Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 192

Thread: Torte moje bake

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default Torte moje bake

    Volela bih da sačuvam i sakupim starinske recepte za torte, one u kojima nema gustina, pudinga, mrvljenih keksa, nutele (ne da imam nešto protiv )

    Evo onih koje je pravila moja baka, a sada ja (često uz maminu pomoć).

    ČOKOLADNA TORTA

    300g oraha
    300g čokolade za kuvanje
    200g putera
    300g šećera
    16 jaja
    2 kašike brašna
    malo mleka

    Grilijaš: Istopiti 140g šećera (u šerpicu, na tiho) pa dodati seckane orahe, dobro izmešati i preručiti u sud koji je prethodno pokvašen. Kad se ohladi samleti na mašini za orahe.
    Testo: umutiti 12 žumanaca sa 16 kašika šećera, 2 kašike brašna, samlevenim grilijašem i na kraju dodati sneg od belanaca. Peći na 180 C i posle iseći na 3 dela.
    Fil: na pari kuvati 4 jaja, 160 g šećera, 200g čokolade i 2 kašike mleka. Kada se zgusne mešajući ohladiti i dodati umućen puter.
    Fil ide i odozgo, preko treće kore, a najlepša mi je kad se pospe čokoladnim mrvicama.

  2. #2

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    TORTA DEVOJAČKI POLJUBAC (i stvarno je lagana i meka kao devojački poljubac)

    15 jaja
    500g šećera
    0.5l mleka
    4 kašike pšeničnog griza
    250g putera
    250g oraha

    Kore:
    za svaku koru posebno umutiti: 5 belanaca u sneg sa 4-5 kašika šećera. Na okrenutu šerpu staviti foliju, rasporediti sneg i peći 10-15 minuta na 200C.
    I tako tri puta za tri kore. Između bi rerna trebalo da se ohladi, znači to je proces koji traje.

    Fil: mleko skuvati sa 250g šećera i dodati griz i 15 žumanaca. To kuvati dok ne počne da se zgušnjava (ne kuvam na pari nego na plotni, na tiho). Kada se ohladi dodati puter i mlevene orahe.

  3. #3
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Imam ja biljeznicu moje bake koja je pokojna vise od 30 godina. Puna je torti za koje pise da se peku u serpi od 5 litara.

  4. #4

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    I ova koju se uskoro spremam prvi put da pravim, ćeri za rođendan
    Vasina torta

  5. #5
    laky's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji
    Posts
    3,564

    Default

    Quote Originally Posted by vissnja View Post
    I ova koju se uskoro spremam prvi put da pravim, ćeri za rođendan
    Vasina torta
    mojih prvih 7 rođendana je bila vasina i extra je

  6. #6

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    marta da, to su sve male torte, tad se nije bahatilo sa slatkišima kao danas
    mi smo sve bakine recepte prilagođavali našim potrebama pa smo pravili duple mere, ili 1.5 meru

    daj neki ako imaš zanimljiv, naročito preferiram čokoladne

  7. #7

    Default

    nemam mlinac za orahe, se može taj griliaž (to je krokant, što ne?) samljeti u multipraktiku?

  8. #8

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    pa nadam se da hoću, praviću je u drugoj polovini aprila
    izgustirali smo španske vetrove i slične na koje može ticino, nadam se da će ove godine proći obične figurice i šlag

  9. #9

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    Pa da, to je to. Šećer se istopi na tiho, bez vode, samo onako. I dodaju orasi, pa kad se ohladi onda se to stvrdne.

  10. #10

    Default

    i ta vasina, nisam je ni jela ni radila, ali sam čula da je genijalna, možda se odvažim
    aj ti prva, tvojoj je prije ročkas nego mojoj

  11. #11

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    može, moja mama ga je mlela
    ne znam šta je krokant

  12. #12

  13. #13

    Default

    višnja, si vidjela ovdje, "tvoj" recept za vasinu, blog
    http://foodforthought-jelena.blogspo...e-kuhinje.html
    ima svega

  14. #14

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    Da, nedavno sam jela vasinu sa čokoladnom glazurom, moji su je pravili bez.
    Moram da uporedim onaj recept sa coolinarike sa onim koji ima moja teta.
    Kud u ovo gluvo doba pogledah taj blog, kako sad da odolim (refrigerator) light večeri.

  15. #15
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,351

    Default

    može li pitanje vissanj jel to tvoja alergičarka smije jest, moja ne smije.

  16. #16
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,764

    Default

    Mislim da moje prabake nisu ni radile torte, barem ove dalmatinske, ali zato je moja mama ove godine za Novu Godinu radila tradicionalne torte iz ovih prostora, i one sam nam trenutno pravi hit.
    Moj favorit je Dubrovačka torta: http://www.coolinarika.com/recept/763050/
    fantastična je i Hvarska: http://mari-the-gold.blogspot.com/20...la-starih.html
    Kaštelansku je žabica već stavljala negdje: http://www.coolinarika.com/recept/kastelanska-torta/
    A Splitska je malo drugačija, isto odlična: http://www.coolinarika.com/recept/splitska-torta/


    Ne ide brašno, prezle se mogu preskočiti, hvarska i dubrovačka praktički prođu kao LCHF

  17. #17
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,364

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    Mislim da moje prabake nisu ni radile torte, barem ove dalmatinske, ali zato je moja mama ove godine za Novu Godinu radila tradicionalne torte iz ovih prostora, i one sam nam trenutno pravi hit.
    Moj favorit je Dubrovačka torta: http://www.coolinarika.com/recept/763050/
    fantastična je i Hvarska: http://mari-the-gold.blogspot.com/20...la-starih.html
    Kaštelansku je žabica već stavljala negdje: http://www.coolinarika.com/recept/kastelanska-torta/
    A Splitska je malo drugačija, isto odlična: http://www.coolinarika.com/recept/splitska-torta/


    Ne ide brašno, prezle se mogu preskočiti, hvarska i dubrovačka praktički prođu kao LCHF
    inače volim čokoladne kolače, ali splitska mi je presavršena

  18. #18
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,864

    Default

    Ja sam nekoliko puta kod žena iz Dalmacije jela prefine torte ili kolače sa grilažom - jednu roladu sa nekom žutom kremom u kojoj je bilo i grilaža, i jednu prefinu tortu sa grilažom; međutim nikad nisam našla recepte za tako nešto.

  19. #19

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    jelena u principu sme, jer sada reaguje jos samo na mleko (na jaja nije nikad) ali samo u vecim kolicinama
    ali ona ne voli torte tako da ni ne isprobavamo
    ona od kolača jede samo običan patišpanj (jaja, brašno, šećer)

  20. #20
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    Ja sam našla bakine čak i prabakine recepte ili pra prabakine,sad ću ih navesti ,a ako baš želiš receptiće (ako ih nemaš) dat ću si truda pa ti mogu navečer napisati...Vjerovatno bi negdje na tavanu pronašla još koju bilježnicu sa receptićima... One su pisale "s koljena na koljeno"
    Torte koje su se kod nas pravile - starinske- su : Doboš,Sacher torta, Minjon torta, Bize torta, Ruska torta, Torta od kave, Torta od oraha, Torta od lješnjaka,Panama ,Svibanjska torta.
    kako su moje bake i prabake živjele u velikim obiteljima s punoo djece ,kada je došlo vrijeme ženidbe ,udaje pekli su dosta u tu svrhu (ja osobno nisam pekla, ali se sjećam iz djetinjstva da su mi bile jako fine) neke od njih su : Schillerova torta, Mocca torta, Bečka torta, Punč torta,Svatovska torta,Pišinger torta, Štefanija torta, Grilaž torta,Andrija torta.

    Čak sam našla torte od graha,krumpira, slavsko koljivo,bučinih koštica,kukuruznog brašna... -moram priznat ovih se nesjećam.
    Last edited by genius; 17.03.2013 at 15:00.

  21. #21

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    Genius daj za doboš (ove koje sam jela bile su mi suviše masne) i Panamu (nju sam jednom jela i bila mi je savršena)

  22. #22
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,864

    Default

    Kad malo razmislim, torte moga djetinjstva bile su iz slatičarnice Volarić (današnji Vincek)

  23. #23
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    ova prva torta je i torta moje babe. samo orah ide u biskvit. i zove je jeftina torta. mi ju zovemo babina jeftina torta. kad sam pocela peci torte pitala sam mamu kako je to jeftina torta, a mama mi je rekla, pa kad je baba imala svoja jaja i svoje orahe, njoj je to jeftina torta

    to je ujedno i jedna od mojih najdrazih torti.

  24. #24
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    Vissnja napisem ti recepte poslije 21 dok spremim cure na spavanje.

  25. #25
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,298

    Default

    Moja VASINA TORTA je malo drugačija od ove na coolinarici. Imam prastar recept:

    Biskvit:
    6 jaja
    6žlica šećera
    6žlica oraha
    1-2 žlice brašna

    Prva fila:
    1 dl mlijeka + 4 žlice šećera + 3 štange čokolade se prokuha, doda u vruće 20 dkg meljenih oraha i i 5 žutanjaka istučenih sa 5 žlica šećera. U hladno umiješat sok jedne naranče.

    Druga fila:
    5 bjelanjaka se istuče u čvrsti snijeg, dodati 10 dkg meljenog šećera. U zdjeli se na vatri otopi 10 dkg šećera u malo vode-tek toliko da pokrije šećer i kad se otopi, ulije se u snijeg.

    NEMA putra. Ima jaja, puno. I šećera.

  26. #26
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,864

    Default

    (jaja puno i to nekuhanih koliko mi se čini).

  27. #27
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,298

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    (jaja puno i to nekuhanih koliko mi se čini).

    Da, nekuhanih. Nekad se nisu bojali sirovih jaja. A ja ih se ne bojim ni danas. Gušt mi je pojesti, kako mi zovemo :šato. Istučem žutanjak sa šećerom da skoro pobijeli, istučem čvrsto bjelanjak i pomiješam. Može i malo kakaa gore. Ma, mljac.

  28. #28
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    [QUOTE=Beti3;2369643]Da, nekuhanih. Nekad se nisu bojali sirovih jaja. A ja ih se ne bojim ni danas. Gušt mi je pojesti, kako mi zovemo :šato. Istučem žutanjak sa šećerom da skoro pobijeli, istučem čvrsto bjelanjak i pomiješam. Može i malo kakaa gore. Ma, mljac.[/QUOTE]

    Kod nas ide malo (domaćeg) prošeka umjesto kakaa, to je recept za zdravlje, rekla bi moja baba
    Last edited by Smajlich; 19.03.2013 at 16:35.

  29. #29
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Smajlich View Post

    Kod nas ide malo (domaćeg) prošeka umjesto kakaa, to je recept za zdravlje, rekla bi moja baba
    podržavam babu!
    dovedi je na forum

  30. #30
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    podržavam babu!
    dovedi je na forum
    Da nije pokojna, nažalost...
    Bila je čudo od žene, u sve se razumila...napisat ću kad stignem njen poznati recept za rolat od kave...
    Last edited by Smajlich; 20.03.2013 at 10:18.

  31. #31
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    Doboš torta

    6 žumanjaka
    15 dkg šećera
    12 dkg brašna
    snijeg od bjelanjaka


    15 dkg šećera za karamel

    Krema:
    4 cijela jaja
    20 dkg šećera
    1-2 vanilije
    4 rebra čokolade
    25 dkg maslaca

    Najprije se pravi biskvit -smjesa od žumanjaka,šećera, brašna i snijega (po želji se može dodati malo naribane korice od limuna), pa se od ove smjese ispeče najmanje 8 tankih listova ( 9 - 10). Listovi se moraju peći kod nagle vatre da se ne posuše.
    U međuvremenu se napravi krema,pa se njome listovi sastave,a najljepši list se glazira i stavi na vrh torte.

    Krema : cijela jaja,šećer i otopljena čokolada tuku se na vatri da smjesa dobro zavrije, a onda se doda malo vanilije. Kada je smjesa dobro ohlađena,uspe se u dobro izmješan maslac.

    Karamel glazura: Šećer se topi u kotliću,pa kad se otopi u prozirnu žutu tekućinu,naglo se prelije preko lista torte. Dok je karamel još mekan, mora se nožem zarezati dužine od 6 -8 cm ,već prema veličini torte.Svaki puta prije nego što napravim zarez,mora se istim nožem zarezati u limun ili maslac.

    Ja sam ju pravila davno prije koju god. i znam da sam stavila puno više čokolade u kremu mislim čak oko 15 dkg. U to vrijeme nam je bila skoro pa jedina dok se nismo zasitili ,a nedavno sam baš razmišljala kako bi ju opet mogla ispeći.




    Panama torta

    7 žumanjaka
    14 dkg šećera
    2 1/2 rebra čokolade
    4 dkg lješnjaka
    7 bjelanjaka (snijeg)

    Nadjev:
    14 dkg maslaca
    14 dkg šećera
    2 1/2 rebra čokolade
    2 jaja

    Žumanjci se miješaju s šećerom,dok smjesa ne postane pjenasta. Doda se ribana čokolada, samljeveni lješnjaci i čvrsti snijeg. Smjesa se peče u namazanom i posipanom obliku za tortu ili rajnici. Kada se torta ohladi prereže se u 3 lista, namaže nadjevom i glazira glazurom od čokolade.

    Nadjev : Čokolada se otopi, maslac se sa šećerom dobro miješa,doda se čokolada i 2 cijela jaja.Smijesa se miješa tako dugo dok ne postane glatka i gusta.

    Glazura od čokolade : 20 dkg šećera u kockama, 2 dl vode, 16 dkg čokolade
    Šećerna se otopina kuha do trećeg stupnja. Čokolada se otopi i miješa,pa se u nju pomalo dodaje vruća kuhana otopina.Kad glazura postane dovoljno gusta, prelije se preko torte.

    Moja kuma je lani u 8 mj. pravila djeci za poklon od Argente -Panama torta s coolinarke i mogu ti reći da je isto prefina.

  32. #32
    duma's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Naše Malo Misto
    Posts
    377

    Default

    Uskoro planiram probati napraviti dobošicu. Čula sam da nije jednostavno, pa me frka jer nisam baš neka majstorica Međutim, od kad sam na LCHFu počela sam praviti njihove kolače(tortice) tjedno jednu, pa sam se malo ispraksala. radim ih sa stevijom i meni su odlične.

  33. #33
    duma's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Naše Malo Misto
    Posts
    377

    Default

    Jojjj kako ste me samo našle tj. ja Vas.
    Sutra mi je rođoš i planiram raditi ovu tortu
    BRUCOŠICA

    Biskvit:
    • 10 bjelanjaka
    • 300 gr šećera
    • 400 gr oraha
    Bjelanjke pjenasto umutite pa onda dodajte šećer, pa orahe. Ispecite dvije biskvitne kore.

    Krema:
    • 10 žumanjka
    • 300 gr šećera u prahu
    • 1 margarin
    • 2 dl vrhnje za šlag
    Žumanjke i šećer miješajte pola sata. Kad ste dobro izmiješali skuhajte ih na pari još petnaestak minuta, a kad se ohlade dodajte pjenasto umućen margarin i izmiksano vrhnje za šlag.

    Podloga prije kreme:
    • 200 gr čokolade
    • malo margarina
    Čokoladu i margarin otopite na pari.

    Na biskvit namažite otopljenu čokoladu, te stavite kremu, pa opet biskvit, pa opet otopljenu čokoladu, pa kremu. Po želji po vrhu otopite čokoladu i posipajte orasima ili bademima.


    Meni je odlična!! Prava starnska, orasa puno i samo krema od jaja tučenih na pari
    Gdje ćeš bolje!!

  34. #34
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    i ja to obozavam

  35. #35

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Evo jedan recept za oooodličnu tortu. Doduše, u nju idu puding i gustin, ali ima puno jaja, lješnjaka, margarin, pa bih je nazvala novostarinskom tortom

    KORE :

    10 bjelanjaka
    120 g šećera
    100 g mljevenih lješnjaka
    2 žlice brašna
    1 prašak za pecivo

    Sastojke prepoloviti, i od svake polovice ispeći po jednu koru. Umutiti snijeg od bjelanjaka, pa uz neprestano miješanje postupno dodavati šećer. Zatim dodati brašno, lješnjake i prašak za pecivo, te lagano umiješati kuhačom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, do kora ne porumeni.

    KREMA :

    1 l mlijeka
    3 pudinga od vanilije
    10 žumanjaka
    120 g šećera
    3 žlice gustina
    200 g margarina
    3 dl slatkog vrhnja
    150 g bijele čokolade
    150 g čokolade s mljevenim lješnjacima

    U lonac usuti 8 dl mlijeka, i ostaviti da se grije. Preostalo mlijeko umutiti s pudingom od vanilije, gustinom i žumanjcima. Sjediniti s prokuhanim mlijekom i miješati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu dodati omekšali margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati u kremu šlag od slatkog vrhnja. Kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati bijelu čokoladu koju smo rastopili na pari, a u drugi rastopljenu čokoladu s lješnjacima.

    SLAGANJE I UKRAŠAVANJE :

    Prvu koru premazati kremom od čokolade s lješnjacima i poklopiti drugom korom. Zatim namazati bijelu kremu. Ostaviti malo bijele kreme i namazati oko torte.

  36. #36

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa View Post
    i ja to obozavam
    ja volim šato samo od žutanjka
    šećer, žutanjak i kap ruma

  37. #37
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,051

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    ja volim šato samo od žutanjka
    šećer, žutanjak i kap ruma
    E, ovo se zove ista valna duljina i frekvencija!

  38. #38
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    ja volim šato samo od žutanjka
    šećer, žutanjak i kap ruma
    ja sam, zapravo, odrasla na cijelom jajetu :D da se ne bi stogod bacilo :D
    zutanjak sa secerom, a bjelanjak u pjenu pa secer i kakao.
    to je bio "sladoled".

    danas spojim utuceno slatko vrhnje i dobijem obozavani mouse. i jos kad dodam kavu...
    rum ide u dinju :D

    i biljeznica moje bake je puna torti i ne, to nisu danasnje torte i moram reci da su meni puno, puno finije.

  39. #39

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    P.S. Kore su tanke, a krema je dosta obilna, nemojte da vas to zbuni i da mislite da vam torta nije uspjela

  40. #40
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,051

    Default

    Ma kakve torte.... Starinski kolači ne podrazumijevaju torte. Moja baka je pekla klasičnu orah-čokolada tortu, pekla je i već spomenutu Panama tortu, ali više smo voljeli njezine orehnjače, pite, žemljače i kifle vrsta raznih. Ne znam što bih izdvojila, jer se topic zove TORTE. Jedino ovu maminu tortu znam napamet jer je jako jednostavna, a pečem ju ili u kalupu za torte ili u običnom plehu, pa oblikujem u šnitu (prorežem uzduž - to je čak i lakše).

    Lješnjakova torta

    Tijesto:
    250g lješnjaka, prženih pa mljevenih
    8 bjelanjaka - istući čvrsti snijeg s mrvicom soli
    250 g šećera

    Ovo tijesto bez brašna i praška za pecivo peče se u kalupu obloženom pek-papirom cca 45 min, po potrebi i dulje, pa se kasnije proreže na dva lista.

    Krema:
    8 žumanjaka na pari prokuhati sa 250 g šećera u prahu
    Dodati 250 g otopljene čokolade za kuhanje
    Ohladiti pa dodati 250 g izrađenog čajnog maslaca.

    Napuniti tijesto kremom, omazati sve okolo (da ostane "čupavo") pa ukrasiti lješnjacima u čokoladi.

    Napomena: godinama sam škrtarila s lješnjacima pa sam znala staviti žlicu brašna ili mrvica u tijesto ako bih stavljala 200 g lješnjaka, ali sad imam svoje vlastite lješnjake na gruntu, pa sam se polako vratila izvornom receptu i zadovoljna sam.

    Inače, ja druge bakine torte ne pamtim. OVO je starinski kolač moje bake:

    Salenjaci

    40 dag sala
    20 dag brašna oštrog (T-400)

    50 dag brašna
    1 kavena žlica soli
    1 kockica germe (40 g)
    2 žlice šećera jušne
    1 jaje
    8 žlica mlijeka (jušnih)
    1,5-2 dl bijelog vina

    Salo očistiti od žilica i opni, narezati na kockice i samljeti (multipraktik).

    Mljeveno salo umiješati sa 20 dag brašna da se izjednači i ostaviti na hladnom do upotrebe.

    Svježi kvasac razmutiti u mlijeku i šećeru, pa ostaviti na toplom da se digne.
    Brašno prosijati i dodati sol.
    U brašnu napraviti udubinu, u nju ubaciti jaje i dignuti kvasac.
    Malo pomalo dodavati vino i izraditi tijesto mikserom dok ne postane glatko. Ne smije biti premekano, ali ni jako tvrdo.

    Razvaljati na A3 (sorry, ne znam kako bih to bolje objasnila). Na srednju trećinu tijesta razmazati salo, pa preklopiti krajeve. Ostaviti na hladnom najmanje pola sata, pa ponovno razvaljati i preklopiti na isti način. Postupak preklapanja mora se ponoviti najmanje 3 puta, a bolje je ako je više…

    Kad je gotovo, tijesto razvaljati i izrezati na rombove (moja baka je to radila vrućim nožem). Poslagati u pleh obložen papirom za pečenje i ispeći da mrvicu porumeni.

    Kad su gotovi, posipati štaub šećerom u kojem zamiješan jedan vanilin šećer (2 velike žlice štauba + 1 vrećica vanilije).

    Za ukras može se na svaki staviti “točkica” kiselkaste marmelade. Ako je marmelada jako tvrda, ugrijte je prije ukrašavanja salenjaka.

  41. #41
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Peterlin, biljeznica moje bake je puna torti. Samo to nisu ovakve torte kao danas.

  42. #42
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,051

    Default

    Ja nemam bakinu bilježnicu. Imam maminu. I ta je puna torti, ali ne radi se o tome što je zapisano. Ja sam se orijentirala na ono čega se sjećam da se peklo. Eh, sad... Moja baka nije pekla puno torti jer je njena vjenčana kuma bila pravi majstor i bavila se svatovskim i sličnim kolačima profesionalno, pa nije bilo potrebe. Njih dvije su razmjenjivale usluge po sistemu - ja šijem, ti pečeš kolače. Druga baka mi je bila profesionalna kuharica, ali isto slabo pamtim njene torte... Drugo su starinski kolači tipa zlevenka, štrukli kuhani, štrudl od jabuka ... To se jelo kao nedjeljni desert. Torte - relativno rijetko, za posebne prilike npr. Božić, vjenčanja, krštenja i slično.

    Eh, da - od starinskih deserta na regularnoj bazi pamtim šnenokle i palačinke s vajnšatoom.

  43. #43
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,864

    Default

    Ma kakve torte.... Starinski kolači ne podrazumijevaju torte. Moja baka je pekla klasičnu orah-čokolada tortu, pekla je i već spomenutu Panama tortu, ali više smo voljeli njezine orehnjače, pite, žemljače i kifle vrsta raznih.
    X točno ovako je bilo i kod nas - u bilježnici moje bake ima jedna torta po imenu "Rođendanska" i to je klasična torta sa biskvitom od oraha i kremom od čokolade (kasnije ju je moja mama upropastila svojim improvizacijama), ali moja baka je pekla uglavnom velike količine dizanog tijesta i to je ono za čim danas žalim (a kad sam bila dijete mi je bilo bezveze) - ona bi recimo spekla kuglofe raznih vrsta i oblika i to uvijek u velikim količinama, pa neke pletenice od dizanog tijesta i takve stvari.

  44. #44

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    e pa to valjda ima veze iz kojih krajeva su bake
    MMova baka slavonka isto nije pravila torte, uglavnom dizana testa, štrudle...
    moja jedna baka isto: salčiće, vanilice i suve kolače

    ali baka od koje sam učila da kuvam je pravila i to te starinske, male i bile su

  45. #45
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,051

    Default

    Quote Originally Posted by vissnja View Post
    e pa to valjda ima veze iz kojih krajeva su bake
    MMova baka slavonka isto nije pravila torte, uglavnom dizana testa, štrudle...
    moja jedna baka isto: salčiće, vanilice i suve kolače

    ali baka od koje sam učila da kuvam je pravila i to te starinske, male i bile su
    A kod mene su bakini kolači koje znam "napamet" oni koje sam već gore napisala (orehnjače, makovnjače...) još i buhtli, ružice od dizanog tijesta, krafni, fanjki ili poderane gaće (i to bez germe), zapečene palačinke sa sirom... i takve stvari. Svaki od tih mogu u trenu napisati kako se napravi. Torte - to moram gledati u recept i to vrlo pažljivo, da nešto ne zeznem.

    Zaboravih napisati - klasika je i vodeni biskvit od kojeg se napravi rolada i ona se puni domaćim džemom od marelica. To mi je i danas jedan od najboljih i najbržih nedjeljnih kolača. Za vodeni biskvit nigdje nemam recept zapisan jer se podrazumijeva da to zna svaka domaćica.

    Za Božić se eventualno pripremao "Božićni panj" ali to je isto obični vodeni biskvit s jednostavnom čokoladnom kremom (bečka krema tj. čokolada i slatko vrhnje, pravo - ne nadomjestak), pripremljen u obliku rolade. Ovako nešto: http://www.uredisvojdom.com/article/...i%C4%87ni_panj

    Ne mogu se sjetiti ničeg drugog.

    Da se topic ne zove "torte" sad bi tu bilo mjesta za išlere, čupavu katu (pita od oraha, snijega i pekmeza), košarice s pekmezom, krancle, kifle razne.... ali tema je torte pa nemam više što dodati.

  46. #46
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    kod mene doma se nije pravilo puno torti. (mislim da je to dalmatinski dir), vise fritule, strudle, orahnjace, makovnjace, oni obicni kolaci s vocem, palacinke, naravno paradizot. i zbacena jaja (sato) njih vise ne volim, kao mala sam voljela.
    nekad mi je bilo zao sto mama nije pravila puno onih torti sa kremama (margarin), kao u nekim drugim kucama. medutim zapravo su mi bile grozne, kao i one u dvije, tri slasticarne u gradu. to je bio margarin i secer koji je skripao pod zubima. (te se slasticarne od onda uopce ne daju usporediti sa ovim sto danas imamo u npr. zagrebu)
    kod bobisa je bila pristojna ona pita od oraha.

    nikada nisam voljela te debele, viskoke torte s kremama, te sve te preteske masne kolace (masne od margarina ili putra) sa hrpetinom secera uz to. danas mislim da je mama zapravo super kuhala i super da nije pravila puno i previse usecerenog.

    od torta zapravo najvise i jedino volim one tipa parfea, vocne tarte, ili one tanke talijanske sa puno badema i limuna.
    naravno i tortu makaranu (nije za svaki dan, hrpa oraha, jaja, bez brasna) slicna dubrovackoj. i rozatu. koja naravno nije torta, ali je je pod tortu svrstavam.

    i rafijole. to mi je uopce jedan od najboljih kolaca. i meni sasvim dovoljan za novogodisnje bozicne praznike.
    + recimo panforte i cantucinni.
    to mi je dovoljno slatkog.
    u novije vrijeme sam otkrila i tanku tortu od rogaca (ona je autohtona npr. na visu, ali kod nas se bas nije pravila), i j. oliverovu od ricotte i ljesnjaka.

    kad sam dosla u zagreb otvorio mi se svijet svh tih slavonskih i zagrebackih kolaca, ali uvijek su mi bili nekako preteski, preslatki i nisu mi sjeli. osim toga, ja volim da je osnova kolaca ili voce, ili orah ili nesto tog tipa, a ne prazno brasno, hrpa secera i masnoce.
    jedino sam zavoljla dobre medenjake i vanil kiflice, ali sa puno oraha i malo secera.

  47. #47
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,864

    Default

    i rafijole. to mi je uopce jedan od najboljih kolaca. i
    i meni, to mi je apsolutno najnajdraži kolač na svijetu.
    Uvijek sam najviše voljela tulume kod kolega iz Dalmacije na faksu, kad bi im mame poslale kutije pune rafijola.

  48. #48
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    i meni, to mi je apsolutno najnajdraži kolač na svijetu.
    Uvijek sam najviše voljela tulume kod kolega iz Dalmacije na faksu, kad bi im mame poslale kutije pune rafijola.
    e, te kutije. mama je uvijek trazila i ostavljla te kartonske kutije, da nam ih moze slati u zagreb, ili kad bi ih sestra i ja nosile poslije praznika u zagreb.

  49. #49
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    fakat smo razlicite. ja rafijole ne mogu smisliti. kao sto mi ne pasu bosanski kolaci, preslatki su mi. a svekrva radi, po pricanju ostalih, odlicne starinske bosanske kolace.
    Last edited by leonisa; 18.03.2013 at 11:51.

  50. #50
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa View Post
    fakat smo razlicite. ja rafijole ne mogu smisliti. kao sto mi ne pasu bosanski kolaci, preslatki su mi. a svekrva radi, po pricanju ostalih, odlicne starinske bosanske kolace.
    a u necemu i slicne . meni su isto tako bosanski kolaci jako teski i masni. komadic baklave jos i mogu pojesti, ali to bi bilo to.

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •