-
Ma kakve torte.... Starinski kolači ne podrazumijevaju torte. Moja baka je pekla klasičnu orah-čokolada tortu, pekla je i već spomenutu Panama tortu, ali više smo voljeli njezine orehnjače, pite, žemljače i kifle vrsta raznih. Ne znam što bih izdvojila, jer se topic zove TORTE. Jedino ovu maminu tortu znam napamet jer je jako jednostavna, a pečem ju ili u kalupu za torte ili u običnom plehu, pa oblikujem u šnitu (prorežem uzduž - to je čak i lakše).
Lješnjakova torta
Tijesto:
250g lješnjaka, prženih pa mljevenih
8 bjelanjaka - istući čvrsti snijeg s mrvicom soli
250 g šećera
Ovo tijesto bez brašna i praška za pecivo peče se u kalupu obloženom pek-papirom cca 45 min, po potrebi i dulje, pa se kasnije proreže na dva lista.
Krema:
8 žumanjaka na pari prokuhati sa 250 g šećera u prahu
Dodati 250 g otopljene čokolade za kuhanje
Ohladiti pa dodati 250 g izrađenog čajnog maslaca.
Napuniti tijesto kremom, omazati sve okolo (da ostane "čupavo") pa ukrasiti lješnjacima u čokoladi.
Napomena: godinama sam škrtarila s lješnjacima pa sam znala staviti žlicu brašna ili mrvica u tijesto ako bih stavljala 200 g lješnjaka, ali sad imam svoje vlastite lješnjake na gruntu, pa sam se polako vratila izvornom receptu i zadovoljna sam.
Inače, ja druge bakine torte ne pamtim. OVO je starinski kolač moje bake:
Salenjaci
40 dag sala
20 dag brašna oštrog (T-400)
50 dag brašna
1 kavena žlica soli
1 kockica germe (40 g)
2 žlice šećera jušne
1 jaje
8 žlica mlijeka (jušnih)
1,5-2 dl bijelog vina
Salo očistiti od žilica i opni, narezati na kockice i samljeti (multipraktik).
Mljeveno salo umiješati sa 20 dag brašna da se izjednači i ostaviti na hladnom do upotrebe.
Svježi kvasac razmutiti u mlijeku i šećeru, pa ostaviti na toplom da se digne.
Brašno prosijati i dodati sol.
U brašnu napraviti udubinu, u nju ubaciti jaje i dignuti kvasac.
Malo pomalo dodavati vino i izraditi tijesto mikserom dok ne postane glatko. Ne smije biti premekano, ali ni jako tvrdo.
Razvaljati na A3 (sorry, ne znam kako bih to bolje objasnila). Na srednju trećinu tijesta razmazati salo, pa preklopiti krajeve. Ostaviti na hladnom najmanje pola sata, pa ponovno razvaljati i preklopiti na isti način. Postupak preklapanja mora se ponoviti najmanje 3 puta, a bolje je ako je više…
Kad je gotovo, tijesto razvaljati i izrezati na rombove (moja baka je to radila vrućim nožem). Poslagati u pleh obložen papirom za pečenje i ispeći da mrvicu porumeni.
Kad su gotovi, posipati štaub šećerom u kojem zamiješan jedan vanilin šećer (2 velike žlice štauba + 1 vrećica vanilije).
Za ukras može se na svaki staviti “točkica” kiselkaste marmelade. Ako je marmelada jako tvrda, ugrijte je prije ukrašavanja salenjaka.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma