Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
Vau Nightswimming, presretna sam zbog tvog takvog iskustva kućnog poroda, uvijek me razveseli kada žena ostvari prirodni porod i sve prođe u redu.
Ono što je tebe mučilo i oko čega si se dvoumila, također i mene sada proganja (sad sam u 36 tt). Moj prvi porod je također bio horor, tako da imamo dosta slično iskustvo i način razmišljanja.

Volje bih nekako predvidjeti (a znam da je ipak nemoguće) da li bi u scenariju vlastitog kućnog poroda uspjela ostati u "svom svijetu" daleko od racia, daleko od razuma i razmišljanja, kako bi M. Odent rekao u stanju funkcioniranja primitivnog dijela mozga, a ne neokorteksa koji sve upropasti. Mislim vjerovatno bi to tako teklo, a ne na način da usred izgona počnem razbijati glavu jel beba u dobrom položaju, jer ide najprije zatiljkom, jel će negdje zapeti, i kad izađe dal će normalno prodisati i sl. Eto, ove dvije stvari su mi nekako najveći izvor panike. Kako u tom slučaju u roku od minute do bolnice i aparata? Ehhh...

Nikome ne bi preporučila neasistirani porod. Ja sam sad u 38. tjednu, više ne živim u Hrvatskoj i ovaj put će mi sasvim legalno i na teret zdravstvenog osiguranja doći primalja kod koje sam pratila trudnoću, s kolegicom i opremom. Bolnica će biti obaviještena da je u tijeku kućni porod - imaju moju kompletnu medicinsku dokumentaciju i u slučaju komplikacije primalja ih obavještava o čem je riječ tako da mogu biti spremni za intervenciju.

Ne mogu ti uopće opisati koliku mi to daje sigurnost i omogućuje mi da mirno čekam porod. Iskreno, da sam u Hrvatskoj, vjerojatno bi opet rodila doma, ali nikako se ne bi odlučila na neasisitirano rađanje. Moram priznati da mi tijekom cijelog tog vrtloga sa zadnjom bebom nije padalo na pamet da bi se nešto moglo iskomplicirati i nije me bilo strah, ali mislim da je to bilo uslijed brzine. Ne mogu zamisliti, koliko god vjerovala u fiziologiju i prirodni porod, da ostanem doma sama, satima i da se ni u jednom trenutku ne zapitam - koliko će ovo još trajati? napredujem li uopće? je li s bebom sve ok?

Tako da te u potpunosti razumijem.