Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 69 od 69

Tema: Bebe nepričalice: pantomima i gestikulacija

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Evo da javim razvoj događaja.
    Moja curka je napunila 17 mjeseci, ima koji dan, i sve više mumlja, priča i proizvodi razne nepostojeće riječi. Pantomima i gestikulacija su i dalje vrlo važne, usavršene čak,ali sve više riječi i slogova izgovara pa je sad to kombinacija, i to je presmiješno kako razgovaramo Govori čisto samo par riječi (njam kao vrhunac rječnika, mama, tata, daj, nona, baba i sl.) te pokušava izgovarati i osobna imena bliskih ljudi. Ostalo je neki bebski jezik koji zvuči predivno!

Iz dana u dan napreduje i nevjerovatno mi je kako sve razumije, čak i priloge i prijedloge (stavi ovo ispod, stavi iznad, pogledaj iza, vidi gore) ili neke kompliciranije riječi (sastavi, rastavi...).

"Ne"govori već jako dugo, "da" je počela nedavno, ali zadnje vrijeme baš je bila u izrazitoj "ne fazi", sve je bilo ne. Jučer je po prvi put upotrebljavala "da" i "ne" baš kako treba, odgovarajući na sva pitanja.

Tako da, čini mi se, sve ide svojim tokom. Ne brinem se, niti sam se pretjerano brinula zbog toga, ono što mi je bilo neobično, i još uvijek je, taj govor tijela, pantomima i gestikulacija, s kojima je uspijevala (i još uspijeva) iskomunicirati gotovo sve..
    Jesam, bila sam nešto čitala o baby signs i tom načinu komunikacije kad je imala nekih 9-10 mjeseci, čak sam i puna dva dana posvetila tome, lol, ali zanimljivo je kako je sama razvila svoj baby signs jezik.

U biti, sad je u razdoblju kad iz dana u dan vidljivo napreduje i baš uživam...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Čini se da imaš malu spužvu! Ova tvoja samo upija, a sad kad krene, bit će je teško zaustaviti... i govorit će odmah rečenice. Ne bi bila prva...

I da - ima nas još puno koji smo iz dječjih usta čuli najprije NE, he he he, pa tek onda sve ostalo.... to je tipično!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Zuska - baš sam svraćala da vidim kako Giga napreduje - super, baš mi je drao čitati kako je tvoja curica pametnica

Kod nas isto ima pomaka, osim Am-am i mama - sve je hrana, Palčić kaže Gaga - Tata i Ši - šetnja. Dobrica kaže Ka - kašica (e taj je materin, 3 riječi zna, sve 3 označavaju hranu)
    Oboje rade Ne glavom, sa smislom. Do DA nismo još došli.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Peterlin, spužva samo takva, jednom nešto vidi ili joj se pokaže, drugi put to hoće ponoviti, čak i nešto što nisam znala da je uočila (tipa udaranje po bočici Fenistila da brže kaplje).
    Spužva koja želi biti što samostalnija. Sama sastavlja i rastavlja Nosi aspirator i onda si sama izvlači šmrklje, npr. I svaki dan nekoliko takvih stvari.

Nisam ništa znala o bebama prije, nisam se nešto ni družila s njima , ali moram priznati da sam sad fascinirana mladuncima

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Zuska - baš sam svraćala da vidim kako Giga napreduje - super, baš mi je drao čitati kako je tvoja curica pametnica

Kod nas isto ima pomaka, osim Am-am i mama - sve je hrana, Palčić kaže Gaga - Tata i Ši - šetnja. Dobrica kaže Ka - kašica (e taj je materin, 3 riječi zna, sve 3 označavaju hranu)
    Oboje rade Ne glavom, sa smislom. Do DA nismo još došli.
    Ha, ha, super, mama i hrana su najvažnji, pa naravno
    Ovo s DA se samo odjednom pojavilo, zato sam se i javila, baš me iznenadilo.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Lajkam Gigu!

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Evo, Gigin se rječnik od nedavno počeo iz dana u dan obogaćivati, samo odjednom, kao da je neki ventil otvoren. Odjednom kaže neku riječ i to mnoge i prilično tečno, svaki dan sve više riječi... Zna brojati do 3, odnosno razumije što su jedan, dva i tri i to koristimo kod dogovaranja.
    Počela je koristiti i "ja", pogotovo u kombinaciji s "ja bi", a onda kaže što ili pokaže ili imitira, tako da i dalje ima puno pantomime i gestikulacije.
    Zabavno je
    Kako ostale (ne)pričalice?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, Gigin se rječnik od nedavno počeo iz dana u dan obogaćivati, samo odjednom, kao da je neki ventil otvoren. Odjednom kaže neku riječ i to mnoge i prilično tečno, svaki dan sve više riječi... Zna brojati do 3, odnosno razumije što su jedan, dva i tri i to koristimo kod dogovaranja.
    Počela je koristiti i "ja", pogotovo u kombinaciji s "ja bi", a onda kaže što ili pokaže ili imitira, tako da i dalje ima puno pantomime i gestikulacije.
    Zabavno je

