Evo da javim razvoj događaja.
Moja curka je napunila 17 mjeseci, ima koji dan, i sve više mumlja, priča i proizvodi razne nepostojeće riječi. Pantomima i gestikulacija su i dalje vrlo važne, usavršene čak,ali sve više riječi i slogova izgovara pa je sad to kombinacija, i to je presmiješno kako razgovaramoGovori čisto samo par riječi (njam kao vrhunac rječnika, mama, tata, daj, nona, baba i sl.) te pokušava izgovarati i osobna imena bliskih ljudi. Ostalo je neki bebski jezik koji zvuči predivno!
Iz dana u dan napreduje i nevjerovatno mi je kako sve razumije, čak i priloge i prijedloge (stavi ovo ispod, stavi iznad, pogledaj iza, vidi gore) ili neke kompliciranije riječi (sastavi, rastavi...).
"Ne"govori već jako dugo, "da" je počela nedavno, ali zadnje vrijeme baš je bila u izrazitoj "ne fazi", sve je bilo ne. Jučer je po prvi put upotrebljavala "da" i "ne" baš kako treba, odgovarajući na sva pitanja.
Tako da, čini mi se, sve ide svojim tokom. Ne brinem se, niti sam se pretjerano brinula zbog toga, ono što mi je bilo neobično, i još uvijek je, taj govor tijela, pantomima i gestikulacija, s kojima je uspijevala (i još uspijeva) iskomunicirati gotovo sve..
Jesam, bila sam nešto čitala o baby signs i tom načinu komunikacije kad je imala nekih 9-10 mjeseci, čak sam i puna dva dana posvetila tome, lol, ali zanimljivo je kako je sama razvila svoj baby signs jezik.
U biti, sad je u razdoblju kad iz dana u dan vidljivo napreduje i baš uživam...