Ako apri stvarno krene na ovu stranu kao što je obećavala, ja pravim grilijaš momentalno (na Vasinu ne može fondan).
Inače, maloj je rođendan za manje od mesec dana, koja dva povoda da izmislim pa da isprobam torte pre rođendana?
Anemona kod nas Uskrs 5.5. ove godine
jel to sutra?
sutra ne mogu, imamo pregled AS![]()
ahahahahahaha
onda možda stvarno i napravim
Nikad nisam čula taj naziv: "prasa".
Doduše na znam ni što je "paradižet".
Ali znam što je banja marija, ha!
A nama je zelje kupus A kiselo zelje je kiseli kupus. Naziv kupus i ne upotrebljavam, samo zelje. ( Ili kapuz.)
Ova torta pola pečena, pola ne, je izvrsna. Mmmm, nedavno sam je radila. Veliki uspjeh.
ne znam što je poši
ni uopće u koji kontekst bih stavila :posh:
nije torta, al je meni kolač za kojim ginem
preznic
ima u st u tradiciji
http://crnarika.bloger.index.hr/post...m/1804364.aspx
(kad smo kod naziva koje nisam čula u svojoj obitelji
ovo mi je favorit:
http://domaci-recepti.blogspot.com/2...jon-torta.html
Pravila sam je MM-u prošle godine za rođendan. U kore sam stavljala po 100 g šećera, a u fil 10 kašika i još mi je bila preslatka. Može komotno i manje. Jaka je i bogata ukusima, ali su svi rekli da bi im se više svidelo da su sve tri kore iste. Ovako su su im se svi ukusi pomešali, pa nisu ni jedan osetili kako treba.
To su komentari gostiju, meni je bila odlična.
moj favorit: http://www.coolinarika.com/recept/grilijas-torta/
e, ja sam s prijateljicom dogovorila da u sve tri stavi lješnjak
Na svako jaje ide jedna zlica vruce vode u zutanjke koje miksas sa secerom.
onda fakat prohodao
Vic ide da Srbin kaže - Hristos se rodi, a Hrvat odgovara - Naš već doji
Hristos se rodi, naš već hodi.
Posljednje uređivanje od Optimist : 25.03.2013. at 11:23
prijavljujem da ću ipak probati napraviti grilijaš sinu za rođendan
dakle, u ponedjeljak će iz mojeg dimnjaka izaći ili crni ili bijeli dim
a u utorak ćemo možda trčati po slastičarnicama
![]()
A onda čekamo prepravljeni šećerni dio recepta.
Ups, ja je namjeravam raditi prije tebe. To bi trebao biti naš jedini uskrsni kolač ove godine, a radit ću je prvi put, što znači... na skliskom sam terenu (i još neki koji su se najavili doći je probati; M., ako si prijateljica, jest ćeš je kakva god bila, mljackati i uzdisati i tražiti repete i još napisati ovdje da je bila fenomenalna).
Za sada mi je jedina planirana promjena bademi umjesto oraha i lješnjaka.
Apri, ajd prišapni, kako ćeš prepraviti šećerni dio?![]()
pa - kako?
smanjiti
a vidjet ću prema teksturi kreme koliki je minimum a da se umuti i bude kako valja
znači, mutit ću i dodavati šećer žlicu po žlicu
Shanti, već se oblizujem i znam da će biti najbolja na svijetu!
Mojca, što se guraš?!
ja se poveselila kako sam ja ta "M"
Kad sam ja ta M... Ali.... možemo skupa!![]()
Evo, ja te pozivam kod Shanti.
(Sad će me u tops trpati, prvo sam se sama pozvala na tortu, a sad i druge pozivam!)
ja sam osoba m, al do poroda samo citam recepte
ovaj topic sam ignorirala, ali ipak napravih klik
i eto me sad u problemima
sta da radim za Uskrs, planirala sam biti ona najgora domacica, a sad jojjojojojojojoj
uglavnom na Vasinoj sam odrasla, sad kad je probam mi je preslatka. obozavala sam prvo pojesti koru, a onda ona dva reda smijesati i uzivati.
za nazive samo cu drzati stangu nekima za "prasu" i moja majka kad se preselila u susjednu nam republiku nije znala sta je, ali eto mene su naucili stosta.
leonisa, uzmi od sveki kolace prije nego ih zalije, recimo ruzice, hurmasice ili tako nesto, odusevit ces se.
a torte, nemam niti od jedne bake knjizicu, ali imam od mamine tete (sto valjda dodje ko meni baka), napisanu onim starinskim rukopisom.
na jeftinu tortu sam odvalila
Ja sam definitivno rešila praviti grilijaš detetu za rođendan. Druga će biti neka od ranije, da bar imam jednu koja će sigurno uspeti
Vasina će da čeka bolje dane.
Cure, potencijalne osobe M, hvala na povjerenju!Osoba M koja je tako samopozvano i velikodušno odlučila biti pokusni kunić je moja prija (jel se to tako kaže?) Mojca, ali ako ona ovdje pošteno i iskreno napiše da je torta bila super, na sljedeću grilijašicu pozvane ste i vi
Mojca je jela i moje zagorijele kolače (ko za peh, ako se ne varam uvijek mi zagore kad mi ona dolazi
) i pravila se da su joj (relativno) dobri.
Jučer nakon što sam objavila post shvatila sam da mi nakon ove urbi et orbi objave nema bjega... sad je moram raditi.
Apri, pitala sam jer sam totalna štreberica u vezi kolača, navikla u ovih gotovo tridesetak godina staža pečenja držati se striktno recepta, pa da saznam kako šparati slatkoći i kalorijama.
Evo i jednog mog starinskog kolača, čokolada, orasi i kava su ono što dominira. Radila sam je kao tortu prije koji tjedan, i bila sam skeptična kako će biti prihvaćena jer su svi navikli na "lakše" kolače, ali dobila je same pohvale. Ja je zovem tortom tete Marije, od koje sam dobila recept, a ona ju je zvala tortom sa sjeckanim orasima
TORTA TETE MARIJE
10 bjelanjaka (u čvrsti snijeg)
30 dkg šećera
30 dkg sjeckanih oraha
1 žlica brašna
U snijeg dodati šećer, orahe i brašno i pažljivo promiješati (ne mikserom).
Peći u plehu vel. oko 45x25 cm ili kalupu za tortu obloženom papirom za pečenje 1 i po sat – najprije na oko 220°, onda na 150-180°C.
Pečeno okrenuti na dasku i skinuti papir.
Ako se peklo u plehu, prerezati po sredini šire strane da se dobiju dva jednaka komada (za kolač koji će se rezati kao šnite), a ako se peklo u kalupu za tortu, prerezati uobičajeno da se dobiju dvije šnite.
KREMA
10 žumanjaka
40 dkg šećera
1,5 dl vrlo jake crne kave
10 dkg čokolade za kuhanje
Žumanjke dobro izmiksati sa šećerom, dodati kavu i čokoladu i kuhati na pari dok postane gusto. Ohladiti uz povremeno miješanje.
U hladno dodati dobro izrađeno
30 dkg maslaca.
Prvi sloj tijesta debelo premazati, staviti drugi sloj tijesta i onda debelo premazati kolač sa svih strana i posipati sjeckanim orasima.
Posljednje uređivanje od Shanti : 29.03.2013. at 13:27
ovako ću napraviti
u korama neću smanjivati količinu šećera; s nečime se ta jaja moraju zamutiti
u kremi ću na pola
i u grilažu neću, naravno
dakle, još uvijek će ostati puno šećera![]()
i? kako je ispalo?
srećan malom detetu rođendan![]()
nisam napravila
morali smo pomaknuti proslavu na subotu
a ja došla proviriti kakav je dim izašao
kad dima ni daj Bože...
pitam jer ja mislim praviti svojoj mrvi za prvi rođendan
Imaš fore do posle 20. da daš izveštaj. Naša proslava je 27. pravim jednu proverenu, kremastu, sa pudingom :D koju vole sva deca. A drugu bih grilijaš...
ma sigurno pravim za subotu
u petak ću kore i grilaž napraviti
u subotu kremu i spojiti
dva biskvita ispečena
sad će treći
ali, krema je preputrasta, ne volim ja takve
ako ima koja od znalica... mogu li ja umutiti vrhnje u šlag i pomiješati sa tom putrastom kremom da bude laganija i prozračnija?
ja ne bih
nećeš jesti samu kremu
kad se sjedini s biskvitom i grilažom neće se osjetiti taj putrast okus
još kad staviš na lijepu podlogu, ljedi ne buju ni gledali tortu.