Stranica 6 od 16 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 792

Tema: Znate li kako izgleda fiziološki porođaj?

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    A ja sam mislila da pričamo o fiziologiji poroda, onakvoj kakva jest od kad žene rađaju, jer u samoj se fiziologiji nije ništa promijenilo. Najnovija znanstvena postignuća su nešto drugo. I upotreba porodničkih kliješta je bila fantastično znanstveno postignuće svog doba.

Stvar je u tome da žena može roditi sama i da instinktivno zna što kada učiniti. Kada ne bi imala nikoga oko sebe na koga se osloniti, bila bi prisebna cijelo vrijeme. No, imamo se na koga osloniti, pa ne moramo brinuti o svakoj sitnici.

Pupčanu vrpcu treba presjeći i da itko od nas prisustvuje porodu, osjećao bi potrebu da to učini i da nema ni najmanjeg pojma o porodu. Instinkt, star tisućljeća. Da li se slaže netko samnom u ovome? Rasprave da li to učiniti za minutu, deset ili bilo kad, izlaze iz fiziologije.

Vjerujem da je priroda učinila da bebi bude dobro kada god se to dogodilo, jer inače ne bi bilo ovoliko ljudi na svijetu.

Pročitala sam jednom opis što učiniti ako porod ide brzo, prebrzo (slično linku koji je stavila sirius). Opisuju etape, a na kraju je rečenica: Ne brinite, ovakav porod je priroda u svom najboljem obliku.
    Zapravo, pupčana će vrpca, ako se ne presječe, s vremenom otpasti i nikome ništa. Tako da se ni to ne mora, ali je praktično da ne vučeš posteljicu par dana naokolo sa sobom (iako je nekima to baš fora, de gustibus...) A ako se sječe, naravno da je bitno kada se to čini, s obzirom da je bitno ima li beba u svom organizmu po porodu optimalnu količinu krvi ili trećinu manje... ovo mi je, zapravo jedna od luđih fama u porodu - pričekati da pupčana prestane pulsirati je besplatno, ne zahtjeva nikakav poseban trud, beba ionako nakon poroda treba biti na trbuhu mame i cicati, pa nema potrebe za brzim rezanjem

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

marta, baš ti je dobra tema i dobro je da sve ovo piše na jednom mjestu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj rutvica prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo, pupčana će vrpca, ako se ne presječe, s vremenom otpasti i nikome ništa.
    meni se ovo cini potpuno logickim. logicno je da je porod morao moci u vecini slucajeva ici i proteci bez problema, jer inace ljudske vrste ne bi bilo.
    i u prethistoriji su se djeca radala.
    tako da je priroda to morala tako zamisliti, da porod bude normalan i uspjesan bez skarica , ovog, onog, te da ga je zena i sasvim sama sposobna uspjesno provesti. sumnjam da je bitno da li je dijete sa pupcanom vrpcom u ovom ili onom polozaju. i bez da joj netko govori disi, ovako ili onako.

ovo sad ne pisem u smislu, prirodno, neprirodno (od tih mi je argumenata ponekad pomalo i zlo), niti mi je namjera reci da napredak medicine nije mngim majkama i djeci omogucio zivot, te da bi se trebali vratiti u kameno doba. i odbaciti pomoc medicine.

ali kada razgovaramo o porodu kod kojeg je sve u redu, po prirodi stvari je logicno, da se on mora moci proteci sasvim uspjesno bez intervencija. u vecini slucajeva naravno. te da bi takav proces zapravo trebao biti standard.
    druga je stvar sto se mi kroz razne vrste asisstencija zelimo "osigurati", koliko je to god moguce, ako nesto krene ukrivo.
    ironija je da kad se pretjera sa "asistencijom" ili je njena primjena kriva, da onda zapravo, ne da se ne osiguravamo, nego zapravo dovodimo u opasnost i mamu i bebu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ne znam nista o tome, ali mozda su u davnim pocetcima mame nosile djecu sa neprerezanom pupcanom vrpcom, te cekale da ona sama otpadne.
    to opet ne govorim u smislu da bi mi to danas trebali raditi, nego naprosto razmisljam, kako je doslo do toga da se recimo neka majka u davna doba sjetila, da bi vrpcu mogla i prerezati.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad se osusi, pupkovinu je jako tesko prerezati. Mislimd a cimpanze hodaju naokolo s mladuncetom i posteljicom dok ista ne otpadne zajedno s pupkovinom - sama. Vjerojatno su i ljudi tako radili do nekog trenutka u povijesti.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Kad se osusi, pupkovinu je jako tesko prerezati. Mislimd a cimpanze hodaju naokolo s mladuncetom i posteljicom dok ista ne otpadne zajedno s pupkovinom - sama. Vjerojatno su i ljudi tako radili do nekog trenutka u povijesti.
    neke tako rade i danas

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ali vidis kako doktori (U Srbiji) misle da detetu treba infuzija da mu razredi krv kad se ne presece na vreme :D
    Navikli su valjda na brojeve kod ranog rezanja, i kad vide ovakav slucaj, to je patologija.

E da, jos nesto.. Mi smo u porodiliste dosli s rodjenom bebom, neprerezanom pupkovinom i setom za maticne celije :D
    S obzirom da je bilo proslo, sta ja znam, oko 40 minuta od rodjenja, oni su se zezali s tim setom jos neki pola sata, cak su iscedili nesto krvi iz pupkovine, ali nije bilo dovoljno za maticne celije.
    To nam je bio pun pogodak, jer smo na taj nacin vrlo lako uverili ove s hitne da ne seku pupcanik, i tako smo dobili joj oko sat vremena nerazdvajanja i sisanja, a i lagano smo dobili papire, jer ako je pupcana vrpca presecena u porodilistu, oni daju svu dokumentaciju kao da je dete tu rodjeno (sto je jako zgodno ako imate muza koji nece prestajati da radi ni u jednom trenutku, i jos koje dete da se o nemu brinete).

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ajme kli, nisam imala pojma zakon!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa Vidi poruku
    Ali vidis kako doktori (U Srbiji) misle da detetu treba infuzija da mu razredi krv kad se ne presece na vreme :D
    Navikli su valjda na brojeve kod ranog rezanja, i kad vide ovakav slucaj, to je patologija.

E da, jos nesto.. Mi smo u porodiliste dosli s rodjenom bebom, neprerezanom pupkovinom i setom za maticne celije :D
    S obzirom da je bilo proslo, sta ja znam, oko 40 minuta od rodjenja, oni su se zezali s tim setom jos neki pola sata, cak su iscedili nesto krvi iz pupkovine, ali nije bilo dovoljno za maticne celije.
    To nam je bio pun pogodak, jer smo na taj nacin vrlo lako uverili ove s hitne da ne seku pupcanik, i tako smo dobili joj oko sat vremena nerazdvajanja i sisanja, a i lagano smo dobili papire, jer ako je pupcana vrpca presecena u porodilistu, oni daju svu dokumentaciju kao da je dete tu rodjeno (sto je jako zgodno ako imate muza koji nece prestajati da radi ni u jednom trenutku, i jos koje dete da se o nemu brinete).
    Kli, i neporodenom posteljicom također, zar ne?

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

da, neporodjena, ali odljustena posteljica. imala sam jake trudove za posteljicu, ali sam se trudila ne roditi je do porodilista. znam da bi onda jos vise poludeli na bakterije. ovako nisu, ali tacno se videlo, kako koji novi dr dodje, prvo sve super (beba je bila po sablonu, 3700g zenska), a onda kad prodje nesto vremena, pocnu da se tripuju, vrate se, pa pricaju svasta
    bez obzira, bas zbog neprerezanog pupcanika i neporodjene posteljice bar smo izbegle izolaciju.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku

Isti drekec. Svejedno je, stavila dijete na pod cim se rodi ili na majku, ista kolicina krvi ce mu doci iz pupkovine/posteljice u tijelo tijekom sljedece 3 minute UKOLIKO se pupkovina ne presjece. Jer posteljica jos neko vrijeme obavlja i plucnu i bubreznu funkciju. Tom prilikom ce mu iz posteljice doteci jos 100 do 150 ml krvi u tijelo pa ce u konacnici prosjecno veliko novorodjence imati oko 450ml krvi u tijelu. Obratite paznju na brojke.
    Novorođenče ima 28 dana da od novorođenčeta postane dojenče. Za to vrijeme mu se organizam prilagodi. A duktus na pupku se zatvara odmah nakon prvog udisaja. Vrijeme se mjeri u sekundama. To je životno važno. Bez toga bi beba mogla iskrvariti.

Zato se bebu odmah nakon što se rodi, a prije prvog udaha, spusti ispod visine posteljice u mami ( ako već mama nije u takvom položaju) da još koji ml krvi uđe u nju. Kad udahne, uloga pupčane vrpce je gotova zauvijek. da li će se presjeći odmah ili nešto kasnije, nebitno je.
    Opet sam trebala objasniti. Uvijek pomislim da jasno napišem, ali očito sam trebala korak po korak.

Htjela sam reći da je priroda sve napravila kako treba da bi bebi bilo najbolje, jer da nije, beba bi mogla iskrvariti ako se ne stisne vrpca. A neće, ne može iskrvariti, nema teorije da iskrvari. Ako je sve u redu i oboje su zdravi.

Nisam spominjala rezanje pupčane vrpce u prvoj rečenici, jer nije ni bilo riječi o tome. I bez rezanja i stiskanja, sve je u redu. Razumijete li što želim reći, priroda se pobrinula da to rezanje nije životno bitno. Jer, ne zna se hoće li biti netko kraj mame kad se beba rodi, hoće li imati sa čime prerezati, hoće li imati snage pregristi... Nije važno, ima vremena. Bebina krv je u bebi i neće se vratiti ni otići.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 18.03.2013. at 20:40

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam nista o tome, ali mozda su u davnim pocetcima mame nosile djecu sa neprerezanom pupcanom vrpcom, te cekale da ona sama otpadne.
    to opet ne govorim u smislu da bi mi to danas trebali raditi, nego naprosto razmisljam, kako je doslo do toga da se recimo neka majka u davna doba sjetila, da bi vrpcu mogla i prerezati.
    Meni se čini jednostavnije da su pojele placentu, sve do kud se mogla gristi, u tim vremenima i nije bilo mnogo hrane, pa je ova kila mesa dobro došla cijelom plemenu. A ostatak vrpce bi otpao za desetak dana.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kli, kako si je uspjela ne roditi? Pitam cisto zato sto je moja samo iskliznula, doslovno par minuta nakon sto je Markus rodjen.

(Nismo je pojeli. Jos. )

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Bila je ogromna, a ja sam sedela i pricala s decom, ukucanima, posle s dr s hitne (bili su fini).
    Meni se cini da je velicina posteljice i odrzala trudove, nisu mi stali cak ni u vozilu hitne

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...iako je bilo izrazito neudobno (pobegao mi post s telefona), ali ipak sam imala bebu u rukama i na sisi.
    Mah, mislim da je kljuc bio sto sam odmah cim sam rodila "imala posla", tj. bila sama sebi babica (izvadila bebu iz kese, aspirirala slince i tako :D).
    Ali fakat je i bila ogromna posteljica, slicna Novakovoj. Izijeva je bila znatno manja, i deblja.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

E, sad, ja svoju stvarno nemam s cim usporediti. Zajedno s pupkovinom i ovojem vodenjaka, manja je od smrznutog purana?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ta priča s "pregustom" krvi kod kasnog rezanja pupkovine ide iz jednog starog istraživanja u kojem se našlo da kasno rezanje pupkovine može dovesti do povećanog broja crvenih krvnih stanica, što onda za posljedicu može imati niski krvni tlak, niski šećer i poteškoće disanja.
    MEĐUTIM, kasnije je to istraživanje opovrgnuto i utvrđeno je da je ta "gusta" krv zapravo dobra, jer više crvenih stanica znači više kisika, više proteina i više se tekućine povlači iz pluća.
    dakle, nije da oni skroz bezveze pričaju o pregustoj krvi, ali očito nisu pročitali novija istraživanja na temu.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Znam ja to Lutonjice, ali to sto ja znam toj doktorici stvarno nista nije znacilo. Meni je licno u tom trenutku bilo nekako lako, za Lunu sam bas imala osecaj da joj "ne mogu nista" i nije mi cak bilo ni pretesko da je ostavim tih par sati gore. Posle sam ih iskulirano ali propisno smarala s "Kad ce da mi dodje beba?" da su je stvarno doneli na vreme, i od tad je nisu vise uzimali. Zbog tog mog pristupa su i dve cimerke, bez mog nagovaranja, i same pocele da traze svoju decu, i ove su im donosile cesce, a na kraju (bila sam na tom odeljenju 2 dana) i ostavile. Radi se o porodilistu koje je ima baby friendly titulu, ali je toliko iskvareno, da od toga vise ni naziv nije ostao. Bukvalno. Osoblje ne zna da imaju baby friendly.

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Preporod rađanja, ima li je tko za poslati u pdf-u? Ja sam iskopala jedino baby signs na engleskom u pdf-u

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ovdje na Kasnidolu (među 5-6) ginekologa ima jedan za kojega stalno pričaju kako nasilno, forsirano porađa žene... strahota... ledi mi se krv u žilama od pomisli da dopadnem u njegovu smjenu. Volim vjerovati kako su svi divni i kako svi rade za tvoje dobro, ali nije baš sve tako sjajno... i od svih doživljaja žena koje su se tamo porodile mi se najviše kosa diže na glavi od priča rezuckanja i kasnije šivanja- uvijek režu za dobrobit djeteta, ali skoro neizostavno režu i često šivaju kad se "ohladi". Negdje sam čula/pročitala kako postoji sprej koji utrne meso (kod zubara je čest taj sprej) pa olakšava bolove kod šivanja. Zna li netko nešto o njemu? Možda je to bila neka dezinformacija koja se zabunom dovukla do mene. Ali ako nije, da li se on da nabaviti???

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moze se nabaviti, to je anestetik u spreju, to ti nogometasi koriste, znas ono kad doktor uleti u teren pa ga našprica, a ovaj onda odskoci ko oprugica. Belupo ima Lidokain sprej. Al stvarno ne vidim tko ce tebi dati usred poroda da izvadis svoj anestetik i naspricas?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    ta priča s "pregustom" krvi kod kasnog rezanja pupkovine ide iz jednog starog istraživanja u kojem se našlo da kasno rezanje pupkovine može dovesti do povećanog broja crvenih krvnih stanica, što onda za posljedicu može imati niski krvni tlak, niski šećer i poteškoće disanja.
    MEĐUTIM, kasnije je to istraživanje opovrgnuto i utvrđeno je da je ta "gusta" krv zapravo dobra, jer više crvenih stanica znači više kisika, više proteina i više se tekućine povlači iz pluća.
    dakle, nije da oni skroz bezveze pričaju o pregustoj krvi, ali očito nisu pročitali novija istraživanja na temu.
    Ovaj detalj s plucima, odnosno izvlacenjem tekucine iz alveola je zapravo super vazan za bebu neposredno nakon rodjenja.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

zekana u fiziološki porod ne spada epiziotomija kao takva, jer majka radja u položaju koji joj paše a to je rijetko ležeći pa je epiziotomija nepotrebna, sve ide svojim tijekom može se dogoditi da popuca prirodno al nije to usporedivo s epiziotomijom.
    Cure ispravite me ako griješim.

