Palac: ja sam palac, glavni prst – delija sam jak i čvrst
    Kažiprst: prepoznat me može svak jer sam spretan, brz i lak
    Srednji prst: poštujte me redom svi jer sam od vas najveći
    Prstenjak: vredniji sam od svih vas jer ja imam zlatan pâs
    Mali prst: to već znade cijeli svijet – bez mene vas nema pet!

Priča za 5 prstiju 3
    Stari palac kruha prosi
    Kažiprst ga kući nosi
    Srednjak šuti pa se ljuti
    Što prstenjak sve pojeda
    A mezimac samo gleda

Kriš-kraš-matijaš

Kriš-kraš-matijaš (prstom crtati križić po dječjem dlanu nekoliko puta – stimulacija osjeta dodira)
    Kaj mi daš – dam ti POČ (udariti dlanom o dječji dlan)
    Kam ideš? V Stari Grad, kobile klat! Vrta vrta vrta vrta (prstom kružiti po dječjem dlanu)

Biba leze (za sasvim malu djecu)
    Biba leze, torbu nosi, kuda ide – tu nutra, tu nutra, tu nutra, tu nutra, tu nutra!
    (Hodati sa dva prsta po djetetovom tijelu, a na kraju završiti u pazuhu ili u ovratniku košulje!)

LICE I GLAVA

Šećer, kava…(za sasvim malu djecu)
    Šećer (dotaknuti čelo)
    kava (dotaknuti bradu)
    Čaj (dotaknuti lijevi obraz)
    Rum (dotaknuti desni obraz)
    BUM! (šakom lagano udariti u nos!)

Stara istarska (za sasvim malu djecu)
    Oltarić (prstom djetetu dotaknuti čelo)
    Dvi svićice (pokazati oči)
    Dva kušinca (prstima dotaknuti obraze)
    Kapelan (dotaknuti bradu)
    Bilim, bilim, bilam (uhvatiti dijete za nos i “pozvoniti”)

Tip-tip-tip

Prstićima tip-tip-tip (kažiprste u križ)
    Glavicom pak nik-nik-nik (klimnuti glavom)
    Ručicama klop-klop-klop (pljesak)
    Nožicama top-top-top (udarac nogama o pod)
    Naokolo jedan-dva (okrenuti se oko sebe za 360 stupnjeva)
    Pa je igra gotova.
    Offt. kak su brzo moji dečki izrasli, a ja nakupila godinaaaa, katastrofa...

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

I ja sam mama zabrinuta neko vrijeme za govor svoga satrijeg sina! Inace distoni sindrom,vjezbice do 15mj! Nikada zapravo nije previse odskakao od drugih osim u hodanju, tek sa 14-15mj!

Rekli su mi da logopedu nema potrebe prije 3god.?! Slaze jednostavne recenice! Hocu spek! Hocu sok! Braco gasio! Misli na tv! Onda ga nekad primi pricanje ali razumljivo samo meni! Iako ajde ima kad to lijepo zvuci! Imo mama setati,traziti djecu!
    Kako smo preselili u inozemstvo sa nj.18mj,nekako uvijek mislim,da bas u najbolje doba govora,on je dosao medu ljude koje ne razumije! Ima li to uopce veze? Nedostaju mu vidno djeca! Bas danas kod pedijatra,vidio djecaka,odmah k njemu,"tu sjedi" mu govori,odmoci stolicu...! Inace je drustven,voli djecu strahovito!
    A ponekad kad mu nesto objasnjavam,onako me gleda svojim okama,i nista,nikakve obostrane komunikacije! Kao da me ne razumije,kao da je full flegma kao gle sad nju sta tu soli pamet,a mene bas briga!
    Nekako mi se sve ukupno kad zbrojim cini da ima jos koji mjesec da se sam pokrene bez vjezbi tj.odlaska logopedu! A onda kad cujem frendicinu kcer kako recitira po dvije strofe, a koja je mlada 1mj od moga M padam u trans!

Zaista vec nekoliko tjedana unazad sam bas tuzna! Sa 7mj me zvao mama sa razumijevanjem! Sa cca 15mj,znao poakzati dijlelove tijela,njam,njam,didi... Da ne nabrajam sad sve te neke osnovne rijeci! A sad kao da gotovo stojimo,ili se pomicemo al vrlo sporo!

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Sanja :) prvotno napisa Vidi poruku
    A onda kad cujem frendicinu kcer kako recitira po dvije strofe, a koja je mlada 1mj od moga M padam u trans!
    Tako sam i ja šizila jer sam u bliskoj rodbini imala dijete koje je sa godinu dana već slagalo jednostavne rečenice, a i dan danas mala priča k`o navijena i nevjerojatno je inteligentna. Pa sam gledala opet dvoje djece iz rodbine koja su tek koji mjesec bila starija od moje malene i opet šizila kako one pričaju, a moja ima svoj jezik, svoje riječi za pojedine potrebe i stvari, geste... I ispalo je da sam se skroz nepotrebno brinula. Sa dvije godine kao da joj je netko ugradio gramofonsku ploču

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    Tako sam i ja šizila jer sam u bliskoj rodbini imala dijete koje je sa godinu dana već slagalo jednostavne rečenice, a i dan danas mala priča k`o navijena i nevjerojatno je inteligentna. Pa sam gledala opet dvoje djece iz rodbine koja su tek koji mjesec bila starija od moje malene i opet šizila kako one pričaju, a moja ima svoj jezik, svoje riječi za pojedine potrebe i stvari, geste... I ispalo je da sam se skroz nepotrebno brinula. Sa dvije godine kao da joj je netko ugradio gramofonsku ploču
    Eeh tu plocu bih i ja! Ipak smo prosli 2,6god

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •