Kad krene porod, našim tijelom krene teći rijeka hormona, te hormone pokreće što dijete, što mi, taj okidač medicina još nije uspjela posve otkriti, a jako je bitan (zbog sprečavanja prijevremenih poroda).

No, kad krene, krenulo je i bitno je potruditi se da se taj tijek što manje ometa.

Mnoge žene uspiju roditi unatoč silnom ometanju, što samo pokazuje koliko je tijelo sposobno goniti po svome, orilo-gorilo, ali da biso mu olakšali, trebalo bi poraditi na dobrim uvjetima.

A to su, među ostalim:

1.Privatnost
Z
a brz i lagan porod od izuzetne je važnosti PRIVATNOST.
OSJEĆAJ DA SMO PROMATRANI mnoge blokira, ne sve, ali pričamo u globalu.
Ponašamo se različito i osjećamo se različito kada nas promatraju. To ženama ne smeta u samom finišu poroda, kad su trudovi vrlo jaki, niti tijekom izgona, mnoge uplove u sebe ili isplove psihički kojekuda, to je stanje svojevrsnog transa, ali faza prije, prečesti pogledi, pregledi, virkanja, ćirkanja, izloženost svima, to je ometanje i često izaziva blokade, zastoje, usporenja otvaranja, trudova, a da ni sami ne skužimo zašto se to odjednom dogodilo jer fiziološki naoko nikakva razloga nema.
Žene je manje sram stenjati, vikati, kukati, jadikovati kad su nepromatrane ili su im tu osobe od povjerenja.
I dalje govorim o prvoj fazi poroda i kako ju učiniti uspješnijom.

2. Ženu koja rađa treba zaštititi od stimulacije neokorteksa, dijela mozga zaduženog za mišljenje, razmatranje, "mozganje",
govorim što je moguće više laički.
Smanjenje aktivnosti neokorteksa porod čini lakšim i bržim.
Porod je dio instinktivne strane čovjeka, ne racionalne, pa se treba opušteno prepustiti, a ne racionalizirati ili se brinuti za uvjete u kojima rađamo i što će tko napraviti.
To nije vrijeme za svađe, prepirke, borbu "za svoja prava i želje". To bi se trebalo podrazumijevati.
Taj neokorteks stimuliraju naoko banalne stvari kao što su suvišan govor i prejaka svjetlost.
Priče, podaci ovi, oni, stvari su koje treba obaviti netko drugi, ne žena koja rađa.

Prejaka SVJETLOST također je suvišan stimulator neokorteksa pa se zato preporučuje prigušiti svjetla. Mnoge žene pokrivaju lice, zatvaraju oči jer ih svjetlo ometa u koncentraciji na sebe, na trudove, opuštanje i unutarnji "dijalog s bebom".

Poslije ću nešto o strahu. Draže bi mi bilo da mi se pridružite.