Nakon svog (fiziološkog) poroda sam sama okupala dijete (2. beba) i izvagala je i obukla Ne znam ništa o hororu koje žene svjedoče da nisu mogle tjednima sjesti. I još sam s primaljom napravila otisak male nožice za uspomenu stres 0

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne griješiš, naravno da epiziotomija ne spada u fiziologiju. Al nije to ono sto muci zekanu.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

da da skužila sam, al ako se izbori za kretanje, klečanje, čučanje ili bilo koji položaj da joj paše onda je moguće izbjeći epiziotomiju. Možda se treba usmjeriti na to pa to onda i emitiraš i osoblje to osjeti i poštuje jer znaju oni s kime se nije za zezat Ja to nisam u stanju, u trudovima ne govorim, trebam mir i mrak (barem do sada je tako bilo) i nisam kadra nabrajat što hoću ili neću, ali nismo svi isti.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj zekana prvotno napisa Vidi poruku
    Ovdje na Kasnidolu (među 5-6) ginekologa ima jedan za kojega stalno pričaju kako nasilno, forsirano porađa žene... strahota... ledi mi se krv u žilama od pomisli da dopadnem u njegovu smjenu. Volim vjerovati kako su svi divni i kako svi rade za tvoje dobro, ali nije baš sve tako sjajno... i od svih doživljaja žena koje su se tamo porodile mi se najviše kosa diže na glavi od priča rezuckanja i kasnije šivanja- uvijek režu za dobrobit djeteta, ali skoro neizostavno režu i često šivaju kad se "ohladi". Negdje sam čula/pročitala kako postoji sprej koji utrne meso (kod zubara je čest taj sprej) pa olakšava bolove kod šivanja. Zna li netko nešto o njemu? Možda je to bila neka dezinformacija koja se zabunom dovukla do mene. Ali ako nije, da li se on da nabaviti???
    Rastužim se kada ovako nešto pročitam. Nadam se da su takvi postupci u manjini i da su ti liječnici ipak ljudi. Ženi koja je tek rodila, i prošla sve bolove poroda, stvoriti novu bol, nepotrebnu, jer postoji lokalna anestezija, mi je u nivou krivičnog djela.

Ipak se nadam da su priče preuveličane, da je stvarnost malo bolja i da će tvoj porod biti takav da ga se sa smješkom sjećaš.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa Vidi poruku
    da da skužila sam, al ako se izbori za kretanje, klečanje, čučanje ili bilo koji položaj da joj paše onda je moguće izbjeći epiziotomiju. Možda se treba usmjeriti na to pa to onda i emitiraš i osoblje to osjeti i poštuje jer znaju oni s kime se nije za zezat Ja to nisam u stanju, u trudovima ne govorim, trebam mir i mrak (barem do sada je tako bilo) i nisam kadra nabrajat što hoću ili neću, ali nismo svi isti.
    Čak i kad nemaš izbora položaja nego lezis na leđima, kad ti nafrlje drip i kad ti se doktor nalakti na trbuh , spontano pucanje je bolji izbor od epizotomije. Ja sam izabrala eventualno pucanje i zabranila epizotomiju bez obzira na uvjete i okolnosti. I uvijek bi tako. Puno je lakši oporavak kad je pucanje 2 stupnja , a ne 3 stupnja ( kakvo uvijek bude kad ti rade epizotomiju jer se obavezno reze mišić ).

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja bih voljela vidjeti boks neke naše rađaonice, ako ima tko fotku,

ovo je moje rodilište http://public.fotki.com/Feldbach/

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj zekana prvotno napisa Vidi poruku
    Ima, naravno da ima lokalni ansetetik.

Imaju sprejevi Lidokain i Dolokain, i ima ih kupiti i u ljekarni u slobodnoj prodaji.

Ako to kod vas ne drže u rodilištu, a to je za mene zločin, sadizam neviđeni, kupi i ponesi u torbi pa im daj.

Sve bolove mogu podnijeti tijekom trudova i poroda, sve je to svrhovito, ali ovaj naknadni, tijekom šivanja, to ne da nema svrhe nego je jedna od najapsurdnijih stvari, besmislena okrutnost koju su se usudili priuštiti ženama, a bez ikakva opravdanja.

Poučena iskustvom svoje sestre koja je rodila prije mene i šivana bez anestezije i pamti to kao najveći užas života, prijateljice kojoj nisu htjeli pričekati koju minutu da anestetik djeluje pa tek pred kraj nije osjetila ubode, a ono najgore jest, bila sam toliko nabrušena i spremna dignuti se isti tren s onog stola, tući se ako treba, koliko god bila nemoćna (jer porod je već bio gotov pa me trudovi nisu ometalia),
    ne našpricaju li mi dovoljno.

U šali bih im rekla prije početka šivanja- dajte, nemojte žaliti s tim drogama, sve sam dosad podnijela, ali tu bol nema šansi da ću podnositi, ako vi nemate otići će moj muž u ljekarnu kupiti.

I nije stvarno, nijednom nisam ništa osjetila.
    Još su rekli - ma ne, šta vam je, pa nema razloga da ikoga šivanje boli, pa imamo anestetik.

Nemoj, molim te, to podnositi, ne mogu ni čitati o tome, jeza me hvata.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

misim da ti ne bi voljela vidjeti naše boksove, naročito ne njihovu "prozirnost"

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Čak i kad nemaš izbora položaja nego lezis na leđima, kad ti nafrlje drip i kad ti se doktor nalakti na trbuh , spontano pucanje je bolji izbor od epizotomije. Ja sam izabrala eventualno pucanje i zabranila epizotomiju bez obzira na uvjete i okolnosti. I uvijek bi tako. Puno je lakši oporavak kad je pucanje 2 stupnja , a ne 3 stupnja ( kakvo uvijek bude kad ti rade epizotomiju jer se obavezno reze mišić ).
    Potpisujem, i ja sam tako postupila, dakle, preživjela oboje, epiziotomija mi ostala životna trauma, a ovo drugo niš, prođe začas.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sad sam isla gledati slike da vidim vidi li se na kojoj box, pa sam vidjela da imam infuziju i sjetila se da su mi dali nesto za zgrusavanje krvi nakon sto sam rodila i nakon sto je beba pocela dojiti.
    posto sam i nakon CR dobila heparin injekcije, nisam u onom trenu nista pitala, misli su mi bile drugdje, al sad pitam sta je i zasto je to?
    Posljednje uređivanje od leonisa : 19.03.2013. at 10:08

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da ne dobiješ emboliju. Carski rez je operacija i tu nema fiziologije.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mamice, svaka ti čast na mogućnosti poroda, ali 99% hrvatskih rodilja nema mogućnost platiti porod, pa im ovakve slike samo smetaju. Naša današnja stvarnost i financijske mogućnosti zdravstva još nisu na tom nivou. Naše medicinsko osoblje ima znanje, ali uvjeti su lošiji.

Samo ljudskost, empatija, lijepe riječi i savršena čistoća uz uvažavanje rodilje su moguća. A i to bi bilo puno. Da žele i tko želi. Nadam se da ima takvih.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moram sad napisati ovaj uzurpirajući niz postova jer onda moram ići, a želim ponuditi budućim mamama dva korisna linka gdje se može detaljno pročitati o pripremi za fiziološki porod još tijekom trudnoće

ovdje:

http://www.ringeraja.hr/clanek/faze-...odaja_553.html

te kasnije, kako ide tijek normalnog, zdravog, fiziološkog poroda,
    koja su porođajna doba i zašto su pojedine stvari bitne - sigurnost, mir, ohrabrivanje i podrška rodilji, doma i u rodilištu,

ovdje:

http://www.ringeraja.hr/clanek/porodajna-doba_554.html

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mislim da su tekstovi s portala koje sam linkala iz knjige „Pripremite se za porođaj: Izradite plan sigurnog i ispunjavajućeg porođaja“, dr. Marsden Wagner, OSTVARENJE;

Knjigu nisam čitala.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mamice, svaka ti čast na mogućnosti poroda, ali 99% hrvatskih rodilja nema mogućnost platiti porod, pa im ovakve slike samo smetaju. Naša današnja stvarnost i financijske mogućnosti zdravstva još nisu na tom nivou. Naše medicinsko osoblje ima znanje, ali uvjeti su lošiji.

Samo ljudskost, empatija, lijepe riječi i savršena čistoća uz uvažavanje rodilje su moguća. A i to bi bilo puno. Da žele i tko želi. Nadam se da ima takvih.
    Meni slike ne smetaju. I kod nas se otvaraju nova rodilista, preuredena rodilista , ali i dalje neadekvatna. Boksovi čija se vrata drže otvorena, prozori bez zaštita na sve strane, samo stolovi za rađanja bez strunjace, lopte ili stolcica. Predradaone samo sa paravanima, nedovoljno wc -bez papira i tusa u blizini. I nitko me ne moze uvjeriti da su samo novci u pitanju , 99% je stav i pristup- kad se rade takva neadekvatna rodilista sa tvornickim traka sistemom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ova wagnerova knjiga je jako dobra, baš je onako konkretna, sa savjetima i znanstvenim dokazima, a pisana razumljivo i objektivno i stvarno daje sve potrebne informacije za odlučiti što želiš od poroda.
    baš mi je za svaku trudnicu, jer nije onako romantičarsko (kršitelj koda)y orgazmički porod filozofija LOL za što znam da puno žena živcira LOL, nego super knjiga baš za svaku trudnicu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hahaha hi p p y LOL

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    sad sam isla gledati slike da vidim vidi li se na kojoj box, pa sam vidjela da imam infuziju i sjetila se da su mi dali nesto za zgrusavanje krvi nakon sto sam rodila i nakon sto je beba pocela dojiti.
    posto sam i nakon CR dobila heparin injekcije, nisam u onom trenu nista pitala, misli su mi bile drugdje, al sad pitam sta je i zasto je to?
    Ne znam šta bi to bilo.

U ovim člancima koje sam linkala, većina se stvari odnosi zaista na tijek fiziološkog poroda, ali kako se on odvija u ambijentu rodilišta, gdje najveći dio žena rađa (spominje se i porod doma, kao mogućnost), navodi se i mogućnost davanja oksitocinske injekcije odmah po porodu za stiskanje maternice.
    Sve smo mi to dobile u rodilištu.

No, nijedna žena koja nije rodila u rodilištu nije dobila tu injekciju, a dodatno lučenje oksitocina, izbacivanje posteljice i stezanje maternice izazvalo je stavljanje djeteta na prsa. Nikakve injekcije. Sve se to događa spontano i nema nikakvih komplikacija.

Ovu injekciju koju ti spominješ, ne znam zašto su ti to dali, zašto heparin. Jesu ti spomenuli da previše krvariš ili što? Mislim da bi tada ipak bili u većoj panici. Moj ginekolog je rekao da ti slučajevi posporodnih krvarenja, kad su patološka, da to krene curiti naglo i obilno, "ko iz pipe", tako je rekao.
    Kod tebe nisu baš djelovali tako u frci, ne znam.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    ova wagnerova knjiga je jako dobra, baš je onako konkretna, sa savjetima i znanstvenim dokazima, a pisana razumljivo i objektivno i stvarno daje sve potrebne informacije za odlučiti što želiš od poroda.
    baš mi je za svaku trudnicu, jer nije onako romantičarsko (kršitelj koda)y orgazmički porod filozofija LOL za što znam da puno žena živcira LOL, nego super knjiga baš za svaku trudnicu.

Ako moderator nema pametnijeg posla (a znam da nema, samo se fura),

može popisati te korisne knjige o fiziološkom tijeku poroda koje smo navele na temi.

I meni ta knjiga dr. Mardsena Wagnera djeluje stvarno informativno i dobro, konkretno i inspirirajuće, a opet ne s previše patetike.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam šta bi to bilo.

U ovim člancima koje sam linkala, većina se stvari odnosi zaista na tijek fiziološkog poroda, ali kako se on odvija u ambijentu rodilišta, gdje najveći dio žena rađa (spominje se i porod doma, kao mogućnost), navodi se i mogućnost davanja oksitocinske injekcije odmah po porodu za stiskanje maternice.
    Sve smo mi to dobile u rodilištu.

No, nijedna žena koja nije rodila u rodilištu nije dobila tu injekciju, a dodatno lučenje oksitocina, izbacivanje posteljice i stezanje maternice izazvalo je stavljanje djeteta na prsa. Nikakve injekcije. Sve se to događa spontano i nema nikakvih komplikacija.

Ovu injekciju koju ti spominješ, ne znam zašto su ti to dali, zašto heparin. Jesu ti spomenuli da previše krvariš ili što? Mislim da bi tada ipak bili u većoj panici. Moj ginekolog je rekao da ti slučajevi posporodnih krvarenja, kad su patološka, da to krene curiti naglo i obilno, "ko iz pipe", tako je rekao.
    Kod tebe nisu baš djelovali tako u frci, ne znam.
    heparin sam dobila nakon cr.
    infuziju nakon vaginalnog poroda u kojem je sve bilo besprijekorno, divno, bez ikakvih komplikacija, onako kako treba biti.
    negdje u primozgu mi je da je rekla nesto za zagrusavanje krvi ili krvarenja, mislim da je spominjala krv.
    pomislila bi da sam dobila inzulin, kao sto sam ga dobila na CR, al tada nisam nista jela, a ovdje ne znaju da jesam...u sjecanju mi je da se spomenulo krvarenje.
    nisam previse krvarila, da pace.
    doktora sam vidjela kad je dodao primalji ulje, prekontrolirao posteljicu i kontrolirao treba li sav, nakon sto je primalja rekla da ne treba (on je odlucio da treba jedan) i to je sve sto sam od lijecnika vidjela.
    cinilo mi se da sam dobila nesto sto se dobiva po defaultu.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ima, naravno da ima lokalni ansetetik.

Imaju sprejevi Lidokain i Dolokain, i ima ih kupiti i u ljekarni u slobodnoj prodaji.

Ako to kod vas ne drže u rodilištu, a to je za mene zločin, sadizam neviđeni, kupi i ponesi u torbi pa im daj.

Sve bolove mogu podnijeti tijekom trudova i poroda, sve je to svrhovito, ali ovaj naknadni, tijekom šivanja, to ne da nema svrhe nego je jedna od najapsurdnijih stvari, besmislena okrutnost koju su se usudili priuštiti ženama, a bez ikakva opravdanja.

Poučena iskustvom svoje sestre koja je rodila prije mene i šivana bez anestezije i pamti to kao najveći užas života, prijateljice kojoj nisu htjeli pričekati koju minutu da anestetik djeluje pa tek pred kraj nije osjetila ubode, a ono najgore jest, bila sam toliko nabrušena i spremna dignuti se isti tren s onog stola, tući se ako treba, koliko god bila nemoćna (jer porod je već bio gotov pa me trudovi nisu ometalia),
    ne našpricaju li mi dovoljno.

U šali bih im rekla prije početka šivanja- dajte, nemojte žaliti s tim drogama, sve sam dosad podnijela, ali tu bol nema šansi da ću podnositi, ako vi nemate otići će moj muž u ljekarnu kupiti.

I nije stvarno, nijednom nisam ništa osjetila.
    Još su rekli - ma ne, šta vam je, pa nema razloga da ikoga šivanje boli, pa imamo anestetik.

Nemoj, molim te, to podnositi, ne mogu ni čitati o tome, jeza me hvata.

PA zar stvarno ne koriste anestetik kod šivanja????
    Pročitala i čula sam puno puta da je bol šivanja gora o poroda itd.
    Ja bi u tom slučaju kao jedinu dobru stvar s prvog poroda izdvojila šivanje nakon kiretaže posteljice u uspavanom stanju....jer to stvarno nisam osjetila ništa, samo sam poslije povraćala (a nisam imala šta jer nisam dugo jela, a povraćala sam i za vrijeme poroda) i umirala od posljedica anestezije plus ostali bolovi.....

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    pomislila bi da sam dobila inzulin, kao sto sam ga dobila na CR, al tada nisam nista jela, a ovdje ne znaju da jesam...u sjecanju mi je da se spomenulo krvarenje.
    nisam previse krvarila, da pace.
    ....
    cinilo mi se da sam dobila nesto sto se dobiva po defaultu.
    dobila si injekciju koja se daje u bolnici rutinski. kod pkk-a se ne dobije, dijete aktivno doji i opet se sve stisne.
    dakle, rutina koja nije nužda, ali u bolnici daju za svaki slučaj:

ovako to ide:

U trećem porođajnom dobu postoji rizik od krvarenja, iako nije velik. Nakon što se placenta odvoji od stijenke maternice, ostavlja za sobom osjetljivo područje gdje su bile spojene krvne žile posteljice. Jedini razlog što žena ne krvari je taj što se maternica odmah nakon porođaja steže. To sprečava izlazak krvi iz odvojenih krvnih žilica. Dojenje potiče taj proces. Daje se i injekcija za brže stezanje. Liječnici i primalje obično daju injekciju lijeka koji se zove oksitocin, a koji se daje i za poticanje trudova (vidi šesto poglavlje za više podataka). Krvarenje koje je rezultat nesposobnosti maternice da se stisne može biti posljedica premora maternice ili pretjerane stimulacije lijekovima za rastezanje.
    Stezanje maternice također tjera posteljicu iz tijela. Izlazak posteljice je spontan i obično se dogodi unutar petnaest minuta od porođaja.
    Rodilja u zadnjoj fazi porođaja treba nekog uz sebe. Dobri pomagači stoje i promatraju.
    Kada je treće porođajno doba završeno, a žena je rodila kod kuće, treba nekog tko će po potrebi za nju obaviti telefonske razgovore. No više ne treba stručnu pomoć.
    Obrati pažnju na boldano. Prvo je u rodilištu, drugo doma. U bolnici daju rutinski, trebalo - ne trebalo.
    Doma stoje i promatrajum, daju i reagiraju - ako treba.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    PA zar stvarno ne koriste anestetik kod šivanja????
    ...
    Danas u hrvatskim rodilištima daju lokalni anestetik kod šivanja. Nemoj pristati na šivanje ako anestetik nije počeo djelovati.
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 19.03.2013. at 11:52

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Istina je da se u fizioloskom porodu sve pazljivo promatra. I reagira po potrebi.
    A rodilista imaju protokole, ako se to uopce moze tako nazvati s obzirom na to koliko se razlikuju od smjene do smjene, na koje se pozivaju i koji rijetko imaju veze sa stvarnim promatranjem.
    Posljednje uređivanje od marta : 19.03.2013. at 11:55

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ovo je sad off topic, ali moram odgovoriti: ne vidim zašto bi nekog smetale fotke ili svjedočanstva bilo pozitivna ili negativna, jer i jedno i drugo ima svrhu. Kod nas i u privatnom rodilištu koliko sam imala prilike čuti iskustva, najmanje je fiziologija na djelu. I nije stvar novca iako se često svodi problem na to jer je to najlakši izgovor. Netko će platit porod a netko vikend u toplicama, a netko si priuštit novi auto. Neću se pravdati nikome, ali meni nakon gubitaka koje sam iskusila i svega s čime sam se borila da bih donijela na svijet svoju djecu, najmanja je stavka cijena poroda. (ma kako bahato zvučalo).
    Naše financijske mogućnosti zdravstva zapinju prema mom laičkom mišljenju na pretjeranoj upotrebi medicinskih rutina koje nisu besplatne i sve ide u džep farmaceutske industrije. U većini slučajeva je bespotrebno medicinski intervenirati, ali se intervenira jer je to tako, oni su dr. a žena koja rađa se obespravljuje. I ako se ima za raznorazne budalaštine (naročito za vrijeme predizborne kampanje) onda bi se moglo imati sredstava za wc papir, uloške i vremena da se dijete podoji nakon poroda, da se pričeka koja minuta da otpulsira pupkovina, da se ne jurca s vaganjem i mjerenjem kao da je o glavu itd. I još napomena, Austrijanke koje rađaju u ovom rodilištu imaju sve preko osiguranja, mi plaćamo jer nemamo njihovo zdravstveno, ali ovdje nije rijec o privatnom rodilištu.
    Kad bi čistačica u našem rodilištu (osobno sam vidjela) brisala 20 kvadrata sobe duže od 3 minute, možda ne bi bilo kose i špangi od prije x mjeseci ispod kreveta, a kad bi promjenila krpu za pod i umivaonik sigurno bi barem malo element čistoće bio zadovoljen. Nije to nuklearna fizika, al nema volje. A ovo je zbilja off topic.

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ja čisto sumnjam da ću se izboriti za fiziološki porod, zato i pitam...
    A kako se nisam mogla izboriti za pravo na SPAVANJE za vrijeme ležanja na ginekologiji sad u trudnoći (naime, cimerica je lomila zidove hrčući, a pored 3 slobodne sobe s po 3 slobodna kreveta nisu me htjeli pustiti u drugu sobu radi "politike odjela i glavne doktorice"). Bitno je da su kreveti dobro, a nas pacijente tko šljivi, pih! kao da je spavanje bitna stavka u 6 dana ležanja u bolnici za jednu trudnicu!

Pa ne stvaram fantaziju da ću se izboriti za išta- želim se pripremiti za sve. Imam nadu da će sve proteći dobro, ali da će biti po ikakvom planu poroda- ne vjerujem. Vrištat ću protiv dripa, epiduralnu ovdje i ne nude tako da ju ne moram izbjegavati, vrištat ću i protiv sjeckanja, ali... Samo mi se čini da sve ide po rutini da se sve "obavi" što prije i što lakše za njih. Valja se valjda samo dobro pomoliti prije ulaska u porađaonu da sve protekne u redu

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Je li već netko linkao ili ne, je li mi promaklo,
    ali jako dobar članak koji pokušava sagledati zašto se koristi, a zašto ne valja nekritička i rutinska primjena intervencija i i tehnikalijapri porodu.

Ne zašto primjena uopće nego zašto puno i previše, tamo gdje od viška glava boli.

Preneseno s Rodina portala te Hrvatske udruge primalja:

http://www.roda.hr/article/read/dr-m...no-primjenjuje

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ovo je sad off topic, ali moram odgovoriti: ne vidim zašto bi nekog smetale fotke ili svjedočanstva bilo pozitivna ili negativna, jer i jedno i drugo ima svrhu. Kod nas i u privatnom rodilištu koliko sam imala prilike čuti iskustva, najmanje je fiziologija na djelu. I nije stvar novca iako se često svodi problem na to jer je to najlakši izgovor. Netko će platit porod a netko vikend u toplicama, a netko si priuštit novi auto. Neću se pravdati nikome, ali meni nakon gubitaka koje sam iskusila i svega s čime sam se borila da bih donijela na svijet svoju djecu, najmanja je stavka cijena poroda. (ma kako bahato zvučalo).
    Naše financijske mogućnosti zdravstva zapinju prema mom laičkom mišljenju na pretjeranoj upotrebi medicinskih rutina koje nisu besplatne i sve ide u džep farmaceutske industrije. U većini slučajeva je bespotrebno medicinski intervenirati, ali se intervenira jer je to tako, oni su dr. a žena koja rađa se obespravljuje. I ako se ima za raznorazne budalaštine (naročito za vrijeme predizborne kampanje) onda bi se moglo imati sredstava za wc papir, uloške i vremena da se dijete podoji nakon poroda, da se pričeka koja minuta da otpulsira pupkovina, da se ne jurca s vaganjem i mjerenjem kao da je o glavu itd. I još napomena, Austrijanke koje rađaju u ovom rodilištu imaju sve preko osiguranja, mi plaćamo jer nemamo njihovo zdravstveno, ali ovdje nije rijec o privatnom rodilištu.
    Kad bi čistačica u našem rodilištu (osobno sam vidjela) brisala 20 kvadrata sobe duže od 3 minute, možda ne bi bilo kose i špangi od prije x mjeseci ispod kreveta, a kad bi promjenila krpu za pod i umivaonik sigurno bi barem malo element čistoće bio zadovoljen. Nije to nuklearna fizika, al nema volje. A ovo je zbilja off topic.
    naravno da nije stvar novaca - sjetimo se rodilišta koja imaju stolčiće i kade, ali ih NE koriste... ili ih koriste samo kada je "prava" primalja dežurna (čitaj, ona kojoj se da saginjat). ovo opovrgava ideju da naše osoblje ima znanja, ali nema uvjeta, često je obrnuto. strunjača je jeftinija od kreveta za rađanje. općenito je neometani porod nemjerljivo jeftiniji. svaki drip se plaća: farmaceutima kemikalija, bolnici čin davanja. prestanimo trošiti na nepotrebne lijekove i postupke i od ušteđenog novca kupimo hebeni toalet papir i zaposlimo još prijeko potrebnog osoblja (sestri, primalja i čistačica, doktora ima dovoljno za ono što oni čine pri porodu i poslije - zato će se oni rukama i nogama boriti protiv takvih promjena), pa ćemo imati uvjete za koliko toliko dostojanstven boravak u bolnici.

još jednom bih naglasila da je upravo problem što osoblje, a najviše doktori nemaju znanja. skoro nitko od njih nije NIKADA vidio neometan/fiziološki porod. dakle, oni su "stručnjaci", a nikada vidjeli, nemaju pojma hrpa stvari o fiziologiji poroda se na fakultetu više i ne uči, npr razni postupci za okretanje bebe i sl. mooožda ćete naći nekog starog doktora koji se toga sjeća, čula sam da postoji jedan, kaže legenda

Stranica 6 od 16 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •