i ja to obozavam![]()
Evo jedan recept za oooodličnu tortu. Doduše, u nju idu puding i gustin, ali ima puno jaja, lješnjaka, margarin, pa bih je nazvala novostarinskom tortom
KORE :
10 bjelanjaka
120 g šećera
100 g mljevenih lješnjaka
2 žlice brašna
1 prašak za pecivo
Sastojke prepoloviti, i od svake polovice ispeći po jednu koru. Umutiti snijeg od bjelanjaka, pa uz neprestano miješanje postupno dodavati šećer. Zatim dodati brašno, lješnjake i prašak za pecivo, te lagano umiješati kuhačom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, do kora ne porumeni.
KREMA :
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
10 žumanjaka
120 g šećera
3 žlice gustina
200 g margarina
3 dl slatkog vrhnja
150 g bijele čokolade
150 g čokolade s mljevenim lješnjacima
U lonac usuti 8 dl mlijeka, i ostaviti da se grije. Preostalo mlijeko umutiti s pudingom od vanilije, gustinom i žumanjcima. Sjediniti s prokuhanim mlijekom i miješati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu dodati omekšali margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati u kremu šlag od slatkog vrhnja. Kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati bijelu čokoladu koju smo rastopili na pari, a u drugi rastopljenu čokoladu s lješnjacima.
SLAGANJE I UKRAŠAVANJE :
Prvu koru premazati kremom od čokolade s lješnjacima i poklopiti drugom korom. Zatim namazati bijelu kremu. Ostaviti malo bijele kreme i namazati oko torte.
ja sam, zapravo, odrasla na cijelom jajetu :D da se ne bi stogod bacilo :D
zutanjak sa secerom, a bjelanjak u pjenu pa secer i kakao.
to je bio "sladoled".
danas spojim utuceno slatko vrhnje i dobijem obozavani mouse. i jos kad dodam kavu...
rum ide u dinju :D
i biljeznica moje bake je puna torti i ne, to nisu danasnje torte i moram reci da su meni puno, puno finije.