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

evo još jedne nepričalice.

sad će za 2 mj napuniti dvije godine. najčešća riječ je "neću". zna vrlo dobro pokazati što hoće uz gestikulaciju i povremeni "to, to". zna pitati "di", a nekad mi se čini da ne zna ni razliku između mame i tate, što je također nešto što izgovara. vrhunac je "oš" ilitiga još.

ne brinem, kao, premda sam svjesna da djeca njene dobi nerijetko budu pravi mali retoričari. ona priča neki svoj jezik, stalno nešto samo sebi poznato drobi, pjeva sve u 16, opet svoje neke pjesmice. i to šljaka.

nekad, ali doista rijetko, me iznenadi pa bubne "cica" (ne cicamo, nego je opsjednuta dojkama, hm....), a zna (uglavnom) i pokazati svoje uho, guzu, itd...

otkad sam trudna pokazujem joj stomak i pričam tu je jura, ljubi juru, i pitam je jučer gdje je jura i onda mrtva hladna digne majicu i pokaže svoj trbušić i veli "tu"

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Update.
    Giga, ili bolje da je nazovem Pipi (već neka 3 tjedna je potpuno zaljubljena u pjesmu Pipi Duga Čarapa, svaki dan traži da joj pustimo spot po nekoliko puta, u autu samo to traži slušati, ah), stalno melje!

Ponavlja riječi, svaki dan ima nekoliko novih riječi, jutros me iznenadila s "mašna" kad smo oblačile hlačice... Već nekih tjedan dana pita "to je to?" za stvari koje joj nisu jasne, za pozdrav koristi jednu od nekoliko riječi "dija, bok, čau, dan dan", izabere si koja joj najviše paše...
    Po novom i pjeva! Tj. pokušava. Krenula je s na na na, a od jučer pjeva "kiša pada, trava...dalje je nerazumljivo". Jučer je to pjevala nevjerovatno puno puta, za sad nam je to jako simpa, hahaha.

Pantomimu više ne koristi, još je ostalo gestikulacije i onomatopeje...npr. dahće kad je žedna, iako zna riječ "piti" i ponekad ju koristi.

Divno i preslatko, sviđa mi se njen glas kad priča i pjeva

Inače, kad smo već kod glazbe, subotom i nedjeljom je puštamo da gleda Dječju TV na onom CMC-u (to je valjda najbolje što puštaju tamo) od 8 do 9 ujutro i obožava te pjesme. Već dugo je na prvom mjestu ova predivna pjesma Cavorengo ojilo romano (Dječije srce cigansko) i onda ona pleše uz to i fascinirano gleda, a bogami i ja. Nisam dugo vidjela nešto tako smisleno napravljeno u borbi protiv diskriminacije i za razvijanje tolerancije i razumijevanja. Preporuka!

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pozdrav svima moj mali ima 18 mj i priča mammmma baba i papa ,amam i nisam sigurna koliko od toga govori sa znacenjem jer vise onako priča te rijeci bezveze dok hoda, igra se... Osim mama mene bas smisleno zove. On je neurorizicno dijete ali on ne koristi ni pantomimu ni gestikulaciju, recimo digne ruke i dođe k meni kad želi da ga dignem, kad želi van prime me za ruku i vodi na vrata, ali nista ne pokazuje prsticem, imam osjećaj kao da imamo problem u komunikaciji ili zdruzenoj pažnji tek sada mi je poceo davati igračku ili nesto da vidim. Istina je da on malo kasni u razvoju prohodao je sa 14.5 mj, ali me ovaj dio bas brine .. Nekad se zabulji u nesto pa se i ne okrene kad ga zovem. Mene je to sve zabrinulo jer upućuje malo na autisticni spektar ali opet on ima kontakt očima smije se, veseo je dječak, bili smo kod psihologa na goljaku jer se tamo od rođenja kontroliramo, ona je rekla da se on razvija u granicama normale i da je sada motorika za 18 mj a kognitivni razvoj za 13 mj kao da malo kasni.... O autisticnom spektru nema govora rekla je bar za sada..... Upućeni smo na demonstracije radne terapije da vidimo kako s njime raditi ... Molim vas napisite mi da li je normalno da dijete i slabo pokazuje stvari koje želi ako ujedno i ne priča bas? Kako ste vi komunicirali sa svojim bebacima?

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Pridružujem se topicu. Kod moje djece (skoro 15 mjeseci) nema riječi kojoj pripisujem značenje.
    Pričaju po cijele dane, međusobno, većinom kao ova dvojica http://www.youtube.com/watch?v=_JmA2ClUvUY
    Ali - kad kažu mama - ne znam žele li jesti, sigurna sam da mene ne zovu.
    Ni jedno drugo glasanje ne povezujem s predmetom ili radnjom koju žele.
    Ne pokazuju prstima što žele.
    Oni samo melju, smiju se, deru se i glasaju, a izgleda da samo jedan drugog razumije.
    evo identične se ponaša moj luka samo sto on ima skoro 18mj... Ne pokazuje prsticem i mama mu je sve ,melje bezveze i vristi od srećesreće

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Iva, znam da je tesko kad te prime strahovi u vezi djeteta (i mene cesto primaju, malo drugacije prirode), al pokusaj vjerovat psihologu da je sve u redu. Imas i temu, bebe koje su kasno propricale.

Od cetvoro malih rodjaka koje sam cuvala, daleko najvise prica ona koja do dvi godine nije nista pricala, a najmanje onaj koji je sa godinu dana slagao recenice. Sad imaju od 7 do 13 godina.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

A imas i temu, bebe koje su kasno propricale, tu ces naci dosta iskustava.

Moj, s 18 mjeseci dosta komunicira jezikom. Al uglavnom koristi po jedan slog od svake rijeci, pa kaze npr. Ba, pa treba pogodit hoce li poljubac, babu, il zeli nesto bacit. A zna slozit i "recenicu" od dvi jednoslozne rijeci "mu pe" mu je npr. Muzika, plesati

Od dvosloznih rijeci vec duze vrijeme govori ove koje se sastoje od istih slogova, mama, tata, baba, cici... A sad je, unatrag mjesec dana, poceo slagat i rijeci od razlicitih slogova.

Al po onome sto ja vidim vani, puno vise jedno i po godisnjaka ne prica, nego prica. Makar se tu i tamo nadje i prava pricalica.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ma ne brine me toliko to sto on ne priča, već razumijevanje... Kao da me ponekad ne razumije kad nesto tražim od njega, tipa daj mi lopticu ili slično.... I ne pokazuje prsticem a čitam da je to jako jako vazno u razvoju govora i komunikacije.,,., recimo gledamo slikovnicu, dva puta do sada mi je pokazao gdje je patka i auto ali vise neće , kao da ga neke stvari jednostavno ne inteersiraju , ne mogu ga prokuziti uopće. Prvi sin je bio totalno napredan s god i pol je brbljao Ko lud, znao sve boje skoro na čuđenje teta u vrtiću, sad ovog malog držim pod povećalom i čini mi se da puuuuno kasni za bracekom... A o svojoj brizi da i ne govorim. S tom procjenom na goljaku bas i nisam prezadovoljna mali je bio nervozan i spavalo mu se i kratko je pregled trajao. Ima li netko za preporučiti kuda jos odvesti dijete na procjenu govora i komunikacije....

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo sad smo 20 mj. Poceo je pokazivat prsticem, govori samo mama, baba, pa pa, njam, nekad va va. Za bravo nekad kaze baaaaaaa. Prica jako jako malo. Razumije jednistavne naredbe , hoćeš papati, gdje su cipele, daj loptu, idemo van, pospremi igračku pa je stavlja u kutiju i tako.... Da ,li je to malo za njegovu dob?! Kada ici logopedu ? Na goljaku su nam rekli da je dečko i da ima dudu sto isto moze značiti kasnjenje govora i to treba uzet u obzir a ako govor ne krene za 6 mj ce nas uputiti logopedu.

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Uz privatne kontrole i vjezbe i plus goljak,mislim da te strah previse uzeo. Pokusaj se opustiti i poslusati ipak strucne ljude,bar za sada. Ako su ti rekli za 6mj logoped,nemoj ranije forsirati.ja bih osobno uzela da do tog vremena izbacim dudu i pratim razvoj tih 6mj,pa ako cete morati k njima, onda ces imati vise joj toga reci u cemu ste napredovali,u cemu ne,sto ste uspjeli poduzeti,a da mu se govor i sl.lakse potakne...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Imam u blizini primjer curice koja je do 33 mjeseca govorila manje od 10 riječi od dva sloga, a drugo što je govorila rekla bi samo jedno slovo naziva.
    I onda je jedno jutro počela pričati i priča, priča, ne staje već godinu dana. I nije joj dosta hrvatski, nego uči i engleski. OK, to je jedan primjer, no samo da pokažem da ima najrazličitijih situacija. Možda treba imati više strpljena. A možda i ne, svatko po svome.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •